osnovnih saveta da sacuvate svoje biljke nakon jake kise ili ostecenja od oluje

Oluje i jaka kiša mogu da izazovu pustoš u našim baštama čupanjem biljaka, oštećenjem stabljika i usitnjavanjem rascvetalog cveća. Iako na prvi pogled to može izgledati kao nemoguć zadatak nakon posebno jake oluje, sada je u stvari odlična prilika da se očisti staro, iskopa korov i revitaliziraju one biljke koje se još uvijek mogu spasiti. Ovde ćete pronaći 7 osnovnih saveta koji su uvek na vrhu naše liste kada razjašnjenje počne.


Kako se brinuti za biljke u bašti nakon oluje ili jake kiše

1) Proverite da li postoje otkriveni koreni biljaka
Proverite da li su koreni biljaka otkriveni nakon jake kiše

Jaka kiša i vetar mogu imati dramatičan uticaj na eroziju zemljišta ostavljajući korenje biljaka i žbunja izloženim elementima. Različiti tipovi tla će takođe imati različite stepene oštećenja.
NATEST VIDEOS

Za one biljke i žbunje koje su bukvalno okrenute naopačke, moraćete pažljivo da procenite ukupnu strukturu korena da biste utvrdili da li se biljka može uspešno presaditi. Tamo gde je prisutno manje oštećenja i samo mali deo korena biljke pokazuje se jednostavno pokrijte zemljom i kompostom i nežno vratite biljku na postojeće mesto.

2) Uklonite slomljene stabljike
Uklonite slomljene stabljike u vašoj bašti nakon jake kiše

Moraćete da pregledate svoje biljke i grmlje da biste identifikovali slomljene ili oštećene grane i stabljike. Naoružani oštrim parom baštenskih makaza ili makazama, odrežite zahvaćena područja što je moguće bliže stabljici. Ovo će osigurati da vaša biljka ne troši energiju i da će se brže revitalizirati.

3) Nemojte odmah đubriti
Nemojte gnojiti odmah nakon jake kiše

Kada očistite ostatke, obrezujete biljke, presadite i zakrpite gde je potrebno, dajte vašim biljkama i grmovima vremenski period (najmanje 2 do 3 nedelje) da se sami oporave pre nego što razmislite o bilo kom obliku đubriva ili biljke napajanje. Pojačanje rasta nije korisno kada su ukupna struktura i zdravlje biljke ugroženi.

4) Uklonite biljke i grmlje koje se ne mogu spasiti

Uvek je teška odluka potpuno ukloniti biljku ili grm. Ako je oluja bila posebno štetna za određene biljke, moraćete da budete nemilosrdni i uklonite one sa minimalnom šansom da ponovo izrastu. Vaša bašta će imati koristi od ponovnog uvođenja zdravih novih biljaka i žbunja.

5) Posle oluje je odlično vreme za uklanjanje korova

Meka zemlja i zemlja su savršeno vreme za produženo čišćenje korova. Pored sređivanja opšteg otpada, uklonite sav prisutan korov što će sada biti mnogo lakše u poređenju sa sušnijim uslovima.

6) Ocedite saksije i sadnice u vašoj bašti
Ocedite saksije i sadnice u vašoj bašti nakon jake kiše

Ustajala voda je jedan od najčešćih uzroka truleži korena i gljivičnih infekcija biljaka. Obavezno isušite stojeće saksije i saksije u svojoj bašti koje su se prekomerno natopile zbog vremenskih prilika.

7) Prozračite tlo

Jaka kiša može prouzrokovati zbijanje tla u baštenskim krevetima i saksijama. Jednostavna baštenska viljuška (ili namenski alat za aerator) može se koristiti za stvaranje malih vazdušnih džepova i rupa u tlu kako bi se omogućilo protok vazduha i poboljšala drenaža.