Kada i kako podeliti božure osnovni vodič

Sve što treba da znate o razmnožavanju i podeli biljaka božura
Mnogobrojne vrste i sorte božura su glavni deo višegodišnjih vrtova. Bez obzira da li želite da razmnožite svoju omiljenu vrstu, širite šarene božure u drugi deo vaše bašte ili ih premestite da biste im pružili bolju negu i uslove, podela je vaš odgovor. Pratite ovaj vodič da biste saznali kada i kako podeliti božure.


Kada i kako podeliti božure – osnovni saveti
Sve vrste božura treba podeliti u jesen nakon cvetanja, mnogo pre nego što nastupi prvi mraz. Iskopajte celu biljku i isecite veliko korenje na delove sa najmanje tri zdrava ružičasta oka po podeli. Ponovo posadite u dobro drenirano zemljište na sunčanom mestu i sačekajte da ponovo izniknu u proleće.

Razlozi za podelu božura

Neke višegodišnje biljke zahtevaju podelu nakon što rastu u istom prostoru određeno vreme. Mogu postati pretrpane ili jednostavno bolje rasti kada su odvojene i ako im se da malo više prostora za disanje.

Božuri ne spadaju u ovu kategoriju. Većina sorti se širi tri stope i neće ići dalje od toga, nikada ne preuzimajući krevete ili se uvlačeći u nepoželjne prostore.

U stvari, toliko su srećni na svojim postojećim mestima da mogu da žive više od 50 godina bez podele, potencijalno nadživevši svoje vlasnike.

Ali, to ne znači da uopšte nema razloga za podjelu.

Kretanje
Ako ste uložili vreme i trud u uzgoj svojih božura, ne želite da ih ostavite ako se preselite u novu kuću. Srećom, ne morate. Možete jednostavno iskopati krune i poneti biljke sa sobom da ih ponovo posadite u svojoj novoj bašti.

Čak i ako se držite iste bašte, možda ćete želeti da premestite svoje božure u novi deo bašte ili da ih rasporedite na različite krevete. Podela je savršen način da dodate raznolikost bez kompromisa u brizi za one koji često menjaju dizajn bašte.

Propagiranje
Baštovanima sa jednom ili dve biljke božura može biti teško da izbegnu još više. Ali, ove biljke mogu biti prilično skupe, posebno kada su u pitanju tražene i utvrđene sorte.

Umesto toga, možete udvostručiti zalihe božura razmnožavanjem. Razmnožavanje podelom je najjednostavniji metod i daje jake, zdrave biljke koje odgovaraju genetici originalne sorte. Obično je sigurnije od razmnožavanja iz semena, što dovodi do nepredvidivih rezultata (i biljaka).

U zavisnosti od zrelosti biljke, možete dobiti najmanje jednu, ali potencijalno nekoliko odeljenja za sadnju. Vremenom, oni će prerasti u punopravne božure koji se sami mogu dalje razmnožavati kako bi uzgajali čitavo polje vaših omiljenih biljaka.

Zdravlje
Božuri, kao i sve biljke, zahtevaju posebne uslove za uzgoj i negu da bi proizveli cveće i ponovo se vraćali iz godine u godinu. Ako otkrijete da vaš božur ne cveta ili ne raste pravilno, deljenjem i premeštanjem biljke možete rešiti problem i ponovo učiniti biljke snažnim uzgajivačima.

Svetlost je obično razlog broj jedan za kretanje kada je u pitanju briga. Zeljasti božuri koji ne dobiju ceo dan sunca cvetaće vrlo malo, ako uopšte i uopšte. Podela i premeštanje biljaka na bolje područje će značajno poboljšati rast i cvetanje.

Zemljište je još jedan ključni faktor koji treba uzeti u obzir – božuri poput dobro drenirajuće, blago kisele zemlje. Ako tlo sadrži previše gline ili se zbije, to može uticati na korenje i na kraju ubiti biljku.

Podizanje biljaka, deljenje i menjanje zemljišta ili premeštanje biljaka u oblast sa boljom zemljom će dati božurima osnovu koja im je potrebna da proizvedu svoje zapanjujuće cveće.

Kada podeliti božur

Neke trajnice se dele u proleće pre cvetanja, ali to nije slučaj za božure. Biće im potrebno mnogo duže da se postave i cvetaju ako se povuku u ovom trenutku.

Bez obzira koju vrstu božura uzgajate – zeljaste, drveće ili Itoh – ili iz kog razloga delite, deobu treba obaviti u jesen. Kasno leto je takođe pogodno nakon što biljke završe sa cvetanjem.

Božurima je potrebno nekoliko nedelja da se usele u svoje nove domove pre nego što udari prvi mraz. Proverite svoje lokalne vremenske resurse da biste odredili datum prvog mraza u jesen i odbrojajte 4-6 nedelja unazad. Ovo će vam dati idealan prozor za podelu.

Kako podeliti biljku božura

Deljenje božura je zadatak pogodan za početnike. One su otporne biljke kojima ne smeta grubo rukovanje kada se povlače ili seku.

