Cvece koje pocinje sa D prelepih sorti kojima se divite

Impresivna raznolikost biljnog sveta, posebno cveća i njegovih jedinstvenih karakteristika, fascinira cvećare, kućne baštovane i ljubitelje prirode svih vrsta. Sa stotinama hiljada vrsta i još više hibrida i kultivara koji rastu širom sveta, probiranje opcija za pronalaženje najboljeg cveća za vašu baštu može biti ogromno. Dakle, da bismo vam pomogli da pronađete raznovrsno sveže cveće na nov način, sastavili smo listu (zajedno sa opisima, slikama, izvornim asortimanom i zanimljivim činjenicama) od 50 cvetova loze koja počinju slovom ‘ D ‘ . Uživati!


50 prelepih cveća koje počinju slovom ‘D’

1. Narcis
Narcis je prelepo cveće koje počinje sa D
Narcisi imaju vesele cvetove u obliku trube koji cvetaju u nijansama sunčano žute, bele, narandžaste i ružičaste kombinacije. Na viktorijanskom jeziku cveća , narcisi najčešće predstavljaju poštovanje . Ovo popularno cveće koje počinje slovom D takođe može značiti samoumišljenost i predstavljati frazu „U samoobožavanju ponosa bezbedno poslato”. Danas narcisi simbolizuju nove početke i preporod jer su među prvim cvetovima koji procvetaju krajem zime.

Naučno ime: Narcissus pseudonarcissus
Izvorni opseg: Severozapadne i Zapadne Evrope
Sezona cvetanja: Kasna zima i rano proleće

2. Dalija
Dalije su prelepo cveće koje počinje sa D
Dalija je rod koji sadrži 41 prihvaćenu vrstu biljaka koje proizvode visoko geometrijsko cveće sa simetričnim šarama obilnih latica. Dalije cvetaju u raznim nijansama i kombinacijama roze, crvene, ljubičaste, breskve, narandžaste, žute i bele. Na jeziku cveća, dalije simbolizuju nestabilnost . Oni takođe znače „Tvoj do poslednjeg“ i predstavljaju frazu: „Ovo me naučila golubica, da umrem i ne znam druge ljubavi“. Danas ovo popularno cveće koje počinje slovom ‘D’ simbolizuje kraljevstvo i dostojanstvo.

Naučno ime: Dahlia spp.
Izvorni opseg: Meksiko, Centralna Amerika i Kolumbija
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

3. Daisi
Daisi su prelepo cveće koje počinje sa D
Bellis perennis (obična tratinčica) je zeljasta trajnica koja proizvodi cvetne glavice sastavljene od žutih pločastih cvetova okruženih cvetovima bele ili ružičaste zrake. Na viktorijanskom jeziku cveća, tratinčice imaju nekoliko značenja , a neka zavise od boje i vrste tratinčice:

Basic Daisi Nevinost
Garden Daisi “Delim vaša osećanja.”
Michaelmas Daisi Zbogom
Parti-Colored Daisi Beauti
Vild Daisi “Razmisliću o tome.”
Pink Daisi Nesvesna vrednost i „Tako netaknut, tako staložen um; tako čvrsta, a ipak meka; tako snažno, a opet tako prefinjeno.”
Vhite Daisi Nevinost i „Ti ne poznaješ doktrinu zlodela; ne, niti sanjam da to neko radi.”
Danas, tratinčice simbolizuju vedrinu, čistotu, nevinost i nove početke.

Naučno ime: Bellis perennis
Izvorni opseg: Evropi, Bliskom Istoku i Zapadnoj Aziji
Sezona cvetanja: Proleće i leto

4. Dame’s Rocket
Dame’s Rocket su prelepo cveće koje počinje sa D
Dame’s rocket je dvogodišnja cvetna biljka koja proizvodi gomile uspravnog lišća i grozdove sitnih cveća sa četiri latice. Damina rukola obično cveta u nijansama ljubičaste i lavande. Sorte su dostupne u ružičastim, belim i dvobojnim oblicima. Dameina raketa emituje jak miris uveče i noću, ali gotovo da nema mirisa tokom dana. Iz tog razloga, simbolizuje prevaru.

Naučno ime: Hesperis matronalis
Izvorni opseg: Južna Evropa i Zapadna Azija
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do sredine leta

5. Dancing Girls
Dancing Girls su prelepo cveće koje počinje sa D
Impatiens bekuaertii je višegodišnja cvetna biljka sa vučnim i penjajućim navikama rasta. Biljke su relativno male, rastu samo da budu oko metar visoke i široke u zrelosti. Ovo cveće koje počinje slovom ‘D’ je takođe malo (1/2 inča), ali ima značajan uticaj. Kao što uobičajeno ime biljke sugeriše, ružičasti ili beli cvetovi ovih biljaka podsećaju na devojke koje plešu. Imaju sedam istaknutih latica koje podsećaju na dve noge, dve ruke, sa obe strane suknje A-kroja i glavu u “plesnom” rasporedu.

Naučno ime: Impatiens bekuaertii
Izvorni opseg: Unutrašnjost, Centralna Afrika
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

6. Dancing Ladi Orchid
Dancing Ladi Orchid su prelepo cveće koje počinje sa D
Rod Oncidium sadrži 336 prihvaćenih vrsta orhideja , koje se obično nazivaju orhideje plesačice. Ove biljke odlikuju se niskim, debelim i remenskim lišćem i dugim stabljikama iz kojih izbijaju cvetovi. Cvetovi se nežno kreću na povetarcu, nalik na male žene koje plešu u punim suknjama. Orhideje plesačice obično imaju žuto, narandžasto ili smeđe cveće. Sorte su, međutim, dostupne u crvenim, ružičastim, ljubičastim, zelenim i belim nijansama.

