Zemljiste od krep mirte najbolje vrste za optimalan rast

Crape mirte su atraktivne grmlje i drveće koje se lako održavaju i koje uspevaju u različitim uslovima. Crape mirte su listopadne ukrasne biljke koje mogu da odgovaraju svakoj bašti. U ovom članku ćemo identifikovati najbolje vrste tla za uspevanje mirte.


Uslovi u tlu Mirte krep primaju u svojim prirodnim staništima
Grmlje mirte (Lagerstroemia spp.) potiče iz delova Azije, Australije i indijskog potkontinenta. Oni uspevaju u toplim uslovima, ali su i iznenađujuće otporni na hladnoću. Crape mirte su takođe postale naturalizovane u Severnoj Americi, posebno u južnim Sjedinjenim Državama.

U svim svojim tropskim i suptropskim staništima, krep mirte uspevaju u različitim uslovima zemljišta. Crape mirte uspevaju u USDA zonama od 6 do 9, ali mogu da podnesu zimske temperature koje padaju i do -5ºF. U mnogim oblastima, krep mirte se koriste kao biljke za urbano uređenje.

Mirte mogu narasti između 10 i 30 stopa u visinu i otprilike 6 do 20 stopa u širinu. Međutim, patuljaste i polupatuljaste sorte su dostupne i za manje parcele. Ove sorte rastu između 2 i 6 stopa u visinu i oko 4 do 6 stopa u širinu.

Objašnjene različite vrste tla

Baštovani i hortikulturari prepoznaju šest glavnih tipova zemljišta. Svaki tip zemljišta obezbeđuje različite nivoe aeracije, drenaže i ishrane. Različita tla takođe imaju različite pH vrednosti.

Ilovasto zemljište se smatra najboljom vrstom zemljišta. Pruža najbolji balans drenaže, aeracije i hranljivih materija. Glinena zemlja sadrži mnogo vlage i hranljivih materija. Međutim, glineno zemljište pruža lošu drenažu i aeraciju zbog izuzetno gustog.

Peščana tla pružaju najviše drenaže i aeracije jer su veoma rahla. Međutim, ova tla brzo gube hranljive materije. Muljevita tla su slična peskovitim zemljištima, ali zadržavaju više vode i hranljivih materija.

Većina tipova zemljišta je prilično neutralna u pogledu nivoa pH. Tresetna tla su obično najkiselija i sadrže mnogo vlage i hranljivih materija, dok su tla od krede alkalnija. Kredasta tla su dobro drenirana, ali im nedostaju hranljivi sastojci.

Najbolja vrsta zemljišta za mirtu od krepa

Mirte krapa uspevaju u većini tipova zemljišta sve dok je tlo dobro drenirano. Ovi grmovi vole zemlju koja može zadržati malo vlage, ali mrze da bude preplavljena. Mirte su prilično tolerantne na sušu i mogu preživeti čak i na zemljištima siromašnim hranljivim materijama.

Kredasta, ilovasta ili peskovita tla su idealna za mirte. Ovi tipovi zemljišta obezbeđuju mnogo aeracije i drenaže, omogućavajući grmovima krep mirte da održe zdravo korenje. Iako kredna i peskovita tla sadrže malo hranljivih materija, ovo nije veliki problem za mirte.

Crape mirte preferiraju blago kisela tla, iako će većina neutralnih tla biti u redu. U idealnom slučaju, uzgajajte krep mirte u zemljištima sa pH opsegom između 5,0 i 6,5.

Kako poboljšati svoje tlo za mirtu od krepa

Ako vaše zemljište ne odgovara zahtevima za mirtu od krepa, možete da izmenite tlo da biste ga učinili pogodnijim. Izmena zemljišta vam omogućava da poboljšate drenažu, aeraciju, nivoe hranljivih materija i pH. Najbolji način da proverite da li je vaše zemljište pogodno za mirte od krepa je da koristite komplet za testiranje tla.

Glinena tla su obično previše gusta i zadržavaju previše vlage za mirte. Međutim, dodavanjem malo peska, peska ili organske materije, kao što je kompost, poboljšava se drenaža i aeracija u glinovitim zemljištima. Samo iskopajte izabrani amandman u zemlju pre nego što posadite svoju krep mirtu.

Neka tla mogu biti previše rahla i dobro drenirajuća čak i za mirte od krepa. Da biste to popravili, dodajte mnogo organske materije, kao što je kompost, u zemlju. Organska materija zadržava nešto vlage i hranljivih materija, ali i dalje dobro drenira.

