najboljih palmi u zatvorenom za uzgoj kod kuce

Mnoge vrste unutrašnjih palmi čine odlične dodatke modernim životnim prostorima. Nekoliko sobnih biljaka je tako dramatično kao visoka Kentia Palm, Kineska lepeza ili Ponitail Palm. Ovde smo zaokružili 10 naših apsolutno omiljenih palmi u zatvorenom prostoru. Uključili smo stručna uputstva za negu i ključna razmatranja za svaku od njih kako biste mogli da pronađete svoj savršeni spoj.


10 najboljih palmi u zatvorenom za uzgoj kod kuće
Pregled sadržaja:

10 popularnih vrsta zatvorenih palmi za uzgoj kod kuće
Tačke koje treba razmotriti pre nego što uzgajate palme u zatvorenom prostoru:
Često postavljana pitanja o palmama u zatvorenom prostoru:

10 popularnih vrsta zatvorenih palmi za uzgoj kod kuće

Ovde ćete pronaći 10 naših apsolutno omiljenih palmi za uzgoj kod kuće. Uključili smo kratak pregled zahteva za osvetljenje, hranjenje, zalivanje i opštu negu za svaku od njih, tako da možete da pronađete savršeno rešenje za svoj dom.

1) Salon Palm (Chamaedorea elegans )

Jedno od najpopularnijih palmi koje se koriste kao sobne biljke je Parlorska palma ili Neanthe Bella Palm ( Chaemaedorea elegans). To je mala vrsta koja potiče iz prašuma u ​​Gvatemali i južnom Meksiku. Ima kompaktan i grudvast naviku rasta i atraktivno zakrivljeno lišće.
TEŠKOĆA: Parlour Palm je zatvorena biljka palmi koja se lako održava.
SVETLO: Ova zatvorena dlan preferira srednje do jako indirektno svetlo, ali može tolerisati uslove slabog osvetljenja. Najbolje uspeva u oblastima gde ima dobrog ranojutarnjeg ili popodnevnog indirektnog svetla.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Ova biljka najbolje raste u prosečnoj kućnoj vlažnosti i temperaturama između 65 ° F i 75 ° F.
ZALIVANjE: Hranite ih osnovnim đubrivom jednom mesečno ili svaka dva meseca da bi bili zdravi.
HRANjENjE: Prosečna biljka Parlour Palm naraste oko 10 do 12 stopa u visinu, ali će ostati zatvorena kada se sadi u zatvorenom prostoru i u saksijama.
RAST: Prosečna biljka Parlour Palm naraste oko 10 do 12 stopa u visinu, ali će ostati zatvorena kada se sadi u zatvorenom prostoru i u saksijama.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude.

2) Areca Palm ( Dipsis lutescens )

Disis lutescens , obično poznat kao Areca Palm, je vrsta palme od trske koja potiče sa Madagaskara. Ima nekoliko drugih uobičajenih imena, uključujući bambusovu palmu, palmu zlatne trske, žutu palmu i palmu leptira.

Dobitnik nagrade za baštenske zasluge Kraljevskog hortikulturnog društva, ova atraktivna sobna biljka dobija priznanje zbog svojih mekih listova koji se izvijaju prema gore i mnoštva upotreba i prednosti u kući. U stvari, to je najčešće uzgajana ukrasna sobna biljka u svom rodu.
TEŠKOĆA: Areca Palm je kućna biljka koja se lako uzgaja i zahteva malo održavanja.
SVETLO: Areca Palm preferira jarko, indirektno svetlo. Može da toleriše uslove slabog osvetljenja, a previše direktnog svetla može da sprži lišće. Stavite ga u dobro osvetljenu prostoriju jer će nedovoljno svetla dovesti do sporog rasta.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Ova biljka zahteva prosečnu vlažnost i prosečnu sobnu temperaturu (65°F do 75°F, ne ispod 55°F).
ZALIVANjE: Iako Areca Palm podnosi povremenu sušu, najbolje raste na umereno vlažnom zemljištu. Pustite da se zemlja osuši pre sledećeg zalivanja. Izbegavajte prekomerno zalivanje da biste sprečili truljenje korena i druga oštećenja.
HRANjENjE: Hranite jednom mesečno u proleće i leto kako biste ga održali u najboljem obliku.
RAST: Zrele biljke obično narastu do 8 stopa u visinu.
TOKSIČNOST: Ove unutrašnje palme su pogodne za kućne ljubimce i decu. Oni nisu toksični za mačke i pse ako se progutaju.