Naučno ime: Oncidium spp.
Izvorni opseg: Florida, Meksiko, Centralna Amerika, delovi Kariba i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Jednom ili dva puta godišnje, tokom bilo koje sezone

7. Maslačak
Maslačak je prelepo cveće koje počinje sa D
Maslačak se smatra uobičajenim korovom sa svojim zlatno-žutim cvetovima koji ustupaju mesto pahuljastim kuglicama srebrno prekrivenih semenki. Iako su maslačak propast većine baštovana i onih koji žele da održavaju dobro negovan travnjak, biljke zapravo imaju nekoliko upotreba kao lisnato povrće i u biljnoj medicini.

Ovo cveće koje počinje slovom ‘D’ je prilično lepo kada se posmatra objektivno. Na viktorijanskom jeziku cveća, maslačak simbolizuje rustikalno proročište, „verno tebi“ i „tvoje, sve tvoje jedino, kao jedna zvezda iznad tebe svetla i usamljena“.

Naučno ime: Tarakacum officinale
Izvorni opseg: Evropi i Aziji
Sezona cvetanja: Cele godine sa obiljem u proleće i leto

8. Tamnoplava perunika
Tamnoplava perunika je prelepo cveće koje počinje sa D
Ova posebna sorta Iris reticulata daje sitne cvetove u klasičnom, jezičastom obliku irisa u dubokoj nijansi indiga i tamnoplave. Ova vrsta irisa je takođe posebno izdržljiva i otporna. Može se gajiti u zonama otpornosti USDA od 2 do 10. Na jeziku cveća, perunike simbolizuju poruku, „moje pohvale“ i „Gde se niko ne divi, beskorisno je da se ističe; gde niko nije beauk, uzaludno je biti lepotica.”

Naučno ime: Iris reticulata ‘Dark Blue’
Izvorni opseg: Iran, Irak, Kavkaz i Turska
Sezona cvetanja: Rano proleće

9. Daiflover
Daiflover je prelepo cveće koje počinje sa D
Commelina je rod koji sadrži 201 prihvaćenu vrstu cvjetnih zeljastih jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju dnevnim cvijećem ili udovičkim suzama. Ovo cveće koje počinje slovom ‘D’ odlikuje se svetlo-zelenim lišćem u obliku koplja i njihovim cvastima, koje obično imaju dva ili tri istaknuta, pravoplava listova okružena sa nekoliko malih, svetlo žutih cvetova. Cvetovi ovih biljaka obično traju samo jedan dan, a na ovu osobinu se odnosi i uobičajeni naziv, dnevni cvet.

Naučno ime: Commelina spp.
Izvorni opseg: Većina umerenih, suptropskih i tropskih regiona sveta
Sezona cvetanja: Proleće ili jesen

10. Dailili
Lili su prelepi cvetovi koji počinju sa D
Hemerocallis je rod koji sadrži 16 vrsta i više od 35.000 sorti cvetnih biljaka koje se obično nazivaju ljiljani. Članovi porodice biljaka Asphodelaceae , dnevni ljiljani zapravo nisu ljiljani. Upadljivi cvetovi se sastoje od šest cvetnih listova jarkih boja (tri latice i tri sepala). Grlo cveća je ponekad drugačije ili dublje boje od ostatka cvetnih glava. Liljani dolaze u gotovo svim nijansama žute, od bledo putera do živahne narandžaste i duboko zlatne. Oni takođe cvetaju u nijansama crvene, ružičaste i bele, pored višebojnih sorti. Na jeziku cveća, ljiljan predstavlja koketeriju .

Naučno ime: Hemerocallis spp.
Izvorni opseg: Aziji i obalama Jadranskog mora
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do početka leta

11. Mrtva kopriva
Mrtva kopriva je prelepo cveće koje počinje sa D
Lamium je rod od 36 prihvaćenih vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih cvetnih biljaka koje se obično nazivaju mrtva kopriva i pripadaju porodici biljaka Lamiaceae (žalfija, menta ili mrtva kopriva). Cvetovi su često dvousni i formirani su u grozdovima duž grozdova. Ovo cveće koje počinje slovom ‘D’ cveta u ružičastoj, ljubičastoj, crvenoj ili beloj boji, a lišće biljke je jednako privlačno. Listovi u obliku srca su često upareni i imaju upadljive šare i šarenilo boja poput zelene pomešane sa srebrnom, žutom ili ljubičastom.

Naučno ime: Lamium spp.
Izvorni opseg: Evropa, Azija, severna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do kasnog leta

12. Smrt Kamas
Death Camas
Rod Zigadenus biljaka sadrži samo jednu prihvaćenu vrstu, Zigadenus glaberrimus , koja se obično naziva smrću camas ili peščana močvara. Rod je ranije imao 21 vrstu, od kojih su ostale sada raspoređene među četiri druga roda biljaka. Biljke smrtonosne kame obično dostižu visinu između dva i četiri metra u zrelosti, stvarajući metlice cvetova krem boje. Svaki cvet ima dve zelene tačke. Zajedno, latice okružuju dve crveno-zelene listove tepala koje se uvijaju jedna oko druge. Kao što njegovo uobičajeno ime sugeriše, kamere smrti su veoma toksične. Alkaloidi koje sadrži mogu biti fatalni za ljude i životinje.

