Najbolja mešavina tla za Boston Ferns osnovni saveti

Sve što treba da znate o Bostonskoj paprati i zemljištu!

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o najboljem tlu za Bostonski paprati. Nephrolepis ekaltata ‘Bostoniensis’ su bujne paprati koje su popularne sobne biljke od kasnih 1800-ih i nude sve vrste upotrebe i prednosti. Možda su nazvane po gradu u Novoj Engleskoj, ali bostonske paprati zapravo potiču iz tropskih regiona Latinske Amerike, gde uspevaju u vlažnim, toplim i senovitim sredinama. Repliciranje ovih uslova kod kuće ključno je za uzgoj srećnih bostonskih paprati, a uspeh počinje sa specifičnim uslovima zemljišta.


Najbolja mešavina zemljišta za Bostonski paprati
Bostonske paprati najbolje rastu u laganoj, vlažnoj mešavini zemljišta koja dobro drenira. Kiseli pH – između 5 i 5,5 – je idealan. Recept za zemljište koji uključuje jedan deo standardne mešavine za saksije i jedan deo tresetne mahovine je dobar izbor, kao i dva dela tresetne mahovine, jedan deo perlita i jedan deo vermikulita. Iznad svega, nikada se ne sme dozvoliti da se zemlja potpuno osuši.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Da li je zemlja koju koristite za sadnju Bostonske paprati zaista važna? Zajedno sa svetlošću, temperaturom i vlažnošću, tlo je ključno za zdravlje i opstanak vaše biljke.

Naravno, zemlja učvršćuje vašu biljku na mestu, pružajući čvrstu osnovu u kojoj se koreni mogu zadržati. Ali tlo takođe obezbeđuje hranljive materije, kiseonik i vodu koji su potrebni biljkama.

Vrsta tla koju odaberete utiče na to kako biljka raste i čak može odrediti da li biljka uspeva ili ne.

Zemljište podržava rast biljaka na nekoliko osnovnih načina, uključujući:

Stabilnost: Korenov sistem biljaka se proteže kroz i dole u ​​tlo, učvršćujući biljke na mestu i održavajući ih stabilnim.
Voda: Prostori ili pore između čestica tla sadrže vodu, koju biljke apsorbuju kroz svoje korenje. Kako voda putuje kroz biljku, ona obezbeđuje hranljive materije i kiseonik, podržava fotosintezu i hladi biljke dok isparava iz lišća.
Kiseonik: Pore tla takođe sadrže vazduh, koji biljke kiseonika koriste za pretvaranje šećera u energiju i rast.
Hranljive materije: Zemljište sadrži minerale koji su biljkama potrebni za preživljavanje u obliku mikro- i makronutrijenata kao što su azot, magnezijum, kalcijum, cink, bakar i još mnogo toga
Zaštita od temperaturnih fluktuacija: Zemlja deluje kao izolacija za korenje biljaka, čuvajući ih od drastičnih promena temperature.
Zemljište se sastoji od minerala (iz stena) i organske biomase (od biljaka i životinja koje se raspadaju). Mineralni deo zemljišta je definisan njegovom teksturom, koja se sastoji od čestica različite veličine:

Pesak: Najveća veličina čestica, čestice peska se mogu videti golim okom. Peščano zemljište se brzo drenira i nudi odličnu aeraciju. Takođe brzo erodira i ne zadržava dobro vlagu ili hranljive materije.
Glina: Najmanja veličina čestica, čestice gline se mogu videti samo kroz mikroskop. Glina ne sadrži mnogo vazduha, a voda kroz nju vrlo sporo teče. To znači da polako erodira i zadržava vodu i hranljive materije.
Mulj: čestice mulja padaju između čestica peska i gline po veličini.
Većina zemljišta sadrži mešavinu peska, gline i mulja. Često je tlo koje se sastoji od relativne ravnoteže tri veličine čestica poznato kao „ilovasto“.

Zemljište koje sadrži veliku količinu razložene organske materije poznato je kao „tresetasto“. Tresetno tlo nudi i zadržavanje vode i povećan protok vazduha.

