neverovatnih cveca i biljaka koje odbijaju komarce

Kada je napolju lepo vreme, poslednja stvar koju želite je oblak komaraca koji se roji u vašem dvorištu za roštilj ili se uveče opuštate u visećoj mreži. Ne samo da su komarci dosadni i njihovi ujedi svrbe, već su i nosioci brojnih bolesti, čineći insekte i opasnost po zdravlje i dosadu. U ovom vodiču ću podeliti 40 najboljih biljaka protiv komaraca, uključujući njihova jedinstvena naučna svojstva i kako ih uzgajati u svojoj bašti.


Najbolje biljke protiv komaraca za vašu baštu i dvorište
Pregled sadržaja:

Zašto je odbijanje komaraca važno
Koliko su efikasne biljke i cveće koje odbijaju komarce?
40 najboljih biljaka protiv komaraca:
12 drugih metoda za zadržavanje komaraca u vašoj bašti ili terasi

Zašto je odbijanje komaraca važno

Odbijanje komaraca korišćenjem biljaka nudi ekološki prihvatljivu alternativu hemijskim repelentima, smanjujući potencijalnu štetu po životnu sredinu, kao i povezane rizike po zdravlje.

Neke od mojih omiljenih biljaka koje odbijaju komarce, poput citronele, lavande i nevena, ne samo da odvraćaju komarce već i pomažu u ulepšavanju prostora i privlačenju korisnih oprašivača.

Osim toga, integracijom ovih biljaka u bašte, možete smanjiti širenje bolesti koje prenose komarci, poboljšati udobnost na otvorenom i promovisati sigurnije i bioraznolikije okruženje.

Štaviše, ovaj prirodni pristup kontroli komaraca može dovesti do uštede troškova, smanjene upotrebe pesticida i povećanog uživanja u otvorenim prostorima.
Koliko su efikasne biljke i cveće koje odbijaju komarce?

Određene biljke sadrže specifična eterična ulja i druge hemikalije za koje se pokazalo da odbijaju komarce. Ove biljke koje odbijaju komarce mogu biti inovativni dodaci vašoj bašti kako biste ulepšali vaš prostor i obeshrabrili komarce da se okupljaju u vašim otvorenim prostorima.

Smatram da moć ovih biljaka često zavisi od njihove raznolikosti, blizine jedinki i količine u datoj oblasti.

Pored toga, lokalni uslovi životne sredine i druge atrakcije komaraca, poput stajaće vode, mogu uticati na njihovu efikasnost.

Po mom iskustvu, ove biljke se takođe mogu kombinovati sa drugim strategijama kontrole komaraca za najbolje rezultate.
40 najboljih biljaka protiv komaraca :
1. Bosiljak
Jarko zelena biljka bosiljka

Poreklom iz jugoistočne Azije, Australazije i Australije, Ocimum basilicum je vrsta biljke koja pripada porodici biljaka Lamiaceae (menta) i obično se naziva bosiljak, slatki bosiljak ili obični bosiljak.

Ove biljke koje odbijaju komarce proizvode rozete grana sa sjajnim, jajastim listovima oko centralnih stabljika. Listovi su veoma mirisni i popularan je sastojak mnogih jela koja se služe širom sveta.

Pokazalo se da esencijalno ulje biljke bosiljak ima svojstva odbijanja insekata i potencijalnu toksičnost za komarce .
Naučno ime: Ocimum basilicum
Zone rasta: 2 – 11
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Godišnja biljka
Visina/širenje: 1 – 2 visoka i široka
2. Pčelinji balzam
Pink Bee Balm u cvatu

Poreklom iz Ontarija i istočnih Sjedinjenih Država, Monarda didima je još jedan član porodice biljaka Lamiaceae sa mentolastim, aromatičnim svojstvima koja prirodno odbijaju dosadne komarce.

Ove biljke koje odbijaju komarce rastu u velikim nakupinama sa nekoliko uspravnih grana koje stvaraju kopljasto lišće i 4 inča široke pomponove od upadljivih listova grimiznog cveta.

Ova biljka ima nekoliko uobičajenih imena, uključujući pčelinji balzam, grimizni pčelinji balzam, grimizna monarda, slatki bergamot, zečja menta i Osvego čaj.
Naučno ime: Monarda didima
Zone rasta: 4 – 9
Sezona cvetanja: Kasno proleće do jeseni
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 2-4 stope visok i 2-3 stope širok
3. Mačja trava
Cveće mačje trave protiv bujnog zelenog lišća

Nepeta cataria (obično nazvana mačja trava) je porijeklom iz velikih dijelova Evrope i zapadne i centralne Azije, pored dijelova centralne Kine, Japana i Korejskog poluostrva.

