Ultimativni vodic za negu biljaka zada Crassula ovata

Sve što treba da znate o uzgoju i nezi biljaka od žada kod kuće

Biljke žada, ili tačnije Crassula ovata, su popularne kućne biljke koje mogu da žive decenijama uz odgovarajuću negu. Zahvaljujući relativno sporoj stopi rasta i atraktivnoj goloj stabljici, obično se podrezuju u mala stabla za upotrebu za bonsai i slične tehnike oblikovanja. Nega biljaka od žada je laka, ali postoji nekoliko ključnih detalja koje morate da dobijete kako biste ostvarili zdrav rast tokom godina. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju i negovanju biljaka od žada kod kuće, uključujući i kako saditi; najbolja mešavina zemljišta; razmatranja svetlosti, temperature i vlažnosti; kako zalivati i đubriti; kada i kako orezivati, razmnožavati i ponovo saditi ove prelepe biljke.


Za više, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka i rasadnike koji isporučuju biljke od žada širom Sjedinjenih Država.

Nega biljaka od žada – najvažnije
Biljke od žada uspevaju na temperaturama između 55 i 75 stepeni F, ali im je potreban samo prosečni nivo vlažnosti. Dajte im najmanje četiri sata jakog svetla dnevno. Održavajte tlo laganim i dobro dreniranim sa pH od oko 6,0. Zalivajte redovno tokom leta, ali samo kada je zemlja suva zimi.

O biljkama žada

Poreklo, zavičajni opseg i istorija
Crassula ovata je izvorna samo u određenim delovima Mozambika i Južne Afrike. Pronađeno je kako raste samoniklo u provincijama Eastern Cape i KvaZulu-Natal, ali se sada uzgaja i prodaje širom sveta kao kućna biljka. U svom rodnom okruženju, prima malo vode i mnogo oštre sunčeve svetlosti, tako da je relativno čvrsta biljka uprkos svojoj lepoti. Mnoge vrste biljaka žada su među najstarijim kućnim biljkama sa preko 100 godina neprekidnog uzgoja.

Botaničke karakteristike biljke žada
Kao zimzelena biljka koja raste u vrućem i suvom okruženju, većina biljnih sorti žada ima debele i mesnate listove u bojama u rasponu od krečnjaka do tamnozelene. Većina sorti razvija crvene vrhove listova kada im se daje dosta direktne sunčeve svetlosti. Stabljike postaju drvenaste i izložene kako biljka raste, dajući joj izgled žbuna ili malog drveta.

Crassula ovata vs Pachira akuatica – Monei Plant vs Monei Tree
Iako se Crassula ovata obično naziva biljkom žada ili biljkom novca, lako ju je pomešati sa Pachira akuatica. Biljke Pachira se takođe zovu biljke novca ili stabla novca. Ove biljke imaju dugačke i tanke listove mekše teksture, za razliku od kratkih, debelih i zaobljenih listova biljke žada. Obe su dobre kućne biljke, ali imaju različite potrebe i neće uspevati ako se mešaju jedna sa drugom.

Sorte biljaka žada

Popularne sorte žada
„Monstruosa“ je najpopularnija sorta za uzgoj u zatvorenom prostoru zahvaljujući velikoj veličini. Takođe nazvana „Gollum“ ili „Hobit“, ova sorta ima listove u obliku cevi koji zaista pokazuju stabljiku. „Undulata“ je popularna po tome što je prepuna valovitih listova koji formiraju čvrstu masu, dok „Bronze Beauti“ nudi listove boje bakra za drugačiji izgled.

Životni vek
Biljke žada su među nekim od najdugovečnijih kućnih biljaka uz odgovarajuću negu. Ima dosta primeraka starijih od 50 godina u privatnim kućama koji još uvek uspevaju. Ne postoje utvrđeni zapisi o tome koliko tačno biljka žada može da živi. Biljka nema određeni životni vek i generalno može da raste sve dok je održavate srećnom. Možda ćete morati da predate svoju biljku novom čuvaru ako ste dovoljno uspešni.

