Sezona cvetanja karanfila kada ocekivati vreme cvetanja

Karanfili su prelepe trajnice poznate po svojim prelepim cvetovima i naboranim laticama. Mnoge vrste karanfila cvetaju nekoliko meseci tokom cele godine. U ovom članku ću podeliti sve što treba da znate o sezoni cvetanja karanfila i kako da je maksimalno iskoristite svake godine.

O karanfilima
Karanfili su grupa zeljastih višegodišnjih biljaka iz roda Dianthus iz porodice karanfila ili roze (Cariophillaceae). Većina karanfila je poreklom iz delova Azije i Evrope. Neke vrste su postale naturalizovane u Sjedinjenim Državama. Karanfili najbolje rastu u USDA zonama 3 do 8 .

Karanfili imaju atraktivne cvetove u obliku zvezda sa pet latica koje obično imaju naborane ili nazubljene ivice. Većina karanfila su biljke koje formiraju grudve sa vitkim lišćem nalik travi. Cveće karanfila takođe može proizvesti slatki, začinski miris sličan karanfiliću.

Kada je sezona cvetanja karanfila?

Sezona cvetanja karanfila može trajati nekoliko meseci, od kasnog proleća do kasnog leta ili rane jeseni. Mnoge vrste karanfila počinju da cvetaju u maju i nastavljaju se nekoliko nedelja. Neke sorte karanfila mogu nastaviti da cvetaju čak do septembra ili oktobra.

Karanfili mogu proizvesti dva kruga cveća tokom sezone cvetanja. Kada se završi prvi red cveća, odrežite stabljike. Ovo omogućava karanfilu da stvori drugu rundu cveća kasnije u sezoni.

Koliko dugo cvetovi karanfila traju?
Karanfili mogu da cvetaju do osam nedelja odjednom, u zavisnosti od tačne sorte. Takođe mogu proizvesti dva kruga cveća tokom sezone cvetanja ako se odseku u pravo vreme. To znači da karanfili mogu cvetati nekoliko meseci. Od karanfila je takođe odlično rezano cveće i može da traje otprilike dve do tri nedelje u vazi. Savršeni su za mnoštvo prilika za poklone i rade neverovatno dobro kada su uparene sa raznim drugim cvećem .

Kako se brinuti za karanfile

Pravilna nega pomaže vašim karanfilima da proizvedu svoje najbolje cvetove i slatki miris . Karanfili su izdržljive zeljaste trajnice koje je prilično lako uzgajati ( uključujući i iz semena ), čak i za neiskusne baštovane. Evo nekoliko saveta o brizi za karanfile:

Sunčeva svetlost
Većina karanfila najbolje raste na punom suncu i zahteva približno četiri do šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Karanfili takođe mogu tolerisati delimičnu senku, posebno u vrelim letima. Oblasti okrenute prema istoku ili jugu su savršene za karanfile i pružaju obilje prirodne sunčeve svetlosti ujutru.

Soil Conditions
Karanfili uspevaju na bogatim, dobro drenirajućim zemljištima koja su neutralna do blago alkalna. Ciljajte na zemljišta koja imaju pH nivoe između 6,5 i 8,5. Kredasta, peskovita ili ilovasta tla su idealna za karanfile. Dodajte malo organske materije u kreda ili peskovita tla da biste obezbedili dodatne hranljive materije.

Zalivanje
Karanfili su prilično tolerantni na sušu, ali mrze sedenje u preplavljenom zemljištu. Zalivajte karanfile jednom nedeljno ili kad god se gornjih 2 do 3 inča zemlje osuši. Možda ćete morati češće da zalivate karanfile tokom toplih i suvih leta.

đubrivo
Karanfilima nije potrebno previše đubriva tokom vegetacije. Nanesite đubrivo sa sporim oslobađanjem u proleće i dopunite ga svaka tri do četiri meseca tokom vegetacije. Alternativno, hranite karanfile razblaženim tečnim đubrivom jednom u jednom ili dva meseca. Izbegavajte prekomerno đubrenje karanfila, jer to može ozbiljno oštetiti biljke.

Obrezivanje
Crni karanfil redovno cveta kako bi podstakao biljku da proizvede više cvetanja. Odrežite stabljike kada se završi prvi krug cveća. Ovo stimuliše vaše karanfile da proizvedu drugu rundu cveća kasnije u sezoni.

Česta pitanja o sezoni cvetanja karanfila:

U kojim mesecima cvetaju karanfili?
Karanfili cvetaju nekoliko meseci, od kasnog proleća do kasnog leta ili rane jeseni. Mnogi karanfili počinju da cvetaju u maju i mogu se nastaviti do avgusta. Neki karanfili mogu nastaviti da cvetaju do septembra ili oktobra.

Da li režete karanfile nakon cvetanja?
Kada vaši karanfili iscrpe svoj prvi krug cveća, odrežite stabljike. Ovo podstiče drugo bujanje cveća kasnije tokom godine.

Da li se karanfili vraćaju svake godine?
Većina karanfila su zeljaste višegodišnje biljke, što znači da se vraćaju svake godine. Ovo cveće raste kao trajnice u USDA zonama 3 do 8. Karanfili odumiru tokom zime pre nego što ponovo izniknu u proleće.

Koliko dugo traju karanfili?
Karanfili mogu da cvetaju do osam nedelja odjednom. Takođe mogu proizvesti dva kruga cveća svake godine, dajući vam mesece cvetanja. Karanfili takođe dobro rade kao rezano cveće i mogu da izdrže čak tri nedelje u vazi.

Kako naterati karanfile da ponovo procvetaju?
Kada vaši karanfili završe sa cvetanjem, odrežite stabljike. Ovo inhibira proizvodnju semena i stimuliše biljku da proizvede drugu rundu cveća kasnije tokom godine.

Okončanje
Karanfili obično cvetaju od kasnog proleća do kasnog leta ili rane jeseni. Mnogi od ovih simboličnih cvetova počinju da cvetaju u maju i nastavljaju do septembra. Mrtvi karanfili redovno i sečenje stabljika nakon prvog kruga cveća. Ovo promoviše drugo ispiranje cveća kasnije u sezoni.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najmirisnije vrste cveća karanfila i kako da razmnožite i presadite cvetove karanfila u svojoj bašti.