Prilično male biljke proizvode grudve zupčastog lišća i male, nejasne cvetove koji su obično beli ili plavi. Dok mačja trava privlači mačke, njena aromatična svojstva mente zapravo izazivaju bolnu senzaciju koja odbija mnoge insekte, uključujući komarce.
Naučno ime: Nepeta cataria
Zone rasta: 3 – 9
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 2-3 stope visok i širok
4. Kedri
Biljke zelenog kedra

Član porodice biljaka Cupressaceae (čempresa), rod biljaka Thuja sadrži pet vrsta biljaka koje se obično nazivaju kedrovi, tuje ili arborvita. Tri od njih su porijeklom iz istočne Azije, a druga dva su porijeklom iz Sjeverne Amerike.

Drveće kedra ima crvenkasto-braon deblo i proizvodi spljoštene listove nalik ljuskama. Meko, aromatično drvo drveća sadrži moćna esencijalna ulja koja mogu odvratiti komarce. Ova ulja se efikasno oslobađaju kedrovim čipovima koji se koriste u uređenju pejzaža.
Naučno ime: Thuja spp.
Zone rasta: 2 – 9
Sezona cvetanja: Proleće
Vrsta biljke: Evergreen trees
Visina/širenje: 10-200 stopa visok
5. hrizantema
Cveće narandžaste hrizanteme u cvetu

Član porodice biljaka Asteraceae (tratinčica, kompozit, aster i suncokret), Chrisanthemum morifolium (koja se obično naziva izdržljiva baštenska mama, cvetarska tratinčica ili jednostavno hrizantema) je hibridna vrsta majki poreklom iz jugoistočne Kine koja proizvodi, krupne, ukrasne mophead cvetovi u raznim bojama.

Određene vrste hrizantema, kao što je Chrisanthemum morifolium , sadrže piretrum , hemijsko jedinjenje koje je toksično za komarce.
Naučno ime: Chrisanthemum morifolium
Zone rasta: 3 – 9
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 2-3 stope visok i širok
6. Citronella Grass
Citronella Grass

Član porodice biljaka Poaceae (trava) u okviru potfamilije Panicoideae , Cimbopogon nardus je vrsta aromatične biljke koja se obično naziva citronela trava . Poreklom iz Afrike i jugoistočne Azije, biljke formiraju velike, rasprsnute grozdove mršavog lišća nalik oštrici koje odiše blago citrusnim mirisom nalik limunu.

Žive biljke citronele mogu pomoći u odvraćanju komaraca, a esencijalno ulje citronele se takođe obično koristi lokalno, difuzno ili spaljeno u svećama kako bi se sprečilo pojavljivanje komaraca.
Naučno ime: Cimbopogon nardus
Zona rasta: 10 – 12
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Vrsta biljke: Zimzelena trava
Visina/širenje: 5 – 8 stopa visok i 3 – 5 stopa širok
7. Drvo karanfilića
Cvetno drvo karanfilića sa tamnozelenim listovima

Poreklom sa Malukuskih ostrva u Indoneziji, Sizigium aromaticum (obično nazvano drvo karanfilića) je član porodice biljaka Mirtaceae (mirta). Drveće karanfilića proizvodi veliko lišće i grozdove grimiznih, cevastih cvetova.

Ove biljke koje odbijaju komarce su najpoznatije po svojim cvetnim pupoljcima, koji se suše i koriste kao začini, arome i mirisi. Studije su pokazale da je eterično ulje karanfilića među najefikasnijim prirodnim repelentima protiv komaraca.
Naučno ime: Sizigium aromaticum
Zona rasta: 11 – 12
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: zimzeleno drvo
Visina/širenje: 15-30 stopa visok i 10-20 stopa širok
8. Eukaliptus
Biljke zelenog eukaliptusa

Uobičajeno nazvan eukaliptus , plavi eukaliptus, plava guma, tasmanijska plava guma i evrabbie, Eucaliptus globulus je član porodice biljaka Mirtaceae . Poreklom je iz Tasmanije i Viktorije, Australija.

Drveće ima beličasto-braon koru i eliptično lišće i proizvodi bele cvetove . Ova stabla su jedan od najčešćih izvora etarskog ulja eukaliptusa, a ovo ulje je odličan prirodni repelent za komarce.
Naučno ime: Eucaliptus globulus
Zona rasta: 9 – 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine, zavisno od klime
Vrsta biljke: zimzeleno drvo
Visina/širenje: 180 stopa visok i 50 stopa širok
9. Floss Flover
Cveće u cvatu u boji ametista

Poreklom iz Meksika i Centralne Amerike, Ageratum houstonianum (obično nazvan cvet konac ili plava minka) je član porodice biljaka Asteraceae . Ove biljke koje odbijaju komarce rastu kao mali grmovi i proizvode braon obojene stabljike i trouglaste listove.

