Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta Snapdragon

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća Snapdragon

Snapdragons su impresivno cveće, poznato po dugim stabljikama, jarkim bojama i jedinstvenom cvetanju. Ovo cveće takođe ima mnogo značenja, od milosti do obmane i još mnogo toga. Njihova simbolika se takođe menjala tokom istorije, što se pojavljuje u folkloru širom Evrope. U ovom članku ćete saznati sve o značenju i simbolici Snapdragon cveta, kao io njihovoj upotrebi i prednostima.


Značenje cveta Snapdragona – najvažnije
Snapdragon, botanički poznat kao Antirrhinum, simbolizuje milost i snagu nakon svog uspravnog rastućeg staništa i surovog prirodnog staništa. Oni su takođe povezani sa prevarom. Kroz istoriju, ovo cveće je korišćeno za odbijanje zla i loše sreće. Svaka različita boja ima drugačije značenje, uključujući žutu, narandžastu, crvenu, ljubičastu, ružičastu i belu.

O Snapdragonima

Porodica, rod i taksonomija

Snapdragons su deo roda Antirrhinum. Pravi broj vrsta u ovom rodu je široko osporavan, ali vrsta na koju se najviše fokusira je Antirrhinum majus, obični Snapdragon koji ćete naći u kućnim baštama.

Ovaj rod spada u porodicu Plantaginaceae ili Plantain, koja sadrži oko 1.900 vrsta biljaka. Antirinumi su samo mali deo ove široke porodice, a najveći rod od svih je Veronica – takođe česta u kućnim baštama.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Snapdragons se uglavnom sadi kao jednogodišnje biljke, omiljene zbog svog sjajnog cvetanja u raznim bojama. Zbog svoje tolerancije na mnoge uslove uzgoja, idealni su za krevete i bordure sa različitim visinama koje odgovaraju svim potrebama.

Cveće dolazi u skoro svim bojama, uključujući ružičastu, crvenu, belu, žutu i ​​narandžastu. Možete čak pronaći i raznobojne Snapdragone sa jarkim bojama kombinovanim u zanimljivim šarama. Takođe imaju lagani miris koji postaje jači noću. Nežan cvetni miris, dobio je mnogo opisa, od jabuke do žvakaće gume.

Istorija i poreklo Snapdragona
Snapdragonovi su poreklom sa nekoliko kontinenata, za koje se veruje da potiču iz Evrope, Severne Amerike, pa čak i delova Afrike. Oni su prvenstveno bili koncentrisani oko mediteranskog regiona, rastući u kamenitim i toplim predelima.

Odavde su se ove popularne baštenske biljke raširile širom sveta i brzo postale omiljene u dvorištu – titula koju i danas imaju.

Popularne vrste, vrste i sorte

Za one koji vole malo raznolikosti u svojoj bašti, nesumnjivo ćete biti zadovoljni Snapdragons-om. Postoji mnogo sorti ove prelepe biljke, a većina njih spada u kategoriju običnih ili jednogodišnjih Snapdragon.

Pogledajte svoj lokalni rasadnik da biste pronašli šta će najbolje rasti u vašem kraju ili pokušajte da potražite ove popularne vrste:

Madame Butterfli: Veliki dvostruki cvetovi u beloj, narandžastoj, crvenoj, ljubičastoj, ružičastoj i još mnogo toga.
Srećne usne: Svetlo belo cveće sa oštrim ružičastim sredinama.
Pepeljuga: Pojedinačni cvetovi u rasponu toplih boja od crvene do žute.
Crni princ: Duboko ljubičasti cvetovi koji izgledaju skoro crno u odgovarajućim uslovima osvetljenja.
Etimološko značenje
Ime Antirrhinum potiče od grčkog za nos (rhin). Prevodi se na nos, pozivajući se na zanimljive oblike cveća.

Uobičajeni naziv je takođe referenca na oblike cveća i radnju koju obavljaju kada se stisnu. Cveće se poredi sa licem zmaja, koji se zatvara kada se strane cveta gurnu zajedno.

Takođe se obično nazivaju psećim cvećem, verovatno po njihovom drugom grčkom imenu, kinokephelon, što znači pseće glave.

Upotreba i prednosti Snapdragona

Snapdragons su neverovatno raznovrsne biljke za mnoge namene u bašti. Imaju sposobnost da osvetle svaki prostor svojim šarenim cvetovima. Osim toga, sa tako širokim spektrom boja, možete pronaći Snapdragon koji savršeno odgovara dizajnu vaše bašte.

Kompaktne vrste su odlične za sadnju ispred kreveta, spremne za uklanjanje kada im se sezona završi. Više sorte se mogu mešati sa drugim divljim cvećem za osećaj raskošne bašte. Takođe prave odlične kontejnerske biljke, sa nekim cvetovima koji kaskadiraju preko ivica da bi napravili impresivan prikaz.

Ove biljke su verovatno najpoznatije po upotrebi kao rezano cveće. Visoke stabljike Snapdragons-a su idealan dodatak velikim i malim buketima. Često se daruju sami ili se koriste u mešovitom buketu da popune prostor. Beli Snapdragons, posebno, su popularni izbori za svadbene bukete.