Naučno ime: Zigadenus
Izvorni opseg: Virdžinija, Severna Karolina , Južna Karolina, Džordžija, Florida , Alabama i Misisipi
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do rane jeseni

13. Deerveed
Deerveed je prelepo cveće koje počinje sa D
Jelenova kora je višegodišnji grm koji pripada porodici biljaka Fabiaceae (mahunarke), a to pokazuju i cvetovi u obliku graška. Ovo cveće koje počinje slovom ‘D’ prvo cveta u grozdovima jarko žute boje sa crvenim mrljama i potamne do narandžaste kako cvetovi sazrevaju. U svom rodnom regionu, jelenova kora je važan izvor hrane za divlje životinje, uključujući jelene, kolibrije, leptire, moljce, pčele i određene vrste larvi.

Naučno ime: Acmispon glaber (aka Lotus scoparius )
Izvorni opseg: Kaliforniji i severozapadnom Meksiku
Sezona cvetanja: Rano proleće do sredine leta

14. Delphinium
Delphinium
Rod Delphinium sadrži 524 prihvaćene vrste cvetnih višegodišnjih i jednogodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Ranunculaceae . Biljke ovog roda se obično nazivaju delfinijum, a ponekad i larkspur. Važno je napomenuti da se vrste iz roda Consolida ponekad nazivaju i larkspur.

Ovo cveće koje počinje slovom ‘D’ ima lišće sa dubokim režnjama i proizvodi visoke, kitnjaste grozdaste cvetove u obliku delfina u nijansama plave, ljubičaste, lavande, ružičaste, crvene, bele, a ponekad i žute. Delfinijumi su julsko rođeno cveće i simbolizuju lakoću, lakoću, otvoreno srce i snažnu privrženost.

Naučno ime: Delphinium spp.
Izvorni opseg: Throughout the Northern Hemisphere and the high-altitude regions of tropical Africa
Flowering Season: Spring to midsummer

15. Dendrobium Orchid
Dendrobium Orchid su prelepi cvetovi koji počinju sa D
The Dendrobium plant genus contains 1,606 accepted species of flowering epiphytic and lithophytic flowering plants. Dendrobium flowers usually appear in groups along racemes. Species of the genus are pretty diverse in appearance and can be brown, purple, pink, orange, yellow, green, and white. The genus name, Dendrobium, comes from the Greek words for tree and life, translating to life in a tree. This name refers to the plant’s epiphytic growth habit, attaching its aerial roots to the bark of trees rather than growing in the ground.

Scientific Name: Dendrobium spp.
Native Range: Australia, southeastern Asia, and the Pacific Islands
Flowering Season: Winter through spring

16. Pustinjski maslačak
Pustinjski maslačak
Malacothrik glabrata (obično nazvan pustinjski maslačak ) je vrsta cvetne biljke koja pripada porodici biljaka Asteraceae (tratinčica ili suncokret). Ovo cveće koje počinje slovom D raste malo više od jednog stopala i proizvodi cvetne glave od 1,5 do 2,5 inča na razgranatim stabljikama. Cvetovi zraka su jarko žuti ili beli sa četvrtastim laticama, a često imaju žutu, narandžastu ili crvenu dugmad nezrelih cvetnih glavica u svom centru.

Naučno ime: Malacothrik glabrata
Izvorni opseg: Pustinje zapadnih i jugozapadnih Sjedinjenih Država i severozapadnog Meksika
Sezona cvetanja: Kasne zime do početka leta

17. Pustinjski ljiljan
Pustinjski ljiljan je prelepo cveće koje počinje sa D
Član porodice biljaka Asparagaceae (špargle), Hesperocallis undulata je jedina vrsta u rodu Hesperocallis . Usko povezani sa biljkama agave, pustinjski ljiljani imaju dugačke, vitke i bodljikave grane. Njihovi cvetovi se rađaju u grozdovima na uspravnim, bodljikavim stabljikama. Cvetovi su beli i u obliku ljiljana, pa se ove biljke obično nazivaju pustinjskim ljiljanima. Sa ukusom sličnim onom belog luka, lukovice pustinjskih ljiljana su jestive i imaju kulinarsku istoriju u domaćim kulturama regiona.

Naučno ime: Hesperocallis undulata
Izvorni opseg: Jugozapadne Sjedinjene Države i severozapadni Meksiko
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća

18. Pustinjski neven
Desert Marigold su prelepi cvetovi koji počinju sa D
Pustinjski neven je mala biljka nalik na žbun sa navikom rasta koja formira humke. Ima srebrno-zelene, blago vunaste stabljike i lišće i proizvodi čašaste, zlatno-žute cvetove nalik tratinčici na krajevima stabljika bez listova. Ovo cveće koje počinje slovom D obično se može videti kako raste duž puteva na američkom jugozapadu, gde stvaraju žuta polja. Takođe se dobro snalaze u baštama Kseric, gde biljke stvaraju lepe poluglobuse žutog cveća kada cvetaju.

Naučno ime: Baileia multiradiata
Izvorni opseg: Jugozapadne i južno-centralne Sjedinjene Države i Meksiko
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

19. Desert Evening Primrose
Desert Evening Primrose
Pripadnik porodice biljaka Onagraceae (večernji peršun), Oenothera deltoides je cvetna biljna vrsta sa pet podvrsta ispod nje. Pustinjski noćni peršun je prilično kompaktna biljka i proizvodi velike cvetove (prečnika 3 inča) u snežnoj nijansi bele koja nežno bledi do ružičaste kako cvetovi sazrevaju. Cvetovi se otvaraju uveče i do jutra se troše. Pored pustinjskog noćurka, uobičajeni nazivi su đavolji fenjer, noćurka iz ptičjeg kaveza, lav u kavezu i košasti noćur.