Kada cvetaju, u ostavama se pojavljuju cvetovi nalik astri, boje ametista. Ove biljke luče jedinjenje zvano kumarin, koje je prirodno sredstvo za odvraćanje komaraca.
Naučno ime: Ageratum houstonianum
Zona rasta: 2 – 11
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni
Vrsta biljke: Godišnja biljka
Visina/širenje: 6 – 24 inča visok i 6 – 12 inča širok
10. Beli luk
Biljke belog luka sa sitnim belim cvetovima

Poreklom sa Bliskog istoka i delova zapadne Azije, Allium sativum , biljka koju svi poznajemo i naši ukusni pupoljci prepoznaju kao beli luk, pripada porodici biljaka Amarillidaceae (Amarillis) u okviru potfamilije Alloideae .

Beli luk je dobro poznat u predanju po tome što odvraća od ujeda vampira, a takođe može pomoći u sprečavanju ujeda komarca. Razlog zašto beli luk može da odbije insekte, poput komaraca, su hemijska jedinjenja koja se nalaze u ekstraktu lukovice belog luka, kao što je dihlorometan (DCT).
Naučno ime: Allium sativum
Zona rasta: 4 – 9
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do leta
Vrsta biljke: Lukovica, višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1 do 2 stope visok i 10 do 12 inča širok
11. Geranium
Šareni losos i roze cvetovi geranijuma u ​​cvetu

Poreklom iz južne Afrike, Pelargonium graveolens pripada porodici biljaka Geranaceae (geranijum) i obično se naziva mirisni geranijum, geranijum sa ružom, geranijum sa mirisom ruže i staromodni geranijum.

Ovi geranijumi rastu kao žbunje i proizvode svetlo zeleno lišće sa dubokim režnjevima. Cvetovi su svetlo roze ili skoro beli. Listovi imaju snažan miris nalik na ružu koji može pomoći u odvraćanju komaraca zahvaljujući mirisnim jedinjenjima citronelola, nerola i geraniola u esencijalnim uljima biljke.
Naučno ime: Pelargonium graveolens
Zona rasta: 10 – 11
Sezona cvetanja: Od leta do zime
Vrsta biljke: Nežna, zimzelena višegodišnja biljka
Visina/širenje: 3 stope visok i 2 stope širok
12. Horsmint
Cvetovi metvice u cvetu u bašti

Član porodice biljaka Lamiaceae , Monarda punctata (obično nazvana metvica ili melem od pegavih pčela) je porijeklom iz istočnih, centralnih i južnih Sjedinjenih Država i sjeveroistočnog Meksika.

Ove biljke koje odbijaju komarce se često upoređuju sa pagodama, jer se na grozdovima nalaze redovi malih cevastih cvetova sa ljubičastim pegama koji se smenjuju sa redovima nadole uvijenih listova u kremastoj nijansi ružičasto-lavande.

Kada se zgnječe, listovi biljke su mirišljavi, a ovaj miris mente pomaže u odvraćanju komaraca.
Naučno ime: Monarda punctata
Zona rasta: 3 – 10
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Višegodišnja ili dvogodišnja biljka
Visina/širenje: 1 – 2 stope visok i 9 do 12 inča širok
13. Lantana
Ružičasto i narandžasto cveće Lantane u cvetu

Član porodice biljke Verbenaceae (verbena), Lantana camara (obično nazvana lantana), poreklom je iz Meksika, Kariba, Centralne Amerike i severne Južne Amerike.

Lantana je rasprostranjeni grm koji proizvodi široko lišće i lukovičaste grozdove sitnog cveća u jednobojnim ili gradijentnim šarama boja koje uključuju nijanse narandžaste, žute, ružičaste, crvene i bele.

Miris sadržan u esencijalnom ulju lantane je veoma efikasan u odbijanju komaraca. U jednoj studiji, odbio je 94,5% vrsta komaraca u pitanju.
Naučno ime: Lantana camara
Zona rasta: 10 – 11
Sezona cvetanja:
Vrsta biljke: Jednogodišnja širokolisna zimzelena
Visina/širenje: 3-4 stope visok i 2-3 stope širok
14. Lavanda
Cvetovi ljubičaste lavande cvetaju u polju

Član porodice biljaka Lamiaceae , Lavandula angustifolia je vrsta lavande na koju najverovatnije pomislite kada pomislite na lavandu. Poreklom je iz Italije, Francuske i Španije i vrsta je poznata kao lavanda, engleska lavanda, prava lavanda ili baštenska lavanda.

Ove biljke koje odbijaju komarce rastu kao grmovi sa snopovima tankih stabljika i završnim grozdovima malih, svetloljubičastih, ružičastih ili belih cvetova. Pokazalo se da eterično ulje lavande ima stopu efikasnosti od 53% protiv komaraca kada se koristi na otvorenom i 93% efikasnosti u zatvorenom prostoru.
Naučno ime: Lavandula angustifolia
Zona rasta: 5 – 9
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1 – 3 stope visok i širok
15. Matičnjak
Biljke zelene melise

Poreklom iz mediteranskog regiona, Melissa officinalis (obično nazvana matičnjak) pripada porodici biljaka Lamiaceae . Ovaj lisnati grm proizvodi belo ili žuto cveće, ali je najcenjeniji zbog svog aromatičnog lišća.

