Osnove zalivanja lavande jednostavni koraci za optimalnu negu biljaka

Iako je za biljke lavande relativno lako brinuti, smatram da mogu biti podložne problemima. Jedan od glavnih izazova sa kojima se vlasnici lavande suočavaju je zalivanje biljaka po pravilnom rasporedu. U ovom vodiču ću pokriti kada i kako zalivam svoje biljke lavande da bi bile srećne i uspele.


Kada i kako zalijevati biljke lavande
Pregled sadržaja:

Kada treba da zalivam svoje biljke lavande? Ključne Takeavais

Kako zaliti
Znaci da možda preterujete
Znaci da ste možda podvodni
Okončanje

Kada treba da zalivam svoje biljke lavande? Ključne Takeavais

Biljke lavande zahtevaju niske do umerene količine vlage i više vole da se njihova zemlja osuši između zalivanja. Zalivam svoje biljke lavande kada se gornja dva inča zemlje osuši. U zavisnosti od uslova okoline, možda ćete morati da zalivate svakih 7 do 10 dana za optimalnu negu.

Kada zaliti
Biljke lavande u saksijama u crvenim žardinama koje rastu u zatvorenom prostoru Većini biljaka lavande potrebno je zalivanje svakih 7 do 10 dana u zatvorenom prostoru

Biljke lavande vole da se zalivaju kada im je zemlja malo suva. Cilj je da se nikada ne dozvoli da se zemlja potpuno osuši, ali i da se spreči da zemlja ostane vlažna.

Najbolji način da utvrdim kada treba zaliti biljku lavande je da proverim tlo. Ako vaša biljka pokazuje znakove da joj nedostaje vode, predugo ste čekali da zalijete.

Uz to, trebalo bi da zalivate svoju biljku lavande kada su gornja dva inča zemlje suva.
Kako proveriti kada treba zaliti

Moja omiljena tehnika za proveru nivoa vlage u zemljištu je vrhovima prstiju. Ako se gornja dva inča osećaju suvo, vreme je za zalivanje. Ako se osećaju vlažno, odložite zalivanje.
Učestalosti zalivanja

Po mom iskustvu, biljke lavande treba zalivati jednom u jednu do dve nedelje. Međutim, tačna učestalost koju ćete morati da zalivate zavisiće od nekoliko različitih faktora.
Environmental Considerations
Biljka lavande sa ružičastim cvetovima i zelenim lišćem raste u saksiji pored prozora u zatvorenom prostoru Tople temperature i izlaganje jakoj sunčevoj svetlosti mogu ubrzati učestalost zalivanja

Kada određujete koliko često zalivate svoju biljku lavande, imajte na umu sledeće faktore.

Temperatura: Viša temperatura znači povećanu brzinu transpiracije. Zbog toga ćete morati češće zalivati na višim temperaturama.
Vlažnost: Niska vlažnost će takođe dovesti do visokih stopa transpiracije. Zbog toga možete očekivati da ćete češće zalivati kada je vazduh suv.
Sunčeva svetlost: Više sunca znači više transpiracije, što znači da morate češće zalivati.
Protok vazduha: Povećan protok vazduha iz promaje ili ventilacionih otvora znači češće zalivanje vaše biljke.

Sezonska razmatranja

Kada stignu kraći zimski dani, mnoge biljke usporavaju svoj rast. Ovo važi za biljke lavande. Kao takve, biljke manje transpiruju i zahtevaju manje vode.

Međutim, vlažnost je često niža tokom zime, što može značiti da ćete morati češće da zalivate biljku.
Kako zaliti
Kolekcija biljaka lavande koja raste u kontejnerima napolju Više volim tehniku zalivanja odozgo nadole za biljke lavande

Lavanda preferira duboke vlažne i suve cikluse. To znači da treba temeljno zaliti tlo biljke lavande i ostaviti da se osuši pre ponovnog zalivanja.

Zalivanje s gornje i donje strane pogodno je za lavandu.

Da biste zalili, polako zalivajte zemlju, a da ne navlažite lišće biljke. Uklonite svu vodu koja se skupila u posudi za ulov lonca. To je ono što radim.

Zalivanje na dnu podrazumeva postavljanje lonca sa lavandom u posudu sa inč ili dva vode. Voda će se osušiti kroz zemlju tokom nekoliko sati. Uklonite lonac iz posude za vodu kada je vrh zemlje vlažan.
Koja vrsta vode je najbolja?

Većina vrsta biljaka lavande uglavnom nije previše izbirljiva u pogledu vrste vode koju primaju. To znači da je voda iz slavine često dobra za upotrebu.

Međutim, razmislite o korišćenju kišnice ili filtrirane vode ako je vaša voda iz slavine tvrda ili ispunjena puno minerala.
Znaci da možda preterujete
Izbliza snimak ljubičastih cvetova lavande u cvetu tokom vegetacije Pazite da ne preterate sa zalivanjem biljaka što može dovesti do truljenja korena i problema sa štetočinama

Ako previše zalivate svoju biljku lavande, možda ćete primetiti jedno ili više od sledećeg.

Ako je tlo stalno vlažno, korenje može razviti trulež. Ovo sprečava biljku da uzima vodu, što može dovesti do opadanja ili uvenuća lišća.

Ako izvadite biljku lavande iz lonca i primetite meko ili kašasto korenje, to je kao da vaša biljka ima gljivičnu infekciju poznatu kao trulež korena . Pošto se ovo stanje najčešće javlja u vlažnom zemljištu, to može biti znak prekomernog zalivanja.

Žuti ili smeđi listovi takođe mogu ukazivati na preterano zalivanje biljke lavande.

Takođe bih preporučio da ne zamagljujete ili stavljate svoju biljku preblizu ovlaživača za biljke. Biljke lavande obično trebaju ogromne količine vlage da bi napredovale, a višak vlage na lišću može dovesti do drugih problema.
Znaci da ste možda podvodni

Uvenuće i opušteno lišće takođe može ukazivati na to da svojoj biljci ne obezbeđujete dovoljno vode.
Okončanje

Ne zaboravite da zalivate svoju biljku lavande samo kada je gornjih nekoliko centimetara zemlje suvo. Ako niste sigurni da li bi trebalo da zalivate, ostavite ivicu da zemlja bude suva, a ne vlažna.