uobicajenih stetocina i bolesti nervnih biljaka

Kako se nositi sa štetočinama, bubama i bolestima nervnih biljaka
Nervne biljke (Fittonia spp.) su kompaktne tropske sobne biljke sa šarenim crvenim, ružičastim ili belim venama na listovima. Takođe poznate kao biljke mozaika, nervne biljke se takođe mogu uzgajati napolju u USDA zonama 11 i 12 i nude mnoštvo upotreba i prednosti. U ovom članku ćemo proći kroz 10 uobičajenih štetočina nervnih biljaka, buba i bolesti, uključujući kako identifikovati i ublažiti probleme kada se pojave.


Uobičajene štetočine i bolesti nervnih biljaka – najvažnije
Nervne biljke mogu postati žrtve štetočina kao što su lisne uši, gljivične gljivice i tripsi. Trulež korena je čest problem uzrokovan prekomernim zalivanjem. Nervne biljke koje rastu napolju mogu patiti od pepelnice ili južnjačke gljivice. Koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun i fungicide za borbu protiv štetočina i bolesti.

10 uobičajenih štetočina i bolesti nervnih biljaka i kako ih identifikovati

1. Lisne uši

Lisne uši su mali crni ili zeleni insekti koji mogu napasti nervne biljke koje rastu napolju. Ovi insekti sišu sok iz nervnih biljaka i često se kriju ispod lišća. Lisne uši izazivaju različite probleme, kao što su crna plesan, deformisani listovi i usporen rast.

Uklonite lisne uši sa vaše nervne biljke pomoću creva. Alternativno, koristite hortikulturna ulja ili insekticidni sapun za uklanjanje lisnih uši. Pesticidi bi trebalo da budu poslednje sredstvo.

2. Gljivične gljivice

Gljivične gljivice su dosadni leteći insekti koji napadaju kućne biljke poput nervnih biljaka. Međutim, odrasli komarci nisu pravi problem. To su larve koje oštećuju nervne biljke konzumirajući korenje ispod zemlje.

Odrasli gljivični komarci polažu jaja u gornjih 2 ili 3 inča vlažnog tla. Jedan komar može da položi do 150 jaja za nedelju dana. Ubijte odrasle komarce koristeći lepljive zamke ili čepove za flaše napunjene bademovim uljem. Zamenite gornjih 2 ili 3 inča zemlje da biste uklonili larve.

3. Mealibugs

Mealibugs su vrsta insekata koji često napadaju kućne biljke. Dok pasu, brašnaste bube ostavljaju za sobom lepljive bele naslage medljike, kao i crnu čađavu buđ. Takođe možete uočiti insekte kao male bele mrlje na vašoj nervnoj biljci.

Koristite hortikulturna ulja ili insekticidni sapun da biste uklonili zaraze brašnastim bubama. Ako vaša nervna biljka pati od teške infestacije, možda ćete morati da odbacite biljku.

4. Spider Mites

Paukove grinje su uobičajene štetočine koje se hrane biljnim ćelijama, što dovodi do žutog ili smeđeg lišća koje otpada. Ove grinje ostavljaju mrežu oko zahvaćenih listova i mogu se uočiti kako se kreću oko biljke. Dok se paukove grinje hrane, one izazivaju pojavu žutih ili smeđih mrlja na listovima nervnih biljaka.

Eliminišite grinje pomoću hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Takođe možete koristiti mere biološke kontrole kao što su predatorske grinje ili nematode.

5. Tripsi

Tripsi su sitni, tanki crni ili smeđi insekti koji se hrane biljnim sokom. Dok se tripsi hrane, vaša nervna biljka može pokazati srebrne tragove ili mrlje na listovima. Tripsi takođe mogu uzrokovati usporavanje rasta, a pogođeni listovi mogu opasti.

Koristite hortikulturna ulja ili insekticidni sapun da biste se rešili tripsa. Takođe možete koristiti lepljive zamke da eliminišete odrasle tripse kako biste ih sprečili da polažu više jaja.

6. Mozaik virus

Virus mozaika je iscrpljujuća bolest koja može ozbiljno da utiče na nervne biljke. Ovaj virus se može brzo širiti sa biljke na biljku kontaktom sa listovima. Simptomi virusa mozaika uključuju žute ili zelene mrlje na zaraženim listovima.

Virus mozaika se ne može izlečiti, pa će zaražene nervne biljke morati da se odlože. Ako su vaše nervne biljke blizu drugih biljaka, napravite prostor između njih da biste smanjili rizik od infekcije.

7. Pepelnica

Pepelnica je uobičajena gljivična bolest koja može zaraziti nervne biljke koje rastu na otvorenom ili u stakleniku. Ovo se dešava kada su uslovi vrući i suvi tokom dana i hladni i vlažni noću. Simptomi pepelnice uključuju prašnjave bele mrlje na listovima i usporen ili deformisan rast.

Ostavite prostor između vaše nervne biljke i drugih biljaka da biste poboljšali protok vazduha. Izbegavajte preterano zalivanje ili prskanje vode po listovima. Zalivajte ujutru kako biste sprečili da nervne biljke sede u vodi tokom hladnih noćnih temperatura.

8. Root Rot
Root Rot
Trulež korena je čest problem za kućne biljke, posebno one koje vole vlažno tlo. Prekomerno zalivanje je vodeći uzrok truleži korena u nervnim biljkama. Gniloba korena se javlja u vlažnim zemljištima i uzrokuje žutilo lišća i opušteno lišće.