Listovi se obično koriste u čaju i nude mnoge medicinske upotrebe. Listovi matičnjaka, posebno oni u novom rastu, posebno su mirisni i mogu pomoći u odvraćanju komaraca.
Naučno ime: Melissa officinalis
Zona rasta: 3 – 7
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1,5 – 2 stope visok i 1,5 – 3 stope širok
16. Limun eukaliptus
Biljke limunskog eukaliptusa

Poreklom iz istočne Australije, Corimbia citrodora (obično limun eukaliptus ili guma sa mirisom limuna) pripada porodici biljaka Mirtaceae . Ovo drvo ima atraktivnu ružičastu ili plavičasto-belu koru. Takođe proizvodi belo cveće.

Drvo je, međutim, najpoznatije po svom mirisnom lišću koje emituje miris sličan limunu koji može pomoći u odvraćanju komaraca.
Naučno ime: Corimbia citrodora (aka Eucaliptus citriodora )
Zona rasta: 8 – 11
Sezona cvetanja: Zima
Vrsta biljke: zimzeleno drvo
Visina/širenje: 40 – 100 stopa visok i 15 – 50 stopa širok
17. Limunska trava
Limunska trava raste u bašti

Član porodice biljaka Poaceae u okviru potfamilije Panicoideae, Cimbopogon citratus (obično nazvan limunska trava) je porijeklom iz Indije i Šri Lanke.

Kao i druge trave, limunska trava raste u snopovima dugih, vitkih lopatica. Njegov miris limuna i eterično ulje ekstrahovano iz listova su efikasni repelenti protiv komaraca i kućnih muva.
Naučno ime: Cimbopogon citratus
Zona rasta: 10 – 11
Sezona cvetanja: Proleće
Vrsta biljke: Višegodišnja trava
Visina/širenje: 2-4 stope visok i 2-3 stope širok
18. Timijan od limuna
Raznobojna biljka timijana limuna

Poreklom iz Francuske i Španije, Thimus k citriodorus (obično nazvan timijan od limuna) pripada porodici biljaka Lamiaceae . Biljke majčine dušice cvetaju ružičastim ili lavandinim cvetovima i stvaraju prostirke zelenih, jajastih listova sa žutim ivicama.

Kao i drugi članovi porodice biljaka mente, listovi majčine dušice od limuna imaju miris limunaste mente koji može da odbije komarce.
Naučno ime: Thimus k citriodorus
Zona rasta: 6 – 9
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Zimzelena, višegodišnja biljka
Visina/širenje: 6 – 12 inča visok i 12 – 24 inča širok
19. Limun Verbena
Biljke limunske verbene u cvetu

Poreklom iz centralne Južne Amerike, Aloisia citrodora (obično nazvana limunska verbena) pripada porodici biljaka Verbenaceae . Ove biljke koje odbijaju komarce rastu kao lisnati, aromatični grmovi koji stvaraju konusne grozdove malih ljubičastih ili belih cvetova.

Listovi imaju snažan miris poput limuna kada su nagnječeni ili zgnječeni. Jedna studija je, posebno, otkrila da eterično ulje limunske verbene nudi izuzetno dugo trajanje efikasnosti u odbijanju komaraca, što znači da ga ne treba ponovo nanositi tako često kao druga ulja koja odbijaju komarce.
Naučno ime: Aloisia citrodora
Zona rasta: 8 – 11
Sezona cvetanja: Proleće i leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 6-8 stopa visok i širok
20. Čajno drvo sa mirisom limuna
Čajno drvo sa mirisom limuna sa delikatnim belim cvetnim laticama na grani

Poreklom iz istočne Australije, Leptospermum petersonii (koji se obično naziva drvo čaja sa mirisom limuna) pripada porodici biljaka Mirtaceae . Drvo čaja sa mirisom limuna izrasta u malo drvo ili veliki grm.

Cveta jedinstvenim belim cvetovima i proizvodi lišće u obliku koplja sa jakim mirisom nalik limunu. Eterično ulje čajevca je popularno zbog svojih antifungalnih svojstava i sposobnosti odvraćanja komaraca.
Naučno ime: Leptospermum petersonii
Zona rasta: 8 – 11
Sezona cvetanja: Kasno proleće i leto
Vrsta biljke: zimzeleno drvo
Visina/širenje: 8 – 20 stopa visok sa sličnim širenjem
21. Neven
Jarko narandžasti cvetovi nevena u cvetu

Član porodice Asteraceae , Tagetes erecta je velika vrsta nevena koja daje ogromne cvetove sa dvostrukim cvetovima u toplim nijansama narandžaste, žute, zlatne i bele. Iako je porijeklom iz Meksika i Centralne Amerike, ova vrsta biljke koja odbija komarce ponekad se naziva afrički neven.