3) Pigmejska urma ( Phoenik roebelenii )

Većina urminih palmi naraste i do 75 stopa. Međutim, određena mala vrsta može da se uzgaja u saksijama i idealna je kao sobna biljka, palma patuljastog datuma ( Phoenik roebelenii ). To je patuljasta palma poreklom iz južne Kine. Takođe se naziva i minijaturna datumska palma (zbog veličine) i feniks palma.

Pigmejske palme ostaju relativno male. Uski, perasti listovi, koji rastu oko 3 do 5 stopa, mogu biti sjajno zeleni, srebrnozeleni ili tamnije zeleni. Oni formiraju bujnu krunu na vrhu tankog debla. Osnova krune često ima dosta zadržanih listova, što ovoj palmi daje karakterističnu osobinu.

Posadite ove zatvorene palme kao jedan primerak stabljike ili u grupama od tri.
TEŠKOĆA: Pigmi date Palm se lako uzgaja i održava.
SVETLO: Ova palma preferira puno sunce, ali takođe uživa u delimičnoj senci ili filtriranom svetlu. Stavite ga na mesto sa jakim prirodnim svetlom tokom celog dana.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Ova vrsta urmine palme toleriše slabe mrazeve, ali ne i snažno smrzavanje. Zbog toga je najbolje da ga držite u zatvorenom prostoru zimi. Idealne sobne temperature su oko 65 ° F do 75 ° F. Zamagljivanje za poboljšanje vlažnosti pomoći će biljci da cveta.
ZALIVANjE: Idealno je redovno hranjenje đubrivima specijalno formulisanim za palme. Hranite se đubrivom 8-2-12 ili 8-0-12 mesečno u proleće i leto.
HRANjENjE: Ova palma preferira puno sunce, ali takođe uživa u delimičnoj senci ili filtriranom svetlu. Stavite ga na mesto sa jakim prirodnim svetlom tokom celog dana.
RAST: Ove biljke sporo rastu. Pigmejske palme obično dostižu visinu od 4 do 8 stopa kada se uzgajaju u saksiji u zatvorenom prostoru.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za mačke i pse.

4) Kineska lepezasta palma ( Livistona chinensis )

Bilo bi teško propustiti lepotu kineske lepezaste palme (Livistona chinensis) sa njenim atraktivnim lišćem i uspravnom navikom rasta. Ova velika, suptropska palma poznata je i kao Fountain Palm . Poreklom je iz Tajvana, južnog Japana i Kine.

Ova omiljena palma na Floridi ima žuto-zeleno lišće nalik lepezi i visoke stabljike. Za unutrašnje uslove, savršena je sorta male veličine kao što je patuljasta kineska lepezasta palma ili tajvanska lepezasta palma ( L. chinensis var. subglobosa ).
TEŠKOĆA: Uzgajati kinesku lepezastu palmu je lako, posebno u pravim uslovima uzgoja.
SVETLO: Ova palma preferira indirektno, jako svetlo tokom cele godine. Stavite ga na sunčano mesto, ali van direktne sunčeve svetlosti. Rotirajte lonac otprilike jednom nedeljno za ravnomerno izlaganje svetlosti.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Kao i većina palmi, kineska lepezasta palma sporo raste i ne treba joj mnogo đubriva. Hranite se đubrivom sa sporim oslobađanjem jednom u proleće, a zatim ponovo u leto da biste održali uspeh.
ZALIVANjE: Rigorozno zalivajte, a zatim ostavite da se zemlja lagano osuši između perioda zalivanja. Nemojte previše zalivati jer previše vlage može oštetiti biljku.
HRANjENjE: Kao i većina palmi, kineska lepezasta palma sporo raste i ne treba joj mnogo đubriva. Hranite se đubrivom sa sporim oslobađanjem jednom u proleće, a zatim ponovo u leto da biste održali uspeh.
RAST: Ova vrsta sporo raste. U zatvorenom prostoru u kontejneru raste oko 6 stopa do 7 stopa.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za mačke i pse.

5) Palma konjskog repa ( Beaucarnea recurvata )

Beaucarnea recurvata, ili poznatija kao Ponitail Palm, popularna je sobna biljka poznata po svom zadivljujućem lišću. Ima atraktivno lišće i lukovičasto deblo. Dugi, kovrdžavi listovi nalik na dlake rastu sa vrha debla, dajući izgled konjskog repa.