Nasuprot tome, „kredasto“ zemljište sadrži visok nivo kalcijum karbonata. Kredasto tlo ima tendenciju da bude alkalno, slobodno drenirajuće i ne sadrži mnogo hranljivih materija.

Kada birate vrstu tla, uzmite u obzir preferencije tla biljke. Pravi tip zemljišta može biti razlika između biljke koja se bori i biljke koja uspeva.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Šta je u dobroj mešavini zemlje za saksije? Zemljište za saksije sadrži mešavinu elemenata koji mogu zadržati vlagu i hranljive materije, dozvoliti da se voda ocedi i dozvoli da vazduh cirkuliše oko korena. Ovo je posebno važno za biljke koje se uzgajaju u kontejnerima, kao što su bostonske paprati.

Zemlja za saksije može sadržati sledeće primarne komponente:

Coco Coir: Vlaknasti materijal od kokosovih ljuski koji povećava zadržavanje vode kada se doda zemljištu za saksije.
Kompost/organska materija: Stari šumski ili baštenski proizvodi koji su bezbedno kompostirani ili biološki razgrađeni od strane mikroba u zemljištu kao što su korisne bakterije i gljive. Kompost obezbeđuje neophodne hranljive materije biljkama u saksiji.
Perlit: Vulkansko staklo koje se sastoji od silicijum dioksida. Poboljšava zadržavanje vlage, drenažu i aeraciju, dok otpušta glinu ili zbijeno zemljište.
Fine borove kore: Nusprodukt proizvodnje malča od borove kore, ovi sitni komadići borovog drveta pomažu u poboljšanju drenaže i povećanju kiselosti zemljišta.
Pumice: Lagani, porozni vulkani stena koja poboljšava drenažu i cirkulaciju vazduha istovremeno podržavajući povoljan život mikroba.
Pesak: najveća veličina čestica zemljišta; dodaje vazduh mešavini zemljišta za saksije.
Aktivator zemljišta: jedinjenja koja sadrže huminske kiseline koje pomažu u razgradnji organske materije u zemljištu. Može poboljšati helaciju biljaka ili sposobnost da apsorbuje metale iz zemlje.
Sfagnum tresetna mahovina: Ovaj popularni amandman zemljišta sastoji se od raspadnute biljne materije od mahovine sfagnuma koja raste u močvarama i močvarama. Pomaže u otpuštanju glinenog tla i povećanju drenaže i pomaže da peskovito zemljište zadrži vlagu.
Vermikulit: Lagani dodatak zemljištu na bazi minerala koji povećava zadržavanje vode i hranljivih materija uz poboljšanje aeracije.
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za Bostonski paprati
Kada se bostonska paprat posadi u pogrešnoj mešavini zemljišta, biljke će vas obavestiti. Među najčešćim problemima? Sadnja bostonske paprati u tlu koje ne zadržava dovoljno vode. Kada su bostonske paprati suviše suve, vrhovi i ivice pinnae paprati će postati smeđe i mogu izgledati „hrskavo“. Biljka može poprimiti sivu boju i prestati da raste.

Paprati takođe mogu početi da osipaju lišće ako vlažnost ostane preniska. Govoreći o vlažnosti, ako je dostupna vlaga preniska, listovi će požuteti. Kontinuirana niska vlažnost i suvo zemljište čine bostonske paprati podložnijim štetočinama kao što su ljuske ili paukove grinje.

Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije za Bostonske paprati
Iako je bostonskim paprati potrebno vlažno tlo i vlažni uslovi da bi napredovali (slično većini vrsta paprati u zatvorenom), to ne znači da vole da sede u vlažnom tlu. U stvari, mokra, mokra stopala mogu izazvati niz problema za bostonske paprati.

Umesto toga, potrebno im je dobro drenirajuće zemljište koje omogućava cirkulaciju vazduha oko korena. Ako zemljište zadržava previše vode, paprati mogu da pretrpe trulež korena. Koristite zemlju za saksije koja dobro drenira dok zadržava dovoljno vlage.

