Uzgajanje i briga za Mojsija u kolevkama kod kuće

Mojsije u kolevci (Tradescantia spathacea), takođe poznata kao biljka ostriga, je atraktivna biljka omiljena zbog svojih strukturnih i uspravnih listova. Kombinujte atraktivnu formu sa privlačnim zelenim i ljubičastim bojama i nije ni čudo zašto su ove biljke popularne. Mojsije u kolevci najbolje raste u toplim klimatskim uslovima, tako da se u većini područja najbolje čuva kao sobna biljka. Dajte svojoj Tradescantiji pravu negu da biste videli kako raste i cveta uz ovaj kompletan vodič.

Mojsije u rezimeu brige o kolijevci

Mojsije u kolevci zahteva tople temperature od 60 do 85 stepeni F i visoku vlažnost od oko 70%. Dozvolite da se prva dva inča zemlje osuši, a zatim temeljno natopite destilovanom ili kišnicom. Obezbedite indirektno, ali jako svetlo najmanje 6 do 8 sati dnevno, posebno ako se želi cvetanje.

O biljkama Mojsiju u kolevci (Tradescantia spathacea)

Poreklo i istorija
Ovu biljku su prvi opisali botaničari 1788. godine, a postala je popularna kao biljka na otvorenom i u zatvorenom prostoru 1800-ih. Iako je poreklom iz Centralne Amerike – južnog Meksika, Belizea i Gvatemale – naturalizovano je i na otvorenom u najtoplijim delovima SAD. Otporan je na zonu 9, ali se smatra invazivnim i treba ga uzgajati samo u zatvorenom prostoru i ograničiti ga na kontejnere.

Sorte za kućne biljke
Patuljasta sorta se najčešće prodaje kao sobna biljka jer je relativno kompaktna. Verzija u punoj veličini može narasti do tri stope u dobrim uslovima, tako da je patuljasta sorta bolji izbor za većinu ljudi. „Tricolor“ je takođe popularna sorta koja ima kontrastnu belu i zelenu prugu niz prednju stranu lista i ekstra živopisnu ljubičastu na zadnjoj strani.

Cvetni Mojsije u kolevci
Mojsije u kolevci zaista cveta, ali se cvetovi pojavljuju blizu stabljike uvučene između listova. Moraćete da znate gde da tražite da biste cenili njihovu lepotu. Indirektno, ali jako svetlo najmanje osam sati dnevno je najveći uslov za cvetanje. Ovo takođe obezbeđuje najjaču boju listova, održavajući biljku što lepšom.

Životni vek biljaka Tradescantia spathacea
Zapisano je da neke biljke Mojsije u kolevci žive i do 25 godina. Generalno, možete očekivati deceniju ili više pouzdanog rasta od biljke uz dobru negu. Ako osećate da se vaš Mojsije u kolevci istrošio ili ostario, uvek možete uzeti reznicu i razmnožiti novu biljku da biste počeli iznova. Tradescantia spathacea se veoma lako ukorenjuje u zemlji ili vodi, što je čini zabavnom biljkom za razmnožavanje.

Mojsije u kolevci Toksičnost
Biljke Mojsije u kolevci smatraju se toksičnim za ljude i kućne ljubimce. Može izazvati kontaktni dermatitis kada je u kontaktu sa golom kožom i veoma je iritantan ako se pojede. Kućnim ljubimcima ili deci koja konzumiraju list verovatno će biti potreban medicinski tretman, iako su trajne povrede malo verovatne. Čuvajte ovu biljku van domašaja svih radoznalih i nosite rukavice kada rukujete njom.

Koristi i prednosti Mojsija u kolevci
Mojsije u kolevci nije jestiv ili lekovit zbog svoje toksičnosti, pa se prvenstveno koristi zbog svoje dekorativne vrednosti. Njegova visina i šiljasti izgled pomažu mu da se istakne među ostalim sobnim biljkama.

Mojsije u kolevci (Tradescantia spathacea) Značenje i simbolizam
Uobičajeno ime biljke je uzeto po izgledu njenih cvetova. Oni su u obliku malog čamca ili kolevke i uvučeni u šiljaste listove, dajući mu mnoga uobičajena imena, uključujući ljiljan čamca i biljku kolevke. Ovo podseća na biblijsku priču o bebi Mojsiju pronađenom u šiljastim rogovima duž obale reke. Druge duhovne grupe koriste biljku da predstavljaju skrivenu moć božanstva pošto je cveće donekle skriveno.