Druga uobičajena imena ove vrste uključuju Bottle Palm Tree i Drvo slonove noge. Uprkos „palmi“ u njenom imenu, Ponitail Palm nije „prava palma“. Deo je porodice Asparagus ( Asparagaceae ).
TEŠKOĆA: Palme konjskog repa su biljke koje se lako uzgajaju i opraštaju – palma u zatvorenom prostoru pogodna za početnike.
SVETLO: Ova biljka preferira jako svetlo. Stavite ga na sunce sa najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Prosečna sobna temperatura je idealna za veći deo godine. Održavajte sobnu temperaturu oko 50 do 55 ° F zimi.
ZALIVANjE: Držite zemlju pomalo suvom, jer ne voli vlažnu zemlju. Pustite da se potpuno osuši pre sledećeg zalivanja.
HRANjENjE: Hranjenje redovnim đubrivom za sobne biljke dva do tri puta godišnje je najbolje za uzgoj palmi repa.
RAST: To je biljka koja sporo raste i dostiže visinu od 6 do 8 stopa.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude.

6) Majestic Palm ( Ravenea rivularis )

Majesti Palm ili Majestic Palm ( Ravenea rivularis ) je velika tropska palma koja ima zakrivljene pernate listove i blago natečenu osnovu debla. Poreklom je sa Madagaskara. Iako je relativno nova kao kućna biljka, njena veličanstvena forma je odličan dodatak dizajnu enterijera.
TEŠKOĆA: Majestic Palm je robusna palma za zatvorene prostore koja se lako održava.
SVETLO: Majesti Palms uspevaju na jakom, indirektnom svetlu . Izbegavajte da ga stavljate na direktnu sunčevu svetlost da biste sprečili opekotine listova.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Potrebna mu je prosečna vlažnost i temperatura u prostoriji. Održavajte temperaturu između 65 i 75 ° F da biste bili prijatni.
ZALIVANjE: Zalivanje 1-2 puta nedeljno je dovoljno za održavanje zdravlja. Ostavite da se zemlja malo osuši pre ponovnog zalivanja.
HRANjENjE: Hranite se đubrivom sa sporim oslobađanjem ili opštim đubrivom za kućne biljke dva do tri puta tokom vegetacije.
RAST: Majestic Palm obično naraste do 15 do 20 stopa u visinu kada se dobije dovoljno prostora. Srednje do brzo raste.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude.

7) Sago Palm ( Cicas revoluta )

Iako nije „prava palma“, palma sago ( Cicas revoluta ) zaslužuje mesto na našoj listi, s obzirom na njenu popularnost kao sobne biljke. Pokazuje uspravan habit, stablo izgleda ananasa i atraktivne, pernate listove. Poreklom je iz južnog Japana.

Druga poznata uobičajena imena ove biljke su King Sago, Japanska pogrebna palma i Palm Cicad.
TEŠKOĆA: Iako ova kućna biljka nije baš pogodna za početnike, većina ljubitelja biljaka smatra je relativno lakom za negu i održavanje.
SVETLO: Iako ova kućna biljka nije pogodna za početnike, većina ljubitelja biljaka smatra je relativno lakom za negu i održavanje.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Preferira tople i vlažne uslove. Prosečna sobna temperatura je obično pogodna. Držite dlan dalje od otvora za grejanje i klimatizaciju koji mogu oštetiti biljku.
ZALIVANjE: Ova atraktivna sobna biljka preferira dobro drenirano tlo i ne voli previše vlage. Zalivajte samo kada je zemlja suva na dodir jer ne reaguje dobro na prekomerno zalivanje.
HRANjENjE: Redovno đubrenje jednom mesečno obezbediće rast i snagu.
RAST: To je sporo rastuća sobna biljka koja obično dostiže oko 3 stope u visinu.
TOKSIČNOST: Svi delovi biljke su toksični i za kućne ljubimce i za ljude ako se progutaju. Stoga, preduzmite dodatne mere predostrožnosti ako uzgajate biljku sago palme oko mačaka, pasa i male dece.

8) Palma Kentia ( Hovea forsteriana )

Na prvi pogled možete pomešati ovu čuvenu sobnu palmu sa Sentri Palmom jer izgledaju prilično slično. Njihova glavna razlika je, međutim, u tome što listovi Kentia Palms ne padaju toliko u poređenju sa Sentri Palms.