Koji pH nivoi u tlu su najprikladniji za Bostonski paprati?
Bostonske paprati preferiraju kiselo zemljište. Ciljajte na pH nivo između 5 i 5,5. Korišćenje zemlje za saksije koja sadrži tresetnu mahovinu je odličan način da se osigura odgovarajući pH nivo za vašu bostonsku paprat.

Najbolji domaći recept za mešavinu bostonske paprati

Pravljenje vrhunske mešavine za saksiju za vašu bozonsku paprat je jednostavno. Vaš cilj je da stvorite potporno tlo sa kiselim pH koje pruža podršku i hranljive materije za vašu biljku, zadržava pravu količinu vlage i omogućava vodu da se odvodi.

Ovaj jednostavan, jedan na jedan recept je odlično mesto za početak:

Jedan deo standardne mešavine za zalivanje
Jedan deo tresetne mahovine
Ako želite da povećate drenažu, ovaj četvorodelni recept nudi odličnu aeraciju dok i dalje ostaje vlažan:

Dva dela tresetne mahovine
Jedan deo perlita
Jedan deo vermikulita
Uverite se da ste dobro kombinovali komponente pre dodavanja mešavine u lonac.

Najbolja prethodno mešana tla za Bostonske paprati
Kada birate prethodno mešano zemljište za vašu bostonsku paprat, potražite mešavinu koja sadrži tresetnu mahovinu za kiselost, drenažu i zadržavanje vlage. Brendovi koje treba razmotriti mogu uključivati:

Dobra mešavina za zalivanje prljavštine u zatvorenom prostoru
Dirtco Repotting Soil
Fok Farm Ocean Forest zemlja za saksije

Česta pitanja o mešavini zemljišta za Bostonski paprati:

Koliko često treba da menjam zemljište za moju bostonsku paprat?
Kao opšte pravilo, presadite svoju bostonsku paprat svežom zemljom za saksije svake dve do tri godine. Ako primetite da korenje viri iz dugmeta kontejnera, zemljište koje se prebrzo suši ili smanjenu stopu rasta lišća, možda ćete želeti da presadite svoju paprat u veći kontejner sa svežom mešavinom zemlje.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za Bostonski paprati?
Ne koristite zemlju kaktusa za bostonske paprati. Ovo lagano tlo se brzo odvodi i nema tendenciju da zadrži vlagu i verovatno neće obezbediti dovoljno vlage da bi bostonske paprati uspele.

Da li Bostonske paprati vole mokro ili suvo tlo?
Bostonske paprati ne vole suvo zemljište, ali ne žele ni da budu vlažne. Više vole vlažno, dobro drenirano tlo.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju bostonske paprati?
Presadite svoju bostonsku paprat u proleće, kada biljka aktivno raste. Zalijte biljku nekoliko dana pre prijavljivanja i izaberite posudu koja je samo 1 do 2 inča veća od originalne saksije. Posadite paprat na istoj dubini; preduboko zasađivanje može dovesti do truljenja korena.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za Bostonski paprati?
Bostonske paprati uvek preferiraju vlažno, dobro drenirajuće zemljište sa kiselim pH, bez obzira na veličinu biljke.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za Bostonski paprati?
Bostonske paprati vole vlagu, tako da upotreba dvostrukog kontejnera može pomoći vašoj biljci da napreduje. Posudite ga u mali lonac od terakote sa odgovarajućim drenažnim rupama, a zatim ga stavite u veći kontejner obložen tresetnom mahovinom da povećate vlažnost.

Da li su bostonskim paprati potrebni duboki kontejneri?
Bostonske paprati ne trebaju posebno duboke posude da bi uspele.

Bostonske paprati dodaju bujni tropski izgled kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Poreklom iz vlažnog i toplog okruženja, bostonskim papratima je potrebna adekvatna vlaga i vlažnost da bi uspevale. Dobro drenirajuće zemljište za saksije koje zadržava vlagu i nudi kiseli pH je ključno za uzgoj uspešne paprati.