Najbolje tlo za biljke Ficus Ginseng

Razmatranje tla za uzgoj biljaka Ficus Ginseng kod kuće

Ako želite da počnete u svetu bonsaija, stabla Ficus ginsenga (Ficus microcarpa) su idealna. Ovo atraktivno drveće koje nije potrebno za održavanje ima sjajno zeleno lišće ovalnog oblika i harizmatično trbušasto deblo. Takođe prave odlične sobne biljke koje nude mnoštvo upotreba i prednosti, čak i ako ne želite da ih obučavate kao bonsai stabla. Postavljanje vaše biljke za uspeh je od suštinskog značaja, a u ovom vodiču ćemo objasniti najbolje tlo za biljke fikus ginsenga.


Najbolje tlo za biljke fikusa ginsenga – najvažnije
Drveće fikusa ginsenga zahteva dobro drenirajuće zemljište koje još uvek može zadržati malo vlage. Ova stabla u zatvorenom prostoru vole da budu blago vlažna u svakom trenutku. Biljkama Ficus ginsenga su takođe potrebna donekle kisela tla sa nivoom pH između 6,0 i 6,5. Unapred napravljene mešavine za bonsai dobro rade za biljke fikus ginsenga.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Zemljište je ključno za razvoj većine biljaka jer obezbeđuje i hranljive materije i stabilnost. Biljke se usidre u tlu koristeći svoje korenje koje upija vodu i hranljive materije iz zemlje. Međutim, tla koja su previše gusta ili previše labava mogu izazvati probleme kao što su prekomerno zalivanje ili nedovoljno zalivanje. Zato je od vitalnog značaja da dobijete odgovarajući sastav tla.

Biljke Ficus ginsenga su autohtone u jugoistočnoj Aziji, tropskim regionima Australije i ostrvima zapadnog Pacifika. Ovo drveće dobija tople, vlažne uslove u različitim staništima i tipovima zemljišta, uključujući prašume i močvare. Zemljište koje odaberete za svoj fikus ginseng trebalo bi da replicira ove uslove.

Koje se primarne komponente koriste u mešavinama zemljišta za saksije?

Mešavine zemljišta za saksije obično sadrže različite sastojke koji se sastoje od tla kao što je kompost ili kokosov kokos i aditiva kao što je perlit. Različite baze zemljišta i aditivi mogu promeniti kvalitet zemljišta kao što su drenaža, aeracija i ishrana. Svaka mešavina zemljišta sadrži drugačiji balans ovih komponenti.

Zajedničke baze tla
Kompost za kućne biljke – Većina sobnih biljaka će srećno rasti u standardnom kompostu za kućne biljke ili mešavini za saksiju. Ove baze mogu biti na bazi treseta ili na bazi kokosa. Kompost na bazi treseta zadržava više vlage, ali mešavine na bazi kokosa pružaju bolju drenažu i aeraciju.

Treset – Treset je kontroverzan zbog svog uticaja na životnu sredinu, ali je takođe uobičajen sastojak komposta. Treset zadržava puno vode i hranljivih materija. Međutim, može imati lošu drenažu i aeraciju.

Coco Coir – Coco Coir je uobičajena alternativa treseta napravljena od kokosovih ljuski. Iako je održiviji, ne obezbeđuje toliko hranljivih materija kao treset. Ipak, kokos kokos ima bolju drenažu i aeraciju, što ga čini pogodnijim za određene biljke.

Pesak – Pesak je uobičajen sastojak u mnogim mešavinama zemljišta jer poboljšava aeraciju i drenažu. Međutim, pesku nedostaju početne hranljive materije. Pesak je idealna osnova tla za sukulente i druge sobne biljke koje ne vole vlažno tlo.

Uobičajeni aditivi za mešavinu zalivanja

Hortikulturni pijesak – Hortikulturni pijesak pomaže u poboljšanju drenaže i aeracije u gustim mešavinama zemljišta. Veliki komadi peska takođe pomažu u razbijanju tla, sprečavajući sabijanje. Grit je takođe atraktivna prihrana za neke biljke.

Kora orhideje – Kora orhideje je specijalni sastojak koji koriste uzgajivači orhideja, ali možete je koristiti i za druge biljke. Kora orhideje pomaže u poboljšanju drenaže uz dodavanje hranljivih materija.

Organska materija – Organska materija, obično u obliku komposta, dodaje vitalne hranljive materije zemljištu siromašnom hranljivim materijama kao što su kokosov kokos i pesak. Neophodno je ne koristiti baštenski kompost za kućne biljke jer može sadržati štetočine. Koristite specijalizovani kompost za kućne biljke.

Perlit – Perlit je vrsta vulkanskog stakla koja poboljšava aeraciju i drenažu. Ovi sićušni beli komadi stene takođe smanjuju rizik od zbijanja tla.

Fine borove kore – Sitne borove kore sastoje se od tankih strugotina borove kore da dodaju hranljive materije i poboljšaju drenažu. Kako se ove sitne materije razgrađuju, njihove hranljive materije se dodaju zemljištu.

Plovac – Pluvac je još jedna vrsta vulkanskog kamena koji može poboljšati drenažu i aeraciju i smanjiti rizik od zbijanja.

Stene i šljunak – Stene i šljunak se često koriste kao zalivi na površini tla. Ovo čini da saksija izgleda lepo, a istovremeno odvraća štetočine kućnih biljaka. Dodavanje sitnog šljunka u tlo takođe može poboljšati drenažu.

Sfagnum mahovina – Kada se mahovina sfagnum doda rastresitim zemljištima kao što su pesak ili kokosov kokos, to može pomoći zemljištu da zadrži više vlage i hranljivih materija.

