Kako uzgajati zmajevo drvece Dracaena Marginata

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi zmajevog drveća kod kuće
Usred zime, najbolji način da zagrejete svoj dom je vatrom. Pa, zašto ne usvojiti zmaja? Zmajevo drvo, tj. Svideće vam se ova vatrena kućna biljka zbog njene egzotične siluete i potreba za malim održavanjem. Progutaće samo jedno selo godišnje. Samo se šalim. Nastavite da čitate da biste saznali šta zmajeva stabla (Dracaena marginata) zapravo jedu i kako da uzgajate svoje kod kuće. Ko je verovao da zmajevi ionako nisu stvarni?


O zmajevom drveću (Dracaena Marginata)

Šta je zmajevo drvo?
Poreklom sa ostrva po kome je dobilo ime, zmajevo drvo sa Madagaskara se jednostavnije naziva zmajevo drvo (Dracaena marginata). To je jedna od oko 120 vrsta sočnih grmova i drveća koje pripadaju rodu Dracaena, iz porodice cvetnih biljaka Asperagaceae (da, iste porodice kao i ozloglašeno povrće) i podfamilije Nolinoideae.

Zmajeva stabla su najistaknutija po svom jedinstvenom izgledu. Počinju sa dugačkim, uskim stablom koje se penje prema gore. Na vrhu vretenastog, smeđeg debla, zmajeva stabla niču čuperak šiljastih zelenih listova sa crvenim ivicama. Odrasle biljke će proizvesti grane, svaka jednako vitka sa pomponom od krutih listova u obliku mača na kraju. Osim svojih tradicionalnih braon i zelenih boja, zmajeva stabla liče na drveće trufula koje je raslo u mašti dr Seusa.

Na otvorenom drveće zmajeva proizvodi mirisno belo cveće i žućkasto-narandžaste bobice. Međutim, kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, cvetanje je malo verovatno.

5 najpopularnijih sorti zmajevog drveta u zatvorenom
Klasično zmajevo drvo – ima tamnozeleno lišće oivičeno crvenom bojom.
D. Marginata ‘Bicolor’ – Listovi prugasti crvenom i zelenom bojom.
D. Marginata ‘Tricolor’ – Ova biljka ima slične oznake na listovima kao original sa žutom trakom između zelene i crvene.
D. Marginata „Colorama“ – Naglašeni crveni obod daje biljci ukupan ružičasti i zeleni izgled.
D. Marginata „Tarzan“ – Tarzan je po boji sličan originalnom zmajevom drvetu, ali su mu listovi mnogo čvršći, deblji i širi. Oni takođe rastu u malo drugačijem uzorku koji podseća na šiljastu kuglu zmajevog repa.

Koliko dugo zmajeva stabla žive?
Koliko dugo zmajeva stabla (dracaena marginata) žive
Životni vek biljke nije tačno poznat, ali znamo da može da živi vekovima. Procenjuje se da je bliski rođak Dracaene marginata, Dracaena draco koji raste na ostrvu Tenerife, star skoro 300 godina.

Da li su zmajeva stabla otrovna?
Zmajevo drveće sadrži saponine koji su toksični za pse i mačke. Ne smatraju se toksičnim za ljude, ali zmajeva stabla mogu iritirati osetljive pojedince. Treba preduzeti mere predostrožnosti kako bi se izbeglo slučajno gutanje od strane kućnih ljubimaca ili dece.

Upotreba i prednosti zmajevog drveta
Osim što izgleda prelepo, zmajevo drvo je elektrana za prečišćavanje vazduha. NASA-ina studija čistog vazduha otkrila je da dok dopunjuju kiseonik, zmajevo drveće uklanja toksine poput trihloretilena, ksilena i formaldehida iz vaše unutrašnje atmosfere.

Zmajevo drvo (Dracaena Marginata) Značenje i simbolika
Naziv roda zmajevog drveta, Dracaena, potiče od grčke reči za ženskog zmaja. Rod biljaka je dobio ovo ime zahvaljujući crvenom, krvavom soku koji kaplje sa slomljenih ili natrganih stabala i stabljika.

Ne proizvode sve vrste Dracaena ovaj sok boje crvenkaste boje, ali je to bilo dovoljno da im da reputaciju zmajeve krvi koja kaplje. Možete ih naći u grčkoj mitologiji gde se kaže da su iznikle iz krvnog traga zmaja po imenu Ladon kojeg je ubio Herkul.

