Domace dame lale vodic za pocetnike za tulipa kluzijana

Nije teško shvatiti zašto Holanđani vole svoje lale. A Ladi tulipani (Tulipa clusiana) su neki od najlepših lala od svih, donoseći nežne pastelne nijanse ružičaste, ljubičaste i bele u prolećnu baštu. Štaviše, ove popularne ukrasne trajnice danas se uzgajaju širom sveta. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i negujete Ladi Tulipane kod kuće.


Kako uzgajati dame lale (Tulipa clusiana) kod kuće

Kako uzgajati Ladi Tulipane (Tulipa clusiana) – osnove:
Kako uzgajati Ladi Tulipane (Tulipa clusiana)
Kako se brinuti za Ladi Tulipane
Uobičajeni problemi i kako ih lečiti
Uobičajene štetočine i bolesti
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Najčešća pitanja o uzgoju Ladi Tulipana

Kako uzgajati Ladi Tulipane (Tulipa clusiana) – osnove:
Botanički naziv: Tulipa clusiana
Takođe poznat kao: Clusius’s tulip, Rock garden lale
Zone otpornosti: USDA zone 3 do 8
Meseci cvetanja: aprila do maja
Rastuća poteškoća: Lako se uzgaja, uključujući i za početnike
Vrsta biljke: Lukovičaste cvetne višegodišnje biljke
Zahtevi za svetlo: Uspeva na punom suncu, sa malo poslepodnevne hladovine u toplijim predelima
Temperatura i vlažnost: Dobro raste na temperaturama od 60 do 70ºF. Preferira suva područja i otporan je na sušu.
Potrebe za zalivanjem: Zalivajte štedljivo kada cvetovi niknu, ne više od jednom nedeljno.
Preference tla: Voli bogato, neutralno tlo koje dobro drenira, ali zadržava vlagu tokom faze cvetanja. Kredasta, ilovasta ili peskovita tla najbolje rade.
Hranjenje: Đubrite jednom godišnje prilikom sadnje lukovica u jesen.
Očekivanja rasta: Kada sazre, Ladi tulipani mogu dostići visinu od 6 do 12 inča i širinu od 3 do 6 inča.
Toksičnost: Toksičan za mačke, pse i konje. Može izazvati bol u stomaku i iritiranu kožu kod ljudi.
Kako uzgajati Ladi Tulipane (Tulipa clusiana)
Žuti i crveni Ladi Ladi (Tulipa clusiana) u cvetu
Da li se Ladi Tulipani smatraju lakim za uzgoj kod kuće?

Ladi tulipani su sorta koja se lako uzgaja kod kuće zahvaljujući malim potrebama za održavanjem. Ne treba im stalno zalivanje i mogu tolerisati suvu klimu i sušu. Dobro rastu u kontejnerima.

Koje su najbolje lokacije za sadnju Ladi Tulipana?

Ladi tulipani zahtevaju dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama i puno sunca, tako da je mesto okrenuto prema jugu idealno. Iako izdržljive, neće ceniti jake vetrove, pa im obezbedite i sklonište.
Koja su najbolja doba godine za sadnju Ladi Tulipana?

Sadite lukovice Ladi Ladi u jesen između septembra i novembra. Lukovice će preživeti pod zemljom tokom cele zime pre nego što pošalju izdanke u proleće.
Uzgajanje Ladi Tulips biljaka iz semena vs. Sadnja mladih rasadnika
Jarko žuti Ladi Ladi Biljke uzgojene iz semena

Moguće je uzgajati Ladi lale iz semena. Međutim, može proći i do sedam godina pre nego što biljka stvori svoje prve cvetove. Seme treba posejati u posude u jesen i držati u hladnom okviru ili stakleniku.

