Nega klematisa vreme i tehnike za pravilno zalivanje

Clematis su prekrasne penjačice koje dodaju boju, strukturu i miris našim baštama. Klematis raste uglavnom u hladnim, umerenim delovima severne hemisfere i kada se uspostavi, relativno ga je malo potrebno za održavanje. Međutim, važno je osigurati da vaš klematis dobije pravu količinu vode. U ovom članku ću vam objasniti sve što trebate znati o tome kada i kako zalijevati klematis.


Kada i kako zalijevati klematis (osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Koliko često treba da zalivam Clematis? Ključne Takeavais
Kako zaliti klematis
Znaci prekomernog zalivanja
Znaci podvodnjavanja
Važnost pravilnog zalivanja

Koliko često treba da zalivam Clematis? Ključne Takeavais

Jednom postavljeni, klematisima neće biti potrebno dodatno zalivanje sve dok redovno padaju padavine. Međutim, biljke klematisa nisu tolerantne na sušu, pa zalivajte jednom nedeljno tokom dugotrajnih perioda toplog i suvog vremena. Mlade ili nedavno zasađene klematis zalivajte svake nedelje ili dve tokom prva tri meseca dok se ne postave.
Kada zaliti klematis
Crveni klematis cveta u punom cvetu tokom vegetacije

Sve dok uspostavljeni klematis dobijaju malo vode od padavina, nećete morati da obezbedite dodatnu vlagu. Većina vrsta klematisa treba otprilike jedan inč vode svake nedelje. Klematis uspeva u USDA zonama od 4 do 9 i trebalo bi da dobije adekvatne padavine tokom većeg dela godine.

Iako uspostavljenom klematisu retko treba dodatna voda, mlade biljke treba redovno zalivati. Ovo pomaže da se klematis učvrsti, posebno ako je nedavno zasađen. Mladi klematis zalivajte svake 1 do 2 nedelje tokom prva tri meseca.

Ako uzgajate klematis u kontejnerima, morate češće zalivati. Kontejnerske biljke koriste više vode, pa proverite koliko je zemlja suva svakih nekoliko dana. Dajte klematis piće ako se gornji centimetar zemlje oseća suvim.
Da li klematis preferira vlažno ili suvo tlo?
Mala grupa biljaka klematisa ljubičaste boje u cvetu

Klematisima je potrebna dobro drenirajuća tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. To znači da biljke klematisa više vole vlažno nego suvo tlo. Klematis nije otporan na sušu i teško će patiti ako se tlo previše osuši.

Iako klematis preferira vlažno zemljište, ne voli preplavljeno tlo. Ako tlo ostane previše vlažno, vaš klematis može biti podložniji gljivičnim infekcijama poput uvenuća klematisa i pepelnice. Umešajte malo peska ili peska da biste poboljšali drenažu ako je tlo preplavljeno.
Sezonske promene koje treba uzeti u obzir

U zavisnosti od sezone i vremena, možda ćete morati da prilagodite koliko često zalivate klematis. Ove cvetajuće vinove loze nisu tolerantne na sušu, tako da ćete morati češće da zalivate tokom dužih perioda vrućeg ili suvog vremena. Zalijte svoj klematis najmanje jednom nedeljno ako postane previše vruće.

Klematis uspeva u hladnim, umerenim regionima širom severne hemisfere i može da podnese većinu zimskih temperatura. Biljke klematisa zimi miruju, tako da nećete morati često da zalivate. Dodajte dosta malča oko osnove vašeg klematisa da biste sačuvali vlagu dok je održavate toplim. Takođe možete presaditi klematis u rano proleće ako je potrebno.
Kako zaliti klematis
Osoba prska biljke klematisa crevom za zalivanje u bašti

Pravilno zalivanje vašeg klematisa pomaže u zaštiti biljke od problema kao što su gljivične infekcije. Sezonske padavine treba da budu adekvatne za vaš klematis. Ako ne, zalijte kad god se gornji centimetar zemlje oseća suvim, posebno ako klematis raste u kontejneru.

Uvek zalivajte klematis u dnu stabljike. Ovo sprečava da voda prska po listovima ili cvetovima, što može dovesti do gljivičnih infekcija. Tokom svakog zalivanja, dajte svom klematisu centimetar ili dva vode.

