Saveti strucnjaka pravilan raspored zalivanja stabala citrusa u zatvorenom prostoru

Drveće citrusa u zatvorenom prostoru ima reputaciju teškog, ali ako pružite odgovarajuću negu , bićete nagrađeni svim vrstama tropskog voća ! Jedna ključna komponenta nege citrusa je zalivanje. Stabla citrusa nisu tolerantna na sušu, ali ne vole zasićena tla, tako da ćete morati da pronađete odgovarajuću ravnotežu. Nastavite da čitate kada i kako zalijevati svoje stablo citrusa u zatvorenom prostoru.


Kada i kako zalijevati drveće citrusa u zatvorenom prostoru (osnovni savjeti)
Pregled sadržaja:

Kada treba da zalivam svoje unutrašnje drvo citrusa? Ključne Takeavais
Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja
Kada zaliti
Koliko često treba da zalivam?
Koja vrsta vode je najbolja?
Kako zaliti
Da li da zamaglim svoje drveće?
Šta raditi između ciklusa zalivanja
Saveti za zalivanje nakon presađivanja
Prekomerno zalivanje i podvodnjavanje
Česta pitanja:

Kada treba da zalivam svoje unutrašnje drvo citrusa? Ključne Takeavais

Drveće citrusa preferira zemljište koje je vlažno, ali nikada vlažno. Stoga, zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši, otprilike svake nedelje leti i svake dve nedelje zimi. Jarko svetlo , visoke temperature i niska vlažnost će povećati količinu vode koja vam je potrebna.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja
Osoba koja zaliva unutrašnju biljku kreča malom belom kantom za zalivanje Dobijanje ravnoteže kada i koliko vode koristiti je ključno za zdravlje stabala citrusa u zatvorenom prostoru

Sva stabla citrusa zahtevaju redovno zalivanje, odgovarajuću osvetljenost, dobru podlogu tla, godišnju rezidbu i povremeno đubrenje . Ovo uključuje Meier limune , limete, kumkvate, pomorandže i mandarine.

Starost drveta utiče na to koliko često treba da zalivate. Mlada stabla koja još formiraju svoje korenje neće podneti sušu, kao ni zrela stabla. Zbog toga želite da budete posebno oprezni da obezbedite dovoljno vode tokom prve godine drveta.
Temperatura & Vlaga

Kako se temperatura u vašem domu ili kancelariji povećava, vaše stablo citrusa u zatvorenom prostoru će izgubiti više vode kroz transpiraciju i isparavanje. Zbog toga ćete morati češće da zalivate kada je vazduh vruć u odnosu na hladan.

Vlažnost smanjuje isparavanje. To znači da ćete morati češće da zalivate u suvim nego u vlažnim uslovima.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju temperaturu i vlažnost za stabla citrusa u zatvorenom prostoru i najbolje lokacije za postavljanje stabala citrusa .
Preovlađujući svetlosni uslovi
Zrelo stablo pomorandže u zatvorenom prostoru sa velikim brojem zrelih plodova i živopisnih zelenih listova Svetlost i temperatura igraju značajnu ulogu u učestalosti zalivanja

Drveće citrusa voli jako, direktno svetlo. Tokom leta, potrebno im je najmanje deset sati svetlosti dnevno da bi uspeli. Kada dođe zima i dnevno svetlo izbledi, mogu da rastu sa samo osam sati svetlosti.

Što više svetlosti citrusno drvo prima, to će mu više vode biti potrebno. Kako se svetlost povećava, tako se povećava i isparavanje.

Zbog toga ćete morati češće da zalivate drvo ako ima 12 sati svetlosti nego osam sati.
Sezona

Tokom zime, stabla citrusa ne ulaze u stanje mirovanja. Međutim, oni usporavaju svoj rast.

Zima takođe obično dolazi sa manje svetla i nižim temperaturama.

Kombinovani ovi faktori znače da će vašem drvetu citrusa biti potrebno manje vode zimi nego leti. Iako ćete možda morati da zalivate svake nedelje tokom leta, možda ćete moći da se izvučete sa zalivanjem jednom ili dva puta mesečno zimi.

