neverovatnih upotreba i prednosti biljaka Monstera

Biljke monstere ne samo da se lako održavaju, lako se održavaju, brzo rastu i lepe za gledanje – one su takođe cenjene zbog svog neverovatnog niza upotreba i prednosti kao što su prečišćavanje vazduha, odvlaživanje, feng šui, smanjenje stresa, poboljšana radna mesta i još mnogo toga. Čitajte dalje dok vas vodimo kroz 15 neverovatnih prednosti biljaka Monstera.
Upotreba i prednosti biljaka Monstera


Neverovatne prednosti biljke Monstera:

Dok je odavno dokazano da biljke nose mnoštvo korisnih osobina, Monstera nudi niz intrigantnih upotreba koje su neuobičajene među sličnim biljnim svetom:

1. Voće

Plod Monstera deliciosa je jestiv kada je potpuno zreo. (Ako ga pojedete pre nego što je dovoljno sazreo, to će izazvati ozbiljne gastrointestinalne smetnje i otok/upalu usta zbog kristala kalcijum oksalata.)

Plod je bogat hranljivim materijama i sadrži vitamin C, vitamin B, fosfor, kalijum i neke proteine.
2. Prečišćavanje vazduha
Veliki zeleni listovi biljke monstera u belom loncu

Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha , biljke sa velikim, širokim listovima (poput biljaka monstera) mogu efikasno ukloniti određene toksine iz vazduha. Iako možda neće ukloniti sve toksične čestice koje lebde u zatvorenom prostoru, uzgoj ovih vrsta biljaka u vašem domu pomoći će da se uklone neke štetne supstance iz vazduha koji udišete.
3. Feng Shui

Biljke monstere brzo rastu prema gore i prema spolja. U feng šuiju oni predstavljaju ekspanziju, uzlazni rast i pozitivnu energiju. Postavite čudovište u odgovarajući odeljak Bagua mape vašeg doma da biste privukli ovu vrstu energije i ekspanzije u različite uglove svog života.
4. Ukrasni
Izbliza snimak velikog raznobojnog lista biljke monstere sa mrljama zelene i bele

Uprkos brojnim prednostima, biljke monstera su verovatno najcenjenije zbog svoje lepote i ukrasne upotrebe. Lako rastu u zatvorenom prostoru (i takođe se mogu razmnožavati) i dodaju vizuelni interes svakom prostoru.

Zahvaljujući svojim jedinstveno ukrašenim listovima, oni su takođe popularna tema koja se replicira u umetnosti, tekstilu i tapetama koji se koriste u modi i dizajnu enterijera.
5. Medicina i zdravlje

Koreni biljaka monstere korišćeni su za pravljenje leka za ujed zmije na Martiniku, a delovi biljke su takođe korišćeni kao lokalni tretman za artritis.

Međutim, ne pokušavajte sami da ponovite bilo koji od ovih tretmana. Svi delovi biljaka monstere sadrže nerastvorljive kristale kalcijum oksalata, koji izazivaju ekstremnu iritaciju mekih tkiva unutar i izvan tela. Rukovanje njima bez rukavica dovodi do nadražene i otečene kože, a njihovo gutanje će izazvati ozbiljne gastrointestinalne smetnje.
6. Simbolika i značenje

Zbog brzo rastuće loze i izdanaka, biljke monstere postale su simbol gušenja .

Međutim, na viktorijanskom jeziku cveća, cveće čudovišta predstavlja duboke odnose, radosne vesti i velike planove.

U kineskim tradicijama, oni predstavljaju dugovečnost, odajući počast svojim starijima i poštovanim pojedincima. To ih čini odličnim poklonom za sve starije kojima se veoma divite i poštujete.
7. Smanjenje stresa

Žive biljke u kući ili kancelariji mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa dok smanjuju reakcije na fizički stres kao što su otkucaji srca i krvni pritisak za sveukupno poboljšano mentalno i fizičko stanje.
8. Izoštrena pažnja

Studije su pokazale da rad sa živim biljkama , poput čudovišta, u blizini može pomoći da se izoštri pažnja i poboljša nečija sposobnost fokusiranja.
9. Terapijski
Duboko zeleni listovi biljke monstera

Pokazalo se da hortikulturna terapija (uzgoj biljaka za terapeutske koristi) značajno smanjuje anksioznost, depresiju, pa čak i simptome demencije kod pacijenata. Iz toga sledi da briga za čudovište može pomoći i da poboljšate kvalitet vašeg života.
10. Zadovoljstvo poslom i produktivnost

Uzgajanje biljaka (uključujući čudovište koje nije potrebno za održavanje) na radnom mestu je poboljšalo zadovoljstvo poslom/radnim mestom i povećalo produktivnost za približno 15% !
11. Poboljšan san

Kako biljke monstere uklanjaju toksine iz vazduha, one vam takođe mogu pomoći da bolje spavate. Ljudi brže zaspu i uživaju u kvalitetnijem snu kada spavaju na čistom vazduhu.
12. Apsorpcija zvuka

Biljke sa širokim listovima i velikim brojem njih, poput čudovišta, prave odlične zvučne barijere jer njihove površine mogu da apsorbuju zvučne vibracije , smanjujući buku.
13. Odvlaživanje
Zrela biljka monstere koja raste u zatvorenom prostoru

Biljke monstere imaju vazdušni korenov sistem i voštane listove epifitskih biljaka . Ove adaptacije im omogućavaju da apsorbuju vlagu iz okolnog vazduha.

