Vrtlarstvo cinije Priprema tla za zadivljujuci prikaz

Cinije su jedno od najlakših cvetova za uzgoj, posebno za baštovane početnike. Sa nekoliko dostupnih vrsta cinija, postoji mnogo izbora. Da biste dobili najbolje cvetove, od suštinskog je značaja da ih uzgajate u odgovarajućoj podlozi. U ovom članku ćemo pregledati sve što vam je potrebno o najboljem tlu za cvetanje cinije.


Najbolje tlo za cveće cinije
Pregled sadržaja:

Koje je najbolje tlo za cveće cinije? Ključne Takeavais
Najbolja vrsta tla za cveće cinije
Najbolji pH tla za cveće cinije
Najbolje tlo za cinije u saksijama
Znaci da je vaša cinija na pogrešnom tlu
Saveti za poboljšanje postojećeg baštenskog zemljišta
Objašnjene vrste tla
Česta pitanja o zemljištu za cveće:

Koje je najbolje tlo za cveće cinije? Ključne Takeavais

Cinije najbolje rastu na plodnim, dobro dreniranim, neutralnim do blago kiselim zemljištima . Cveće cinije odgovara različitim tipovima zemljišta, uključujući kredasto, ilovasto, peskovito i glineno. Ovo cveće najbolje uspeva na zemljištima sa pH vrednostima u rasponu od 5,5 do 7,5. Možete poboljšati svoje postojeće tlo dodavanjem neke organske materije.
Najbolja vrsta tla za cveće cinije
Niz raznobojnih cvetova cinije u cvetu raste u idealnim uslovima zemljišta

Cinije su raznovrsne jednogodišnje biljke koje mogu rasti u nekoliko tipova tla ako je tlo plodno i dobro drenira. Cinije uspevaju na krečnim, ilovastim, peskovitim ili glinenim zemljištima i odgovaraće većini bašta i dvorišta. Cinije će se boriti na gustom zemljištu koje ne drenira dobro.

Cinije treba puno hranljivih materija da bi podstakle razvoj svog fantastičnog cveća. Ilovača i glinena tla obezbeđuju odgovarajuću količinu hranljivih materija za cinije, iako nekim glinenim zemljištima može biti potrebna dodatna drenaža. Cinije mogu da rastu na krečnim ili peskovitim zemljištima, ali zahtevaju dodatne hranljive materije iz komposta i organske materije.
Najbolji pH tla za cveće cinije

Cinije preferiraju neutralna do blago kisela tla sa pH vrednostima u rasponu od 5,5 do 7,5. Što se tiče pH nivoa , ilovasta ili peskovita tla su idealna za cinije. Tresetna ili erikasta zemlja su previše kisela za cinije i neće sadržati dovoljno hranljivih materija za produktivan rast cvetova.

Neka kredna tla takođe mogu biti previše alkalna za cinije. Možete povećati kiselost vašeg tla radeći u nekom kompostu ili organskoj materiji. Ovo takođe pomaže u dodavanju hranljivih materija u kreda ili peskovita tla kako bi bila pogodnija za cinije.
Najbolje tlo za cinije u saksijama
Izbliza snimak jarko crvenih i narandžastih cvetova cinije koje rastu u posudi

Iako cinije najbolje rastu u bordurama i cvetnim lejama, one će srećno rasti u saksijama i kontejnerima. Uzgajanje cinija u saksijama neznatno menja zahteve zemljišta. Cinije koje se uzgajaju kao kontejnerske biljke zahtevaju češće zalivanje i brže ponestaju hranljive materije nego biljke koje rastu direktno u zemlji.

Ilovasta tla su i dalje najbolji izbor za uzgoj cinija u saksijama. Ovaj medijum obezbeđuje savršenu ravnotežu drenaže i zadržavanja vode i sadrži obilje hranljivih materija. U kontejnerima možete koristiti i pesak, mulj ili glinena tla kada uzgajate cinije.

Ako koristite peščano zemljište za uzgoj cinija u kontejnerima, radite u kompostu ili organskoj materiji da biste dodali hranljive materije. Kompost takođe pomaže u poboljšanju muljnog zemljišta poboljšavajući drenažu i smanjujući rizik od zbijanja. Radite u malo peska ili organske materije da biste poboljšali drenažu koristeći glinu.
Znaci da je vaša cinija na pogrešnom tlu
Kolekcija narandžastih i crvenih biljaka cinije u saksiji koje sede na popločanoj površini

Cinije koje rastu na pogrešnom zemljištu su u većoj opasnosti od štetočina i bolesti . Pogrešna zemlja takođe može da izazove probleme vašoj ciniji kada temperatura padne. Evo nekoliko uobičajenih znakova da je vaša cinija na pogrešnom tlu:
Opušteni ili žuti listovi

Opušteni ili žuti listovi cinije mogu biti simptom nekoliko problema, uključujući trulež korena ili prekomerno zalivanje. Većina ovih problema je uzrokovana vodom koja se ne ispušta pravilno. Opipajte zemlju da vidite da li je vlažna ili mokra i pregledajte korenje.