Toksičnost biljaka od žada
Crassula ovata je toksična za mačke, pse i konje i blago iritira neke ljude kada se dodirne. Ako imate kućne ljubimce koji vole da žvaću biljke, držite biljku žada na polici ili stolu do kojih ne mogu da dosegnu. Velike biljke žada mogu se orezati tako da lišće i male stabljike nisu dostupni kućnim ljubimcima.

Koristi i prednosti
Zbog svoje toksičnosti i sporog rasta, glavna upotreba biljke žada je jednostavno dekoracija. Međutim, biljke od žada nude mnogo prednosti i jedna su od najboljih biljaka za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. NASA-ina najnovija studija o zagađenju vazduha u zatvorenom prostoru pokazala je da su biljke žada najbolje upijale toluen. Toluen može negativno da utiče na ceo nervni sistem, tako da je to nešto što definitivno ne želite u vazduhu.

Značenje i simbolika biljaka žada
Kao što njihovo zajedničko ime sugeriše, mnoge kulture koriste biljku žada da predstavljaju bogatstvo. Njegovi zaobljeni listovi izgledaju kao novčići. Svetla do tamnozelena boja je povezana i sa rastom i sa novcem na mnogim mestima. U Feng Shui-u se prvenstveno koristi za privlačenje sreće i tradicionalno se postavlja blizu vrata.

Kako uzgajati biljke žada kod kuće

Za razliku od mnogih drugih tropskih ili toplih biljaka, biljke od žada se lako uzgajaju kod kuće sve dok možete da obezbedite jako i direktno svetlo. Biljke od žada su takođe savršene za niz životnih prostora od malih i sićušnih stanova do većih otvorenih prostora.

Očekivanja rasta biljaka žada
Oni sporo rastu, ali na kraju će postati dovoljno veliki da ćete morati da ih planirate od početka. Biljke žada mogu dostići visinu od 6 do 10 stopa nakon nekoliko decenija rasta. Obrezivanje može zadržati biljku koliko god želite, ali na kraju će možda trebati razmnožavanje reznicama. Očekujte da biljka naraste samo oko 2 do 3 inča u visinu godišnje uz najbolju negu.

Priprema za sadnju
Dok biljke žada na kraju narastu velike, obično počinju veoma male. Moraju biti donekle vezane za koren da bi uspele, tako da držite posudu za saksiju veličine korena biljke. Ne dajte biljci više od pola inča ili labave zemlje između korena i posude. Obavezno izaberite toplu lokaciju bez propuha.

Najbolja mešavina zemljišta za biljke od žada

Kao pustinjska biljka, Crassula ovata najbolje raste u laganoj i prozračnoj mešavini zemljišta. Isprobajte proizvod dizajniran za kaktuse i orhideje. Održavajte pH blago kiselim na oko 6,0. Ako morate sami da mešate, ciljajte na 1 deo tresetne mahovine, 1 deo odležanog komposta ili drugog organskog materijala i 3 dela mešavine krupnog šljunka i peska. Ovo će podstaći dobru drenažu i sačuvati biljku od žada od truljenja. Takođe možete umešati kokos i zdrobljenu plovućku. Postavite biljku žada tako da joj korenje bude samo prekriveno zemljom i da je osnova njenog stabljika izložena. Zakopavanje stabljike će dovesti do truljenja, a ne korena.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke od žada.

Preference svetlosti biljaka žada
Biljke od žada imaju jaku potrebu za svetlim, dobro osvetljenim okruženjima da bi zaista uspevale. Ako ne dobiju dovoljno svetlosti, postaće vretenasti sa slabim listovima i veoma sporim rastom. Ciljajte na mesto u blizini prozora okrenutog prema jugu ili istoku, svetlarnika ili sunčane sobe. Verovatno ćete morati da obezbedite dodatno osvetljenje barem deo godine. Potrebno im je samo oko 4 sata direktne svetlosti dnevno, ali zato pazite da pronađete pravu ravnotežu između direktnog i indirektnog svetla (delimično povučene roletne mogu pomoći u raspršivanju nekih direktnih sunčevih zraka). Ako koristite svetlo, pokušajte da obezbedite najmanje 200 vati ili ekvivalentno da biljka stalno raste.