Potrebe za vodom citrusa se povećavaju u proleće i smanjuju u jesen.
The Soil Mik
Izbliza snimak stabla citrusa u zatvorenom sa kapljicama vode na jednom zelenom listu Korišćenje mešavine zemlje koja dobro drenira je od vitalnog značaja za sva stabla citrusa u zatvorenom prostoru

Trebalo bi da posadite svoje drvo citrusa u mešavini zemljišta koja dobro drenira. Idealna mešavina će zadržati malo vode, ali će omogućiti da višak vlage brzo pobegne.

Ako koristite mešavinu za saksije koja je zbijena ili slabo drenirajuća, nećete morati da zalivate toliko često kao ako je vaše drvo zasađeno u mešavini koja dobro drenira. Iako ovo može zvučati lepo, višak vlage može dovesti do gljivičnih bolesti .

S druge strane, mešavina za saksije koja je bogata peskom ili velikim česticama poput borove kore ili perlita će se vrlo brzo ocediti. To znači da ćete morati redovno da proveravate svoj lonac i često zalivate.

Za više, pogledajte naš kompletan vodič za najbolje tlo za stabla citrusa .
Veličina i tip posude za zalivanje

Veličina i tip posude ne utiču dramatično na to koliko ćete trebati zalivati. Dok će veći kontejneri držati vodu duže od manjih kontejnera, oni obično sadrže veća stabla. Pošto veća stabla koriste više vode od manjih stabala, voda treba da se izjednači.

Saksije od terakote mogu da apsorbuju malo vode iz zemlje za saksije. To znači da će se zemlja u loncu od terakote sušiti brže nego zemlja u plastičnoj posudi.
Kada zaliti
Unutrašnja lipa koja je nedavno zalivana kapljicama koje pokrivaju jedan plod lipe, kao i obližnje zeleno lišće Cilj mi je da zalivam stabla citrusa u ranim jutarnjim satima, kada se gornja dva inča zemlje osuši

Drveće citrusa preferira zemljište koje je vlažno, ali nije zasićeno. To znači da bi trebalo da zalivate stabla limuna, lipe ili druga stabla citrusa kada je zemlja za saksije malo suva.

Vaš prst je jednostavan i jeftin način da proverite nivo vlage u zemljištu. Nežno gurnite prst u tlo blizu sredine saksije. Ako je gornji centimetar zemlje suv, vreme je za zalivanje. Ako je i dalje vlažno, sačekajte da zalijete.

Dobro pravilo je da proveravate tlo svake nedelje. Obavezno proverite blizu debla jer se ivice saksije mogu brzo osušiti.

Drugi način za ispitivanje vlažnosti zemljišta je pomoću merača vlage. Trebalo bi da zalivate svoje drvo citrusa kada merač padne iz vlažnog u suvo.
Koliko često treba da zalivam?

Dok tačan raspored zalivanja zavisi od gore navedenih faktora, evo nekih procena koliko često treba zalivati drvo citrusa.

Zalivajte svakih 6-8 dana tokom leta i svakih 14-20 dana zimi. Tokom proleća i jeseni zalivati svakih 8-12 dana.
Koja vrsta vode je najbolja?
Malo drvo pomorandže u saksiji sa gomilom zrelih plodova koji visi sa jedne grane Ja lično više volim filtriranu ili destilovanu vodu za stabla citrusa u zatvorenom prostoru

Drveće citrusa nije previše izbirljivo u pogledu vrste vode. Obična voda iz slavine je obično u redu. Ako imate veoma tvrdu vodu iz slavine, koristite kišnicu ili filtriranu vodu (onu koju ja koristim za svoje biljke).
Kako zaliti

Kada zalivate svoje drvo citrusa, koristite kantu za zalivanje ili crevo da nanesete vodu u podnožje biljke. Izbegavajte zalivanje listova jer to može dovesti do problema sa bolestima.