Kako uzgajati zmajevo drveće (Dracaena Marginata) kod kuće

Očekivanja rasta – Dracaena Marginata
Iako rastu relativno sporo u poređenju sa drugim kućnim biljkama, zrela stabla zmajeva su vredna čekanja. U svom prirodnom staništu, drveće zmajeva može dostići visinu do 20 stopa sa rasprostranjenim lišćem od oko 10 stopa. Rastući u zatvorenom prostoru, zreli zmaj će verovatno dostići visinu od oko 6 stopa sa raširenim lišćem do tri stope.

Priprema za sadnju
Pre sadnje, pronađite dobru lokaciju za svoju novu Dracaena marginata. Izaberite sobu sa puno jarke sunčeve svetlosti i pronađite mesto daleko od promaje hladnog vazduha koji dolazi iz otvora za klimatizaciju, prozora koji propuštaju ili spoljašnjih vrata.

Zatim se uverite da imate sve zalihe koje su vam potrebne. Drveće zmajeva raste visoko i mršavo, što ih čini savršenim za stolne kontejnere i velike saksije za pod. Izaberite posudu sa dobrom drenažom 2 do 3 inča veću od korena vaše biljke. Zatim pronađite zemljište za saksije za kućne biljke za sve namene, perlit ili ilovaču, i šljunak ili stenu od lave.

Najbolja mešavina tla za zmajevo drvo
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Zmajevo drveće se malo održava i može preživeti u skoro svakom dobro drenirajućem zemljištu. Međutim, najbolje će se snaći u mešavini koja sadrži 50% neutralnog (6 do 7 pH) zemljišta za saksiju za sobne biljke i 50% ilovače ili perlita.

Kako posaditi zmajevo drvo
Pripremite mešavinu zemlje od 1/2 do 1/3 zemlje za saksije i 1/2 do 2/3 perlita ili ilovače.
Napravite sloj šljunka ili lave od 1 do 2 inča na dnu vašeg kontejnera.
Dodajte nekoliko inča zemlje i stavite korijensku kuglu vašeg zmajevog drveta na vrh. Uverite se da imate najmanje 2 ili 3 inča prostora između vrha korena i vrha kontejnera.
Napunite oko bočnih strana preostalom mešavinom zemlje dok se cela korenova kugla ne pokrije i dok u saksiji ne ostane samo 1 do 2 inča prostora.
Temeljno zalijte i pustite da se sva suvišna vlaga isprazni. Ovo bi trebalo da smiri tlo. Možete dodati još na vrh biljke ako je potrebno.
Konačno, postavite svoje zmajevo drvo na novu lokaciju i uživajte.
Za više, pogledajte naš kompletan vodič za najbolju mešavinu tla za dracaena marginata.

Drveće zmajeva u zatvorenom prostoru preferira svetlu, indirektnu sunčevu svetlost. Direktna sunčeva svetlost će spržiti njihove listove. Iako mogu tolerisati uslove slabijeg osvetljenja, zmajevo drveće neće proizvoditi lišće istog sjaja kao što bi bilo sa odgovarajućom sunčevom svetlošću. Najbolja je soba sa prozorom okrenutim prema jugu, sve dok svoju biljku ne stavite direktno ispred prozora.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke Dracaena marginata u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.

Postavke temperature i vlažnosti
Dracaena Marginata najbolje raste na temperaturama u rasponu od 65 ° F i 80 ° F. Prosečna vlažnost u domaćinstvu je obično adekvatna. Ako je vaš dom posebno suv ili živite u sušnom okruženju, možete jednom nedeljno zamagliti lišće vaše biljke vodom. Alternativno, možete postaviti svoju biljku na domaću posudu za vlažnost. Jednostavno napunite kalup za torte kamenčićima i dodajte vodu.

Kako se brinuti za drveće zmajeva u zatvorenom prostoru (Dracaena Marginata)

Kako zaliti zmajevo drvo
U prosečnom okruženju, drvo zmaja će trebati zalivanje jednom ili dva puta mesečno (češće u proleće/leto i ređe u jesen/zimu).

Prekomerno zalivanje je jedna od najčešćih zamki nege zmajevog drveta. Imajući to u vidu, drveće zmajeva voli da njihova zemlja u svakom trenutku drži malo vlage. Najbolje je zaliti zmajevo drvo kada je gornja polovina zemlje suva. Merač vlage ili sonda za tlo mogu vam pomoći da pratite potrebe vaše biljke.

Zmajevo drveće je osetljivo na fluor i slanu vodu. Najbolje ih je zaliti destilovanom, filtriranom ili nefluorisanom vodom.