Proverite tlo oko vaše nervne biljke da vidite da li je vlažno, a zatim podignite biljku i proverite korenje. Uklonite sve smeđe, kašasto ili smrdljivo korenje i presadite svoju nervnu biljku u sveže tlo. Dodajte drenažu pomoću hortikulturnog peska ili perlita i izbegavajte zalivanje osim ako se gornji centimetar zemlje ne oseća suvo.

9. Južna gljivica
Južna gljivica je gljivična bolest koja može zaraziti nervne biljke. Uzrokuje ga gljiva Sclerotium rolfsi napada nervne biljke iz tla. Južna pepelnica uzrokuje promjenu boje i uvenuće listova. Takođe možete uočiti bele linije micelije na stabljikama.

Uklonite zaraženo tlo ako je vaša nervna biljka zaražena južnjačkom gljivicom. Zatim presadite ili ponovo posadite svoju nervnu biljku u svežu zemlju. Južna pepelnica uspeva u toplim, vlažnim uslovima, pa izbegavajte preterano zalivanje ili preplavljeno zemljište.

10. Ksanthomonas Leaf Spot

Nervne biljke koje rastu napolju mogu patiti od pegavosti listova Ksanthomonas. Bolesti pega na listovima su uzrokovane sporama gljivica koje uspevaju u vlažnim, vlažnim uslovima. Pošto nervne biljke zahtevaju tropske uslove u zonama 11 i 12, to ih čini ranjivim na pegavost listova.

Pegavost lista Ksanthomonas izaziva male pege okrunjene žutom bojom i takođe može izazvati nekrozu. Uklonite zahvaćeno lišće i tretirajte preostale listove hortikulturnim uljima. Zalijte svoju nervnu biljku u dnu stabljike kako biste izbegli da voda dođe na listove.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Hortikulturna ulja
Hortikulturna ulja mogu se boriti protiv nekoliko štetočina nervnih biljaka i obično su dostupna u prodavnicama ili baštenskim centrima. Ulje kanole i ulje neema su dva najčešća. Hortikulturna ulja prekidaju cikluse razmnožavanja lisnih uši i drugih štetočina, pomažući vam da kontrolišete broj bez potrebe za hemikalijama.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapun je veoma efikasan protiv štetočina kao što su lisne uši ili brašnaste bube. Ovo rešenje deluje tako što isuši ili uguši štetočine. Ako ne možete da pronađete insekticidni sapun, možete napraviti sličan rastvor mešanjem sapuna za suđe u toploj vodi.

Biološke kontrole
Biološke kontrole dolaze u mnogim oblicima, ali su obično predatorski organizmi kao što su grinje ili nematode. Ovi organizmi napadaju određene štetočine kao što su lisne uši ili gljivične gljivice. Zakucavanje protiv komaraca je takođe oblik biološke kontrole i posebno dobro deluje protiv gljivičnih gljivica. Obavezno izaberite pravu biološku kontrolu za štetočine protiv kojih pokušavate da se borite.

Pesticidi i fungicidi
Pesticidi i fungicidi mogu vam pomoći da eliminišete tvrdoglave infestacije štetočina ili gljivične infekcije. Ako možete, koristite organske pesticide ili fungicide, jer sintetički proizvodi sadrže mnogo hemikalija. Ove hemikalije mogu ubiti korisne bakterije, negativno utičući na kvalitet zemljišta oko vaše nervne biljke. Uvek koristite ove proizvode pažljivo i štedljivo.

Lepljive zamke su jednostavan način za suzbijanje populacija štetočina kao što su gljivične gljivice ili tripsi. Ove zamke hvataju odrasle štetočine, što ih sprečava da polažu više jaja. Postepeno, infestacija treba da nestane.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Najbolji način da zaštitite svoju nervnu biljku od štetočina i bolesti je da joj pružite najbolju moguću negu. Nervnim biljkama je potrebna jarka, indirektna ili filtrirana sunčeva svetlost, idealno sa prozora okrenutog prema istoku. Delimična senka takođe dobro funkcioniše, posebno kada se nervne biljke uzgajaju napolju.

Nervnim biljkama je potrebno toplo, vlažno okruženje sa temperaturama između 60 i 80ºF i nivoima vlažnosti između 60 i 90%. Da biste smanjili rizik od gljivičnih bolesti, obezbedite dovoljno prostora oko svake biljke kako biste podstakli dobar protok vazduha. Nervne biljke zalivajte samo ako je gornji centimetar zemlje suv. Ovo obično iznosi svaka 3 do 4 dana tokom leta.

Nervnim biljkama su potrebna vlažna tla koja su još uvek dobro drenirana. Natopljeno zemljište podstiče rast gljivičnih spora i uzrokovano je prekomernim zalivanjem. Uverite se da zemljište ima dobru drenažu dodavanjem malo perlita ili peska.

Postavite nervne biljke dalje od promajenih područja koja mogu smanjiti temperaturu ili vlažnost oko biljke.

Okončanje
Nervne biljke mogu patiti od štetočina i bolesti kao što su lisne uši, brašnaste bube, pepelnica, virus mozaika i trulež korena. Ako primetite štetočine na svojoj nervnoj biljci, uklonite ih pomoću hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Sprečite da bolesti ili štetočine napadaju vašu nervnu biljku tako što ćete obezbediti najbolju moguću negu i vaše biljke će napredovati godinama koje dolaze.