Kako uzgajati Mojsija u kolevkama kod kuće

Pre nego što odlučite da je Mojsije u kolevci prava biljka za vas, razmotrite njihovu konačnu veličinu i zahteve za negu.

Mojsije u kolijevci Očekivanja rasta
Većina biljaka Tradescantia spathacea koje se prodaju kao kućne biljke su patuljaste sorte, tako da bi trebalo da rastu samo između 6 i 12 inča u visinu. Veće sorte mogu dostići visinu od tri stope.

Ova biljka raste relativno sporo, tako da je potrebno 2 do 5 godina da većina biljaka sazre. Kada Mojsije u kolevci dostigne svoju maksimalnu veličinu, jednostavno će nastaviti da zamenjuje svoje listove i početi da pravi nove izdanke. Ovo može učiniti biljku dugonogom, tako da mnogi ljudi odlučuju da uzmu reznice i započnu nove biljke u tom trenutku.

Priprema za sadnju
Zasađivanje novog Mojsija u biljci Cradle je relativno lako. Počnite sa dobro drenirajućim kontejnerom prave veličine lonca i nemojte dodavati nikakve materijale na dno. Pogodne su za viseće saksije i saksije jer su lagane i ograničene veličine. Uverite se da, bilo da ga okačite ili sedite na sto, to dobiće pravu vrstu svetlosti.

Mešavina zemljišta za Mojsija u kolevci

Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Zemlja treba da zadrži vodu bez truljenja korena, pa se pridržavajte laganih mešavina tla za kućne biljke. Pomešajte jedan deo tresetne mahovine sa jednim delom perlita i jednim delom dobro odležanog komposta da biste sami napravili. Ako niste za domaću mešavinu za saksije, jednostavno potražite bilo koju visokokvalitetnu opštu mešavinu kućnih biljaka.

Kako posaditi Mojsija u kolevku
Jednom kada imate lonac od 6 do 8 inča napunjen odgovarajućom mešavinom zemlje, jednostavno je kao da ugnezdite biljku i zalijete je. Pokušajte da koristite štapić za jelo ili malu gletericu da biste olakšali korenje ako je biljka mala. Zakopajte biljku samo tamo gde počinje stabljika i držite sve listove iznad zemlje.

Jedan od najtežih delova podizanja Mojsija u Kolevci u zatvorenom prostoru je davanje pravog svetla. Ovim biljkama je potrebna jaka indirektna svetlost 6 do 8 sati dnevno i delimična senka na otvorenom. Međutim, direktna sunčeva svetlost ih brzo opeče i izbeljuje prelepe boje u listovima.

Uverite se da je svetlost indirektna i da nikada ne pada direktno na biljku. Postavljanje biljke blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu će raditi ako dodate ekran ili prozirnu zavesu za filtriranje direktnog sunca. Ovo sprečava da svetlost postane previše intenzivna za listove. Prozori okrenuti prema istoku treba da obezbede dovoljno indirektnog svetla tokom celog dana da ne bi došlo do opekotina od sunca.

Temperatura i vlažnost za Mojsija u kolevci

Kao biljci iz vrućih i vlažnih sredina, Mojsiju u kolevci je potrebna toplota tokom cele godine. Preporučuje se upotreba posude za vlažnost osim ako je ne držite pokrivenu ili u vlažnoj prostoriji.

Obično najbolje rastu i imaju najveću šansu za cvetanje kada je vlažnost najmanje 60% do 70%. Održavajte temperature između 60 i 85 stepeni F, jer svaki pad ispod 60 potencijalno može oštetiti biljku.

Kako se brinuti za Mojsija u biljkama iz kolevke (Tradescantia spathacea):

Mojsije u kolevci deli slične zahteve za negu sa mnogim drugim biljkama iz porodice paukovaca kojoj pripada. Dajte mu pravu količinu vode i đubriva kako biste održali stabilan rast bez rizika od bolesti.

Kako zaliti Mojsija u kolevkama
Ovu biljku je prilično jednostavno zalijevati ako je redovno proveravate i koristite zemlju koja se brzo ocijedi. Jednostavno proverite prva dva inča zemlje i zalijte čim se osuši. Ovo održava Tradescantia spathacea dobro zalivenu bez rizika od truljenja korena.

