<a href=Koliko svetla treba biljkama Kroton Osnovni saveti” width=”1024″ height=”576″ />

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje biljaka Kroton kod kuće
Svetlost je jedini faktor koji je najizazovniji za ispravljanje kućnih biljaka. Nije tako lako oponašati sunce, ali na sreću, većina vrsta Kroton biljaka je malo manje izbirljiva kada je u pitanju nivo svetlosti. Ipak, videćete bolje boje i veći rast lišća tako što ćete dobiti svetlost baš za vaše kućne biljke. Pratite ovaj vodič za sve što treba da znate o idealnim svetlosnim uslovima za uspevanje biljaka krotona.


Koliko svetla treba biljkama Kroton?
Kroton biljke preferiraju visoke nivoe svetlosti od najmanje 2000 lumena ili sveće od 1000 stopa. Treba im svetlost najmanje 5 do 6 sati dnevno, ali više vole da se drže podalje od direktne sunčeve svetlosti koja može da im sprži lišće. Veštačko osvetljenje je dobro ako je punog spektra i nudi dovoljno lumena.

Uloga svetlosti u zdravlju biljaka, rastu i zašto je to važno

Bez svetlosti, većina biljaka ne može proizvesti nikakvu energiju. Dok biljke mogu da uzimaju minerale i vodu iz svog korena, hlorofil u ćelijama listova i stabljika je jedini izvor šećera. Biljke krotona spadaju u ovu kategoriju biljaka za fotosintezu. Bez odgovarajućeg nivoa svetlosti, biljke slabe, gube boju i prevrću se kao da venu. Međutim, previše može biti problem. Biljke koje rastu u zaštićenim i senovitim okruženjima zahtevaju ograničen nivo osvetljenja ili će se opeći. To dovodi do suvih, hrskavih listova koji otpadaju.

Osnovni nivoi svetlosti
Videćete željeni nivo svetlosti biljke kao što je Kroton naveden u opštim crtama na njenoj oznaci za negu. Razumevanje šta različiti nivoi zapravo znače je ključ za obezbeđivanje prave količine svetlosti.

Jaka svetlost
Kada biljka traži jako svetlo, potrebno joj je otprilike onoliko svetlosti koliko možete da obezbedite. Konkretno, ovim biljkama je potrebno oko 2000 do 3000 lumena po kvadratnom metru da bi uspele. Ovo uključuje većinu biljaka na otvorenom koje su započete u zatvorenom prostoru za presađivanje u baštu i mnoge sobne biljke poput sukulenta. Umesto toga, mereno u svećama, to je ekvivalent od 1000 FTC i više. Kroton biljke uglavnom spadaju u ovu kategoriju osvetljenja, ali im nije potrebno direktno osvetljenje sve dok je dovoljno svetlo.

Indirektno protiv direktnog svetla
Direktno, jako svetlo nudi više od 2000 lumena ili sveće od 1000 stopa intenziteta i direktnog izlaganja između izvora i listova biljke. Ovo se može odnositi na svetlost koja dolazi direktno kroz prozor od sunca ili iz veštačkog izvora poput namenske sijalice za biljke. Mnoge biljke mogu da podnesu indirektno svetlo ili ga čak više vole od direktne sunčeve svetlosti, uprkos tome što im je potrebna jaka svetlost. Ovo važi za Krotone, koji mogu biti opečeni ili opečeni od previše direktnog izlaganja.

Mešovita ili filtrirana svetlost
Kada nivo svetlosti padne ispod 2000 lumena, ali ostane iznad 500 do 750 lumena, svetlost se smatra mešanom ili filtriranom. U većini slučajeva, ovo takođe zahteva indirektno snabdevanje svetlom, iako slabija svetla biljaka neće trebati nikakvu posebnu filtraciju. Neke tamnolisne sorte Krotona koje nemaju šarene delove mogu uspevati na višem delu mešovitog svetla.

Smatra se slabim osvetljenjem kada je svetlost ispod 100 stopa sveća ili 500 lumena. Opet, ova vrsta svetlosti se uvek smatra indirektnom. Ova količina svetlosti je jednostavno preniska za biljke Kroton, čak i za najmanje šarene sorte. Kućne biljke koje preferiraju ove uslove slabog osvetljenja uključuju ljiljane mira, potos i bambusovu palmu.

Tipični svetlosni uslovi koje biljke krotona dobijaju u svojim izvornim staništima

Biljke krotona su veoma varijabilne između srodnih vrsta, ali sve su porijeklom iz tropskih područja Indije i Malezije. Dok mnoge tropske biljke žive u podzemlju džungle, gde dobijaju malo direktnog svetla, to nije tačno za Kroton.

Biljke divljeg krotona uglavnom narastu dovoljno da dosegnu direktnu jaku svetlost čak i u mešovitim oblastima džungle u kojima uspevaju. To može biti malo izazovno osigurati da dobijaju dovoljno svetla u kući.

Međutim, namensko svetlo za biljke može lako da popuni potrebne lumene, jer Kroton biljke ne smetaju indirektnom osvetljenju.