Pratite ove korake da biste svoj božur podelili u kasno leto ili ranu jesen:

Odrežite stabljike malo iznad zemlje. Ovo čisti listove da bi se korenje lakše videlo, ali vam ostavlja deo stabljike da biste olakšali povlačenje cele biljke u isto vreme.
Sa velikom lopatom, ukopajte i olabavite tlo oko biljke na mestu gde je listovi rašireni krajevi. Ovo će osigurati da podignete celu biljku bez rizika od ozbiljnog oštećenja bilo kog korena.
Kopajte pravo nadole i podignite prema sredini biljke da biste uklonili plitki korenov sistem. Kada se oslobodi, izvucite zemlju koristeći preostale delove stabljika.
Operite svu preostalu zemlju sa korena da bude čista i jasno vidljiva. Mogu da zadrže prljavštinu, pa ih očistite pomoću creva ili četke velike snage.
Identifikujte delove korena sa najmanje tri pupoljka ili oči. Trebalo bi da budu ružičaste boje i grupisane blizu starih stabljika. Što više očiju ima koren, to će biljka biti snažnija u prvoj godini.
Oštrim nožem isecite debele korene, odvojite delove na onoliko koliko biljka dozvoljava. Ciljajte na oko 5-6 očiju po diviziji za najzdraviji početak.
Ostavite korenske podele na suvom mestu nekoliko dana pre sadnje da se formiraju žuljevi. Ovo će ograničiti mogućnost bolesti i truljenja kada se sadi.

Kako saditi

Sa okupljenim odeljenjima, spremni ste za ponovno zasađivanje. Identifikujte savršeno mesto pre nego što počnete da biste izbegli da kasnije ponovo pomerate biljku.

Razmak i dubina
Razmak između vašeg božura zavisiće od specifične sorte koju ste odabrali.

Zeljasti božuri obično imaju maksimalno širenje od oko tri stope. Zbog toga bi trebalo da budu na istoj udaljenosti od najbliže biljke. Božuri na drvetu i u preseku prate isti princip, ali se razlikuju po veličini. Proverite etiketu odabrane sorte i prostora u skladu sa tim.

Dubina je mnogo važnija od razmaka kada su u pitanju božuri. Ako su posađene na pogrešnoj dubini, ove biljke će se boriti da rastu i malo je verovatno da će cvetati, uništavajući napor podele od samog početka.

Zeljaste božure i božure u preseku treba zakopati 1-2 inča ispod površine tla. Božuri se mogu posaditi malo dublje, oko 3 inča ispod površine. Preduboko zasađeni božuri neće cvetati, tako da je od vitalnog značaja da se ova merenja izvrši od samog početka.

Zemljište
Božuri nisu žedne biljke i više vole zemlju koja se osuši pre sledećeg zalivanja. Njihovo debelo korenje i kruna ne mogu se ostaviti da sede u vodi duže vreme, ili će brzo doživeti trulež.

Zbog toga tlo treba da bude rastresito, dobro drenirano i bogato hranljivim materijama kako bi ove biljke mogle da napreduju. Bogata ilovača je cilj, ali možete i dopuniti laka glinena tla sa dosta komposta pre sadnje da biste poboljšali uslove.

Tlo takođe treba da bude blago kiselo sa pH nešto ispod 7.

Svetlost
Količina svetlosti koja je potrebna vašoj biljci zavisi uglavnom od vrste i sorte.

Zeljasti i Itoh božuri uspevaju na punom suncu i potrebna im je direktna svetlost između 6-8 sati dnevno. Neke sorte mogu da podnesu tamnije tačke (poput „Shirlei Temple“). Proverite svoju sortu za specifičnosti pre sadnje.

Božuri takođe cene jako svetlo, ali moraju da budu zaštićeni od intenzivnog popodnevnog sunca tokom cvetanja da bi produžili život cvetova. Poželjno je područje vrta okrenuto prema istoku. Ovo će obezbediti obilje direktnog jutarnjeg sunca, sa malo senke posle podne iza zida ili drveta.

Zalivanje
Zalijte svoje božure odmah nakon sadnje kako biste omogućili da se korenje uspostavi. Nakon ovog početnog perioda, neće im trebati mnogo zalivanja tokom jeseni i zime i obično mogu da žive od kišnice u odgovarajućim regionima za uzgoj.

Od vitalnog je značaja sprečiti da se zemljište preplavi nakon deljenja. Kako biljka ne uzima mnogo vode bez listova ili pupoljaka, korenima nije potrebno mnogo vlage i može da počne da trune ako se previše zaliva.

Izbegavajte da sadite svoje božure u delovima bašte gde voda prirodno teče ili se taloži. Prava količina svetlosti će takođe ubrzati isparavanje, sprečavajući truljenje.

Đubrenje
Ako je tlo dopunjeno puno visokokvalitetnog komposta, vašim božurima neće biti potrebno mnogo đubrenja u vreme sadnje. Uverite se da ste ga dobro umešali u zemlju radi ravnomerne raspodele.

Ako želite da podstaknete svoje božure u proleće pre njihovog prvog cvetanja, hranite ih đubrivom od 10-20-20 da biste podstakli cvetanje i snažan rast. Dodajte đubrivo u tlo oko krune, a ne direktno na samu krunu, jer to može dovesti do opekotina đubriva.

Ključna razmatranja
Podela nije teška, ali nekoliko tehničkih problema može stati na put vašem uspehu. Pridržavajte se ovih osnovnih pravila da biste bili sigurni da ćete pravilno podeliti.

Uvek delite u jesen – nikada u proleće – za jake, zdrave biljke (za više, pogledajte naš detaljni vodič za sezonu božura).
Ostavite najmanje tri oka na svakom delu, ali poželjno pet ili šest za najbolje rezultate.
Dezinfikujte nož pre nego što počnete sa 5% rastvorom izbeljivača da biste sprečili širenje bolesti.
Ne sadite zeljaste ili Itoh božure dublje od 2 inča. Preduboka sadnja će sprečiti cvetanje i zastoj u rastu.
Nakon sadnje, voda omogućava korenju da se uspostavi u svojim novim domovima.
Okončanje
Oni koji žele više božura nego što mogu razumno kupovinu treba pokušati podeliti. Možete proizvesti još više rascvetanih biljaka bez dodatnih troškova kada se uradi pravilno.