Zahvaljujući prisustvu hemikalija zvanih terpenoidi u listovima ove vrste, jedna od odličnih prednosti nevena je to što njihova esencijalna ulja mogu pomoći u odbijanju komaraca.
Naučno ime: Tagetes erecta
Zona rasta: 2 – 11
Sezona cvetanja: Leto do mraza
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1-4 stope visok i 1-2 stope širok
22. Meksički neven
Mali žuti cvetni meksički neven

Poreklom iz Meksika i Centralne Amerike, Tagetes lucida pripada porodici biljaka Asteraceae . Ove biljke nevena su žbunaste i uspravne i proizvode terminalne grozdove zlatnožutih cvetova. Njegova uobičajena imena uključuju meksički neven, meksički neven od mente, mirisni neven, slatki buzdovan i meksički estragon .

Mnoga od ovih uobičajenih imena odnose se na slatki, mentasti miris biljke, koji odlično odvraća komarce i druge insekte.
Naučno ime: Tagetes lucida
Zona rasta: 9 – 11
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1,5 – 3 stope visok i 6 do 18 inča širok
23. Mints
Grupa zelenih biljaka nane raste na otvorenom

Član porodice biljaka Lamiaceae u okviru potfamilije Nepetoideae i plemena Mentheae , rod Mentha sadrži 24 prihvaćene vrste biljaka koje se obično nazivaju metvice.

Biljke iz roda imaju subkosmopolitsku autohtonu distribuciju, prirodno rastu na svim kontinentima osim Antarktika i Južne Amerike. Oni proizvode nazubljene listove u nizu boja koje uključuju žutu, ljubičastu, plavu i zelenu.

Cvetovi se pojavljuju u grozdovima i uključuju nijanse bele i ljubičaste. Najvažnije je da biljke iz roda mente imaju aromatične listove mente koji mogu pomoći u odvraćanju komaraca.
Naučno ime: Mentha spp.
Zona rasta: 2 – 12
Sezona cvetanja: Proleće i leto
Vrsta biljke: Uglavnom višegodišnje bilje
Visina/širenje: Generalno, 1-2 stope visok sa sličnim širenjem
24. Mugvort
Mugvort biljke

Poreklom iz Evrope, Azije, Tunisa i Alžira u severnoj Africi, Artemisia vulgaris (obično nazvana pelin) pripada porodici biljaka Asteraceae . Mugvort ima uspravan i raširen rast preko svog rizomatičnog korenovog sistema.

Ove biljke koje odbijaju komarce proizvode kopljasto lišće i grozdove sitnih cvetova. Pokazalo se da je esencijalno ulje peline delotvorno u odbijanju komaraca i ubijanju komaraca u fazi larve.
Naučno ime: Artemisia vulgaris
Zona rasta: 3 – 8
Sezona cvetanja: Kasno leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 2 – 4 stope visok i 3 – 6 stopa širok
25. Nodding Onion
Nodding Onion cveće sa listovima ljubičastih cvetova

Poreklom iz južne Kanade, Sjedinjenih Država i severnog Meksika, Allium cernuum (obično nazvan luk kimajući) pripada porodici biljaka Amarillidaceae . Uzgajana od lukovica, svaka biljka luka koja klima glavom stvara niz lišća nalik na traku i jednu stabljiku cveća.

Stabljike imaju završni grozd u obliku kišobrana ljubičastih ili belih zvonastih cvetova. Biljka proizvodi jak miris koji može odvratiti komarce.
Naučno ime: Allium cernuum
Zona rasta: 4 – 8
Sezona cvetanja: Kasno proleće do leta
Vrsta biljke: Lukovica, višegodišnja biljka
Visina/širenje: 12 do 18 inča visok i 3-6 inča širok
26. Pačuli
Biljke zelenog pačulija

Rodom sa ostrva Australazije, Pogostemon cablin pripada porodici biljaka Lamiaceae i obično se naziva pačuli. Ove biljke koje odbijaju komarce prerastu u žbunje sa gustim, jajolikim, nepravilno nazubljenim listovima.

Biljke takođe proizvode grozdaste cvetove nejasnih belih ili ljubičastih cvetova . Štaviše, biljke pačulija su cenjene zbog svog veoma mirisnog esencijalnog ulja, koje osim što odbija komarce, nudi mnoge prednosti i koristi.
Naučno ime: Pogostemon cablin
Zona rasta: 10 – 11
Sezona cvetanja: Pasti
Vrsta biljke: Nežna višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1 – 3 stope visok sa jednakim širenjem
27. Penniroial
Penniroial cveće sa cvetovima ljubičaste boje

Mentha pulegium (obično nazvan penniroial) je porijeklom iz mediteranskog regiona i član je porodice biljaka Lamiaceae . Ima naviku raširenog rasta i proizvodi grozdaste grudve namotanih ljubičastih cvetova.