Naučno ime: Oenothera deltoides
Izvorni opseg: Pustinje zapadnih Sjedinjenih Država i severozapadnog Meksika
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća

20. Pustinjska ruža
Pustinjska ruža su prelepo cveće koje počinje sa D
Član porodice biljaka Apocinaceae (dogbane), Adenium obesum je otrovan, cvetajući, zimzeleni i sočan grm koji ima debelu, drvenastu stabljiku koja čini da cela biljka izgleda kao malo drvo. Ovo cveće koje počinje slovom D obično se naziva pustinjska ruža i proizvodi kitnjaste, cevaste cvetove sa pet latica u nijansama crvene i ružičaste, koji blede u belo ili žuto na grlu. Sok koji se nalazi u korenu biljke pustinjske ruže obično se koristi za stvaranje otrovnih strela za lov na velike divljači.

Naučno ime: Adenium obesum
Izvorni opseg: Arapsko poluostrvo, južna Sahara i tropska i suptropska južna i istočna Afrika
Sezona cvetanja: Rano proleće do sredine leta i jeseni

21. Pustinjska vrba
Desert Villov
Član porodice biljaka Bigoniaceae (trubačka loza), Chilopsis linearis (obično nazvana pustinjska vrba) nije prava vrba. Cvetna biljka, međutim, raste u obliku malog drveta ili velikog grma, dostižući visinu do oko 26 stopa u zrelosti. Ima bodljikavo, zeleno lišće i proizvodi cvasti koji sadrže dva do četiri lepršava cveta u obliku trube sa naboranim ivicama. Ovo cveće koje počinje slovom D može biti roze ili ljubičaste boje sa žutim grlom.

Naučno ime: Chilopsis linearis
Izvorni opseg: Jugozapadne i južno-centralne Sjedinjene Države i severni Meksiko
Sezona cvetanja: Proleće

22. Pustinjska cinija
Pustinjska cinija je prelepo cveće koje počinje sa D
Pustinjska cinija je nisko rastuća, zeljasta višegodišnja biljka. Tokom svog dugog perioda cvetanja proizvodi gomile stabljika i grana i obilne cvetove. Biljke obično cvetaju jednom u proleće i ponovo tokom kišne sezone početkom leta. Cvetne glavice se pojavljuju u grozdovima sa cvetovima bele zrake koji okružuju dugme zlatno-žutih diskovih cvetova. Ove biljke su porijeklom iz pustinje jugozapadnih Sjedinjenih Država i Meksika, što ih čini dobrim izborom za sunčanu baštu u sušnoj klimi. Osim toga, oni su primarni izvor hrane za domaće pčele u tom području.

Naučno ime: Zinnia acerosa
Izvorni opseg: Meksiko, Arizona, Novi Meksiko i Teksas
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

23. Đavolja kandža
Đavolja kandža
Član porodice biljaka Pedaliaceae (susam), rod Harpagophitum sadrži dve prihvaćene cvetne biljke koje se obično nazivaju đavolja kandža. Biljke đavolje kandže imaju zaostalu naviku rasta. Oni proizvode tamnozeleno lišće koje je uvijeno i valovito po ivicama, slično lišću kelja. Cvetovi su u obliku trube i pojavljuju se u redovima duž grana lišća. Oni imaju tendenciju da budu crvene do ružičaste boje. Biljke su, međutim, najistaknutije po svom čudnom plodu nalik na kandže i gomoljastim korenima, koji se obično koriste u biljnoj medicini kao antiinflamatorni lek protiv bolova.

Naučno ime: Harpagophitum spp.
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

24. Đavolja truba
Đavolja truba su prelepo cveće koje počinje sa D
Član porodice biljaka Solanaceae (vepertin), rod Datura sadrži 14 prihvaćenih vrsta veoma otrovnih biljaka koje cvetaju noću (vespertin) koje se obično nazivaju đavoljim trubama, mesečevim cvetom, paklenim zvončićima, đavoljim korovom, džezvom ili trnom. Biljke su lisnate i mogu dostići visinu od oko sedam stopa. Cvetovi su u obliku trube i veliki, cvetaju oko osam inča dugački i pet inča široki. Cvetovi su često beli, ali mogu biti i ljubičasti, ružičasti, crveni ili žuti. Ove biljke su atraktivne kada cvetaju, ali ih treba saditi samo sa velikim oprezom zbog velike toksičnosti svih njihovih delova.

Naučno ime: Datura spp.
Izvorni opseg: Jugozapadne i južno-centralne Sjedinjene Države, Meksiko, Centralna Amerika i Kolumbija
Sezona cvetanja: Rano proleće do kasne jeseni

25. Dianthus
Dianthus je prelepo cveće koje počinje sa D
Član porodice biljaka Cariophillaceae (ružičaste), Dianthus je rod od 356 prihvaćenih vrsta zeljastih, cvetnih biljaka koje se obično nazivaju dianthus, karanfili ili roze. Biljke su uglavnom višegodišnje, sa nekoliko godišnjih i dvogodišnjih izuzetaka.