Kentia Palm ili Hovea forsteriana je takođe poznata kao Slamnata palma . Poreklom je sa ostrva Lord Hau u Australiji. Veoma omiljena kao sobna biljka, ova lepotica se razmeće vitkim stablom i tamnozelenim zakrivljenim listovima.
TEŠKOĆA: Ova vrsta zatvorene palme ne zahteva značajnu količinu svetlosti za rast. Možete ga postaviti u senovitim predelima i i dalje će uspevati. Međutim, izbegavajte direktnu sunčevu svetlost, jer može spaliti lišće.
SVETLO: Kentia Palme koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru zahtevaju umereno zalivanje, obično samo kada se tlo osuši. Izbegavajte nedovoljno ili prekomerno zalivanje da biste ga održali zdravim.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Prosečna vlažnost i sobne temperature od oko 65 ° F do 75 ° F su najbolje za ovu biljku. Međutim, može izdržati niske temperature do 25 ° F.
ZALIVANjE: Kentia Palme koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru zahtevaju umereno zalivanje, obično samo kada se tlo osuši. Izbegavajte nedovoljno ili prekomerno zalivanje da biste ga održali zdravim.
HRANjENjE: Kao i kod drugih biljaka, prekomerno hranjenje samo će prouzrokovati više štete nego koristi. Hranite se đubrivom sa sporim oslobađanjem samo kada biljka aktivno raste.
RAST: Kentia palme koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru obično dostižu visinu od 10 stopa. Oni su sporo rastu.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude.

9) Palma juka ( Iucca elephantipes )

Iucca elephantipes , obično poznata kao Iucca Palm, Iucca bez kičme, ili Stick Iucca, jedna je od najboljih sobnih biljaka nalik drvetu za upotrebu u zatvorenom prostoru. Ima debele stabljike trske i prepoznatljivo lišće u obliku mača, meko palmino. To je zimzelena biljka poreklom iz Centralne Amerike i Meksika.
TEŠKOĆA: Mnogi prepoznaju Iucca Palm zbog lakoće nege. To je kućna biljka koja se malo održava.
SVETLO: Najviše voli svetlu, indirektnu sunčevu svetlost. Međutim, ova izdržljiva biljka toleriše i uslove slabog osvetljenja. Blizu prozora okrenutih prema jugu ili zapadu je najbolja lokacija za uzgoj u zatvorenom prostoru.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Idealne temperature za uzgoj ove sobne biljke su između 60 ° F i 80 ° F. Juka može tolerisati temperature do 30 ° F i čak 90 ° F. Takođe dobro raste u srednjoj vlažnosti.
ZALIVANjE: Zalijte biljku palme tek kada se gornji sloj zemlje osuši. Smanjite zalivanje u hladnijim mesecima.
HRANjENjE: Iucca Palm će imati koristi od povremenog hranjenja. Đubrite izbalansiranim đubrivom tokom proleća i leta da biste održali atraktivno lišće.
RAST: Kada se uzgaja u zatvorenom prostoru u kontejneru, stopa rasta Iucca Palme je spora. Naraste do oko 5 stopa visine.
TOKSIČNOST: Iucca Palm je toksična za kućne ljubimce i ljude ako se proguta.

10) Kaskadna palma ( Chamaedorea cataractarum )

Cascade Palm je mala palma iz Centralne Amerike i jugoistočnog Meksika. Dok većina palmi u zatvorenom prostoru ima pojedinačna debla, ova čuvena biljka ističe se svojim grmovitim izgledom. Ima kratko deblo, žbun rast i tamnozelene listove. Ova zgrudana palma poznata je i kao mačja palma ili palma katarakte.
TEŠKOĆA: Cascade Palm je biljka koja se zahteva za održavanje u poređenju sa drugim zatvorenim palmama. Iz tog razloga, može biti pomalo izazovno rasti u zatvorenom prostoru.
SVETLO: Ova sobna biljka palmi zahteva indirektno, jako svetlo da bi cvetala. Iako joj je potrebno više svetlosti od drugih sobnih biljaka palmi, ne uspeva dobro na direktnoj sunčevoj svetlosti.
TEMPERATURA I VLAŽNOST: Postavite Cascade Palm dalje od otvora za grejanje i hlađenje da biste je zaštitili od ekstremnih temperatura. Idealne sobne temperature su oko 80 ° F tokom dana i 45 ° F ili više noću. Vlažnost vazduha treba da bude oko 55%.
ZALIVANjE: Najbolje raste u vlažnim, ali ne vlažnim uslovima zemljišta. Redovno zalivajte i ne dozvolite da se zemlja osuši duže vreme. Ova biljka ne toleriše sušu.
HRANjENjE: Za ovu biljku najbolje je hranjenje jednom mesečno osnovnim đubrivom za sobne biljke u pola preporučene količine. Gnojite samo tokom njegovog aktivnog rasta.
RAST: Ova mala palma naraste samo do 3 stope visoko kada se posadi u kontejnerima u zatvorenom prostoru.
TOKSIČNOST: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude.
Tačke koje treba razmotriti pre nego što uzgajate palme u zatvorenom prostoru:

