Da li su biljke kamelije otporne na jelene

Kamelije su prelepi zimzeleni grmovi sa velikim, izuzetnim cvetovima i bogatim značenjem i simbolikom. Međutim, iako baštovani širom sveta uživaju u ovim biljkama, to vole i druga stvorenja. U ovom članku ćemo saznati da li su biljke kamelije otporne na jelene.


Da li su biljke kamelije otporne na jelene?
Iako neki izvori navode kamelije kao biljke otporne na jelene, to nije uvek slučaj. Jeleni koji pasu obično više vole da ne jedu kamelije. Međutim, jeleni mogu žvakati lišće kamelije ako su njihovi uobičajeni izvori hrane oskudni.

Listovi kamelije se slavno koriste za pravljenje čaja, posebno oni od Camellia sinensis. Listovi sadrže kofein, koji većinu vremena odbija jelene. Ako jelen gricka vašu kameliju, verovatno će ciljati na mlađe listove i pupoljke.

Uspostavljeni grmovi kamelije trebalo bi da dobro stoje protiv jelena. Međutim, mlađe biljke koje su nedavno zasađene su laka meta za ispašu jelena.

Koje druge životinje mogu da jedu biljke kamelije?
Jeleni nisu jedine životinje koje bi mogle da zagrizu vaše kamelije. Mali sisari poput veverica i voluharica takođe mogu jesti pupoljke, lišće ili cveće kamelije. Prizemni sisari poput voluharica imaju tendenciju da jedu korenje kamelije. Veverice više vole lisne pupoljke ili cveće ako drugi izvori hrane nisu dostupni.

Kako zaštititi svoje biljke kamelije od životinja

Ako jeleni na ispaši ciljaju vašu kameliju, možete preduzeti korake da zaštitite svoje biljke. Najlakši način da odvratite jelene je postavljanjem ograde ili druge barijere oko vaše bašte. Držite svoje biljke kamelije dalje od niskih ograda preko kojih bi se jeleni mogli nagnuti.

Ograda od 8 stopa trebalo bi da spreči većinu jelena. Uverite se da na bilo kojoj barijeri koju koristite nema praznina ili rupa. Konstruišite ogradu tako da čini barijeru i pod zemljom. Ovo sprečava glodare koji se ukopaju i koji bi mogli da grickaju koren vaše kamelije.

Takođe možete koristiti kućišta za pileće žice da zaštitite svoju kameliju od jelena ili veverica. Ovo najbolje funkcioniše za mlade biljke kamelije koje još nisu dostigle punu veličinu. Ovo štiti mladu biljku od životinja, dajući joj vremena da se uspostavi.

Zasadite pileću žičanu ogrlicu oko debla ako voluharice i drugi zemni sisari žvaću vaše korenje kamelije. Takođe možete posipati malo šljunka oko osnove vaše kamelije da biste odvratili ove sisare.

Takođe možete koristiti biljke za pratnju da zaštitite svoje kamelije od životinja. Biljke pratioci funkcionišu ili proizvodeći šiljasto lišće ili jak miris koji odbija životinje na ispaši. Šiljaste biljke poput mahonije mogu raditi kao ograda oko vaše kamelije.

Biljke pratnje jakog mirisa koje mogu da odvrate glodare poput veverica i voluharica su mačja metvica, lavanda, matičnjak i ruže. Bilje kao što su vlasac, origano, žalfija i timijan takođe dobro deluju.

Na tržištu je takođe dostupno nekoliko proizvoda koji odbijaju životinje. Ovi sprejevi su dizajnirani da odvrate jelene i druge životinje bez povrede vaše biljke kamelije. Jednostavno nanesite sprej direktno na listove. Međutim, mnogi od ovih sprejeva moraju se ponovo primeniti nakon padavina.

Kako pomoći biljkama kamelije da se oporave od jedenja

Ako jelen ili druge životinje pojedu neke od listova vaše kamelije, pravilno orezivanje može pomoći biljci da se oporavi. Odrežite oštećene stabljike do najbližih zdravih pupoljaka koristeći čiste, oštre alate. Ako ima previše oštećenja, odrežite stabljiku na sledeću zdravu granu.

Jeleni imaju tendenciju da ciljaju dobro oplođene biljke jer imaju više hranljivih materija. Grmovima kamelije nije potrebno mnogo đubriva, pa izbegavajte nanošenje previše. Oplodite kamelije jednom u rano proleće kada cveće počne da bledi.

Česta pitanja o otpornosti na jelene kamelije:
Šta jede lišće kamelije?
Jeleni na ispaši ponekad će jesti lišće kamelije ako nema druge hrane. Insekti kao što su bube i gusenice takođe konzumiraju lišće kamelije.

Kako da sprečim jelene da ne pojedu moje kamelije?
Visoke ograde ili kavezi za pileće žice najbolji su način da držite jelene podalje od kamelija. Alternativno, koristite šiljaste ili mirisne biljke kao što su mačja metvica, lavanda i mahonija.

Koji miris drži jelene podalje od biljaka?
Snažni mirisi biljaka poput vlasca, origana, žalfije i timijana mogu držati jelene podalje od vaših biljaka.

Da li su biljke Camillia otporne na jelene: zamotavanje

Biljke kamelije mogu jesti jeleni ako nema mnogo druge hrane. Veverice i voluharice takođe mogu ciljati biljke kamelije. Odvraćajte jelene i druge životinje koristeći ograde ili prateće biljke poput bilja ili mahonija.