Garden Pinks Jednostavni saveti za uzgoj Dianthus Chinensis

Dianthus chinensis, obično poznat kao kineske ružičaste, dodaje vrtu upečatljiv prskanje ružičaste, crvene i bele boje. Dugo cenjene od baštovana širom Azije i Evrope, kineske ružičaste su povezane sa ljubavlju i božanstvom. Po mom mišljenju, oni svakako čine božanski dodatak cvetnim lejama i bordurama, privlačeći leptire i kolibrije svojim šarenim, nazubljenim cvetovima. Ovde ću vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i brinete o cveću Dianthus chinensis kod kuće.


Kako uzgajati Dianthus chinensis (kineski ružičasti) – Osnove
Kako uzgajati Dianthus chinensis
Kako se brinuti za Dianthus chinensis
Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Najčešća pitanja o uzgoju Dianthus chinensis

Kako uzgajati Dianthus chinensis (kineski ružičasti) – Osnove
Botanički naziv: Dianthus chinensis
Takođe poznat kao: Kineska ružičasta, kineska ružičasta, indijska ružičasta, dugina ružičasta
Zone otpornosti: USDA zone 6 do 9
Meseci cvetanja: Kasno proleće do ranu jesen
Poteškoće u rastu: Lako se održava i lako se uzgaja
Vrsta biljke: Jednogodišnja u hladnijim regionima, dvogodišnja ili nežna višegodišnja u toplijim regionima
Zahtevi za svetlo: Delimično do punog sunca, sa popodnevnom hladovinom po toplom vremenu
Temperatura i vlažnost: Uspeva u hladnijim klimama i dobro dreniranom zemljištu
Potrebe za zalivanjem: Zahteva dobru drenažu; vodu kada se zemlja oseti suvom
Preference tla: Prosečno, suvo do srednje zemljište sa neutralnim do alkalnim pH (6,0-8,0)
Hranjenje: Dodajte đubrivo sa sporim oslobađanjem u zemlju prilikom sadnje ili primenite izbalansirano đubrivo svakih 6-8 nedelja
Očekivanja rasta: Do 2,5 stope visok i 1 stopu širok
Toksičnost: Lišće je toksično za ljude i kućne ljubimce; može izazvati iritaciju kože i povraćanje
Kako uzgajati Dianthus chinensis
Jarko ružičasti Dianthus chinensis u cvetu
Najbolje lokacije za sadnju Dianthus chinensis

D. chinensis je odličan izbor za sredinu ivica, zahvaljujući svojoj maksimalnoj visini od 2,5 stope i atraktivnom, uskom lišću. Takođe možete uzgajati kineske roze u baštenskim krevetima i kontejnerima. Ako živite u toplijoj klimi, samo obavezno obezbedite zaštitu od popodnevnog sunca.
NATEST VIDEOS

Kineske ružičaste boje dobro funkcionišu u nekoliko vrsta bašta, uključujući kamenjare, vrtove leptira, vikendice, pa čak i bašte otporne na sušu.
Najbolje vreme za sadnju Dianthus chinensis

Prilikom sadnje iz semena, posejte seme D. chinensis u zatvorenom prostoru 6 do 8 nedelja pre poslednjeg datuma mraza. Presadite sadnice ili kupljene biljke na otvorenom od jedne do dve nedelje pre poslednjeg mraza.

Ako sejete seme direktno u pejzaž, sačekajte dok ne prođe poslednji mraz.
Gajenje Dianthus chinensis iz semena u odnosu na rasadničke biljke

Kada uzgajate kinesku pinku iz semena, sejte na otvorenom tek kada prođe opasnost od mraza (u mnogim umerenim regionima, u aprilu ili maju). Pokrijte vrlo laganim slojem zemlje.

Ako sejete pod zaklonom, možete početi krajem zime. Semenju je potrebno jednu do dve nedelje da nikne na temperaturi od 65 do 70 stepeni F. Presadite na otvorenom blizu poslednjeg mraza. U mnogim regionima to će biti u maju.
Najbolje tlo za kineske ružičaste boje
Baštenska lopatica u zemlji

D. chinensis najbolje raste na veoma dobro dreniranom zemljištu. Oni tolerišu povremeno suvo tlo i ne vole mokra stopala. Kineske ružičaste će rasti na različitim tipovima tla, uključujući peskovito, glineno i ilovasto. Oni preferiraju neutralan pH do blago alkalni, od 7,0 do nešto više od 8,0.
Kako posaditi Dianthus chinensis

Kada sejete seme Dianthusa u rano proleće, pokrijte ga vrlo tankim slojem zemlje. Biljci je potrebna svetlost da bi klijale.