Zalijte klematis rano ujutru, gde god je to moguće. Višak vode tada može ispariti tokom dana. Ako zalivate klematis uveče, oni mogu da ostanu u vlažnom tlu preko noći. Ovo može dovesti do infekcije pepelnice.

Takođe je vredno napomenuti da se svi delovi biljke klematisa smatraju otrovnim , pa je mudro nositi zaštitne rukavice kada nadgledate bilo kakvu negu sa ovim biljkama.
Znaci prekomernog zalivanja
Žuti cvetovi klematisa koji izgledaju kao da venu zbog prekomernog zalivanja
Opušteno ili žuto lišće

Ako lišće vašeg klematisa počne da visi ili postaje žuto, biljka može pati od truleži korena. Ovaj uobičajeni problem obično je uzrokovan vodom preplavljenom zemljom. Proverite da li je zemlja vlažna i pregledajte korenje.

Truli koreni će biti crni ili smeđi i izgledaće kašasto i smrdljivo. Odrežite sve trule korene i ostavite da se zemlja osuši. Ako se tlo stalno zatapa, dodajte više drenaže zemljištu pomoću pijeska ili peska.
Znaci bolesti

Klematis može biti podložan nekoliko gljivičnih bolesti , posebno ako se ostavi u vlažnom zemljištu. Vlažno zemljište je plodno tlo za gljivične infekcije kao što su klematis i pepelnica. Redovno proveravajte svoj klematis na simptome kao što su prašnjava bela plesni ili pocrnjelo lišće.

Uverite se da se zemlja dobro ocedi dodavanjem malo peska ili peska. Obezbedite dobar protok vazduha oko vašeg klematisa tako što ćete ga orezati u pravo vreme i dati mu prostor od drugih biljaka.
Znaci podvodnjavanja
Osoba koja seče osušene biljke klematisa zbog nedovoljnog zalivanja
Napuklo, suvo tlo

Biljci je potrebno zalivanje ako je tlo oko vašeg klematisa napuklo ili suvo. Klematisima je potrebna vlažna zemlja i ne mogu tolerisati sušu. Ovo je uobičajen problem za klematis koji raste u kontejnerima. Zemlja takođe može početi da se udaljava od ivice lonca.
smežurano ili venuće lišće

Ako vaš klematis postane previše vruć i suv, listovi će početi da se smežuraju ili venu. Ako zemlja izgleda ili se oseća suvo, dajte klematis malo vode. Odrežite sve uvele ili uvele listove da biste pomogli da se klematis oporavi. Klematis će takođe imati koristi od đubrenja od ranog proleća.
Važnost pravilnog zalivanja
Svetlo plavo cveće klematisa u cvetu

Kao i većina organizama, biljke se u velikoj meri oslanjaju na vodu. Ne samo da je voda vitalna za fotosintezu, već čini i do 95% mase biljke. Voda pomaže biljkama da održe svoju strukturu, stvore novo tkivo i apsorbuju vitalne hranljive materije.

Biljke apsorbuju vodu kroz svoje korenje, ugljen-dioksid i sunčevu svetlost kroz svoje lišće. Tokom fotosinteze , biljke mešaju vodu, ugljen-dioksid i sunčevu energiju da bi proizvele glukozu. Ovaj vitalni šećer se zatim koristi za proizvodnju celuloze – primarnog gradiva biljnog tkiva.

Kako biljke usisavaju vodu kroz svoje korenje, hranljive materije iz zemlje se takođe apsorbuju. Biljke su potrebne hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum za proizvodnju lišća, cveća i hlorofila. Bez vode, biljke ne bi mogle da pristupe hranljivim materijama u zemljištu.

Biljke se takođe mogu hladiti vodom. U toplim uslovima, biljke dozvoljavaju da višak vode ispari kroz svoje lišće. Ovo smanjuje temperaturu biljke i podstiče je da apsorbuje svežu vodu iz zemlje.
Okončanje

Klematis je fantastična cvetna loza koju možete dodati u vašu baštu i može da se nosi sa hladnim, umerenim područjima. Uspostavljenim biljkama klematisa neće biti potrebno zalivanje sve dok redovno padaju padavine. Po suvom, toplom vremenu, zalivajte klematis kad god se gornji centimetar zemlje oseti suvim. Mlado cveće klematisa koje je nedavno zasađeno treba zalivati svake 1 do 2 nedelje tokom prva tri meseca.