Kako uspešno presaditi biljku Croton osnovni vodič

Sve što treba da znate o presađivanju biljaka krotona kod kuće

Kupovina prelepe biljke Kroton iz rasadnika može zaista ulepšati vaš dom zahvaljujući svom šarenom lišću i zanimljivim oblicima listova. Iako ove biljke imaju prosečnu stopu rasta samo uz najbolju negu, one će na kraju prerasti originalni kontejner i trebaće im presađivanje. Prerano prelazak u veći lonac samo će usporiti rast Krotona i može dovesti do toga da odbaci nešto lišća. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako presaditi biljku krotona kod kuće.


Presađivanje krotonskih biljaka – najvažnije
Presadite svoj Kroton u proleće ili leto kada je vezan za koren. Koristite labavu, dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja je bogata organskim materijalom. Izaberite plastični ili glazirani keramički lonac samo ½ inča veći od korena.

Zašto bi presađivanje krotonskih biljaka moglo biti neophodno

Presađivanje Kroton biljaka je praksa prvenstveno radi podsticanja novog rasta i prilagođavanja rastuće veličine korijenske kugle. Možda će im trebati drugačiji kontejner ako se stari ne odvodi pravilno.

Presađivanje takođe pomaže ako je Krotonu potrebna drastično drugačija mešavina tla, ali u tom slučaju možete koristiti isti kontejner. To može da strese biljku umesto da joj pomogne ako Kroton nije vezan za koren i umesto toga pati od bolesti ili štetočina.

Koliko često je biljkama Kroton potrebno presađivanje?
Kroton biljkama će verovatno biti potrebno presađivanje jednom godišnje tokom prve tri ili četiri godine rasta ako im se pruži odgovarajuća nega. Nakon što dostignu svoju zrelu veličinu, usporiće u rastu i trebaće im samo presađivanje jednom u dve do tri godine da bi se umesto toga osvežilo tlo. Sačekajte da presadite dok ne vidite da vrhovi korena izlaze iz saksije kad god je to moguće.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju biljaka Kroton

Proleće i leto su najbolje vreme za presađivanje krotona (takođe dobro vreme za obrezivanje i razmnožavanje krotona), ali im nije potrebno presađivanje svaki put kada se ove sezone kreću. Premeštanje biljke u veći lonac dok aktivno raste obezbeđuje da se koreni brzo rašire i dobro učvrste u novom tlu. Ako je biljka presađena dok je u stanju mirovanja, to neće nužno ni da je povredi. Ipak, neće moći da iskoristi prednost novog prostora i svežeg tla dok rast ne počne ponovo.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju biljaka krotona
Kroton voli vlažno tlo, ali ne može da podnese vlagu, baš kao i mnoge druge tropske sobne biljke. Najbolja mešavina zemlje za saksiju ili presađivanje ima dosta organskog materijala za zadržavanje vlage. Međutim, to je labava i dobro drenirajuća mešavina, kao i sa vermikulitom, perlitom i drugim sastojcima koji sprečavaju mokro korenje.

Koji alati će mi trebati prilikom presađivanja biljaka Krotona?
Biljke krotona mogu da rastu prilično velike, posebno na otvorenom, gde mogu dostići visinu od 10 stopa. Čak iu zatvorenom prostoru, zreli ‘Petra’ Kroton može biti visok pet stopa ili više. Ako radite sa velikim biljkama, možda ćete želeti neke trake za podizanje koje će vam pomoći da se posuda bezbedno prevrne, a da pritom ne oštetite da izvuče koren korena.

Pokušajte da nežno umotate lišće u čaršav pre nego što ga prevrnete na stranu da biste smanjili broj listova koji su izgubljeni tokom procesa. Manjim krotonima je generalno potreban samo tup nož ili oštra ravna gleterica kako biste mogli da olabavite zemlju oko ivica pre nego što podignete biljku iz stare posude.

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Zastakljene keramičke saksije su dobar izbor za ovu biljku zbog njihove preferencije za vlagu. Terakota će omogućiti da se zemlja prebrzo osuši. Plastika takođe dobro funkcioniše.

Uverite se da kontejner ima dosta drenažnih rupa i da nema donjeg grebena koji može da skupi vodu i zadrži je tokom dužeg perioda.

Viseće korpe retko su pogodne za ovu vrstu biljaka, ali naslagane sadilice mogu dobro da rade ako su dovoljno duboke za koren biljke.

Kako presaditi biljku Kroton

Sačekajte da presadite Kroton dok ne saznate da dostiže granice svog trenutnog kontejnera. Na to obično ukazuju beli vrhovi korena koji postaju vidljivi u rupama kontejnera. Pokušajte da podignete biljku iz lonca da vidite da li svi koreni rastu čvrsto zajedno i pritiskaju strane saksije. Ako je Kroton spreman za presađivanje, izaberite kontejner koji je samo 1 inč veći od prethodne veličine za proces. Nošenje baštenskih rukavica ili čak samo par rukavica za posuđe tokom presađivanja takođe će zaštititi vaše ruke od iritantnog soka koji oslobađaju listovi i stabljike.