Ali to nije sve za šta su pogodni. Za cveće i lišće se kaže da imaju antiinflamatorna svojstva koja su korisna u lečenju spoljašnjih rana. Cvetovi se često koriste za ukrašavanje deserta ili salata, ali nemaju odličan ukus iako jestivo.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća Snapdragon

Snapdragons je kroz istoriju dobio nekoliko značenja koja ih čine odličnim za poklone.

Njihova visina i uspravna priroda cvetova učinili su cveće sinonimom za gracioznost. Zahvaljujući svojim kamenitim i ponekad surovim izvornim staništima, oni su takođe povezani sa snagom.

Ali nisu sva značenja ovih dragocenih biljaka pozitivna. Oni takođe simbolizuju prevaru, za koju se kaže da se šalje između zabranjenih ljubavnika u Victorian Times.

Snapdragons takođe može imati malo različita značenja u zavisnosti od specifične boje koju odaberete.

Značenja po boji

Značenje roze Snapdragon cveta
Pink Snapdragons savršeno se uklapa u prvobitno značenje cveta, gracioznosti i lepote. Postoji mnogo različitih ružičastih boja koje možete izabrati, od mekog i nežnog rumenila do intenzivnijeg i jarkog neonskog. Odlične su za svaki buket i prave prelepe poklone za Majčin dan.

Značenje ljubičastog Snapdragon cveta
Ljubičasti Snapdragoni su generalno povezani sa duhovnošću. Ali, kao i drugo ljubičasto cveće, oni takođe mogu da simbolizuju kraljevstvo. Poklonite ih nekome kome se iskreno divite kako biste najbolje preneli ovo značenje.

Značenje cveta crvenog zmajeva
Duboko crveni Snapdragons simbolizuje strast i romantiku. Obično se poklanjaju voljenim osobama u posebnim prilikama, bilo samostalno ili u kombinaciji sa drugim klasičnim romantičnim cvećem poput crvene ruže.

Značenje cveta žutog zmajeva
Žuti cvetovi označavaju pozitivnu energiju, prijateljstvo i sreću, a žuti Snapdragons se ne razlikuju. Oni su sjajne svestrane opcije za svaku priliku, koje će ulepšati dan primaoca bez obzira na razlog. Mnoge uobičajene Snapdragon boje imaju ovu boju, od sunčano žute do nežnije kremaste.

Značenje narandžastog Snapdragon cveta
Vatreno narandžasti Snapdragons takođe su simbol pozitivne energije i uzbuđenja. Ova boja je idealna za čestitke u slučaju promocije ili poklona za maturu. Oni mogu napraviti topao i zadivljujući prikaz u kombinaciji sa žutom i crvenom bojom kako bi ilustrovali letnju sezonu.

Značenje cveta belog zmajeva
Jedna od najpopularnijih Snapdragon boja, bela simbolizuje nevinost, čistotu i gracioznost. To ih čini savršenim za svadbene aranžmane ili kao komplimente za bilo koji poseban buket.

Značenje cveta Snapdragon-a kroz istoriju

Snapdragon značenja kroz istoriju

U srednjovekovnoj Evropi, Snapdragons su korišćeni kao oblik zaštite za odbijanje zla i loše sreće. Bile su zasađene po granicama gradova, okačene iznad krevetića za zaštitu dece i pretvorene u ogrlice kao pokretni zaštitnik.

Ovo bi moglo proizaći iz istog starogrčkog verovanja da će Snapdragoni doneti svom nosiocu zaštitu od zla i pružiti im dobro zdravlje.

Na viktorijanskom jeziku cveća, Snapdragons je simbolizovao iskrenost i kazivanje istine. Često su se slali između romantičnih partnera i koristili kao cvet izvinjenja.

Pogodne prilike za poklone za Snapdragone

Sa toliko boja i veličina, Snapdragons je odličan poklon za skoro svaku priliku. Njihov ukupni simbolizam milosti i snage čini ih savršenim za nekoga kome se divite, bilo da su to prijatelji, porodica ili bliska osoba. Odaberite pravu boju koja odgovara vašem značenju i prilagodite poruku prilici.

Česta pitanja o cvetu Snapdragon:

Šta simbolizuje Snapdragon cvet?
Snapdragons simbolizuje milost, snagu i prevaru. Svaka boja takođe ima malo drugačije značenje, od nevinosti do duhovnosti.

Da li su Snapdragoni srećni?
Za žuti i narandžasti Snapdragons se kaže da simbolizuju pozitivnu energiju i sreću. Kroz istoriju se verovalo da cvetovi odbijaju nesreću, ali ne moraju da donose i sreću u isto vreme.

Da li se Snapdragons vraćaju svake godine?
Dok se neke vrste Snapdragona uzgajaju kao trajnice, obične Snapdragone se uglavnom uzgajaju kao jednogodišnje biljke, koje se uklanjaju iz bašte na kraju sezone.

Da li Snapdragons cveta više puta?
Odumiranje istrošenog cveća tokom sezone može podstaći više cvetanja na istoj biljci. Kada se uzgajaju u pravim zonama, mogu ponovo da cvetaju sledeće sezone, ali generalno imaju bolje rezultate kada se uzgajaju kao jednogodišnje biljke.

Završna reč

Sa nekoliko upotreba i prednosti, zajedno sa mnogim posebnim značenjima, Snapdragons su cveće koje zaista ima sve. Uzgajajte ih u svojoj bašti ili ih poklonite kao rezano cveće da biste posebnoj osobi poslali posebnu poruku.