Najbolja mešavina tla za kalateje osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu kalateje!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu tla za vaše biljke Kalateja. Takođe poznat kao Molitvena biljka ili biljka zvečarke, Kalateja se relativno lako brine kada se koristi prava mešavina zemljišta. Pošto je ovim biljkama potrebno mnogo vlage, ali mogu biti sklone truleži korena, drenaža tla je ključna.


Najbolja mešavina tla za kalateje

Kalateja preferira rastresito i brzo drenirajuće zemljište sa neutralnim, blago kiselim pH od 6,5. Ipak, takođe mu je potrebna mešavina za saksije da zadrži vodu jer više voli da ostane malo vlažna. Balansiranje kore i perlita je neophodno u mešavini. Aktivni ugalj se takođe obično dodaje za balansiranje pH.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Mnogi vlasnici biljaka zanemaruju značaj zemljišta, posebno za kontejnerske biljke. Zajedno sa odgovarajućom svetlošću, temperaturom i vlažnošću, rasporedom zalivanja i povremenom rezidbom, odgovarajuća mešavina zemljišta je ključ za stabilan rast i dobro zdravlje za zrele ili nedavno razmnožene biljke Kalateja.

Prvo, tlo obezbeđuje mesto za biljku da se usidri dobrim rastom korena. Ne razvijaju sve sobne biljke duboko korenje, tako da bi pogrešna mešavina mogla da ih nagne pod sopstvenom težinom.

Drugo, tlo obezbeđuje i hranljive materije i vodu korenima koji traže. Ako previše dobro drži vodu ili ima previše hranljivih materija, to može biti jednako loše za biljku kao i suprotno.

Konačno, zemljište mora održavati ove funkcije tokom dugog perioda uprkos stalnim efektima zbijanja i raspadanja organskog materijala.

U zemlji, sva zemlja je kombinacija gline, peska, mulja i ilovače. Ova četiri sastojka variraju u različitim količinama da bi proizveli gotovo bilo koju teksturu, uključujući tla na kojima kamenje ili kreda utiču na rast.

Mešavine koje se koriste za kontejnerske biljke kao što je Kalateja su napravljene od različitih materijala kako bi se kontrolisala tekstura i nivoi hranljivih materija tokom vremena.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Mešavina zemlje za saksije za kontejnere uglavnom ne sadrži glinu, iako još uvek može sadržati spoljašnju zemlju nalik pesku ili ilovači. Umesto toga, većina mešavina zemljišta za saksije sadrži sve ili neke od sledećih sastojaka.

Kompost, ilovača ili ostarela organska materija: Najveći deo većine mešavina za saksije, ovi organski materijali pružaju mekanu teksturu koja zadržava vodu i većinu hranljivih materija.
Sfagnum tresetna mahovina: Pahuljasta i lakša čak i od ilovače, tresetna mahovina takođe zadržava vlagu u zemljištu.
Fine borove kore: Jeftinije od većine proizvoda od komposta ili tresetne mahovine, sitne čestice borove kore imaju tendenciju da imaju kiseli pH, ali se veoma dobro dreniraju.
Coco Coir: Napravljen od vlakana na spoljašnjoj strani kokosovih ljuski, kokos je obnovljiviji od tresetne mahovine, ali ne zadržava vodu dovoljno dobro.
Perlit ili vermikulit: Male bele kuglice koje podsećaju na stiropor. Ovi materijali su zapravo ekspandirani minerali. Održavaju mešavinu laganom i dobro drenirajućom.
Plovac: Odlična alternativa perlitu ili vermikulitu popularnom za suve mešavine biljaka za kaktuse i orhideje. Međutim, teže je pronaći u većini rasadnika.
Kamenje, šljunak, šljunak i pesak: Lakše je pronaći nego bilo koji drugi drenažni materijal, ove različite veličine kamenja mogu pomoći da se mešavina za saksije dobro drenira. Međutim, mogu se kompaktirati osim ako se ne koristi kombinacija veličina.
Aktivatori zemljišta: Napravljeni od prirodnih proizvoda poznatih kao humati, koji pomažu korenima biljaka da pristupe hranljivim materijama i povećavaju sposobnost tla da zadrži vodu.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za kalateje

Biljke kalateje preferiraju određenu vrstu mešavine za saksije. Ako su posađene u pogrešnoj mešavini zemlje u zatvorenom kontejneru, mogu pokazati određene znake bolesti. Naravno, većinu ovih simptoma mogu izazvati drugi izvori, pa ih isključite pre nego što promenite tlo u kontejneru.

Spor rast: Nedostatak rasta u Kalateji tokom šest meseci ili više je verovatno zbog zbijene, iscrpljene mešavine za saksije.
Trulež korena: Ako tlo ostane vlažno i biljka Kalateja počne da se uvija, žuti i gubi listove, verovatno pati od truleži korena. Lakša, bolja mešavina za drenažu je najbolje rešenje.
Nedostatak boje i živahnosti: Neke sorte Kalateja su prilično šarene ili jarko šarene, ali će brzo izbledeti u blagu svetlo zelenu ili smeđu ako je mešavina tla netačna. Listovi vaše biljke kalateje takođe mogu početi da padaju ili venu.
Smanjena otpornost na štetočine: Kalateja je uglavnom kućna biljka otporna na štetočine, pa ako dobijete infestaciju lisnih uši ili bele mušice, razmislite i o poboljšanju mešavine zemljišta.

Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije za kalateje
Kalateji je potreban stalan nivo vlage i dobra drenaža, što može biti teško obezbediti u kontejneru. Balansiranje materijala koji zadržava vlagu i suvih materijala u mešavini je od suštinskog značaja za ovu kućnu biljku.

Za mešavinu će biti potrebna oba organska materijala koji deluju poput sunđera, kao što su kompost ili ostareli borovi sitni. Nivoi hranljivih materija takođe treba da budu viši od ostalih sobnih biljaka, ali ne iz dodatnog izvora kao što je đubrivo. Korišćenje humata i komposta ili odležanog stajnjaka trebalo bi da bude dovoljno da unese neophodne hranljive materije.

Koji pH nivoi u tlu su najpogodniji za kalateje?
Za dobar rast neophodan je uravnotežen pH nivo od oko 6,5. Kalateje mogu dobro da rastu u zemljištu koje meri 7,0 ili 6,0, ali neće biti tako zdrave ili rasti tako brzo.

Praćenje relativnog pH svakog sastojka i praćenje pouzdane formule obezbediće pravi balans.

Takođe možete da koristite pH metar na gotovoj mešavini, ali moraćete da imate skup i osetljiv merač da bi ovo funkcionisalo. Osnovni kućni pH testovi retko otkrivaju pravu ravnotežu mešavine zemljišta.

Vrhunski kućni recept za mešavinu biljaka kalateje

Da biste napravili sopstvenu dobro drenirajuću, bogatu hranljivim materijama, labavu i podržavajuću mešavinu za saksije za vaše biljke Kalateja, pomešajte:

25% stare kore – mešavina bora ili kore orhideja
25% kokosovog kokosa razbijenog u fini prah
25% perlita
15% aktivnog uglja, koji zadržava vodu bez zalijevanja tla
10% odlivaka od puža
Prvo navlažite kokos i perlit toplom vodom. Nosite rukavice i nežno promešajte kombinaciju, kako ne bi postala prašnjava ili odletela. Kada se dobro izmeša, dodajte ostale sastojke i promešajte.

Najbolja prethodno mešana tla za kalateje
Mešavina afričke ljubičice koristi tresetnu mahovinu, ali nudi skoro isti pH nivo i drenažu dok i dalje zadržava dovoljno vlage. Međutim, mešavina sa korom orhideja i ugljem će obezbediti bolji pH i duže odoleti sabijanju. Biljke kalateje takođe mogu dobro da se snađu u većini zemljišta za saksije opšte namene formulisanih za kućne biljke, kao što su:

Dirtco. Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
mešavina afričke ljubičice
Miracle-Gro mešavina za zalivanje u zatvorenom prostoru

Česta pitanja o mešavini zemljišta za kalateje:

Koliko često treba da menjam tlo za svoju kalateju?
Jednom godišnje ili jednom svake druge godine obezbediće biljci dobru aeraciju i plodnost.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za kalateje?
Zemlja kaktusa je često previše suva za ovu biljku koja voli vlagu. Afrička ljubičica ili vlažno zemljište za orhideje je bolja mešavina.

Da li kalateje vole vlažno ili suvo tlo?
Oni preferiraju stalno snabdevanje vlagom i dobru drenažu, što ih čini tačno u sredini zahteva.

Koja su glavna razmatranja za tlo pri presađivanju kalateje?
Dobra drenaža je neophodna, ali ni korenje se ne može prebrzo osušiti. Koristite balans sastojaka koji zadržavaju vodu i odvajaju je kada presađujete kalateje.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu tla za Kalatejas?
Ne, kalateji svih veličina je potrebna ista mešavina.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za Kalatejas?
Ako posuda verovatno drži vodu, držite se suše zemlje za saksije poput mešavine kaktusa. Ciljajte na više tresetne mahovine i kokosa ako sumnjate da se kontejner može prebrzo osušiti. Posude od terakote pomažu u zadržavanju vlage, pa ciljajte na suvlju mešavinu za te posude.

Da li su kalateji potrebni duboki kontejneri za saksije?
Kalateja nema posebno dubok korenov sistem, ali najbolje raste u saksijama koje su visoke koliko i široke. Plitke posude samo će uzrokovati da se zastoje i prebrzo osuše.

Upakovati

Biljke molitve ili zvečarke su lepe i lake za negu kada su u saksiji u odgovarajućoj mešavini. Sve dok dobijaju dovoljno svetlosti i dobijaju svežu dozu mešavine za saksije svake godine ili tako nešto, Kalateja bi trebalo da stalno raste. Mešavina za saksije i redovno snabdevanje hranljivim materijama na tlu takođe će pomoći da se održi boja svih raznovrsnih sorti. Bez obzira na određenu vrstu kalateje, koju pokušavate da uzgajate, ista opšta mešavina zemljišta bi trebalo da dobro funkcioniše ako se redovno osvežava.