Đubrenje zmajevog drveta
Drveće zmajeva koje sporo raste ne zahteva mnogo hranjenja. Da biste izbegli sagorevanje korena, gnojite samo jednom na početku vegetacije. Koristite izbalansirano đubrivo rastvorljivo u vodi koje je razblaženo do pola jačine.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kada i kako oploditi biljke Dracaena marginata kod kuće.

Obrezivanje zmajevog drveta

Drveće zmajeva ne mora da se obrezuje. Međutim, oni su veoma tolerantni na obrezivanje, a njihovo podrezivanje može vam pomoći da dobijete izgled koji želite. Možete im podrezati listove da biste uklonili smeđe vrhove ili područja slabe rasta. Dracenu takođe možete orezati tako što ćete joj seći stabljiku da biste skratili biljku ili uklonili grane.

Kakav god da želite, obavezno orezujte biljku tokom vegetacije i uvek koristite oštre, sterilne makaze za rezidbu.

Kako razmnožiti zmajevo drvo
Kao i obrezivanje, zmajevo drveće treba razmnožavati samo tokom proleća i leta. Lako se razmnožavaju reznicama stabljike. Možete jednostavno da odsečete deo stabljike sa glavnog debla, a zatim ga posadite u zemlju.

Ako uklonite značajan deo debla sa vaše biljke, možete ga iseći na nekoliko manjih delova (dužine najmanje 4 inča). Pratite koji kraj je koren, a koji vrh. Posadite svaki deo sa korenom nadole u ​​zemlju i vodu. Novi rast bi trebalo da se pojavi u roku od nekoliko nedelja.

Da biste ubrzali proces razmnožavanja, potopite koren reznica u hormon rasta pre sadnje.

Kako presaditi zmajevo drvo
Dracaena Marginata treba presaditi tokom proleća ili leta. Oni zapravo vole da budu malo vezani za koren, tako da ih ne treba previše često presađivati. U proseku, presađivanje jednom u dve godine trebalo bi da bude dovoljno često – osim ako primetite da koren vaše biljke niče iznad zemlje ili da vam koren gura biljku gore i van kontejnera.

Da biste presađivali, prvo pronađite novu, dobro drenirajuću posudu koja nije veća od dva ili tri inča veća od vaše trenutne saksije. Uklonite svoje zmajevo drvo iz sadašnjeg kontejnera i otrgnite tlo od njegovog korena. Ako vaš ima veliki namotaj korena, on se može odrezati (da bi se presadio u isti kontejner i sprečio rast) ili ostavljen netaknut (da bi se preselio u novi kontejner i podstakao rast).

Zatim jednostavno sledite uputstva za zalivanje odozgo.

Uobičajeni problemi sa zmajevim drvetom i kako ih rešiti

Drveće zmajeva je lakše obučiti od stvarnih zmajeva, ali i dalje možete naići na nekoliko problema.

Meki, smeđi listovi
Listovi mogu postati meki i smeđi ako je vaša biljka preplavljena vodom i pati od truleži korena ili ako vam je biljka previše hladna. Prvo, proverite tlo biljke i uverite se da se pravilno drenira. Zatim proverite sobnu temperaturu i uverite se da je vaša biljka na mestu koje je potpuno bezbedno od hladnog propuha. Premestite biljku na toplije mesto, ako je potrebno.

Hladni promaji takođe mogu uzrokovati smeđe vrhove listova. Pored toga, suv vazduh i suša takođe mogu dovesti do smeđih vrhova listova. Ako ste sigurni da je vaša biljka bezbedna od naleta hladnog vazduha, pokušajte da povećate učestalost svog rasporeda zalivanja, jednom nedeljno zamagljujte biljku vodom i/ili dodajte obližnji ovlaživač.

Žuto lišće na biljkama dracaena marginata je uobičajen znak dehidracije. Povećajte raspored zalivanja i pobrinite se da obezbedite dovoljno vode da uravnotežite sunčevu svetlost, temperaturu i vlažnost.

Smeđe mrlje na listovima
Smeđe mrlje ukazuju na žeđ. Osiguravajući da se višak vode u potpunosti odvodi, povećajte raspored zalivanja kako bi tlo bilo vlažno u svakom trenutku.

Promenjena boja stabljike i gubljenje listova
Ako vaša biljka ima promenjenu boju ili gubi puno listova, verovatno ima trulež korena. Nekoliko različitih vrsta gljiva može izazvati trulež korena. Sve su uzrokovane prekomernim zalivanjem.

Ako vaša biljka ima trulež korena, uklonite je iz kontejnera. Odrežite sve obolele korene (izgledaće i izgledaće ljigavo). Presadite u čisto tlo i prilagodite svoju rutinu zalivanja.