Održavanje pravilnog vlaženja biljke može produžiti ovo zalivanje na dva puta mesečno, posebno zimi kada biljkama treba manje vode. Toplo i suvo vreme može dovesti do nedeljnih potreba za zalivanjem.

Mojsije u kolevci voli vlažno tlo i može brzo da umre ako se predugo osuši, pa se pobrinite da ne preskačete zalivanje. Koristite destilovanu vodu ili kišnicu kako biste osigurali da se minerali i soli ne nakupljaju u zemljištu.

Rutine za đubrenje
Mojsiju u biljkama Cradle nije potrebno mnogo đubriva, ali im je potrebno stalno snabdevanje tokom leta. Koristite polovinu preporučene jačine đubriva za sobne biljke opšte namene i primenite ga mesečno. Prestanite da primenjujete đubrivo mesec ili dva pre nego što temperature počnu da padaju.

Obrezivanje
Ovoj biljci generalno nije potrebno niti reaguje dobro na rezidbu osim kada je dugonoga. Odsecanje viška rasta sa vrha može ponovo izazvati rast sa dna. Međutim, ovo se uglavnom radi da bi se reznice ukorenile u nove biljke, a ne generalno kao taktika za održavanje biljke. Kada obrezujete Mojsija, nemojte uklanjati više od 10% ove biljke odjednom.

Razmnožavanje nove Tradescantia spathacea
Svaki vrh koji odsečete i koji ima nekoliko inča stabljike i najmanje tri lista ili kvržice ima šansu da se ukoreni. Za najbolje šanse za razmnožavanje, probajte presek sa pet do šest listova koji ćete razmnožavati iz reznica stabljika.

Počnite sa delom sa nekoliko dodatnih listova i odrežite ih da biste otkrili mali deo stabljike. Stavite ovu stabljiku u vodu ili zemlju i pokrijte reznicu plastičnom vrećom. Posle nedelju ili dve reznica treba da bude ukorenjena i spremna za sadnju.

Kada i kako presaditi
Kao i većina sobnih biljaka, Tradescantia spathacea ne smeta da se malo stisne malom saksijom. Presađujte ih samo svakih nekoliko godina kada vidite da su koreni čvrsto zbijeni uz ivice posude. Pomerajte se pola inča u isto vreme da biste podstakli dobar rast korena, a da ih ne ugušite ili utopite. Biljci Mojsije u kolijevci će generalno trebati samo lonac od 12 inča u maksimalnoj veličini.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti
Ako posmatrate svoju kućnu biljku na znake uobičajenih problema, pomoći će vam da reagujete pre nego što bude prekasno. Za ove probleme pazite na svoju biljku Mojsija u kolevci.

Prezalivene biljke Mojsije u kolijevci gube boju i opadaju lišće. Listovi mogu požutjeti ili odumrijeti sa vrha, a da ne izgledaju posebno suvi. Ovo ukazuje na trulež korena, što se može videti kao smeđe ili crne mrlje na korenu. Ostavite biljku da se osuši i razmislite o promeni na mešavinu za saksije koja bolje drenaže.

Nedostatak boje
Sa previše ili premalo svetla, Tradescantia spathacea brzo gubi boju. Izbledele biljke mogu se oživeti prilagođavanjem kako bi se stvorili pravi indirektni, ali svetli uslovi. Korišćenje dodatnog osvetljenja je obično lakše nego pokušati da dobijete savršeno svetlo iz prirodnog izvora.

Štetočine
Kao i svi paukovi, biljke Mojsije u kolevci su prilično otporne na štetočine. Paukove grinje i brašnaste bube mogu se useliti i ostaviti neuredne bele naslage na listovima. Obrišite biljke jednom nedeljno razblaženim alkoholom za trljanje da biste ubili najezde štetočina.

Nedostatak cvetanja
Cvetanje kod Tradescantia spathacea se pokreće dobijanjem dovoljno indirektne svetlosti svakog dana. Ako nema najmanje šest do osam sati jakog svetla, beli cvetovi se neće formirati. Usredsredite se na visoku temperaturu i vlažnost, kao i na privlačenje ekrana.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Osnovni alati za kućne biljke
Uz malo potrebe za obrezivanjem ili posebnim tretmanom, trebalo bi jednostavno da držite par rukavica u blizini da rukujete biljkom. Svako opšte tečno đubrivo za kućne biljke će pomoći u hranjenju biljke. Uložite i u mali ovlaživač ili posudu za vlažnost. Konačno, oštre makaze pomažu u razmnožavanju.