Listovi su jajasti i aromatični. Zdrobljeni listovi peniroial ili eterična ulja su efikasna sredstva za odvraćanje insekata i pomoći će u odvraćanju komaraca.
Naučno ime: Mentha pulegium
Zona rasta: 6 – 9
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 6 – 12 inča visok i 3 – 6 stopa širok
28. Pepermint
Biljke peperminta

Član porodice biljaka Lamiaceae , Mentha k piperita (obično nazvana peperminta) je zapravo hibrid dve različite vrste iz roda biljaka Mentha , M. spicata (metvica) i M. ackuatica (vodena metvica). Poreklom je iz Evrope i delova Bliskog istoka.

Iako proizvode grozdove sitnih ljubičastih cvetova, ove biljke koje odbijaju komarce su cenjene zbog svojih aromatičnih listova. Listovi i eterična ulja dobijena od peperminta imaju mnoge kulinarske i medicinske upotrebe. Pepermint je takođe pokazao efikasna larvicidna i repelentna svojstva protiv komaraca.
Naučno ime: Mentha k piperita
Zona rasta: 5 – 9
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1 – 3 stope visok i 3 – 5 stopa širok
29. Ananas korov
Biljke korova ananasa sa žutim čunjevima

Matricaria discoidea se obično naziva ananasovom korovom, divljom kamilicom ili ljuljkom bez zraka. Uprkos svom tropskom imenu, korov ananasa je poreklom iz Kanade, Grenlanda i Sjedinjenih Država.

Cvetovi korova ananasa imaju jarko žute cvetove u obliku konusa. Bez cvetova zraka koji se obično nazivaju „latice“ na drugim članovima porodice Asteraceae, ove cvetne glave izgledaju kao sićušni ananas.

Studije su otkrile da je eterično ulje korova ananasa jednako efikasno u odbijanju komaraca kao DEET.
Naučno ime: Matricaria discoidea
Zona rasta: 5 – 9
Sezona cvetanja: Proleće i leto
Vrsta biljke: Godišnja biljka
Visina/širenje: 3 – 16 inča visok sa sličnim širenjem
30. Biljka purpurnog vrča
Biljka purpurnog vrča koja raste u divljini

Član porodice biljaka Sarraceniaceae (biljka u vrču), Sarracenia purpurea (obično nazvana biljka ljubičastog vrča) je porijeklom iz istočnih i centralnih Sjedinjenih Država, Aljaske i Kanade.

Ove biljke u vrčevima imaju velike, uspravne, cevaste vrčeve koji su zeleni sa ljubičastim i grimiznim oznakama nalik na vene. U proleće proizvode jedinstvene cvetove na vrhu stabljika.

Iako biljka ljubičastog vrča može donekle smanjiti populaciju odraslih komaraca u vašem dvorištu tako što se hrani odraslim komarcima, ona zapravo može pomoći u podršci populaciji komaraca jer se larve komaraca mogu razviti u vodenim bazenima koji se skupljaju u listovima biljke vrč.
Naučno ime: Sarracenia purpurea
Zona rasta: 3 – 9
Sezona cvetanja: Sredinom proleća
Vrsta biljke: Zimzelena, višegodišnja, mesožderka biljka
Visina/širenje: 10-12 inča visok i 1-2 stope širok
31. Ruzmarin
Biljke ruzmarina koje rastu u bašti

Član porodice biljaka Lamiaceae , Salvia rosmarinus (obično nazvan ruzmarin) je poreklom iz mediteranskog regiona i glavna je namirnica u baštama u mediteranskom stilu i kuvanju u mediteranskom stilu.

Ovi grmovi koji odbijaju komarce proizvode dugačke, uspravne stabljike sa plavim ili belim cvetovima i igličastim listovima koji su izuzetno mirisni. Osim toga, pokazalo se da esencijalno ulje ruzmarina efikasno odbija komarce lokalnom primenom.
Naučno ime: Salvia rosmarinus (aka Rosmarinus officinalis )
Zona rasta: 8 – 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Vrsta biljke: Zimzelena, višegodišnja biljka
Visina/širenje: 2 – 6 stopa visok sa malo užim širinom
32. Sage
Biljke žalfije

Član porodice biljaka Lamiaceae , Salvia officinalis (obično nazvana žalfija ili obična žalfija) je porijeklom iz Evrope. Ovaj podžbun proizvodi grozdovi ljubičasto-plavih cvetova i podjednako atraktivnih i aromatičnih jajastih listova u srebrnastoj nijansi sivkasto-zelene.

Pored kulinarskih i medicinskih prednosti, pokazalo se da žalfija poseduje insekticidna svojstva i svojstva odbijanja komaraca.
Naučno ime: Salvia officinalis
Zona rasta: 4 – 10
Sezona cvetanja: Rano leto
Vrsta biljke: Zimzelena, višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1-2 stope visok i 2-3 stope širok
33. Snovbrush
Cvetna biljka Snovbrush sa belim cvetnim glavama

Poreklom iz zapadnih Sjedinjenih Država i zapadne Kanade, Ceanothus velutinus (koji se obično naziva snežna četka) pripada porodici biljaka Rhamnaceae (buckthorn).