Postavke temperature i vlažnosti
Kao i mnoge druge pustinjske biljke, biljke od žada mogu dobro da podnesu prosečne nivoe vlažnosti u kući. Ne stavljajte ih blizu otvora za grejanje ili drugih izvora toplog suvog vazduha, ali 30% do 50% vlažnosti je mesto gde uspevaju kao i ljudi. Držite ih iznad 50 stepeni F u svakom trenutku. Biljke žada mogu da podnesu niže temperature od 55 do 60 stepeni F zimi, ali više vole da ostanu u 70-im godinama kada aktivno rastu u proleće i leto.

Nega biljaka od žada
Kako se brinuti za biljke od žada
Kako zalijevati biljke od žada

Biljke od žada je teško održavati savršeno zalivene. Pošto su pustinjske biljke, mogu da podnesu malo isušivanje. Ipak, njihovi listovi sukulentnog tipa neće pokazivati znake vodenog stresa sve dok biljka nije skoro mrtva. Pokušajte da zemljište bude vlažno, ali nikada vlažno tokom leta kada su temperature visoke. Uverite se da voda brzo otiče tako da nikada ne bude oko korena.

Dobar trik je da redovno opipate vrh zemlje i zalivate ga kada se oseti suvo na dodir. Kada dođe zima i biljka se drži na nižim temperaturama, zalivajte samo kada se tlo potpuno osuši. Ovo zalivanje se obično dešava samo jednom mesečno, čak i za najveće biljke. Zalijte temeljno dok ne iscuri iz lonca kroz dno i koristite filtriranu ili kišnicu za najbolje rezultate.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje biljaka Jade kod kuće.

Kako i kada oploditi biljke od žada
Kao spori uzgajivači, biljkama žada je potreban samo delić đubriva koje je potrebno nekim kućnim biljkama. Gnojite svoju biljku izbalansiranim rastvorom za kućne biljke jednom svakih šest meseci. Uverite se da je tlo potpuno vlažno pre nanošenja bilo kakvog tečnog đubriva jer se koreni biljke žada lako spaljuju. Izbegavajte samo đubriva sa visokim sadržajem azota jer su biljke žada dizajnirane da sporo rastu.

Obrezivanje biljaka od žada
Obrezivanje se može koristiti u bilo kom trenutku za kontrolu visine, širine i oblika biljke žada. Nisu previše osetljivi na uklanjanje stabljika i listova, što je deo njihove popularnosti kao bonsaija. Nije neophodno za zdravlje biljke, ali je jedini način da zaista kontrolišete kako ona izgleda. Nikada ne uklanjajte više od 20 procenata ukupnog rasta biljke odjednom. Dajte mu nekoliko meseci letnjeg rasta da se oporavi pre nego što se vratite i napravite još jedno podrezivanje.

Razmnožavanje novih biljaka

Kako razmnožavati biljke od žada

Jedan od razloga zašto su biljke žada toliko popularne je njihov lak ciklus razmnožavanja. Listovi i grane često padaju sami i počinju da se ukorenjuju direktno u saksiji. Skoro svaki komad koji odsečete prilikom rezidbe koji ima listove ili kvržice ima šansu da se ukoreni i izraste. Reznice treba da budu dugačke najmanje tri inča za najbolje rezultate. Neka osušite dan ili dva, a zatim stavite na poslužavnik od vlažnog vermikulita i tresetne mahovine. Zamaglite poslužavnik tek kada se osuši i uskoro ćete videti da se novi koreni formiraju na reznici biljke žada.