Kada sadite iz rasadnika u kasno proleće, iskopajte rupu iste dubine i dvostruko šire od korena. Nežno stavite biljku u rupu i napunite je zemljom. Možete dodati malo đubriva sa sporim oslobađanjem u vreme sadnje ako želite. Temeljno zalijte.
Dianthus chinensis Svetlosne preferencije

Kineske ružičaste boje uspevaju od punog do delimičnog sunca. U toplim oblastima ponudite popodnevnu hladovinu.
Postavke temperature i vlažnosti Dianthus chinensis

D. chinensis najbolje raste na nižim temperaturama i dobro dreniranom zemljištu. Toleriše povremene suve uslove.
Kako se brinuti za Dianthus chinensis
Kolekcija mladih rasadnika Dianthus chinensis
Zalivanje Dianthus chinensis

Zalivajte kinesku ružičastu boju kada se zemlja osuši. U većini slučajeva zalivajte jednom nedeljno tokom vegetacije. Kineske ružičaste više vole ređe duboko namakanje nego češće lagano zalivanje.
Kako, kada i zašto oploditi Dianthus chinensis

Ako koristite rasadničke biljke, dodajte đubrivo sa sporim oslobađanjem u zemlju prilikom sadnje. U suprotnom, primenite izbalansirano đubrivo, kao što je 20-10-20, svakih šest do osam nedelja tokom vegetacije.
Obrezivanje i sečenje Dianthus chinensis
Grozd raznobojnog cveća Dianthus chinensis u cvetu

Umrtvi istrošeni cvet D. chinensis da bi se produžio period cvetanja. Ako cvetanje opada, možete ošišati i podrezati biljke da biste podstakli više cvetanja.
Propagacija

Kineske ružičaste boje mogu se samozasijati ako ostavite nekoliko cvetnih glavica za seme. Takođe možete razmnožavati iz reznica stabljika.

Odrežite stabljike koje ne cvetaju neposredno ispod zgloba lista. Odrežite donje listove, ostavljajući četiri do pet listova na vrhu stabljike. Umočite osnove stabljika u mešavinu za ukorenjavanje, a zatim ih stavite u saksije sa laganom zemljom. Zalijte posudu, a zatim je stavite u plastičnu kesu. Reznice će formirati koren za četiri do pet nedelja.
Prezimljavanje Dianthus chinensis

Kineske ružičaste mogu biti godišnje ili dvogodišnje, u zavisnosti od klimatske zone. Da biste podstakli biljke da prežive zimu, zaštitite biljke od sušnih vetrova i niskih temperatura.

Nakon završetka cvetanja, podrezujte biljke, uklanjajući sve istrošene cvetove i otprilike jednu trećinu gornjeg rasta. Ako su u kontejnerima, stavite ih zajedno ili stavite uz zid okrenut prema jugu. Postavite pokrivač od mraza preko biljaka kada temperature padnu ispod 40 stepeni F.
Uobičajeni problemi i kako ih lečiti
Izbliza snimak kineske ružičaste boje u cvetu

D. chinensis može biti podložna rđi i truleži krune, posebno kada je zasađena u zemljištu sa lošim dreniranjem. Sprečite rđu tako što ćete obezbediti dovoljnu ventilaciju i odgovarajuću drenažu. Uklonite lišće koje izgleda smeđe ili zarđalo i tretirajte biljke bakarnim oksihloridom.

Kada se sadi na vlažnim mestima, na listovima se može pojaviti pepelnica. Tretirajte benomil fungicidom. Ako se sadi na senovitim mestima, pazite na puževe i puževe. Koristite mamac za puževe / puževe.

Iako kineske ružičaste boje mogu tolerisati sušu i povremeno suvo tlo, znaci podvodnjavanja uključuju opadajuće lišće. Prekomerno zalivanje ili previše senke mogu dovesti do dugonogih biljaka.
Essential Tools
Kolekcija baštenskog alata

Kineske ružičaste ne vole mokre noge, pa je merač vlage od pomoći. Koristite rukavice pri rukovanju biljkama, jer su listovi poznati iritantni za kožu.
Najčešća pitanja o uzgoju Dianthus chinensis
Koliko je veliki Dianthus chinensis?

D. chinensis naraste do 2,5 stope u visinu i 1 stopu u širinu.
Koliko brzo raste Dianthus chinensis?

Kineske ružičaste boje rastu umerenom brzinom.
Da li će Dianthus chinensis rasti u senci?

D. chinensis će rasti u delimičnoj senci, ali više voli puno nego delimično izlaganje suncu. Ako se uzgaja na previše senovitom mestu, podložna je oštećenjima od puževa i puževa.
Da li se biljke Dianthus chinensis vraćaju svake godine?

Kineske ružičaste su jednogodišnje biljke u hladnijim klimama i dvogodišnje na toplijim temperaturama, što znači da će rasti dve godine. Ako se ostavi da ide u seme, biljke se mogu samozasijati.
Može li Dianthus chinensis rasti u saksijama?

Kineske roze su odličan izbor za uzgoj u kontejnerima. Samo izaberite saksiju koja dobro drenira, jer ne vole vlažno tlo.
Upakovati

Kineske ružičaste dodaju jarku boju, pikantan miris i zanimljivu teksturu – zahvaljujući svojim nazubljenim laticama i listovima nalik na trake – ivicama i krevetima. Ove divne biljke nude dugo vreme cvetanja i nisko održavanje. Samo budite sigurni da posadite D. chinensis na dobro dreniranom mestu sa dovoljno sunčeve svetlosti i zaštitom od popodnevnog sunca kada se temperature popnu.