Zašto moja biljka Dracaena Marginata ne cveta?
Ne brinite ako vaša dracaena nije procvetala. Drveće zmajeva u zatvorenom prostoru retko cveta. Ako živite u zoni otpornosti od 10 do 12, možete premestiti svoju biljku napolje tokom proleća i leta da biste podstakli cvetanje. Ako ne, ne brinite. Zavalite se i uživajte u lišću i spiralnom stablu svoje ćudljive biljke.

Šta vam treba: Zalihe za uzgoj zmajevog drveta
Osnovni alati za kućne biljke
Zemljište za saksije za kućne biljke za sve namene
Perlit ili ilovača
Lava stena
Lonac koji dobro drenira
Kanta za zalivanje i flaša za zamagljivanje
Đubrivo rastvorljivo u vodi
Merač vlage ili sonda za tlo
Oštre škare

Upakovati
Imate znanje, sada je vreme da prikupite zalihe i odete u vaš lokalni baštenski centar da izaberete svoju najnoviju biljku. Bez obzira da li izaberete mladu Dracaena marginata za prikaz na stolu ili odraslo drvo zmaja koje diše vatru (samo se šalim) da date karakter praznog zida, svideće vam se vizuelni uticaj. Osim toga, naći ćete da je iznenađujuće jednostavno održati svoj živim i naprednim.

Za više, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka i rasadnike koji isporučuju biljke Dracaena širom Sjedinjenih Država.

Uzgajanje zmajevih stabala (Dracaena Marginata) Česta pitanja:
Kako se brinete za dracaena marginata?
Dracaena marginata treba da se sadi koristeći mešavinu zemlje od 1/2 do 1/3 zemlje za saksije i 1/2 do 2/3 perlita ili ilovače. Pronađite mesto u svom domu sa jakom, indirektnom sunčevom svetlošću tokom celog dana gde je to moguće i zalivajte svakih 14 dana u proleće i leto (i svakih 21 dan obično tokom zimskih meseci). Đubrivo samo jednom ili dva puta tokom vegetacije sa đubrivom za sobne biljke rastvorljivom u vodi razblaženim do pola jačine.

Da li Dracaena marginata treba mnogo svetlosti?
Drveće zmajeva u zatvorenom prostoru preferira svetlu, indirektnu sunčevu svetlost. Direktna sunčeva svetlost će spržiti njihove listove. Iako mogu tolerisati uslove slabijeg osvetljenja, zmajevo drveće neće proizvoditi lišće istog sjaja kao što bi bilo sa odgovarajućom sunčevom svetlošću.

Da li je Dracaena marginata sobna biljka?
Dracaena marginata je poreklom sa Madagaskara gde raste u izobilju u divljini. Zbog njihove tolerancije na različite uslove osvetljenja i retkog zalivanja, mogu se uspešno gajiti i kao sobne biljke.

Koliko često zalivate dracaenu marginatu?
U prosečnom okruženju, drvo zmaja će trebati zalivanje jednom ili dva puta mesečno (češće u proleće/leto i ređe u jesen/zimu).

Da li da zamaglim svoju dracenu?
Veoma nežno zamagljivanje biljaka dracene može biti korisno za povećanje relativne vlažnosti oko biljke, iako je tacna za vlažnost postavljena ispod saksije biljke generalno sigurnije rešenje. Zamagljivanje može dovesti do stajaće vode na listovima što može doprineti nastanku gljivičnih infekcija i štetočina.

Zašto moja dracaena marginata ima smeđe vrhove?
Hladni promaji takođe mogu uzrokovati smeđe vrhove listova. Pored toga, suv vazduh i suša takođe mogu dovesti do smeđih vrhova listova. Ako ste sigurni da je vaša biljka bezbedna od naleta hladnog vazduha, pokušajte da povećate učestalost svog rasporeda zalivanja, jednom nedeljno zamagljujte biljku vodom i/ili dodajte obližnji ovlaživač.

Zašto moja dracaena marginata ima žuto lišće?
Žuto lišće na biljkama dracaena marginata je uobičajen znak da je vaša biljka žedna. Povećajte raspored zalivanja i pobrinite se da obezbedite dovoljno vode da uravnotežite sunčevu svetlost, temperaturu i vlažnost.

Pored toga što izgleda prelepo, pokazalo se da je zmajevo drvo moćno postrojenje za prečišćavanje vazduha. NASA-ina studija čistog vazduha otkrila je da dok dopunjuju kiseonik, zmajevo drveće uklanja toksine poput trihloretilena, ksilena i formaldehida iz vaše unutrašnje atmosfere.