Kada i kako presaditi biljke od žada
Biljke od žada vole da budu vezane za korenje, pa nemojte žuriti da ih stalno presađujete. Ako primetite da rast usporava, pokušajte da povećate veličinu za samo ¼ do ½ inča zemlje oko korena. Pustite da se biljka malo osuši i nežno je uklonite iz saksije. Otpustite staru zemlju koja se prilepila za spoljašnju stranu korena, a zatim je nežno stavite u novu praznu saksiju. Prosejte mešavinu zemlje oko grude korena i sve to lagano nabijete. Jednom kada presadite svoju biljku žada, ne bi trebalo da joj bude potrebna nova posuda najmanje nekoliko godina.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti
Uobičajeni problemi i štetočine sa biljkama žada i kako se nositi s njima

Pazite:
Meki opušteni listovi koji su naborani i lako otpadaju: Podvodnjavanje je obično krivac, iako prekomerno zalivanje može izazvati iste simptome. Ako koreni izgledaju zdravo, pokušajte da zalivate više.
Žuti listovi koji se suše od vrha ka unutra: Verovatnije je prekomerno zalivanje nego nedovoljno zalivanje sa promenama boje. Potražite crne ili sluzave korene i odrežite ih, a zatim promenite mešavinu zemlje za bolju drenažu i ređe zalivajte (za više, pogledajte naš detaljni vodič o popravljanju žutih ili smeđih listova biljaka žada).
Opadanje listova: Osim problema sa zalivanjem, opadanje listova na biljkama žada je znak niskih temperatura ili vlažnosti. Držite biljku malo toplijom i pokušajte sa veoma laganom zamagljivanjem biljke.
Uobičajene štetočine i bolesti
Biljke žada su prilično otporne na bolesti i štetočine, ali postoji nekoliko problema koji utiču na njih.

Mealibugs: Pažljivo pogledajte spojeve gde se listovi susreću sa stabljikom. Ako primetite mrlje od belog materijala nalik pamuku, imate brašnaste bube. To belo pahuljice je medna rosa, znak da bube sisaju sok vaše biljke. Može da pocrni jer na njemu raste čađava buđ. Očistite svoje biljke temeljno jednom nedeljno K-vrhom natopljenim alkoholom dok se znaci brašnaste bube ne povuku.
Paukove grinje: Manje su uobičajene od brašnastih buba, ali prekrivaju donju stranu lišća finom mrežom. Takođe možete primetiti smeđe ili crne mrlje na listovima. Ulja i sapuni koji se obično koriste za ove štetočine mogu da ubiju biljke žada zbog njihovog posebnog ciklusa disanja, pa se držite alkoholnih maramica i briseva da biste ručno uklonili grinje.

Osnovni alati koje treba imati u blizini

Osnovni alati za kućne biljke

Pošto je biljkama žada potrebno mnogo vode, ali su takođe sklone truleži korena, preporučuje se sonda za vlagu. Merač će vam reći kada se zemljište dovoljno osuši da ponovo zalije bez rizika da udavi korenje. Ako planirate da napravite bonsai svoju biljku od žada, takođe ćete želeti izbor finih makaza i makaza za rezidbu. Opšte đubrivo za kućne biljke je dobro za biljke od žada jer im je potrebno samo povremeno hranjenje.

Upakovati
Kao jedna od najlakših kućnih biljaka za negu, nije ni čudo što su biljke žada i danas popularne. Nisu baš tako upadljive kao druge biljke, ali su pouzdane i zabavne za obrezivanje u hladne oblike. Pokupite nekoliko novih biljaka žada za svoju kolekciju sada kada znate kako da se najbolje brinete o njima.