Kao rezultat toga, oni su odličan izbor za kontrolu vlažnosti i temperature u vašem domu ako živite u regionu sa visokom vlažnošću, ili mogu da kontrolišu vlagu u vašem domu kada se drže u kupatilu sa puno filtrirane sunčeve svetlosti.
14. Uklanjanje mirisa

Pošto biljke monstere mogu i da uklone toksine iz vazduha i pomognu u kontroli vlažnosti u vašem domu, one će takođe pomoći da se eliminišu neki mirisi i sprečiće da vaš dom postane pljesniv zbog previše vlage što dovodi do rasta buđi i buđi.
15. Konopci i korpe

Pošto proizvode dugačke, žilave loze, mnoge vrste biljaka čudovišta su korišćene u Meksiku za pletenje korpi i za izradu užadi u Peruu.
Česta pitanja o prednostima biljke Monstera:
Šta je tako posebno kod biljaka monstera?

Biljke monstere postale su veoma popularna kućna biljka zahvaljujući svojim jedinstveno obrubljenim listovima, brzorastućim navikama i profilima nege sa malim održavanjem. Zbog nedavnog porasta popularnosti, neke sorte, kao što su šarolike sorte Monstera deliciosa, prodate su za hiljade dolara.
Da li je dobro imati biljke monstere kod kuće?

Biljke monstere su odlične za uzgoj kod kuće jer ih je lako brinuti, uspevaju u većini zatvorenih okruženja i nude razne prednosti kao što su prečišćavanje vazduha, smanjenje stresa i velika ukrasna vrednost.
Da li se biljke monstera koriste u feng šuiju?

Biljke monstere se popularno koriste u feng šuiju za privlačenje ekspanzivne, uzlazne, pozitivne energije u različite uglove Bagua mape kuće.

Međutim, kada ugrađujete biljku monstere u feng shui dizajn, važno je voditi računa o velikoj veličini biljke. Postavljanje na lokaciju na kojoj će se biljka osećati neproporcionalno i previše velika može zapravo privući previše energije ili izazvati energetske blokove unutar Bagua mape vašeg doma.
Da li je monstera srećna biljka?

Monstera se generalno ne smatra srećnom biljkom. U stvari, to je zapravo simbol gušenja zbog brzorastuće loze.

Međutim, ako se pravilno koristi u feng šuiju, smatra se da privlači pozitivnu energiju u dom i rast u različitim aspektima života. Na primer, postavljanje čudovišta u ugao novca, profesionalaca, porodice ili odnosa na Bagua mapi vašeg doma ili kancelarije može privući energiju i obilje u ovim oblastima vašeg života.
Da li su biljke monstere otrovne za ljude i kućne ljubimce?

Svi delovi biljaka monstere sadrže nerastvorljive kristale kalcijum oksalata koji se smatraju toksičnim za ljude i kućne ljubimce. Iako zapravo nisu otrovni, ovi sićušni kristali su veoma abrazivni i oštećuju meka tkiva. Kao rezultat toga, monstere mogu izazvati ozbiljnu iritaciju kože i otok ako se njima rukuje bez rukavica, kao i ozbiljne gastrointestinalne smetnje ako se progutaju.
Da li se biljke monstere lako brinu?

Biljke monstere su neke od najlakših kućnih biljaka za negu i odlične su za kancelarije ili ljubitelje biljaka amatere.

Biljke monstere ne zahtevaju malo održavanja i dobro se ponašaju u većini prosečnih zatvorenih okruženja. Uverite se da vaš ima dovoljno srednje do jake indirektne sunčeve svetlosti, pa čak i vlage, i ostaće zdrav i srećan. Takođe ćete morati da razmislite o presađivanju biljke Monstera svakih nekoliko godina nakon što preraste trenutnu posudu za saksije.
Uživajte u mnogim prednostima biljaka Monstera u svom domu ili kancelariji

Pošto ih je izuzetno lako brinuti, održavati u životu i rasti, biljke monstere su popularne i za kuće i za kancelarije. Ova postrojenja za malo održavanja nude veliku isplatu uz malo ulaganja u pogledu vremena i nege. Samo se pobrinite da imate dovoljno velik prostor da primite impresivno brz rast vašeg novog čudovišta i koji će uskoro biti velike veličine.