Ovo cveće koje počinje slovom D proizvodi jednostavno, linearno lišće i cvetove sa naboranim ili „ružičastim“ rubovima latica. Uglavnom cvetaju u nijansama ružičaste, crvene, ljubičaste i bele, a jedna vrsta daje žute cvetove sa ljubičastim središtima. Određene vrste su veoma omiljene zbog cveća sa začinskim mirisom.

Viktorijanski jezik cveća je pridavao različita značenja nekoliko specifičnih vrsta i boja cvetova diantusa , kao što su:

Dianthus Hrabrosti
Roze u stilu karanfila Ženska ljubav
Indijski, dvostruko ružičasti Uvek divan
Indijanac, Single Pink Odbojnost
Single Pink Čista ljubav
Mountain Pink Aspiring
Crvena, dvostruko ružičasta Čista i žarka ljubav
Pink ili Red Dianthus Čista naklonost i: „Daj mi samo ovo. Ne tražim više od celog sveta pored; daj mi onoga koga volim da mi bude prijatelj, moj vodič.”
Vhite Dianthus Talenat, domišljatost, „Od tebe odlazim“ i „Izgubio si ljubav srca vernog i svetlost vernog oka“.
Šareni Dianthus Odbijanje i: „Neću, i uzalud je disala tvoja sofizam ljubavi.
Moderna simbolička značenja povezana sa cvećem diantusa uključuju divljenje, zahvalnost, naklonost i ljubav.

Naučno ime: Dianthus spp.
Izvorni opseg: Veći deo umerenog, tropskog i suptropskog sveta osim Amerike (osim Aljaske i severozapadne Kanade)
Sezona cvetanja: Proleće do ranog leta

26. Digipleksis
Digipleksis su prelepi hibridni cvetovi koji počinju sa D
Hibrid između lisičarke i lisičarke sa Kanarskih ostrva, Digiplekis je veštački hibrid koji ima zadivljujući cvetni prikaz. U stvari, Digiplekis je dobio nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za najbolju novu biljku 2012. Oni proizvode zadivljujuće grozdove (do tri stope visine) cveća u obliku zvona sa pegavim jezicima u kombinacijama magenta, fuksije, kajsije i breskve. Biljke su sterilne, što znači da ne ulažu energiju u proizvodnju semena. Kao rezultat, sve što imaju ide u stvaranje svog ukrasnog cveća.

Naučno ime: Digitalis purpurea k Isoplekis canariensis
Izvorni opseg: Veštački hibrid
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do rane jeseni

27. Digitalis
Član porodice biljaka Plantaginaceae (plantain), rod Digitalis sadrži 27 prihvaćenih vrsta zeljastih, višegodišnjih i dvogodišnjih grmova i biljaka koje se obično nazivaju lisičarke. Cvetovi lisičarke su dugački i cevasti (u obliku naprstka) i proizvode se u obilju duž visokih klasova. Ovo cveće koje počinje slovom D cveta u nijansama ljubičaste, ružičaste, žute i bele.

Na viktorijanskom jeziku cveća, lisičarke simbolizuju izdaju i povezuju se sa citatom: „Dolazi na savete hrabrih i baca ih u njihov čas moći.

Naučno ime: Digitalis spp.
Izvorni opseg: Evropa, severozapadna Azija, Alžir, Maroko, Turska i mediteranski region
Sezona cvetanja: Rano leto

28. Dill
mirođija
A member of the Apiaceae (celery) plant family, Anethum graveolens is a flowering annual herb that is commonly referred to as dill. Dil produces spindly stems and branches that bloom copious umbels of small, yellow flowers. Although dill flowers aren’t much to look at, the plant’s leaves and seeds are intensely aromatic and commonly used as a spice or herb for flavoring foods like pickles, fish, and soups.

Scientific Name: Anethum graveolens
Native Range: Parts of the Arabian Peninsula, northern Africa, and central Africa
Flowering Season: Summer

29. Dog Rose
Pasja ruža su prelepo cveće koje počinje sa D
Član porodice biljaka Rosaceae (ruža), Rosa canina (ruža pasa) je vrsta divlje ruže koja ima oblik žbuna, ali takođe ima naviku penjajućeg rasta koja može da je odnese u daleke krajeve vrhova drveća. Kao i druge ruže, njene grane i stabljike su nabodene, a perasti listovi imaju slatkast miris kada su nagnječeni. Cvetovi imaju pet latica i bledo ružičaste do bele boje sa nejasnim, limun-žutim središtima. Na viktorijanskom jeziku cveća, ruža pasa simbolizuje zadovoljstvo i bol.

Naučno ime: Rosa canina
Izvorni opseg: Evropa, zapadna Azija, Alžir, Maroko i Tunis
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

30. Dogbane
Dogbane
Član porodice biljaka Apocinaceae (dogbane), rod Apocinum sadrži samo četiri prihvaćene vrste (pored nekoliko podvrsta i hibrida) zeljastih, cvetnih biljaka koje se obično nazivaju dogbane . Biljke Dogbane imaju crvenkasto-braon stabljike i grane koje proizvode tamnozeleno, jajasto lišće. Sitni, zvonasti cvetovi se rađaju u terminalnim grozdovima koji mogu biti beli ili beli prugasti sa ružičasto ružičastom nijansom. Na jeziku cveća, dogbane simbolizuje prevaru ili laž.