Pojedinačne biljke snežne četke obično rastu jedna blizu druge, a njihove grane se uvijaju oko drugih, stvarajući guste šikare sjajnog zelenog lišća i grozdove snežnobelih cvetova. Cveće i listovi kišice podjednako su mirisni i mogu pomoći u odvraćanju komaraca.
Naučno ime: Ceanothus velutinus
Zona rasta: 7 – 10
Sezona cvetanja: Proleće i leto
Vrsta biljke: Višegodišnja zimzelena
Visina/širenje: 2 – 10 stopa visok sa sličnim širenjem
34. Stoneroot
Biljke Green Stoneroot koje rastu u divljini

Član porodice biljaka Lamiaceae , Collinsonia canadensis (koja se obično naziva stoneroot, citronella horsebalm ili richveed) je porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Država i južnog Ontarija.

Ove biljke koje odbijaju komarce imaju velike, oštro nazubljene listove šiljastog ovalnog oblika, proizvodeći terminalne grozdove malih, beličasto-žutih, cevastih cvetova. Aromatična ulja iz zgnječenih listova i cvetova biljke imaju miris nalik citroneli koji pomaže u odbijanju komaraca.
Naučno ime: Collinsonia canadensis
Zona rasta: 4 – 8
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 2 – 4 stope visok i 1 – 3 stope širok
35. Slatka paprat
Zelene slatke paprati

Član porodice biljaka Miricaceae , Comptonia peregrina (obično nazvana slatka paprat) je porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Država, Ontarija i Kvebeka. Iako biljka zapravo nije paprat, njeno uobičajeno ime potiče od oblika listova nalik paprati, koji imaju duboko segmentirane listove.

Slatke paprati cvetaju žućkasto-zelenim cvetovima koji su prilično neupadljivi, jer se dobro uklapaju sa lišćem. Kada se zgnječe, listovi emituju sladak miris koji pomaže u odvraćanju komaraca.
Naučno ime: Comptonia peregrina
Zona rasta: 2 – 6
Sezona cvetanja: Proleće
Vrsta biljke: Listopadni grm
Visina/širenje: 2 – 5 stopa visok i 4 – 8 stopa širok
36. Tansi
Cvetovi žute tansi u cvatu

Član porodice biljaka Asteraceae , Tanacetum vulgare (obično nazvan tansi) je porijeklom iz umjerene Evrope i Azije. Ove biljke koje odbijaju komarce takođe proizvode zeleno lišće u obliku paprati iako nisu prave paprati.

Cvetovi se pojavljuju u ravnim, širokim, završnim grozdovima žutih cvetova u obliku dugmadi. Tansies i njihovo ulje imaju istoriju korišćenja za odbijanje komaraca koja seže još u srednjem veku.
Naučno ime: Tanacetum vulgare
Zona rasta: 3 – 8
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 1-3 stope visok i 1-2 stope širok
37. Tea Tree
Drvo čaja u cvatu prikazuje nemirne oblake šiljastih, belih latica

Član porodice biljaka Mirtaceae , Melaleuca alternifolia (uobičajeno nazvano čajno drvo) je vrsta grmlja ili drveta poreklom iz istočne Australije. Drveće čaja ima belu koru i siluete koje izgledaju pahuljasto sa bodljikavim lišćem.

Cveće takođe izgleda nejasno i raspoređeno je u oblake šiljastih, belih latica. Drveće čaja ima obilje lojnih žlezda bogatih aromatičnim uljem koje može pomoći u odbijanju komaraca kada se primenjuje lokalno.
Naučno ime: Melaleuca alternifolia
Zona rasta: 8 – 11
Sezona cvetanja: Proleće i leto
Vrsta biljke: Zimzeleno drvo ili grm
Visina/širenje: 15 – 20 stopa visok sa nešto manjim širenjem
38. List vanile
Biljke listova vanile

Poreklom sa pacifičke obale Sjedinjenih Država i Kanade, Achlis triphilla (koji se obično naziva list vanile, jelena noga ili slatka nakon smrti) pripada porodici biljaka Berberidaceae (žutika).

Ove biljke koje odbijaju komarce imaju naviku širenja rasta, čineći njihove trolisne listove prirodnim pokrivačem. Biljke proizvode tanke stabljike sa završnim grozdovima malih belih cvetova.

Biljke listova vanile mogu pomoći u odbijanju komaraca i muva kada su posađene ili čak osušene i okačene blizu vrata.
Naučno ime: Achlis triphilla
Zona rasta: 7 – 9
Sezona cvetanja: Proleće
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 6 do 18 inča u visinu sa bezgraničnim rizomatskim širenjem
39. Divlji bergamot
Divlji bergamot u cvatu

Član porodice biljaka Lamiaceae, Monarda fistulosa (obično nazvana divlji bergamot) je porijeklom iz Sjedinjenih Država, južne Kanade i sjevernog Meksika.