Takođe možete izmeniti tlo kako biste promenili nivo pH i učinili ga pogodnijim za mirte. Dodajte malo komposta od erica, borove kore ili borovih iglica ili malo sumpora da bi vaše zemljište postalo kiselije. Da bi tlo bilo neutralnije ili alkalno, dodajte malo kreča.

Kako se brinuti za Crape Mirtle

Zahtevi za sunčevu svetlost
Mirtama je potrebno najmanje šest sati punog sunca svakog dana. Jutarnje sunce je poželjnije od direktne popodnevne sunčeve svetlosti, koja je intenzivnija (i može dovesti do požutenja listova krep mirte). Lokacije koje gledaju na jug ili zapad pružaju mirte od krepa idealnu količinu sunčeve svetlosti.

Zalivanje
Zalivajte biljne mirte svake dve nedelje ili tako da biste održali tlo vlažnim i češće u toplim i suvim uslovima. Zalivajte tek zasađene mirte jednom ili dva puta nedeljno ili prvih par godina. Ovo pomaže biljci da uspostavi dobar korenov sistem.

đubrivo
Starije mirte hranite jednom tokom proleća đubrivom sa sporim oslobađanjem. Ovo obezbeđuje obilje hranljivih materija za razvoj novih listova i cvetova. Gnojite novozasađene mirte jednom mesečno tokom njihove prve sezone rasta.

Obrezivanje i obrezivanje
Mirte se razlikuju po veličini, što utiče na to koliko često želite da ih obrezujete. Patuljastim sortama neće biti potrebno mnogo rezidbe jer rastu samo između 2 i 6 stopa. Međutim, neke vrste krep mirte rastu kao grmlje ili mala drveća koja dostižu otprilike 30 stopa visine i 15 stopa široke.

Umesto da prečesto obrezujete, prvo procenite svoju baštu i odredite koju vrstu krep mirte možete da primite. Izaberite krep mirtu koja ostaje u prihvatljivoj veličini za vaš prostor. Ovo vam omogućava da smanjite obrezivanje koje ćete morati da uradite.

Najčešća pitanja o najboljem tlu za mirte:
Da li se krep mirte mogu uzgajati u saksijama?
Crape mirte se mogu uspešno uzgajati u saksijama. Uvek koristite lonac sa drenažnim rupama kako biste sprečili zalijevanje tla. Izaberite keramičke saksije koje su široke oko 3 ½ stope i duboke 3 metra.

Gde najbolje raste mirta crap?
Crape mirte najbolje rastu u zonama 6 do 9. Ovim grmovima je potrebno zaštićeno mesto koje dobija puno sunca i pruža dobro drenirano zemljište.

Kako bi trebalo saditi mirte od krepa?
Kada sadite mirte krepe, iskopajte rupu koja je nekoliko puta veća od korena i približno iste dubine. Napunite oko biljke pre nego što je temeljno zalijete.

Koje je tlo najbolje za mirte?
Crape mirte najbolje rastu na dobro dreniranom zemljištu koje je bogato organskom materijom. Zemljište koje je blago kiselo sa pH između 5,0 i 6,5 je takođe idealno.

Da li mogu da posadim krep mirte u glinenu zemlju?
Dok mirte više vole dobro drenirajuće zemljište, one mogu tolerisati glineno zemljište sve dok je dopunjeno organskim materijama kao što su kompost, tresetna mahovina ili odležano đubrivo kako bi se poboljšala drenaža.

Da li je mirtama potrebna đubrivo?
Mirte od krepa imaju koristi od primene đubriva u proleće i leto. Koristite izbalansirano đubrivo sa sporim oslobađanjem sa odnosom N-P-K od 8-8-8 ili 10-10-10.

Koliko često treba da zalivam svoje krep mirte?
Mirtama je potrebno redovno zalivanje tokom prve godine rasta da bi uspostavile svoje korenje. Nakon toga, otporne su na sušu i mogu ostati bez vode nekoliko nedelja. Zalivajte duboko jednom nedeljno tokom perioda produžene suše.

Mogu li da koristim malč oko mojih krep mirta?
Da, malčiranje oko mirte pomaže u zadržavanju vlage i suzbijanju korova. Nanesite 2-3 inča organskog malča, kao što je iver, iseckano lišće ili borova slama, oko osnove drveta, pazeći da se ne gomila uz deblo.

Okončanje

Mirte krapa najbolje rastu na zemljištima sa dobrim dreniranjem koja još uvek zadržavaju malo vlage. Idealna su kredna, ilovasta ili peskovita tla dopunjena nekim organskim materijama. Mirte krep takođe preferiraju blago kisela tla sa pH nivoima između 5,0 i 6,5.

Za više, pogledajte naše detaljne vodiče za otpornost jelena na krep mirtu i da li je mirta toksična za ljude i životinje.