Znaci da vaša biljka Kroton prima previše svetla
Generalno, biljke Krotona više vole više svetlosti nego manje svetlosti. Ipak, oni i dalje mogu dobiti previše svetlosti, posebno ako su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti kroz prozor okrenut prema jugu ili istoku. Šareni ili tamnozeleni listovi Krotona mogu početi da blede i gube svoj sjaj dok ostaju zdravi i čvrsti ako se daje previše svetla.

Pomerite Kroton odmah van svetla da biste smanjili direktnu ekspoziciju i videli da li to vraća originalnu boju. Slične probleme može izazvati niska temperatura, prekomerno zalivanje biljaka krotona ili neodgovarajuću mešavinu zemljišta, pa se pozabavite svim problemima nege pre nego što pretpostavite da je previše svetla. Možda ćete takođe morati da razmislite o đubrenju vaše biljke krotona ili presađivanju i obrezivanju ako biljka pokazuje znake da je vezana za koren. Trebalo bi da budete posebno oprezni sa nedavno razmnožanim biljkama Kroton jer su posebno podložne prekomernom izlaganju svetlosti.

Znaci da vaša biljka Kroton ne dobija dovoljno svetlosti

Mnogo je verovatnije da Kroton prima premalo svetla nego previše.

Kroton biljke kojima nije dato dovoljno svetla prvo će izgubiti boju, postajući bledo zelene, a ne tamnozelene ili jarke boje. Konkretno, crvene i žute boje će izbledeti sa listova bez dovoljno osvetljenja, a možda ćete čak primetiti i pad lišća.

Sorte Krotona svetlije i smelije boje zahtevaju više direktnog svetla nego sorte tamne boje. Nedostatak novog rasta ili bleda boja samo najnovijeg rasta takođe znači da je potrebno više svetlosti za zdraviji Kroton.

Najbolja izloženost svetlu za biljke Kroton u zatvorenom prostoru

Pošto je biljkama Kroton potreban ekvivalent punom izlaganju suncu, dobro je postaviti ih blizu prozora okrenutog prema jugu ili istoku. Ova vrsta izlaganja obezbeđuje im što više sunca.

Međutim, možda ćete želeti da ih odmaknete malo od stakla tako da ne dobijaju mnogo direktne svetlosti kroz prozor. Indirektno, ali jako svetlo je najbolje za ove biljke. Rotirajte Kroton jednom nedeljno kako biste osigurali da svi listovi budu podjednako izloženi svetlu koja im je potrebna.

Kroton biljkama je potrebna jaka svetlost i zimi, ali proverite kako se ugao sunca menja sa godišnjim dobima. Možda ćete morati da prilagodite postavljanje biljke krotona u odnosu na zimu kako biste smanjili direktno izlaganje suncu kako biste izbegli opekotine od sunca.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje biljke Kroton:

Da li biljke Krotona mogu da žive pri slabom osvetljenju?
Ne, biljke Krotona će izgubiti boju i prestati da proizvode nove listove ako se nalaze u uslovima slabog osvetljenja. Treba im više svetlosti nego manje da bi uspele. Neke sorte tamnih listova mogu da podnesu indirektne ili mešovite uslove osvetljenja.

Da li biljke Krotona mogu da podnesu puno sunca?
Kroton biljkama ne smeta puno sunca, posebno kada se uzgajaju na otvorenom u vrućoj klimi. Kada se uzgajaju kao sobna biljka, preferiraju indirektno, ali jako svetlo.

Kakvo svetlo treba biljkama Kroton?
Kroton biljke preferiraju jako svetlo koje nije previše intenzivno ili direktno. Šarene sorte sa žutim i crvenim lišćem trebaju sijalicu širokog spektra ili izlaganje suncu kroz prozor okrenut prema istoku ili jugu da bi uspele.

Da li će biljke Kroton srećno živeti u zatvorenom prostoru?
Mnogi ljudi misle o biljkama Kroton kao o biljci na otvorenom koja je pogodna samo za vruće klime. Ali sa odgovarajućom toplinom i jakom svetlošću, biljka Kroton može uspevati i kao kućna biljka. U zavisnosti od okruženja, biljku možete premeštati i napolje leti i unutra preko zime.

Kako znate da li vaša biljka Kroton dobija dovoljno svetlosti?
Adekvatno osvetljena biljka Kroton će imati snažan rast, dobru boju i neće imati problema sa štetočinama ili bolestima. Ručni merač svetlosti će vam pomoći da izaberete pravu količinu svetlosti za ove biljke.

Okončanje

Biljke krotona izgledaju šareno i dramatično u rasadniku, ali često izblede u kući zbog nepravilnog osvetljenja. Dajte ovim kućnim biljkama jarko, ali ne direktno svetlo koje više vole da bi bile zdrave tokom cele godine. Ne dozvolite da izblede čak ni zimi tako što ćete razmisliti o dodatnom osvetljenju u uravnoteženom spektru. Za više, pogledajte naš krajnji vodič za uzgoj i negu biljaka Kroton kod kuće.