Postavljanje i podrzavanje biljaka Monstera Vas kompletan vodic

Biljke monstere uvek izgledaju kao kod kuće u saksiji u uglu bilo koje sobe, sa svojim prekrasnim velikim listovima koji ispunjavaju svaki slobodan prostor. Ali da li ste znali da će ovim lepoticama sa velikim listovima možda trebati dodatna podrška ako postanu neupravljive? U ovom vodiču, provest ću vas kroz osnove postavljanja i podržavanja biljaka monstera, što nudi nekoliko iznenađujućih prednosti.


Staking Monstera biljke
Pregled sadržaja:

Prednosti postavljanja biljaka Monstera
Vrste uloga
Izbor prave podrške
Kada založiti svoju Monsteru
Kako zabiti svoju biljku Monstera
Uobičajeni problemi

Većina vrsta biljaka Monstera su epifiti – konkretno, hemiepifiti – što znači da se, barem neki deo svog života, penju i žive na drugim biljkama, poput drveća. Kada nemaju priliku da se popnu na drugu biljku, poput drveta, puzaće po podu. Dodavanje kočića i oslonca, poput stuba od mahovine, replicira njegovo prirodno stanište, omogućavajući biljci da raste i razvija se.
Prednosti postavljanja biljaka Monstera
Biljke monstere koje rastu u divljini koristeći obližnja drveća kao podršku da im pomognu da rastu

Iako je u prirodi biljke da se penje, postoji još nekoliko prednosti za postavljanje vaše biljke monstere. Kolac podstiče ovaj rast naviše, držeći vaše čudovište s poda. Ovo na kraju sprečava oštećenje stabljika, listova i vazdušnog korena monstere .

Još bolje, ovo će podstaći zdrav rast. Pravilna podrška može dovesti do toga da vaša biljka monstera izraste veće listove sa više fenestracija. Takođe može pomoći u ukupnom održavanju, olakšavajući čišćenje, orezivanje i razmnožavanje.

Pored toga, kolac može poboljšati cirkulaciju vazduha između listova i stabljika vaše biljke Monstera. Ovo pomaže u sprečavanju nagomilavanja vlage, što može dovesti do žutog lišća i pepelnice.

Pored svega ovoga, biljka monstere koja se penje na kolac izgleda jedinstveno, čineći da se vaša biljka ističe više nego što već jeste i održava je uredno.
Vrste uloga
Mlada biljka čudovišta koja koristi anketu za stavljanje mahovine za podršku

Pre nego što dodate bilo koju staru drvenu šipku u saksiju biljke monstere, morate uzeti u obzir različite faktore. Naime, veličina vašeg čudovišta, tip i stil kočića ili oslonca koji želite da koristite, i da li je pravo vreme za zabijanje vaše biljke.

Verovali ili ne, postoji nekoliko vrsta kočića i nosača, napravljenih od različitih materijala. U zavisnosti od vaših želja ili potreba vaše biljke, možete birati između sledećeg:

Stubovi od mahovine – Ovo su često podrška izbora. Stubovi mahovine najbolje repliciraju mahovino drvo džungle, prirodno okruženje čudovišta, što olakšava penjanje. Često se prave od PVC cevi umotane u mahovinu od sfagnuma.

Drveni kolac – Još jedan popularan izbor za podupiranje vaše biljke monstere je drveni kolac. Iako možda neće replicirati prirodno tropsko okruženje biljke, funkcionišu jednako dobro, posebno za veća, starija čudovišta.

Kokos kokos – Poput stubova od mahovine, kokos kokos podstiču penjanje promovišući rast korena iz vazduha. Pored toga, ekološki su prihvatljivi, što ih čini idealnim izborom za ekološki svesne baštovane.

Rešetka – Ovi nosači mogu biti napravljeni od različitih materijala, uključujući drvo, metal ili plastiku, i odlična su opcija za biljke penjačice. Iako podstiču vertikalni rast, moraćete da vežete svoje čudovište za rešetku.

Izbor prave podrške

Iako mom trenutnom paru biljaka Monstera još nisu potrebni kočići, više volim izgled i prednosti koje dolaze sa stubovima od mahovine. Međutim, neophodno je uzeti u obzir svoje potrebe, zajedno sa veličinom i starošću vaše biljke monstere.

Podrazumeva se da što je čudovište značajnije, to je veći ulog. Ali, ako imate nešto mlađe i manje čudovište, moraćete da razmislite da li želite da naraste do svog punog potencijala ili da zadržite veličinu kojom se može upravljati. Ovo je posebno slučaj ako imate veliku sortu monstera, kao što je monstera deliciosa .