Vermikulit – Vermikulit je još jedna vrsta vulkanskog stakla koja sadrži hranljive materije kao što su magnezijum i gvožđe. Takođe pomaže da se poboljša drenaža tla i aeracija.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke Ficus Ginseng
Uobičajeni znaci da koristite mešavina zemljišta za biljke Ficus Ginseng
Gljivične bolesti ili trulež korena
Ako biljka Ficus ginsenga sedi u vlažnom tlu, može patiti od gljivičnih bolesti ili truleži korena. Natopljeno tlo često je uzrokovano zemljištem koje se ne drenira dovoljno dobro. Uklonite sve trule korene, tretirajte gljivičnu infekciju i dodajte drenažu u tlo pomoću perlita ili peska.

Žuti ili opušteni listovi
Ako listovi vašeg Ficus ginsenga počnu da padaju ili požute, to može biti znak preteranog ili premalo zalivanja. Osjetite da li je tlo vlažno ili suvo. Ako je mokro, dodajte još drenaže. Ako je suvo, tlo se možda prebrzo isušuje. Dodajte malo materije koja zadržava vlagu, kao što je mahovina sfagnum.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za biljke Ficus Ginseng

Biljkama Ficus ginsenga potrebna je zemlja koja ostaje blago vlažna u svakom trenutku, ali se ne preplavljuje. Dobro drenirajuće zemljište za saksije je neophodno jer pomaže u sprečavanju zasićenja tla, što može dovesti do truljenja korena i drugih problema. Veoma je lako zalivati biljke fikus ginsenga, pa dodajte malo perlita ili peska u zemlju da biste poboljšali drenažu.

Koji pH nivoi u tlu su najpogodniji za biljke Ficus Ginseng?
Biljkama Ficus ginsenga su potrebna blago kisela tla sa pH nivoom između 6,0 i 6,5. Mešanje u malo tresetne mahovine može pomoći u povećanju kiselosti tla ako je preniska.

Recept za vrhunsku mešavinu fikusa ginsenga

Pravljenje sopstvene mešavine za saksije za Ficus ginseng omogućava vam da kontrolišete ravnotežu između hranljivih materija i drenaže. Biljke fikus ginsenga trebaju dobro drenirajuće tlo koje još uvek zadržava malo vlage.

Možete napraviti jeftinu, jednostavnu mešavinu za zalivanje Ficus ginsenga kombinovanjem:

2 dela standardne mešavine za saksije za kućne biljke (Za ekološki prihvatljiviju opciju, koristite mešavinu za saksije bez treseta ili kokosov kokos)
1 deo tresetne mahovine ili mahovine sfagnuma za zadržavanje vlage
1 deo perlita ili hortikulturnog zrna za drenažu
Slobodno dodajte više zrna ili perlita ako vaš Ficus ginseng zahteva malo više drenaže.

Najbolja prethodno mešana tla za biljke Ficus Ginseng

Takođe možete koristiti prethodno pomešana tla sa biljkama Ficus ginsenga, posebno ako ih uzgajate za bonsai. Odlučite da li želite da koristite mešavinu zemljišta na bazi treseta ili bez treseta i uvek proverite listu sastojaka. Neka od najboljih prethodno mešanih tla za biljke Ficus ginsenga uključuju:

Česta pitanja o zemljištu za fikus ginseng:

Da li biljke Ficus Ginseng vole vlažno tlo?
Biljkama Ficus ginsenga potrebna je zemlja koja ostaje blago vlažna. Zalijte biljke Ficus ginsenga kad god se gornji centimetar zemlje oseti suvim.

Da li je bonsai zemlja dobra za Ficus Ginseng?
Bonsai tla su pogodna za biljke Ficus ginsenga, posebno ako ih uzgajate kao bonsai stabla. Bonsai tla pružaju dobar spoj hranljivih materija i drenaže.

Koliko često treba da presađujem svoj fikus ginseng?
Presadite biljke Ficus ginsenga svake dve godine tokom proleća ili jeseni. Ovo pomaže da se sveže tlo obezbedi novim hranljivim materijama.

Možete li koristiti mešavine kaktusa ili orhideja za Ficus Ginseng?
Mešavine kaktusa i orhideja nisu idealne za biljke Ficus ginsenga. Mešavine kaktusa obezbeđuju previše drenaže, što dovodi do toga da se tlo vašeg Ficus ginsenga prebrzo osuši. Mešavine za orhideje se uglavnom sastoje od kore, što znači da ove mešavine nisu dovoljno stabilne za biljke Ficus ginsenga.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za biljke Ficus Ginseng?
Što je veći vaš Ficus ginseng, to će mu više zemlje biti potrebno da ga učvrsti na mestu. Ovo može zahtevati dublju ili širu saksiju, posebno ako uzgajate svoj Ficus ginseng kao bonsai drvo. Bez obzira na veličinu, sve biljke Ficus ginsenga zahtevaju istu vrstu mešavine zemljišta.

Ficus Ginseng Soil – Zamotavanje
Biljke fikus ginsenga su odlična stabla koja se ne održavaju za početnike bonsai entuzijaste. Da biste pomogli vašem Ficus ginsengu da napreduje, posadite ga u dobro drenirano tlo koje još uvek zadržava malo vlage. Drveće fikusa ginsenga treba da bude malo vlažno, tako da zemlja ne bi trebalo da se ocedi prebrzo. Biljkama Ficus ginsenga su takođe potrebna donekle kisela tla sa pH nivoom od oko 6,0 do 6,5.