Kupovinom Ladi lala kao rasadnika, odmah imate pristup njihovim prekrasnim bojama za proleće. Ove biljke se još uvek mogu podeliti kasnije da bi se dobile nove jedinke.
Šta uraditi pre sadnje

Pre sadnje lukovica Ladi tulipana ili rasadnika, uverite se da je tlo bogato hranljivim materijama. Koristite malo komposta za pripremu zemlje. Takođe treba da razmislite da li će vaši Ladi Ladi biti deo prolećnog graničnog prikaza i odlučiti sa kojim biljkama ćete ih upariti.
Koje je najbolje tlo za Ladi Tulipane?
Baštenska lopatica u zemlji

Ženski tulipani preferiraju bogato, dobro drenirano tlo. Lukovice zahtevaju malo vlage dok rastu tokom zime. Kada se cveće pojavi, zemlja se može prilično osušiti. Kredasta, ilovasta ili peskovita tla su često najbolja za Ladi tulipane.
Kako posaditi Ladi Tulipane

Iskopajte rupu koja je najmanje dva puta dublja od dužine sijalice. Ubacite sijalicu sa šiljastim vrhom okrenutim ka nebu. Za displeje, radite u grupama od oko 15 sijalica sa najmanje 3 inča prostora između njih. Temeljno zalijte i sačekajte da biljke izniknu u proleće.
Ladi Tulip Light Preferences

Posadite Ladi tulipane na mestu sa punim izlaganjem suncu tokom celog dana. Za bašte u toplijim krajevima obezbedite popodnevnu hladovinu kako biste sprečili da se cveće ispeče.
Postavke temperature i vlažnosti

U okviru svojih preporučenih zona uzgoja, Ladi tulipani najbolje uspevaju kada je temperatura okoline između 60 i 70ºF (15,5 do 21ºC). Što se tiče vlažnosti, ove trajnice su izuzetno tolerantne na sušu i preferiraju suva tla. Ciljajte na nisku vlažnost.
Kako se brinuti za Ladi Tulipane
Grozd belih i crvenih Ladi Ladi u cvetu
Zalivanje Ladi Ladi

Pošto preferiraju sušnije uslove, Ladi tulipane ne treba previše redovno zalivati. Jednom nedeljno je dobro za većinu biljaka ako je tlo suvo.
Kako, kada i zašto oploditi Ladi Tulipane

Sa tako kratkom vegetacijom, Ladi lalama nije potrebno mnogo đubriva. Međutim, jednom godišnje, nakon sadnje lukovica u jesen, obezbedite dozu đubriva sa sporim oslobađanjem da biste podstakli korenje.
Obrezivanje i rezanje Ladi Ladi
Žuti damski tulipani rastu na zasenčenom mestu u bašti

Zbog kompaktne vegetacije, redovno orezivanje Ladi lala je nepotrebno. Ostavite cveće da cveta tokom proleća, a povremeno i one koje uvenu. Nakon što se cvetanje završi, sačekajte da listovi počnu da žute pre nego što uklonite staro, mrtvo lišće.
Propagacija

Ladi lale se mogu razmnožavati kroz seme. Nakon što cveće uvene, iz njih se može sakupiti seme. One moraju biti zaštićene preko zime u hladnom okviru ili stakleniku. Može proći i do sedam godina da sadnice procvetaju.

Podela sijalica je još jedan pogodan metod. Kada lukovice završe za sezonu, veće se mogu ponovo posaditi da bi ponovo cvetale sledeće godine. Neke lukovice će razviti male izdanke sa sopstvenim korenima.

Ove lukovice za bebe mogu se odvojiti i posaditi pojedinačno. Može proći između dve i sedam godina da se cvetovi pojave, pa budite svesni toga.
Prezimljujući Ladi Tulipani
Izbliza snimak rascvetalog žutog Ladi Tulipana

Kao jesenje lukovice, Ladi tulipani će prilično srećno preživeti pod zemljom tokom zime. Mnogim vrstama lala je potreban period hladnog vremena da bi stimulisale lukovice. Kada procvetaju u proleće, listovi Ladi Ladi ponovo odumiru dok se biljka vraća u stanje lukovice.

