Briga za dragulj orhideje Korak po korak vodic za bastovanstvo u zatvorenom prostoru

Dok je većina orhideja poznata po svojim velikim, šarenim cvetovima, dragulj orhideje se ističu svojim zapanjujućim listovima. Volim njihovu baršunastu teksturu i vene koje stvaraju pruge i šare. U ovom vodiču ću podeliti svoje savete za brigu o draguljima orhideja kod kuće kako bih obezbedio optimalan rast i zdravlje biljaka tokom cele godine.


Ultimativni vodič za dragulj orhideja (Ludisia spp.)
Pregled sadržaja:

Briga o draguljima orhideja – ključni za poneti:
Kako uzgajati i brinuti se za dragulj orhideje kod kuće
Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti

Briga o draguljima orhideja – ključni za poneti:
Uobičajeno ime: Jevel Orchids
Naučno ime: Ludisia diskolor (i druge srodne vrste)
Izvorni opseg: Jugoistočna Azija
tlo: Mešavina za zalivanje afričke ljubičice odlično funkcioniše, obično se sastoji od mahovine sfagnuma, fine kore i perlita; dobra drenaža je neophodna
Svetlo: Slabo do srednje osvetljenje; preferira difuzno ili osenčeno svetlo, izbegavajući direktnu sunčevu svetlost, koja može oštetiti listove
zalivanje: Održavajte podlogu konstantno vlažnom, ali bez vode; visoka vlažnost je korisna
temperatura: Idealan opseg je između 65-80°F (18-27°C) sa nižim temperaturama noću
đubrenje: Hranite se uravnoteženim đubrivom za orhideje razblaženim do polovine ili četvrtine snage svake 2-4 nedelje tokom aktivnog rasta; smanjiti đubrenje tokom perioda mirovanja
orezivanje: Orezivanje da biste uklonili mrtve ili žute listove i održali oblik biljke; koristite oštre, dezinficirane makaze
štetočine: Uobičajene štetočine uključuju lisne uši, paukove grinje i brašnaste bube; upravljajte redovnim čišćenjem, odgovarajućim zalivanjem i upotrebom insekticidnih sapuna ili neem ulja ako je potrebno
Toksičnost: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude; međutim, uvek je najbolje držati biljke van domašaja kućnih ljubimaca i male dece
Simbolika: Često simbolizuje retkost i jedinstvenu lepotu zbog svojih karakterističnih listova sa venama, a ne cvetova.
Kako uzgajati i brinuti se za dragulj orhideje kod kuće
Biljka dragulj orhideje u saksiji u bašti

Orhideje dragulja preferiraju široke, plitke saksije, a ne uske, duboke saksije. Ovo omogućava njihovim korenima da rastu prema spolja, a ne pravo nadole.

Kada tražite kontejner, obavezno potražite rupe za drenažu. Oni omogućavaju da višak vode pobegne, što pomaže u sprečavanju problema sa bolestima .
Soil Preferences

Kao što smo ukratko pomenuli gore, dragulj orhideje su kopnene biljke. To znači da rastu u zemljištu.

Mnoge druge vrste orhideja su epifiti, što znači da rastu na vrhu drugih biljaka.

Pošto su dragulj orhideje navikle da rastu u zemljištu, ne zahtevaju super zrnastu mešavinu. Umesto toga, mogu se saditi u mešavine zemljišta koje se koriste za druge sobne biljke.

Po mom iskustvu, dragulj orhideje najbolje se ponašaju u mešavinama za saksije dizajniranim za afričke ljubičice (preko Amazona).

Smatram da ova mešavina pruža više aeracije i drenaže od tipične mešavine za saksije za kućne biljke.

Ako ne možete da pronađete mešavinu afričke ljubičice, možete da napravite sopstvenu mešavinu zemlje. Kombinujem jedan deo tresetne mahovine, jedan deo perlita i jedan deo vermikulita.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolju mešavinu tla za orhideje .
Najbolji svetlosni uslovi
Jedna cvetna biljka dragulj orhideje

U divljini, dragulj orhideje žive na šumskom tlu. Od direktnih sunčevih zraka zaštićeni su krošnjama šume.

Želite da obezbedite svetlosne uslove koji oponašaju njihovo prirodno okruženje. To znači izbegavanje jakog, direktnog svetla. Umesto toga, obezbedite indirektno svetlo ili senkovite uslove.

Mislim da je jedno od najboljih mesta za dragulj orhideje u unutrašnjosti vašeg doma, daleko od prozora. Kupatilo sa malim prozorom je takođe dobra lokacija.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič o zahtevima za osvetljenje biljaka orhideja i gde da postavite orhideje u kući .
Postavke temperature i vlažnosti

Orhideje dragulja preferiraju tople temperature. Za optimalan rast, održavajte temperaturu vazduha između 60-75ºF.

Želite da održite konstantnu temperaturu tokom vremena. Zbog toga izbegavam da postavljam ove orhideje blizu vrućih ili hladnih propuha.

Jevel orhideje zahtevaju umerenu do visoku vlažnost. Oni će patiti u suvim sredinama.