Naučno ime: Apocinum spp.
Izvorni opseg: Južna Kanada, Sjedinjene Države, severni Meksiko, Italija, Bliski istok, zapadna Azija, centralna Azija, istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće i leto (u zavisnosti od vrste i klime)

31. Dogtooth Violet
Dogtooth Violet su prelepi cvetovi koji počinju sa D
Član porodice biljaka Liliaceae (ljiljan), Erithronium dens-canis je privlačno delikatna lukovičasta, zeljasta, višegodišnja biljka koja se obično naziva ljubičica pasjeg zuba. Ove biljke proizvode crvenkasto-braon stabljike i bilateralne, kopljaste listove koji se pojavljuju u parovima duž stabljika. Iznad listova rađaju se usamljeni cvetovi. Cveće ima jedinstven, okrenut unazad, oblik zvezde padalice i dolazi u nežnim nijansama lila, ljubičaste, roze ili bele. Ljubičice pasjeg zuba imaju tendenciju da rastu u listopadnim šumama gde je tlo vlažno, a okolina je delimično senka.

Naučno ime: Erithronium dens-canis
Izvorni opseg: Južna Evropa i Jugozapadna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

32. Dren
Dren
Član porodice biljaka Cornaceae , Cornus je rod od 51 prihvaćene vrste drvenastih, cvetajućih stabala i grmova koji se obično nazivaju dren. Dren može biti ili zimzeleni ili listopadni, u zavisnosti od vrste. Dren je lep tokom svih godišnjih doba. Kada cvetaju, ovo cveće koje počinje slovom D karakteriše tipično bele (ponekad ružičaste) cvetove u proliferaciji.

Listopadne sorte imaju svetlo zeleno lišće koje u jesen ustupa mesto živopisnim narandžastim ili crvenim listovima. Na jeziku cveća, dren simbolizuje izdržljivost , sažaljenje, a citat: „Ne daje slatkoće i ne krije trn“.

Naučno ime: Cornus
Izvorni opseg: Većina severne hemisfere i ključne lokacije na južnoj hemisferi
Sezona cvetanja: Proleće do ranog leta

33. Double Impatiens
Double Impatiens je prelepo cveće koje počinje sa D
Član porodice biljaka Balsaminaceae , Impatiens valleriana je zeljasta višegodišnja biljka koja proizvodi kopljaste listove i obilno cveće. Neke sorte, koje se obično nazivaju dvostrukim impatiensom, daju impresivne duple cvetove. Sorte Double Impatiens imaju cvetove nalik ruži koje su vizuelno mnogo interesantnije od svojih jednodimenzionalnih, jednocvetnih parnjaka. Cveće može biti crveno, roze, narandžasto, breskvasto, ljubičasto, ljubičasto, lila, belo i višebojno.

Naučno ime: Impatiens valleriana
Izvorni opseg: Jugoistočna obala Afrike
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

34. Douglas Aster
Douglas Aster
Simphiotrichum subspicatum , član porodice biljaka Asteraceae (aster), obično se naziva Douglas aster. Ima cvetove u obliku tratinčica i vretenasto, svetlozeleno lišće. Ovo cveće koje počinje slovom D ima cvetove ljubičaste ili boje lavande koji su mršavi i pravougaonog oblika. Rakasti cvetovi okružuju zlatno-žute disk cvetove. U zrelosti, biljke Douglas aster mogu dostići visinu od oko četiri stope.

Naučno ime: Simphiotrichum subspicatum
Izvorni opseg: Aljaska, Alberta, Britanska Kolumbija, Vašington, Oregon , Kalifornija , Ajdaho i Montana
Sezona cvetanja: Od sredine leta do sredine jeseni

35. Douglas Iris
Član porodice biljaka Iridaceae (iris), Iris douglasiana (Douglas iris) je divlji cvet koji obično raste na travnjacima duž pacifičke obale Sjedinjenih Država. Oni rastu i šire se u grudvama rizomatičnog korenovog sistema i proizvode debele, lisnate stabljike (do oko tri stope visine) sa nekoliko cvetova koji cvetaju na svakom. Cvetovi su obično plavi ili ljubičasti, ali mogu biti i beli ili žuti. Poput Daglasove astre, iris Daglas je dobio ime po botaničaru Dejvidu Daglasu iz 19. veka , koji ju je prvi zabeležio.

Naučno ime: Iris douglasiana
Izvorni opseg: Priobalni Oregon i Kalifornija
Sezona cvetanja: Proleće

36. Draba
Draba je lepo cveće koje počinje sa D
Rod Draba pripada porodici biljaka Brassicaceae (senf) i sadrži 431 prihvaćenu vrstu cvetnih biljaka. Obično se nazivaju draba ili bela trava, iako tehnički nisu vrsta trave. Biljke Drabe, međutim, proizvode male grozdove lišća koje su u obliku vlati trave. Pojedinačne stabljike nastaju iz nisko ležećeg lišća, stvarajući terminalne grozdove cveća u nijansama žute i bele.

Naučno ime: Draba spp.
Izvorni opseg: Većina severne hemisfere i odabrane lokacije na južnoj hemisferi u Južnoj Americi i Africi
Sezona cvetanja: Proleće

37. Zmajeva glava
Član porodice biljaka Lamiaceae (menta), rod biljaka Dracocephalum sadrži 78 prihvaćenih vrsta zeljastih, cvetnih grmova i biljaka koje se obično nazivaju zmajeva glava . Biljke, sa svojim lišćem u obliku koplja, u zrelosti narastu oko tri stope u visinu. Ovo cveće koje počinje slovom D ima kapuljaču, ima jak miris i tamno plavo, nebesko plavo ili ljubičasto.