Upakovati
Mojsije u kolevci će nagraditi mnogo godina lepog rasta u zamenu za osnovnu negu. Održavajte svoje biljke zdravim ovim praksama.

Pronađite izuzetno cveće i biljke u svom gradu, pogledajte naše sveobuhvatne vodiče za onlajn isporuku cveća i najbolje stručnjake za isporuku kućnih biljaka u SAD.

Najčešća pitanja o nezi biljaka Mojsije u kolijevci:

Kako se brinete za Mojsija u kolevci?
Mojsije u kolevci zahteva tople temperature od 60 do 85 stepeni F i visoku vlažnost oko 70%. Ostavite biljku da se osuši do prva dva inča zemlje, a zatim temeljno natopite destilovanom ili kišnicom. Obezbedite indirektno, ali jako svetlo najmanje 6 do 8 sati dnevno, posebno ako se želi cvetanje.

Da li je Mojsije u kolevci otrovan?
Biljke Mojsije u kolevci smatraju se toksičnim za ljude i kućne ljubimce. Može izazvati kontaktni dermatitis kada je u kontaktu sa golom kožom i veoma je iritantan ako se pojede. Kućnim ljubimcima ili deci koja konzumiraju list verovatno će biti potreban medicinski tretman, iako su trajne povrede malo verovatne. Čuvajte ovu biljku van domašaja svih radoznalih i nosite rukavice kada rukujete njom.

Koja je najbolja mešavina zemljišta za biljke Mojsija u kolevci?
Zemlja treba da zadrži vodu bez truljenja korena, pa se pridržavajte laganih mešavina tla za kućne biljke. Pomešajte jedan deo tresetne mahovine sa jednim delom perlita i jednim delom dobro odležanog komposta da biste sami napravili. Ako niste za domaću mešavinu za saksije, jednostavno potražite bilo koju visokokvalitetnu opštu mešavinu kućnih biljaka.

Koliko svetlosti treba Mojsiju u biljci kolevke?
Mojsiju u biljkama Cradle potrebna je jaka svetlost 6 do 8 sati dnevno. Međutim, direktno sunce ih brzo opeče i izbeljuje prelepe boje sa listova. Uverite se da je svetlost indirektna i da nikada ne pada direktno na biljku. Postavljanje biljke blizu južne ili zapadne ekspozicije će raditi ako dodate paravan ili providnu zavesu. Ovo sprečava da svetlost postane previše intenzivna za listove. Istočne i severne ekspozicije treba da obezbede dovoljno indirektnog svetla tokom celog dana da ne bi došlo do opekotina od sunca.

Kako razmnožavate Mojsija u kolevci?
Svaki vrh koji odsečete i koji ima nekoliko inča stabljike i najmanje tri lista ili kvržice ima šansu da se ukoreni. Za najbolje šanse za razmnožavanje, probajte presek od pet do šest listova. Počnite sa delom sa nekoliko dodatnih listova i odrežite ih da biste otkrili mali deo stabljike. Stavite ovu stabljiku u vodu ili zemlju i pokrijte reznicu plastičnom vrećom. Posle nedelju ili dve, reznica treba da bude ukorenjena i spremna za sadnju.

Može li se Mojsije u kolevci posaditi napolju?
Dok biljke Mojsije u kolevci potiču samo iz južnog Meksika, Belizea i Gvatemale, naturalizovane su na otvorenom i u najtoplijim delovima SAD. Otporan je na zonu 9, ali se smatra invazivnim, pa je generalno bolje da se uzgaja u zatvorenom prostoru.

Koliko veliki postaje Mojsije u kolevci?
Većina biljaka Tradescantia spathacea bi trebalo da budu patuljaste sorte, tako da bi trebalo da imaju maksimalnu visinu između 6 i 12 inča. Veće sorte mogu dostići ukupnu visinu od tri stope. Ova biljka raste relativno sporo, tako da je potrebno 2 do 5 godina da većina biljaka u potpunosti izraste. Kada Mojsije u kolevci dostigne svoju maksimalnu veličinu, jednostavno će nastaviti da zamenjuje svoje listove i početi da pravi nove izdanke. Ovo može učiniti biljku dugonogom, tako da mnogi ljudi odlučuju da uzmu reznice i započnu nove biljke u tom trenutku.