Najbolji način za povećanje vlažnosti je ovlaživač . Međutim, takođe volim da povećam vlažnost tako što redovno prskam vašu biljku vodom iz boce sa raspršivačem.

Visoka vlažnost povećava šanse za razvoj gljivičnih problema. Da biste sprečili štetne gljivice, obezbedite dobar protok vazduha. Ventilator je odličan način za povećanje cirkulacije i sprečavanje bolesti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o toleranciji temperature i vlažnosti biljaka orhideja .
Kada i kako zalivati
Živopisni zeleni i beli prugasti listovi biljke Jevel Orchid

Jevel orhideje zahtevaju redovno zalivanje da bi bile srećne. Po mom iskustvu, ne zahtevaju nikakvu posebnu vodu, ali možete koristiti kišnicu ili destilovanu vodu ako želite.

Dobro pravilo je da zalivate svoju orhideju jednom nedeljno. Ako primetite da vam je zemlja i dalje vlažna kada idete u zalivanje, sačekajte nekoliko dana pre nego što ponovo zalite.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za zalivanje biljaka orhideja .
Đubrenje

Uvek redovno đubrim dragulj orhideje kako bih im obezbedio osnovne hranljive materije. Planirajte đubrenje svake dve nedelje u proleće do jeseni i svakog meseca zimi.

Potražite uravnoteženo đubrivo za kućne biljke. Ovo treba da sadrži jednake količine tri makronutrijenta: azota, fosfora i kalijuma. Pomešajte ovo đubrivo do polovine preporučene jačine pre nego što ga primenite na svoje biljke. Sviđa mi se Jackovo višenamensko đubrivo (preko Bloomscape-a).

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje biljaka orhideja .
Obrezivanje i stavljanje u kockice

Nećete morati da obrezujete dragulj orhideje osim ako ne primetite znake bolesti. Ako primetite obolele listove, najbolje je da ih uklonite oštrim makazama.

Uobičajene vrste orhideja, kao što su orhideje moljca, zahtevaju kočenje da bi podržale svoje velike cvetove. Međutim, ove orhideje ne zahtevaju nikakvo učešće u mom iskustvu.
Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti
Biljka orhideje Jevel u saksiji sa tamnozelenim lišćem

Dragulj orhideje su podložne uobičajenim štetočinama i bolestima orhideja. Pazite na sledeće i lečite ako je potrebno.

Paukove grinje su sićušna stvorenja koja su povezana sa krpeljima i paucima. Postoji mnogo različitih vrsta paukovih grinja, a određene vrste inficiraju dragulj orhideje.

Paukove grinje su super male, tako da ćete možda videti njihovu štetu pre nego što vidite same grinje. Ako primetite srebrnasto šareni uzorak na listovima vaše orhideje, velike su šanse da su krive paukove grinje.

Ove štetočine oštećuju dragulj orhideje sisanjem biljnih sokova i širenjem bolesti. Zbog toga je neophodno da ih se rešite pre nego što ozbiljno oštete vašu biljku.

Dobra vest je da je paukove grinje obično lako kontrolisati. Da bih se oslobodio grinja, volim da obrišem svaki list mokrom krpom.

Ako imate grinje, takođe želite da proverite nivo vlažnosti. Niska vlažnost povećava šanse za infestaciju paukovih grinja.

Još jedna štetočina na koju treba paziti su lisne uši. Ovi mali insekti koriste usne organe za sisanje da piju biljni sok.

Lisne uši se brzo razmnožavaju, tako da njihov broj može brzo da izmakne kontroli. Zbog toga je od vitalnog značaja da tretirate lisne uši čim ih vidite.

Ako primetite mali broj lisnih uši, možete ih ukloniti mokrim papirnim ubrusom. Ako imate posla sa većom infestacijom, moja najbolja opcija je da poprskate biljku neem uljem ili insekticidnim sapunom .
Root Rot

Gniloba korena je opšti izraz za nekoliko gljivičnih problema koji uništavaju koren orhideja. Bez korenja, vaša biljka neće moći da uzima vodu ili hranljive materije.

Neki simptomi truleži korena uključuju promenjeno lišće ili uvenuće. Ako primetite bilo šta od ovoga, dobra je ideja da pogledate koren svoje biljke. Ako su koreni mekani, oni pate od truleži korena.

Jednom kada su koreni zaraženi truležom korena, šteta se ne može preokrenuti. Međutim, možete sprečiti buduća oštećenja i dozvoliti vašim biljkama da se oporave.

Uklonite biljku iz kontejnera i otresite staru zemlju. Odrežite sve delove mekog i trulog korena.

Kada trulež nestane, trebalo bi da presadite svoju dragulj orhideju u svežu zemlju za saksiju u odgovarajuću saksiju za orhideje .

Da biste sprečili buduće izbijanje, uverite se da kontejner ima odgovarajuće rupe za drenažu. Takođe, izbegavajte preterano zalivanje.
Briga o draguljima orhideja – Završavanje

Iako dragulj orhideje nisu baš uobičajene, one su fantastične orhideje koje možete dodati svom domu. Lako ih je brinuti i dodati nešto novo zahvaljujući svojim prelepim listovima.