Odaberite vrstu palme koja dobro raste u zatvorenom prostoru i pogodna je za vaše jedinstveno životno okruženje. Od suštinskog je značaja da budete svesni preovlađujućih svetlosnih i temperaturnih uslova u vašem domu i nivoa nege koju možete da pružite.
Razmislite o prostoru u koji ćete staviti svoju unutrašnju palmu. Mnoge od ovih biljaka mogu dostići velike visine. Prema tome, najbolje je znati visinu biljke kako biste mogli da izdvojite dovoljno prostora dok raste i obezbedite saksiju dovoljno veliku da primi rast.

Često postavljana pitanja o palmama u zatvorenom prostoru:

Može li palma preživjeti u zatvorenom prostoru?

Palme su savršeno sposobne da prežive i uspevaju u zatvorenom prostoru. Kao i kod svake sobne biljke, ključ je pronaći tačan balans svetlosti, toplote, vode i ciklusa hranjenja koji odgovara vašoj određenoj vrsti palmi. Svaki dom ili kancelarija predstavljaju jedinstvene faktore životne sredine, tako da ćete morati da se prilagodite i prilagodite da biste pronašli pravi balans.
Kako se brinete za palmu u zatvorenom?

Svaka zatvorena palma će imati svoje željene zahteve za negu, ali kao opšte pravilo težiti jakom, indirektnom svetlu; zalivati otprilike svakih 10 do 14 dana (samo kada se gornji sloj zemlje osuši približno 80%); hranite maksimalno mesečno (samo tokom prolećnih i letnjih meseci) i orezujte u proleće da biste smanjili stari rast i ograničili prenaseljenost.
Koliko vode treba palmi u zatvorenom?

Zalivajte prilično obilno oko osnove stabljike i preko gornjeg sloja zemlje dok ne vidite da voda teče do tanjira ispod. U tom trenutku zaustavite se, ostavite biljku 20 minuta, a zatim sakupite višak vode koja se skupila u tanjir.
Da li je sobnim biljkama palmi potrebna sunčeva svetlost?

Da, sunčeva svetlost je važna za celokupno zdravlje biljke. Gde je moguće, ciljajte na uslove jakog indirektnog osvetljenja. Dugi periodi na direktnoj sunčevoj svetlosti će spaliti lišće i oštetiti celokupno zdravlje biljke.
Koja je najbolja palma za rast u zatvorenom?

Postoji mnogo palmi koje su sposobne da uspevaju u zatvorenom prostoru. Neki od naših favorita su Kentia Palm, Date Palm, Parlour Palm, Ponitail Palm, Areca Palm, Sago Palm i Iucca Palm.
Da li dlanovima u zatvorenom prostoru treba zamagljivanje?

Zamagljivanje može pomoći da se stvori dodatna vlažnost oko biljke što je korisno, ali uvek pazite da ne zasitite listove jer to može dovesti do problema sa stagncijom vode i uzrok je nekoliko potencijalnih gljivičnih infekcija.
Koliko su velike palme u zatvorenom?

Uopšteno govoreći, palme u zatvorenom prostoru rastu sporo, iako mogu doseći i više od 10 do 12 stopa. Budite pažljivi prema sorti koju želite da uzgajate i održavajte raspored rezidbe svake godine kako biste držali palmu pod kontrolom.
Upakovati

Palme su odlične kućne biljke za unutrašnju upotrebu. Osim estetske vrednosti, palme su takođe omiljene zbog svoje lakoće nege, izdržljivosti i zbog malog održavanja. Takođe su uglavnom biljke koje se lako uzgajaju u zatvorenom prostoru sve dok obezbedite prave uslove za rast. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje palme u saksiji za spoljne površine.