Česta pitanja o nezi biljaka od žada:
Da li je biljci žada potrebna direktna sunčeva svetlost?
Biljke od žada imaju jaku potrebu za svetlim, dobro osvetljenim okruženjima da bi zaista uspevale. Ako ne dobiju dovoljno svetlosti, postaće vretenasti sa slabim listovima i veoma sporim rastom. Ciljajte na mesto u blizini prozora okrenutog prema jugu ili istoku, svetlarnika ili sunčane sobe. Verovatno ćete morati da obezbedite dodatno osvetljenje barem deo godine. Potrebno im je samo oko 4 sata direktne svetlosti dnevno, ali zato pazite da pronađete pravu ravnotežu između direktnog i indirektnog svetla (delimično povučene roletne mogu pomoći u raspršivanju nekih direktnih sunčevih zraka).

Zašto lišće na mojoj biljci žada otpada?
Osim problema sa zalivanjem, opadanje listova na biljkama žada je znak niskih temperatura ili vlažnosti. Držite biljku malo toplijom i pokušajte sa veoma laganom zamagljivanjem biljke.

Kako se brinete o biljci žada u zatvorenom?
Biljke od žada uspevaju na temperaturama između 55 i 75 stepeni F, ali im je potreban samo prosečni nivo vlažnosti. Dajte im najmanje četiri sata jakog svetla dnevno. Održavajte tlo laganim i dobro dreniranim sa pH od oko 6,0. Zalivajte redovno tokom leta, ali samo kada je zemlja suva zimi.

Da li biljke žada vole da budu zamagljene?
Veoma lagano zamagljivanje filtriranom vodom može biti korisno za biljku, ali pazite da ne zasitite lišće jer stajaća voda može dovesti do gljivičnih infekcija, štetočina i bolesti.

Da li je talog od kafe dobar za biljke od žada?
Kao opšte pravilo, preporučujem da ne dodajete talog kafe u bazu tla jer je zaista teško kontrolisati nivo kiselosti u bazi tla. Dobro višenamensko sukulentno đubrivo ili đubrivo za kaktuse je bolja alternativa.

Kako da svoju biljku žada učinim žbunom?
Rezidba može pomoći u promovisanju novog rasta i takođe predstaviti biljku žada kao puniju i bujnu.

Koje je najbolje zemljište za saksije za biljke od žada?
Kao pustinjski mrava, Crassula ovata najbolje raste u laganoj i prozračnoj mešavini zemljišta. Isprobajte proizvod dizajniran za kaktuse i orhideje. Održavajte pH blago kiselim na oko 6,0. Ako morate sami da mešate, ciljajte na 1 deo tresetne mahovine, 1 deo odležanog komposta ili drugog organskog materijala i 3 dela mešavine krupnog šljunka i peska.

Da li treba da obrezujete biljke žada?
Obrezivanje se može koristiti u bilo kom trenutku za kontrolu visine, širine i oblika biljke žada. Nisu previše osetljivi na uklanjanje stabljika i listova, što je deo njihove popularnosti kao bonsaija. Nije neophodno za zdravlje biljke, ali je jedini način da zaista kontrolišete kako ona izgleda. Nikada ne uklanjajte više od 20 procenata ukupnog rasta biljke odjednom.

Kako razmnožavate biljke žada?
Jedan od razloga zašto su biljke žada toliko popularne je njihov lak ciklus razmnožavanja. Listovi i grane često padaju sami i počinju da se ukorenjuju direktno u saksiji. Skoro svaki komad koji odsečete prilikom rezidbe koji ima listove ili kvržice ima šansu da se ukoreni i izraste. Reznice treba da budu dugačke najmanje tri inča za najbolje rezultate. Ostavite da se reznica osuši dan ili dva, a zatim je stavite na poslužavnik od vlažnog vermikulita i tresetne mahovine.

Kako da znam da li je moja biljka žada previše zalivena?
Žuto lišće koje se suši od vrha ka unutra sa primetnim promenama u boji biljke je uobičajen znak prekomernog zalivanja. Potražite crne ili sluzave korene i odrežite ih, a zatim promenite mešavinu zemlje radi bolje drenaže i manje vode.