Naučno ime: Dracocephalum spp.
Izvorni opseg: Umereni regioni severne hemisfere
Sezona cvetanja: Leto

38. Cvet batak
Drumstick Flover
Craspedia globosa (koja se obično naziva cvet bataka, dugmad i vunene glave) su zeljaste biljke u obliku rozete. Oni proizvode uspravne stabljike bez grana i imaju cvetne glave u obliku kugle koje se formiraju na krajevima stabljika i podsećaju na nejasne loptice za golf. Cveće je obično žuto ili zlatno, ali različite Craspedia sorte dolaze u nekoliko boja. Cveće bataka je zabavno uzgajati u baštama. Takođe prave divno rezano cveće i preovlađuju u buketima, gumbonijerima i sušenim cvetnim dizajnom.

Naučno ime: Craspedia globosa (aka Picnosorus globosus )
Izvorni opseg: Istočna i južna centralna Australija
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

39. Dusti Miller
Senecio cineraria (obično nazvan prašnjavi mlin ili srebrna ragvort) je žbunasto, zeljasto, višegodišnje, zimzeleno grmlje koje je omiljeno zbog svog atraktivnog, srebrno-zelenog lišća u obliku filigrana i lepih grozdastih cvetova. Ovi cvetovi koji počinju slovom D pojavljuju se na gustoj kapituli i su u obliku tratinčice i jarko žute boje sa zlatnim središtima šiljastih diskastih cvetova. Određene vrste pčela koriste ovo cveće ne samo kao izvor hrane, već i za gnežđenje.

Naučno ime: Senecio cineraria (aka Jacobaea maritima )
Izvorni opseg: Mediteranski region
Sezona cvetanja: Proleće do leta

40. holandski krokus
Član porodice biljaka Iridaceae (iris), Crocus vernus (obično nazvan holandski krokus, prolećni krokus ili džinovski krokus) prirodno raste na velikim nadmorskim visinama na Balkanu, Pirinejima i Alpima. Biljka visoka četiri do šest inča proizvodi grozdove cvetova u obliku čaše koji mogu biti tamno ljubičasti do beli i imati narandžaste ili žute centre. Na viktorijanskom jeziku cveća, prolećni krokus simbolizuje mladalačko veselje .

Naučno ime: Crocus vernus
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Rano proleće

41. Holandska perunika
Holandski iris je prelepo cveće koje počinje slovom D
Uprkos onome što možete pretpostaviti iz imena ovog cveta, holandska perunika nikada nije divljala na poljima u Holandiji. Umesto toga, to je hibridizovana kreacija holandskih uzgajivača. Zahvaljujući svom veštačkom poreklu, holandski iris je lepota za posmatranje. Stabljike biljaka imaju lišće poput trske u srebrnastoj nijansi i dovoljno su čvrste da podrže cveće široke četiri inča koje karakteriše lepa akvarelna kombinacija žute, narandžaste, indiga, plave boje i srebrnih nijansi. Zahvaljujući snažnim stabljikama, holandske perunike prave divno rezano cveće u aranžmanima.

Naučno ime: Iris k hollandica
Izvorni opseg: Veštački hibrid
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

42. Holanđanske hlače
Dutchman’s Breeches su prelepo cveće koje počinje slovom D
Član porodice biljaka Papaveraceae (mak), Dicentra cucullaria je grmolika, zeljasta višegodišnja biljka. Duž vitkih peteljki stvara grozdove belih cvetova koji su u obliku staromodnih pantalona. Lišće je dlanasto i svojom lakoćom skoro nalik paprati. Ove biljke su primarni izvor hrane za bumbare u njihovim izvornim staništima, a biljke zavise od Bombus bimaculatus za oprašivanje.

Naučno ime: Dicentra cucullaria
Izvorni opseg: Severozapad Pacifika, obala Atlantika Sjedinjenih Država i Kanade i centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Proleće

43. Dutchman’s Pipe Flover
Dutchman’s Pipe Flover je prelepo cveće koje počinje slovom D
Član porodice biljaka Aristolochiaceae (birthvort), Aristolochia littoralis (obično nazvana Holanđanska lula) je zimzelena cvetna loza sa vitkim, drvenastim stabljikama koje u zrelosti mogu narasti do skoro 15 stopa. Vinova loza ima svetlo zelene listove u obliku srca i proizvodi cveće u obliku cevi (gledano sa strane) i srca (kada se gleda sa prednje strane). Ovo cveće koje počinje slovom D ima zlatno grlo i tamno ljubičasto-braon sa belim oznakama po celoj površini. Ovo cveće privlači muve neprijatnim mirisom strvine.

Naučno ime: Aristolochia littoralis
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Tokom cele godine (leto i jesen u hladnijim klimama)

44. Patuljasta plava Baptizija
Patuljasta plava baptizija je prelepo cveće koje počinje slovom D
Patuljasta plava baptizija (koja se naziva i patuljasti plavi indigo i plavi divlji indigo) je kompaktan, uspravan, cvetajući, višegodišnji grm. Njegovi cvetovi se rađaju duž uspravnih grozdova, prašnjavo plave do indigo do ljubičaste boje. Član porodice biljaka Fabaceae (mahunarke), cvetovi baptizije su posebno graškastog oblika i privlače kolibrije, leptire i pčele.

Naučno ime: Baptisia australis var. minor
Izvorni opseg: Centralne i Južne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

45. Patuljasta perunika
Patuljasti irisi su prelepi cvetovi koji počinju slovom D
Uobičajeno nazvana patuljasti iris ili patuljasti iris, Iris pumila je prirodni hibrid Iris attica i Iris pseudopumila . Kao što ime govori, ove šarenice su kraće od drugih, dostižući samo oko četiri do osam inča u visinu. Cvetovi su veliki i upadljivi u nijansama ljubičaste, ljubičaste i žute. Takođe cvetaju u beloj, krem, plavoj i raznim kombinacijama boja.