Biljke divljeg bergamota imaju mnogo varijabilnosti, sa listovima koji mogu biti jajasti do kopljasti i cvetnim grozdovima koji mogu biti ružičasti do lavande.

Ove biljke koje odbijaju komarce takođe se značajno razlikuju u pogledu hemijskih jedinjenja i odnosa hemijskih jedinjenja prisutnih u njihovim esencijalnim uljima. Bez obzira na ovu varijabilnost, eterično ulje divljeg bergamota može efikasno da odbije komarce.
Naučno ime: Monarda fistulosa
Zona rasta: 3 – 9
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 2-4 stope visok i 2-3 stope širok
40. Pelin
Srebrnozeleni listovi biljke pelin

Poreklom iz Evroazije i severne Afrike, Artemisia absinthium (obično nazvana pelin) pripada porodici biljaka Asteraceae . Pelin je biljka nalik na žbun sa drvenastom osnovom koja proizvodi grozdaste grozdove žutih cvetova i visoko teksturirano, srebrnozeleno lišće.

Štaviše, pokazalo se da pelin ima insekticidna, larvicidna svojstva i svojstva odbijanja insekata koja mogu pomoći da se komarci drže podalje na različite načine.
Naučno ime: Artemisia absinthium
Zona rasta: 4 – 9
Sezona cvetanja: Leto
Vrsta biljke: Višegodišnja biljka
Visina/širenje: 2-3 stope visok i 1-2 stope širok
12 drugih metoda za zadržavanje komaraca u vašoj bašti ili terasi

Pored sadnje biljaka koje odbijaju komarce oko vašeg dvorišta, možete preduzeti dodatne korake kako biste sprečili komarce. Neke efikasne metode uključuju:

Čuvajte svoje dvorište od stajaće vode u kojoj se komarci razmnožavaju, polažu larve i izlegu. Ovo uključuje jezerce, lokve, stajaće kupke za ptice, dečije bazene i posude za kapanje ispod vaših biljaka u saksiji.
Zapalite vatru na drva u bezbednom ložištu ili dimnjaku koji je odobren od strane gradskih granica. Dim od drveta će pomoći u odvraćanju komaraca.
Iako su dobijene od biljaka, sveće i baklje od citronele mogu pomoći u stvaranju mirisne barijere koja može odvratiti komarce.
Uvedite ribu poput zlatne ribice ili gambuzije u jezerce ili vodene objekte. Hrane se larvama komaraca i mogu prirodno smanjiti populaciju komaraca.
Koristite prirodnu bakteriju (kao što je Bacillus thuringiensis (Bti)) koja ubija larve komaraca kada se unese u izvore vode.
Razmislite o tome da dizajnirate svoju baštu tako da podstiče protok vazduha, što komarci ne vole, i izbegavajte stvaranje zasjenjenih, vlažnih područja u kojima se skupljaju.
Redovno kosite travnjak i podrezujte vegetaciju. Komarci više vole da se odmaraju u visokim travama i gustom rastinju tokom dana.
Komarci su slabi letači. Korišćenje ventilatora u prostorima za sedenje na otvorenom može ih sprečiti da lebde okolo.
Određeni mikroorganizmi ili insekti, poput nematoda , mogu se uvesti za kontrolu larvi komaraca u određenim sredinama.
Iako po mom iskustvu mogu biti malo pogodni (kao i da utiču na korisne insekte), hvatači buba se mogu koristiti kao dodatno sredstvo za odvraćanje komaraca.
Ako imate određeno baštensko mesto u kojem želite da uživate bez komaraca, razmislite o korišćenju mreža za komarce ili paravana da zatvorite prostor.

Larvicidi su proizvodi dizajnirani da ciljaju larve komaraca u izvorima vode pre nego što sazreju u odrasle jedinke. Ovo zahteva posebnu pažnju i pažnju, zato uvek pažljivo pratite uputstva i konsultujte stručnjaka ako ste u nedoumici.

Ako je situacija u vašem dvorištu posebno izvan kontrole, možda bi bilo najbolje da kontaktirate profesionalnu kompaniju za uklanjanje štetočina kako bi vaše dvorište profesionalno prskalo.
Uživajte u vremenu na otvorenom uz izbor prelepih biljaka protiv komaraca

Svež vazduh i vreme provedeno u prirodi su dobri za telo, um i dušu, ali nas dosadni komarci često sprečavaju da uživamo u vremenu provedenom napolju. Zasadite sebi baštu ispunjenu mirisnim biljkama protiv komaraca i držite nekoliko saksija blizu ulaza u svoj dom. Ovo će vam pomoći da odvratite komarce dok stvarate prelepo spokojan i prijatan otvoreni prostor.