Ako je korenje smeđe i kašasto, zemlja je previše natopljena. Odsecite smrdljive korene i ostavite da se zemlja osuši pre nego što umešate neku organsku materiju ili šljunak. Ovo pomaže u poboljšanju drenaže.
Uvenuće ili smežurano lišće

Uvenuće ili smežurano lišće je značajan simptom zalivanja ili prevelike toplote. Cinije koje prebrzo rastu u dreniranju tla mogu patiti od ovog problema. Umešajte kompost ili organsku materiju da biste zemlji dodali hranljive materije. Ovi dodaci takođe pomažu da zemlja zadrži više vode.
Saveti za poboljšanje postojećeg baštenskog zemljišta
Baštenska lopata u tlu baštenske parcele sa zelenim lišćem u pozadini

Ako vaše zemljište nije idealno za cinije, možete ga poboljšati dodavanjem komposta, peska ili organske materije . Šta god da dodate, održavajte odnos jednog dela aditiva prema 3 ili 4 dela zemlje. Evo nekoliko načina za rešavanje raznih problema sa zemljištem:
Dodavanje drenaže

Ako vaše zemljište zadržava previše vode, možete poboljšati drenažu mešanjem peska ili organske materije, kao što je kompost. Ovo je odličan način za pripremu teških glinenih tla za cinije i pomaže u poboljšanju protoka vazduha u gustim ili zbijenim zemljištima.
Dodavanje hranljivih materija

Kredastim ili peskovitim zemljištima možda nedostaju hranljive materije koje su ciniji potrebne za proizvodnju najboljeg cveća. Da biste zemljištu dodali hranljive materije, unesite malo komposta i organske materije. Takođe možete dodati đubriva ili stvari kao što je koštano brašno, koje je bogato fosforom.
Objašnjene vrste tla
Čovek skupi šaku zemlje sa zemlje

Zemljište je od vitalnog značaja za biljke. Ne samo da pruža podršku, već sadrži i vitalne hranljive materije i minerale koji su biljkama potrebni za rast i razvoj. Međutim, nije sva zemlja stvorena jednako, a postoji šest priznatih kategorija zemljišta. Svaki tip zemljišta ima malo drugačija svojstva u pogledu protoka vazduha, drenaže i zadržavanja vlage i hranljivih materija.

Glavna karakteristika koja razdvaja šest tipova zemljišta je veličina svake čestice zemljišta. Što je svaka čestica manja, to će tlo biti gušće. Gusta tla zadržavaju mnogo vlage i hranljivih materija, ali se slabo dreniraju i mogu se zbiti, ograničavajući protok vazduha. Rastresita tla imaju bolji protok vazduha i efikasnije eliminišu višak vode po cenu brzog gubitka hranljivih materija.

Evo detaljnijeg pogleda na šest glavnih tipova tla:
Kredna tla

Ova tla su neverovatno promenljiva u gustini i nedostaju hranljivi sastojci. Kredna tla su alkalnija od većine drugih, tako da ne odgovaraju biljkama poput kiselog tla. Ova tla sadrže puno malih kamenja i prilično dobro dreniraju.
Glinena tla

Glinena tla su veoma gusta zbog male veličine čestica gline. Glinena tla mogu zadržati mnogo vlage i hranljivih materija. Međutim, ovim sporo drenirajućim zemljištima potrebno je mnogo vremena da se zagreju nakon zime. To znači da morate da čekate duže pre sadnje nego na drugim vrstama zemljišta.
Ilovasta tla

Često opisana kao savršeno zemljište, ilovasta tla mešaju glinu, pesak i mulj. Ilovača kombinuje najbolje atribute svakog od ovih tla. Ilovasta tla su dobro drenirana i laka za kopanje, ali su i dalje plodna i sadrže mnogo hranljivih materija.
Tresetna tla

Treset je popularan sastojak komposta, ali se prirodno ne nalazi u većini bašta. Treset se formira od naslaga organske materije i dobro zadržava vlagu i hranljive materije. Međutim, tresetna tla su kisela i nemaju početnih hranljivih materija.
Peščana zemljišta

Peščana tla su rastresita, pjeskava tla sa velikim česticama, što ih čini lakim za rad. Ova tla su dobro drenirana i takođe se brzo zagrevaju posle zime. Međutim, peskovitim zemljištima nedostaju hranljive materije i gube ih još više kada pada kiša. Takođe se mogu lako sabiti.
Muljna tla

Mulj se sastoji od sitnih čestica stena i minerala. Ova tla su plodna i dobro dreniraju, ali i dalje zadržavaju mnogo vlage i hranljivih materija. Međutim, muljna tla mogu brzo postati zbijena.
Česta pitanja o zemljištu za cveće:
Da li cveće cinije preferira vlažno ili suvo tlo?

Cinije preferiraju blago vlažna tla, ali su otporne na sušu, tako da su pogodne za ilovača ili glinena tla.
Mogu li poboljšati zdravlje tla oko mojih cinija?

Dodavanje komposta ili organske materije pomaže u poboljšanju zdravlja tla za vaše cinije jer ovi sastojci sadrže korisne mikrobe.
Šta da dodam u zemlju kada sadim cinije?

Organska materija rešava niz problema sa zemljištem koje doživljavaju cinije. Poboljšava drenažu i aeraciju, a istovremeno dodaje hranljive materije. Grit je takođe odličan način za poboljšanje drenaže u teškim zemljištima.
Okončanje

Uzgajanje cinija je izuzetno lako , posebno ako imate pravo zemljište. Cinijama su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja su blago kisela. Ilovasta tla su najbolja, ali dobro funkcionišu i krečna, peskovita i glinena tla. Da biste poboljšali svoje zemljište, dodajte organsku materiju da biste povećali drenažu i nivoe hranljivih materija. Za cinije su potrebna tla koja imaju pH raspon između 5,5 i 7,5.