Naučno ime: Iris pumila
Izvorni opseg: Istočna Evropa i Zapadna Azija
Sezona cvetanja: Proleće i leto

46. ​​Patuljasti planinski Fleabane
Dvarf Mountain Fleabane je prelepo cveće koje počinje slovom D
Obično ne više od 10 inča visok, Erigeron compositus je zeljasta trajnica sa navikom rasta. Patuljasta planinska buva raste u alpskim i arktičkim regionima. Ona proizvodi grudve lišća nalik travi i obilno ukrašene cvetovima poput tratinčica koje imaju masne, žute diskove cvetove okružene prstenom belih, ružičastih ili ljubičastih cvetova.

Naučno ime: Erigeron compositus
Izvorni opseg: Daleki istok Rusije, Aljaska, Grenland, veći deo Kanade i zapadne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Srednje do kasno proleće

47. Patuljak Nasturtium
Patuljasti nasturcijum su prelepi cvetovi koji počinju slovom D
Član porodice biljaka Tropaeolaceae (nasturtium), Tropaeolum minus (patuljasti nasturtium) je kompaktna, ali žbunasta, višegodišnja ili jednogodišnja biljka sa navikom rasta. Oni proizvode atraktivne listove koji podsećaju na jastučiće ljiljana i upadljive cvetove u obliku trube. Ovo cveće koje počinje slovom D cveta u toplim nijansama crvene, narandžaste i žute, privlačeći kolibrije, pčele i leptire.

Naučno ime: Tropaeolum minus
Izvorni opseg: Peru i Ekvador
Sezona cvetanja: Od zime do proleća (blage klime) ili od proleća do jeseni (niže temperature)

48. Patuljak Poinciana
Patuljasta Poinciana je prelepo cveće koje počinje slovom D
Caesalpinia pulcherrima (obično nazvana patuljasta Poinciana ili cvet pauna) pripada porodici biljaka Fabaceae (grašak), ali njeni cvetovi ne podsećaju na tipičan cvet biljke graška. Umesto toga, ovi zimzeleni grmovi stvaraju grozdaste cvetove sa pet latica sa istaknutim prašnicima u vatrenocrvenim, narandžastim i žutim nijansama. Cveće i racemes često imaju gradijentne boje, stvarajući zapanjujući efekat.

Naučno ime: Caesalpinia pulcherrima
Izvorni opseg: Jugoistočni Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni (u tropskim regionima tokom cele godine)

49. Patuljasti Snapdragon
Patuljasti Snapdragon su prelepo cveće koje počinje slovom D
Član porodice biljaka Plantaginaceae (plantain), patuljasti zmaj je zeljasta višegodišnja biljka sa tipičnim cvetovima u obliku zmaja. Iako su patuljasta sorta, ove Fvplants cvetaju velikim, upadljivim, konusnim grozdovima u upečatljivim crvenim, ružičastim, narandžastim, breskvastim i žutim nijansama. Neki tipovi čak imaju kombinacije boja sa gradijentom koje stvaraju divan efekat zalaska sunca.

Naučno ime: Antirrhinum majus nanum
Izvorni opseg: Francuska i Pirinejsko poluostrvo
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

50. Patuljasti suncokret
Patuljasti suncokret je prelepo cveće koje počinje slovom D
Helianthus annus je vrsta suncokreta koja se obično naziva obični suncokret. Oni proizvode cveće u nijansama zlatne, žute, narandžaste, crvene, bordo i braon boje. Vrsta nudi nekoliko različitih sorti i hibrida, uključujući patuljaste sorte kao što je vilenjački suncokret, koji naraste samo 14 do 16 inča u visinu. Na jeziku cveća, patuljasti suncokreti simbolizuju obožavanje.

Naučno ime: Helianthus annuus
Izvorni opseg: Meksiko i jugozapad Sjedinjenih Država
Sezona cvetanja: Od kraja leta do jeseni
Cveće koje počinje sa D Česta pitanja:
Koja su popularna ružičasta cveća koja počinju sa D?
Neki popularni ružičasti cvetovi koji počinju slovom ‘D’ uključuju tratinčice, dalije i, naravno, cvetove diantusa koji se obično nazivaju ružičastim.

Koja su popularna crvena cveća koja počinju sa D?
Neki od najpopularnijih crvenih cvetova koji počinju slovom ‘D’ uključuju dicentru, daliju, digitalis, dafne i dipladeniju.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa D?
Jedinstveno cveće koje počinje slovom ‘D’ uključuje Drakulu, pustinjske sveće, plesačice i đavola u grmu.

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa D?
Neki retki i ugroženi cvetovi koji počinju slovom ‘D’ uključuju Desmodium cuspidatum , Doellingeria infirma i nekoliko vrsta Dichanthelium .

Sadnja „divnog vrta cveća koje počinje na slovo „D“
Kada istražujete cveće i biljke kroz njihovo mesto u abecedi, imate priliku da pronađete potpuno novu sortu za svoju baštu. Možete posaditi celu abecedu tako da imate pravu biblioteku biljaka u svom dvorištu ili se držite svog omiljenog slova abecede. U svakom slučaju, smatraćete da je ivičnjak vašeg doma još privlačniji nego ranije.