Zemlja limunske mirte najbolje vrste za optimalan rast

Limunske mirte su suptropski zimzeleni grmovi poznati po svojim mirisnim listovima. Dok su limunske mirte prilagodljive biljke, potrebna im je ispravna vrsta tla da bi najbolje rasle. U ovom članku ćemo pogledati najbolju vrstu tla za uspevanje limunske mirte u vašoj bašti.


Uslovi tla koje limunske mirte doživljavaju u svom izvornom staništu
Limunske mirte su poreklom iz jugoistočnog Kvinslenda u severoistočnoj Australiji. Ova prelepa stabla naseljavaju suptropske kišne šume, posebno u priobalnim područjima. Limunske mirte (Backhousia citriodora) obično rastu na zemljištu obogaćenom obiljem hranljivih materija iz opalog lišća.

Limunske mirte najbolje rastu u USDA zonama 10 i 11. Kao takve, uspevaju u toplim, tropskim klimama sa blagim zimama. Limunova mirta raste između 20 i 25 stopa u visinu i otprilike 3 do 15 stopa u širinu u njihovom izvornom staništu.

Objašnjene različite vrste tla

Različiti tipovi zemljišta imaju različita svojstva i odgovaraju različitim vrstama biljaka. Postoji šest glavnih tipova baštenskog zemljišta, od kojih svaka obezbeđuje različite nivoe aeracije, drenaže i hranljivih materija. Šest glavnih tipova zemljišta su:

Kredasta tla
Glinena tla
Ilovasta tla
Tresetna tla
Peščana zemljišta
Muljevita tla

Što je tlo rastresito, to pruža više drenaže i aeracije po cenu manje hranljivih materija. Što je tlo gušće, to može zadržati više vode i hranljivih materija. Međutim, gusta tla pružaju lošu drenažu i aeraciju.

Tla na bazi ilovače su savršena za većinu biljaka zahvaljujući dobrom balansu drenaže, aeracije i hranljivih materija. Peščana i muljevita tla pružaju dobru drenažu, ali mogu nedostajati hranljivim materijama, posebno peskovitim zemljištima. Kredasto tlo je veoma varijabilno u gustini, ali ne pruža mnogo hranljivih materija. Tresetna i glinena tla su izuzetno gusta, ali sadrže puno vode i hranljivih materija.

Različite vrste zemljišta takođe imaju različite pH vrednosti. Ovo utiče na to koliko je zemljište kiselo ili alkalno, iako većina biljaka dobro raste na neutralnim zemljištima. Zemljišta od krede su alkalnija, dok su tresetna zemljišta kiselija.

Najbolja vrsta tla za limunsku mirtu

Limunskoj mirti su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja zadržavaju malo vlage. Jednom uspostavljena, stabla limunske mirte prilično su tolerantna na sušu, ali ipak preferiraju blago vlažno tlo. Limunske mirte su prilagodljive i mogu dobro da rastu na nekoliko vrsta zemljišta.

Tla na bazi gline, ilovače i mulja su idealna za stabla limunske mirte. Peščana tla sa dodatkom hranljivih materija su takođe dobra za limunske mirte. Kredasta tla ne nude dovoljno hranljivih materija za stabla limunske mirte, dok tla na bazi treseta zadržavaju previše vlage.

Limunske mirte preferiraju blago kisela tla koja imaju pH nivoe između 5,5 i 6,5. To znači da je kredasto zemljište često previše alkalno za limunovu mirtu. Većina neutralnih tla biće pogodna za limunske mirte.

Kako promeniti tlo za limunsku mirtu

Ako vaša baštenska zemlja nije pogodna za limunske mirte, možete je izmeniti da biste je učinili kompatibilnijom. Kompleti za testiranje tla su najlakši način da utvrdite da li vaša zemlja odgovara limunovim mirtama.

Ako imate glineno tlo koje je previše gusto, umešajte malo peska ili peska. Ovo poboljšava drenažu i aeraciju, ali takođe omogućava zemljištu da zadrži dovoljno vlage i hranljivih materija. Takođe možete dodati malo organske materije, poput komposta, u zemlju da biste poboljšali drenažu i dodali hranljive materije.

Takođe možete promeniti pH nivo tla ako je previše kiselo ili alkalno. Da bi vaša zemlja bila kiselija, dodajte malo sumpora. Da bi bio alkalniji, dodajte malo kreča.

Mnogi baštovani uzgajaju stabla limunske mirte da uberu lišće, koje se može koristiti u kuvanju. Ako je to cilj, koristite zemljišta koja imaju veći nivo azota. Azot pomaže biljkama da proizvedu mnogo žbunastog lišća. Ako želite da se fokusirate na cveće, ciljajte na zemljišta sa većom količinom fosfora.

Česta pitanja o zemljištu limunske mirte:

Koje je najbolje tlo za limunsku mirtu?
Limunskim mirtama su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja i dalje zadržavaju malo vlage. Tla na bazi gline, ilovače i mulja pružaju najbolje uslove za limunsku mirtu.

Da li je limunska mirta kisela ili alkalna?
Limunske mirte preferiraju blago kisela tla sa pH opsegom između 5,5 i 6,5. Međutim, većina neutralnih tla će raditi sasvim dobro.

Gde najbolje raste limunska mirta?
Limunova mirta najbolje raste na punom suncu u bogatom, dobro drenirajućem zemljištu. Ova suptropska stabla najbolje rastu u USDA zonama 10 i 11 i imaće koristi od đubrenja godišnje u jesen.

Okončanje
Stabla limunske mirte uspevaju na hranljivim, dobro dreniranim zemljištima koja još uvek zadržavaju malo vlage. Tla na bazi gline, ilovače i mulja su savršena, a najbolja kombinacija je peskovita ilovača. Limun mirta takođe preferira neutralna do blago kisela zemljišta.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zalivanju limunovih mirta za optimalan rast.