Počnite tako što ćete biljku nežno naginjati na stranu, što je lako za manje biljke, ali teže sa većim krotonima. Korišćenje područja pokrivenog tepihom može otežati čišćenje, ali može sprečiti oštećenje lišća. Raširivši mali tepih ili pokrivač može vam pomoći da obavite ovaj proces u garaži ili na otvorenom. Nežno okrenite saksiju oko korena biljke, po potrebi je olabavite nožem ili gleterom. Uklonite stari kontejner i ostavite ga na stranu.

Ako je Kroton okružen zbijenim tlom, lagano ga olabavite mlazom vode i rukama. Nema potrebe da labavite ili rastavljate čvrsto zbijene korene jer će se oni sami proširiti u novom kontejneru i zemljištu. Proverite da li ima znakova truleži korena i drugih problema u ovom trenutku. Ako vidite potamnelo ili omekšalo korenje, uverite se da presađujete u bolju mešavinu za odvodnjavanje i pokušajte da manje zalivate.

Napunite samo dno nove posude mešavinom za saksije, a zatim podignite biljku i stavite je u njenu novu saksiju. Popunite oko bočnih strana tako što ćete mešavinu prosijati i lagano je pakovati, tako da nema praznina ili razmaka. Pošto biljke Kroton preferiraju saksije koje su samo 1 inč veće sa svih strana, potrebno je malo vremena da se ovaj korak pravilno izvede. Uzmite si vremena i proverite da li su sve strane popunjene do vrha.

Uvek možete dodati malo dodatne mešavine za saksije ako je potrebno nakon nekoliko nedelja zalivanja koja uzrokuje sleđivanje. Zalijte Kroton odmah nakon presađivanja kako bi nova i stara mešavina zemljišta bila ravnomerno vlažna.

Nega posle presađivanja

Krotoni se lako šokiraju, tako da se nemojte iznenaditi ako vaša biljka uvene ili čak izgubi nekoliko listova nakon procesa presađivanja. Odgovor je veliki deo zašto se ne preporučuje presađivanje biljke više nego što je potrebno za njen rast.

Držite Kroton u toplom okruženju dalje od propuha i pazite da mu date previše direktnog sunca. Nemojte da vas uznemirava opadanje nekoliko listova sa dna, ali pazite na zakržljao ili hrskav rast na vrhu koji ukazuje na nedostatak vode iz nove mešavine krotonskog tla.

Biljke koje su presađene zbog loše mešavine zemljišta ili truleži korena mogu izgledati uspavane nekoliko nedelja dok ponovo ne izrastu novi vrhovi korena. Posle mesec dana ili više, trebalo bi da vidite da se novi rast pojavljuje na presađenom Krotonu.

Pazite na znake uobičajenih bolesti ili štetočina biljaka krotona tokom tog perioda čekanja jer je biljka posebno osetljiva.

Česta pitanja o presađivanju biljaka Kroton:

Da li treba da potopim svoju Kroton biljku pre presađivanja?
Za razliku od nekih drugih biljaka, Kroton ne zahteva namakanje pre presađivanja. Međutim, natapanje korijenske kugle može pomoći da se oslobodi ako je jako zaglavljeno, posebno unutar keramičke ili terakote saksije. Ne namačite dugo, dovoljno dugo da olabavite tlo i oslobodite ga.

Da li biljku Kroton treba zaliti odmah nakon presađivanja?
Zalijte Kroton čim završite sa presađivanjem, propuštajući dovoljno vode kroz zemlju da velikodušno teče iz donjih rupa. Ovo ne samo da obezbeđuje da se cela korenova gruda navlaži kako bi se smanjio šok, već takođe pomaže da se slegnu svi džepovi u zemljištu tako da možete dodati još mešavine po potrebi.

Da li Kroton biljke vole velike saksije?
Biljke krotona ne uživaju u saksiji u biljkama koje su mnogo veće od korena. Kao i većina tropskih sobnih biljaka koje su se prilagodile rastu u korenu većih stabala, preferiraju malo pretrpani kontejner ili lonac. Držite se kontejnera koji je samo 1 inč veći od korena svaki put kada presadite biljku.

Zašto je moja biljka Kroton mlohava nakon presađivanja?
Većina krotonovih sorti je prilično osetljiva i pada u „šok“ nakon bilo čega tako invazivnog kao što je presađivanje. Ako ste je dobro zalivali i nežno postupali sa njom tokom procesa, biljka bi trebalo da se oporavi za dan ili dva. Kroton koji ostaje mlitav možda će trebati toplije temperature ili manje direktnog svetla nekoliko dana da se oporavi.

Da li treba da zamaglim svoju Kroton biljku nakon presađivanja?
Izbegavajte zamagljivanje Kroton odmah nakon presađivanja jer neće aktivno rasti. Međutim, ne morate da ga pomerate od drugih izvora vlage, kao što su kupatila ili ovlaživači.

Da li treba da oplodim svoju Kroton biljku nakon presađivanja?
Sačekajte najmanje dva meseca nakon presađivanja kako biste đubrili Kroton.

Okončanje

Kroton stalno raste kada mu se da novi lonac u pravo vreme. Sačekajte dok se ne napreže do granica trenutnog kontejnera pre nego što presadite biljku krotona.