Naravno, još jedno razmatranje je ukupna estetika vašeg dekora. Kolci od drveta i kokos kokosa i stubovi od mahovine dobro se uklapaju sa vašim biljkama. Ali možda će vam se dopasti izgled metalne ili plastične rešetke.

Zapamtite da stubovi od mahovine i kolčevi od kokosovog kokosa nude najbolje okruženje za vaše biljke čudovišta da se penju i rastu.
Kada založiti svoju Monsteru

Nikada nije prerano ili prekasno da zabijete svoju biljku monstera. Međutim, neki mogu predložiti da se sačeka dok biljka ne proizvede vazdušne korene, koje će se držati za oslonac. S druge strane, drugi veruju da bi trebalo da sačekate dok Monstera ne počne da visi.

Po mom iskustvu, dodavanje kočića prilikom presađivanja biljke Monstera je mnogo lakše. Možete savršeno pozicionirati kolac i nećete morati da brinete da ćete oštetiti korene vašeg čudovišta.
Kako zabiti svoju biljku Monstera
Velika biljka monstere koja raste u zatvorenom prostoru sa anketom za ulaganje kokos kokosa za podršku

Sada kada ste odlučili kakvu podršku želite, možemo da uđemo u gustinu toga. Prvo, trebaće vam:

Vaš ulog po izboru
Kravate
makaze

U zavisnosti od vašeg uloga, sledićete malo drugačije tehnike ulaganja, sa različitim načinima „usađivanja“ svoje podrške u lonac vašeg čudovišta.
Korak 1: Dodavanje podrške

Posadite ili zabijte svoj kolac (bilo da je u pitanju stub ili rešetka) u zemlju, što je moguće bliže vašem čudovištu. Ako koristite štap od mahovine ili kokos kokosa, moraćete da u njega „posadite“ centar saksije.

U oba slučaja, obavezno zabijte kolac do dna lonca. Ovo održava kolac čvrstim i podržava onoliko koliko treba.
Korak 2: Pričvršćivanje vašeg Monstera

Zatim ćete morati nežno da pričvrstite svoje čudovište za kolac pomoću vezica za biljke ili baštovanskog kanapa. Umotajte i pričvrstite kravatu oko kolca i stabljika, počevši od osnove i dodajući kravate na svaka dva inča. Izbegavajte da bude previše zategnut, inače možete oštetiti svoju biljku dok raste.

Ako koristite stub od mahovine, uverite se da vazdušni koreni i čvorovi dolaze u kontakt sa stubom. Ovo će ih podstaći da počnu da prihvataju podršku.
Korak 3: Zalijte svoju monsteru

Kao i kod bilo koje vrste uznemiravanja, zalijte svoje čudovište duboko i temeljno kada završite. Kada koristite šipku od mahovine, moraćete i da zalijete stub. Možda ćete morati da prskate stub svakih nekoliko dana da biste bolje replicirali prirodno okruženje čudovišta i podstakli vazdušno korenje da se popne na stub.
Korak 4: Podešavanje podrške

Kako vaše čudovište raste, možda ćete morati da dodate još kravata ili da ih prilagodite ako počnu da klizaju pod težinom vašeg rastućeg čudovišta. Možete ukloniti vezice ako dovoljno vazdušnih korena počne da se penje na oslonac.

Ako otkrijete da vaše čudovište počinje da prerasta svoj ulog, možda je vreme za nadogradnju.
Uobičajeni problemi

Možda ćete se suočiti sa nekoliko problema kada uložite svoje čudovište:

Odabir pogrešnog kolca: Prekratak ili tanak kolac uopšte neće podržati vaše čudovište – što dovodi do opuštenog, nesrećnog čudovišta.
Previše zategnite kravate: Ako previše zategnete kravate, oštetićete stabljike vašeg čudovišta.
Oštećivanje korena: Kada zabijate svoju monsteru, morate biti izuzetno oprezni, inače možete oštetiti korenje. Stoga, predlažem da dodate podršku kada presadite svoje čudovište.

Okončanje

Kao penjačice, biljke monstere će imati koristi od malo podrške, posebno kada počnu nicati dodatne stabljike i razvijati nove listove. Zabijanje i podržavanje biljaka monstera nije teško. Ali morate odabrati odgovarajući kolac za potrebe vaše biljke i biti oprezni kada sadite oslonac sa monsterom.