Temeljno natopite zemlju dok voda ne iscuri iz drenažnih otvora lonca. Duboko zalivanje će podstaći dubok korenov sistem.
Da li da zamaglim svoje drveće?
Osoba zamagljuje mlado drvo citrusa u zatvorenom prostoru Obično izbegavam zamagljivanje stabala citrusa u zatvorenom prostoru osim ako je vazduh neverovatno suv

Ne morate da zamaglite drvo citrusa u zatvorenom, osim ako je vazduh veoma suv. Dok stabla citrusa vole umerenu vlažnost, mogu razviti bolesti ako su im listovi stalno vlažni.
Šta raditi između ciklusa zalivanja

Pazite na svoje drvo između ciklusa zalivanja. Izbegavajte zalivanje u malim količinama i sačekajte da se zemlja ponovo osuši.

Ako primetite bilo kakve probleme, proverite vlažnost zemljišta. Ako je tlo zasićeno ili veoma suvo, ovi problemi mogu biti povezani sa nepravilnim rasporedom zalivanja.
Saveti za zalivanje nakon presađivanja

Nakon što presadite drvo citrusa , obavezno zalijte kada se gornji centimetar zemlje osuši. Kako se biljka oporavlja od šoka presađivanja, biće osetljivija na nedovoljno i prekomerno zalivanje.
Prekomerno zalivanje i podvodnjavanje

Drveće citrusa će patiti od problema ako se previše ili premalo zaliva.

Znaci prekomernog zalivanja uključuju žuto lišće, opadanje lišća i truljenje korena. Ako sumnjate da ste previše zalivali svoje drvo, povećajte vreme između zalivanja. Ako je vaše drvo zaraženo truležom korena, presadite ga.

Važno je zapamtiti da znaci prekomernog zalivanja mogu ličiti na nedovoljno zalivanje. Pokvareni koreni sprečavaju biljke da upijaju vodu, što dovodi do uvenuća i promene boje lišća.

Znaci nedovoljnog zalivanja uključuju opadajuće lišće i cvetove koji opadaju pre nego što zametnu plodovi. Obavezno zalijte kada je samo gornji centimetar zemlje suv. Još jedan savet je da duboko zalivate svoje drvo tako da duboko korenje takođe dobija vodu.
Česta pitanja:
Kako da znam da li mom stablu citrusa treba voda?

Listovi koji počinju da se uvijaju, padaju ili hrskaju na ivicama uobičajeni su znakovi da je vašem stablu citrusa u zatvorenom prostoru potrebno zalivanje.
Koliko vode treba da dam svom drvetu?

Obilno zalivajte dok ne vidite da voda teče u tanjir ispod lonca. Tačna zapremina zavisiće od veličine stabla i posude za saksije. Nastojte da duboko zasitite zemlju i zalijte tako da puna baza tla dobije malo vlage.
Da li da zamaglim svoje drvo?

Nežna magla može pomoći da se lišće hidrira i obezbedi određeni stepen vlažnosti. Pazite da ne zasitite listove, iako stajaća voda na površini može dovesti do propadanja i gljivičnih infekcija.
Kako da znam da li je moje unutrašnje drvo citrusa zdravo?

Kao i kod svih kućnih biljaka i unutrašnjeg drveća, ključ je pronaći pravi balans svetlosti, vode i temperature. Svaki dom ili kancelarija predstavljaju jedinstvene okolnosti, tako da morate nadgledati i prilagođavati se kako biste osigurali da vaše unutrašnje drvo citrusa napreduje. Srećno, zdravo drvo citrusa pokazaće robusno i zdravo lišće i stabilan rast.
Mogu li se stabla citrusa u zatvorenom prostoru oporaviti od prekomernog zalivanja?

Stabla citrusa u zatvorenom prostoru mogu se oporaviti od prekomernog zalivanja ako ste rano ublažili i prilagodili cikluse zalivanja. Pažljivo pratite tokom dve nedelje i posmatrajte opšte znake poboljšanja ukupnog zdravlja biljke.
Okončanje

Sada znate sve o tome kako zalijevati svoje stablo citrusa u zatvorenom prostoru. Obraćajući pažnju na zdravlje vaše biljke i tlo, moći ćete da pronađete savršen raspored zalivanja.