Razmatranje visine i velicine crap Mirtle osnovni vodic

Crape mirte su prelepe ukrasne grmlje koje ne zahtevaju mnogo održavanja i koje se često koriste kao biljke za uređenje pejzaža. Pre nego što dodate krep mirtu u svoju baštu, dobra je ideja da razmislite koliko bi mogla da postane velika. U ovom članku ćemo razgovarati o visini i veličini krep mirte.


Koliko visoko i široko rastu mirte crap?
Crape mirte (Lagerstroemia spp.) su listopadni grmovi ili mala stabla koja proizvode više stabala. Ove biljke su porijeklom iz tropske i suptropske klime u Aziji, Australiji i indijskom potkontinentu. Crape mirte su takođe naturalizovane u Sjedinjenim Državama i često se koriste u južnom pejzažu.

Mirte mogu narasti između 10 i 30 stopa u visinu i otprilike 6 do 20 stopa u širinu. Međutim, patuljaste i polupatuljaste sorte su dostupne i za manje parcele. Ove sorte rastu između 2 i 6 stopa u visinu i oko 4 do 6 stopa u širinu.

Ako mirte postanu prevelike za određeni prostor, mogu se držati pod kontrolom rezidbom. Međutim, drastično sečenje mirte krepa na niz panjeva ozbiljno oštećuje biljku. Ovo je često poznato kao „ubistvo iz krepa“.

Mirtama je potrebno lagano orezivanje u kasnu zimu ili rano proleće pre nego što se pojavi novi rast. Patuljaste i polu-patuljaste mirte retko trebaju rezidbu jer ostaju kompaktne i upravljive. Ove sorte su idealne ako imate mali prostor.

Koliko brzo rastu mirte crap?

Crape mirte su klasifikovane kao brzorastuće grmlje i drveće. U većini slučajeva, mirte mogu proizvesti 2 do 3 stope novog rasta svake godine. Zbog svoje brze stope rasta, krep mirte dostižu punu zrelost za 5 do 10 godina. Drveće mirte žive oko 25 godina, iako su neki primerci navodno dostigli 100 godina.

Koliko prostora je potrebno za mirtu?
Crap mirte se često koriste kao biljke za uređenje pejzaža, posebno za karakteristike poput prilaza i trotoara. Neke mirte mogu narasti do 30 stopa u visinu i 20 stopa u širinu, tako da im je neophodno dati prostor.

Tačan prostor krep mirte zavisi od njegove očekivane zrele visine. Pre nego što izaberete krep mirtu, procenite da li vaša bašta ili spoljni prostor mogu da prihvate zrelu veličinu biljke.

Patuljastim i polu-patuljastim krep mirtom je potrebno oko 18 inča do 10 stopa prostora, u zavisnosti od toga kako ih koristite. Posadite ove sorte najmanje 3 metra od kuće.

Mnoge krep mirte rastu kao grmlje ili drveće srednje veličine. Ostavite grmlje mirte oko 6 do 10 stopa od drugih biljaka. Posadite manja stabla mirte na udaljenosti od 8 do 12 stopa.

Za velike mirte za koje se očekuje da će dostići visinu do 30 stopa, obezbedite oko 15 stopa prostora između svake biljke. Postavite grmlje i drveće mirte na najmanje 6 stopa od kuće.

Gde posaditi mirtu od krepa
Crape mirte najbolje rastu u USDA zonama 6 do 9, posebno u južnim Sjedinjenim Državama. Međutim, mirte mogu tolerisati i zimske temperature do -5ºF. Mirtama je potrebna zaštićena lokacija koja štiti cvetne pupoljke od jakih, hladnih vetrova.

Većina krep mirta može da preživi zimske temperature i do -5ºF. U hladnijim klimatskim uslovima uzgajajte krep mirte u kontejnerima i zaštitite ih umotavanjem u runo ili unošenjem u zatvoreno.

Kako se brinuti za Crape Mirtle

Zahtevi za sunčevu svetlost
Mirtama je potrebno najmanje šest sati punog sunca svakog dana. Jutarnje sunce je poželjnije od direktne popodnevne sunčeve svetlosti, koja je intenzivnija. Lokacije koje gledaju na jug ili zapad pružaju mirte od krepa idealnu količinu sunčeve svetlosti.

Mirte krapa uspevaju na zemljištima sa dobrim dreniranjem, siromašnim hranljivim materijama, koja zadržavaju malo vlage. Crape mirte preferiraju blago kisela tla sa pH vrednostima između 5,0 i 6,5, iako će neutralna tla biti u redu.

Zalivanje
Zalivajte biljne mirte svake dve nedelje ili tako da biste održali tlo vlažnim i češće u toplim i suvim uslovima. Zalivajte tek zasađene mirte jednom ili dva puta nedeljno prvih nekoliko godina. Ovo pomaže biljci da uspostavi dobar korenov sistem.

đubrivo
Starije mirte hranite jednom tokom proleća đubrivom sa sporim oslobađanjem. Ovo obezbeđuje obilje hranljivih materija za razvoj novih listova i cvetova. Gnojite novozasađene mirte jednom mesečno tokom njihove prve sezone rasta.

Obrezivanje i obrezivanje
Mirte se razlikuju po veličini, što utiče na to koliko često želite da ih obrezujete. Patuljastim sortama neće biti potrebno mnogo rezidbe jer rastu samo između 2 i 6 stopa. Neke vrste krep mirte rastu kao žbunje ili mala drveća koja dostižu otprilike 30 stopa visine i 15 stopa široke.

Umesto da prečesto obrezujete, prvo procenite svoju baštu i odredite koju vrstu krep mirte možete da primite. Izaberite krep mirtu koja ostaje u prihvatljivoj veličini za vaš prostor. Ovo vam omogućava da smanjite obrezivanje koje ćete morati da uradite.

Česta pitanja o visini i veličini Crape Mirtle

Da li je krep mirta grm ili drvo?
Mirte mogu rasti kao grmlje, grmlje ili malo drveće. Najbolje rade kada se uzgajaju kao mala stabla koja dostižu visinu od 10 do 30 stopa.

Gde je najbolje mesto za sadnju krep mirte?
Zaklonjena, sunčana lokacija sa dobro drenirajućim zemljištem u zonama 6 do 9 je idealno mesto za sadnju mirte. Preferiraju područja sa blago kiselim zemljištima siromašnim hranljivim materijama i šest sati punog sunca dnevno.

Da li krep mirte imaju invazivne korene?
Crape mirte nemaju invazivne korene, što objašnjava zašto su popularna drveća za uređenje trotoara. Koreni ne bi trebalo da potkopaju kuće ili pomoćne zgrade.

Razmatranje visine i veličine Crape Mirtle: Završavanje
Mirte obično rastu između 10 i 30 stopa u visinu i otprilike 6 do 20 stopa u širinu. Patuljaste i polu-patuljaste sorte rastu između 2 i 6 stopa. Posadite drveće mirte najmanje 6 stopa od kuća. Obezbedite otprilike 10 do 15 stopa prostora između stabala mirte.

Za više, pogledajte naše detaljne vodiče za otpornost jelena na krep mirtu i da li je mirta toksična za ljude i životinje.