Pošto se Ladi lale veoma dobro naturalizuju, trebalo bi da izniknu u proleće svake godine. Velike lukovice se mogu ponovo posaditi u jesen. Sadnice i razmnožene lukovice moraju biti zaštićene preko zime u plastenicima ili hladnim ramovima.
Kada i kako presaditi Ladi Tulipane uzgajane u kontejnerima

Ladi tulipani takođe čine senzacionalne prolećne kontejnerske biljke. Pošto lukovice ostaju ispod zemlje tokom zime pre nego što pošalju izdanke u proleće, Ladi lale ne bi trebalo presađivati. Sezona cvetanja je kratka, što dodatno smanjuje potrebu za presađivanjem.

Kada biljka završi sa cvetanjem i lišće odumre, lukovice se mogu ukloniti iz kontejnera. Oni se zatim ponovo sade u jesen.
Uobičajeni problemi i kako ih lečiti
Jedna biljka lala sa belim cvetovima
Overvatering

Jednom zasađene lukovice Ladi Ladi može biti lako prelivati. Ovo truli sijalicu i uništava rast biljke pre nego što počne. Uverite se da je lukovica zalivena jednom nakon sadnje, a zatim je ostavite na miru tokom cele zime. Dobro tlo će zadržati nivo vlage koji je potreban za lukovicu.
Previše svetla

Iako Ladi lale obožavaju puno sunca, to može biti previše za njih u nekim klimatskim uslovima. U toplijim zonama rasta, previše intenzivnog popodnevnog sunca može da spali cvetove i lišće biljke. Da biste to izbegli, dajte Ladi Ladi malo hlada tokom popodneva.
Uobičajene štetočine i bolesti
Miševi i puževi

Ladi tulipani mogu biti ranjivi na baštenske štetočine tokom svog ciklusa rasta. Lukovice su omiljena hrana za hvatanje miševa ili voluharica, koji će ih iskopati iz zemlje da jedu. Kada lišće počne da raste, puževi takođe mogu postati problem.

Odvraćanje napadača glodara može se uraditi postavljanjem mreže iznad položaja sijalice. Puževi se mogu odbiti postavljanjem zakopanih tegli piva ili drugih slatkih supstanci. Hemijski pesticidi takođe mogu biti opcija, ali mogu oštetiti i biljke.
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Izbor baštenskog alata

Iako Ladi Tulipani ne zahtevaju mnogo gužve, posedovanje sledećih zaliha će se pokazati od pomoći u uzgoju ove šarmantne biljke:

Mistrija
Kanta za vodu
Higrometar / merač vlage
Ručne škare

Najčešća pitanja o uzgoju Ladi Tulipana
Koja vrsta lala je Tulipa clusiana ?

Tulipa clusiana , ili Ladi lale, deo su grupe „Botanički tulipani“. Ove sorte su bliže prirodnim lalama od većine drugih kultivisanih tulipana. Pouzdanije su kao višegodišnje cvetače i mogu tolerisati teže uslove.
Koje boje su Ladi Tulipani?

Ladi lale imaju pretežno bele latice sa ružičastim i ljubičastim prugama. Ostale sorte Ladi lala dolaze u nijansama žute i ružičaste.
Koliko brzo rastu Ladi Tulipani?

Ladi lale rastu relativno brzo kada se sade kao potpuno formirane lukovice. Mogu dostići veličinu od 6 do 12 inča za oko dve do pet godina. Manje razmnožene lukovice ili sadnice rastu znatno sporije i možda neće cvetati do sedam godina.
Da li se Ladi Tulipani smatraju invazivnim?

Tulipani se mogu širiti sami i mogu postati invazivni u nekim oblastima. Međutim, semenu je potrebno nekoliko godina da procveta, a Ladi tulipani se mogu prilično lako držati pod kontrolom.
Da li da smanjim Ladi Tulips?

Ladi lale treba seći tek kada završe sa cvetanjem i kada im listovi požute. Ovo je kada biljka prirodno miruje, koncentrišući svoje napore na sijalicu za sledeću sezonu.
Upakovati

Ladi tulipani su odličan prolećni projekat i mogu da podnesu suvu, sunčanu klimu. Baštovani početnici mogu zaista imati koristi od prelepog prikaza Ladi lala jer ih je lakše uzgajati nego kultivisane sorte. Dodajte nekoliko Ladi lala u svoju prolećnu liniju i uživajte u naletu meke, zadivljujuće boje!