Zemljiste od obicne mirte najbolje vrste za optimalan rast

Obične mirte su prelepi zimzeleni grmovi sa Mediterana. Iako obične mirte tolerišu loša tla, pružanje odgovarajućeg tipa zemljišta pomaže im da napreduju. U ovom članku ćemo otkriti najbolje vrste tla za običnu mirtu.


Uslovi tla za obične mirte u njihovim izvornim staništima
Obični grmovi mirte su poreklom iz Mediterana i delova Afrike, Azije, južne Evrope i indijskog potkontinenta. Obične mirte (Mirtus communis) često rastu na labavim zemljištima siromašnim hranljivim materijama u suvim klimama. Ovi grmovi otporni na sušu naseljavaju suva šipražja i kamenita područja i nude mnoštvo upotreba i prednosti pored svoje ukrasne vrednosti.

Obična mirta najbolje raste u USDA zonama 8 do 10. Ovi zimzeleni grmovi preferiraju toplu klimu sa blagim zimama. Međutim, obična mirta je relativno hladno otporna i može da preživi zimske temperature i do 10ºF (-12ºC).

Kratak pregled različitih tipova zemljišta

Baštenska tla su podeljena u šest glavnih kategorija. Svaki tip zemljišta obezbeđuje različite nivoe drenaže, aeracije i hranljivih materija. Šest glavnih tipova zemljišta su:

Kredasta tla
Glinena tla
Tresetna tla
Ilovasta tla
Peščana zemljišta
Muljevita tla

Generalno, rastresita tla pružaju bolju drenažu i aeraciju, ali ne pružaju mnogo hranljivih materija. Nasuprot tome, gusta tla zadržavaju više vode i hranljivih materija, ali takođe imaju lošu drenažu i aeraciju. Peščana zemljišta su najrastresitiji tip zemljišta, dok su glinena zemljišta izuzetno gusta.

Ilovasto zemljište je idealno za većinu biljaka jer balansira hranljive materije, drenažu i aeraciju. Muljevita tla takođe pružaju dobar balans između ovih svojstava. Kredasto tlo je izuzetno promenljivo u pogledu gustine, ali ne obezbeđuje mnogo hranljivih materija.

Većina tipova zemljišta je prilično neutralna u pogledu nivoa pH. Zemljišta na bazi treseta su kiselija, dok su tla na bazi krede alkalnija.

Najbolja vrsta zemljišta za običnu mirtu

Obične mirte rastu prilično dobro na većini tipova zemljišta. Potrebno im je dobro drenirano tlo koje još uvek može zadržati malo vlage. Obične mirte su takođe tolerantne na sušu i još uvek mogu da uspevaju na zemljištima siromašnim hranljivim materijama.

Ilovasta, peskovita ili muljevita tla su idealna za obične mirte, iako kredasta i glinena tla takođe dobro funkcionišu. Obične mirte ne smetaju nedostatku hranljivih materija u peskovitim ili krečnim zemljištima. Međutim, obične mirte ne vole tla na bazi treseta jer zadržavaju previše vlage i često su previše kisela.

Obični grmovi mirte preferiraju blago kisela tla sa pH nivoima između 5,0 i 6,5. Međutim, obične mirte će dobro rasti na većini neutralnih tla. Izbegavajte kredasta tla koja su previše alkalna.

Poboljšajte svoje tlo za obične mirte

Iako obične mirte uspevaju na većini tipova zemljišta, neki medijumi za uzgoj im možda neće odgovarati. Srećom, lako je izmeniti tlo kako bi se zadovoljile potrebe vaše obične mirte. Pre nego što izmenite svoje zemljište, koristite komplet za testiranje tla da biste identifikovali problem.

Ako je tlo previše gusto, dodajte malo pijeska, šljunka, peska ili organske materije kao što je kompost. Ovo poboljšava drenažu i aeraciju. Dodavanje organske materije takođe obezbeđuje neke dodatne hranljive materije.

Iako obične mirte trebaju dobro drenirajuće tlo, neka peskovita ili kredasta zemljišta mogu prebrzo izgubiti hranljive materije i vlagu. Dodajte puno organske materije ili mahovine sphagnum da biste poboljšali zadržavanje vode. Ovo takođe omogućava zemljištu da zadrži više hranljivih materija, a da ne postane previše gusto.

Takođe možete promeniti pH nivo vašeg zemljišta ako nije pogodno za obične mirte. Koristite komplet za testiranje tla da biste utvrdili da li tlo treba da bude kiselije ili alkalnije. Da biste povećali kiselost, dodajte malo sumpora ili organske materije, kao što su borove iglice. Da biste tlo učinili alkalnijim, umešajte malo kreča u zemlju.

Najčešća pitanja o najboljem zemljištu za običnu mirtu
Gde mirta najbolje raste?
Obična mirta najbolje raste na blago kiselim, dobro drenirajućim zemljištima koja još uvek zadržavaju malo vlage. Ovim mediteranskim grmovima takođe je potrebno puno sunca i najbolje rastu u zonama 8 do 10.

Da li se Mirtl vraća svake godine?
Obične mirte su zimzeleni grmovi iz porodice Mirtaceae. Kao takve, obične mirte zadržavaju svoje lišće tokom cele godine. Obične mirte mogu da žive decenijama, proizvodeći atraktivne bele cvetove svake godine.

Koliko obična mirta postaje velika?
Obične mirte obično rastu između 8 i 16 stopa u visinu i oko 8 do 10 stopa u širinu. Grmovi mirte prilično sporo rastu i dodaju oko 12 inča novog rasta godišnje. Njihova kompaktna veličina olakšava njihovo održavanje pod kontrolom kroz godišnju rezidbu.

Okončanje
Obične mirte uspevaju na dobro drenirajućim zemljištima koja još uvek zadržavaju malo vlage.

Otporne su na sušu i još uvek dobro rastu na zemljištima siromašnim hranljivim materijama. Obične mirte preferiraju blago kisela tla sa pH vrednostima između 5,0 i 6,5.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uobičajene boje cveta mirte.