Da li su biljke aloje toksicne za macke pse i druge kucne ljubimce

Zbog svog lepog izgleda i prirode koja se lako održava, biljke aloje su popularne kućne biljke. Međutim, ako imate kućne ljubimce kod kuće, možda se pitate da li su biljke aloje toksične. Pokrićemo da li su biljke aloje toksične za pse, mačke i druge kućne ljubimce.


Osnove biljke Aloe
Biljke aloje su sočne biljke iz roda Aloe. Iako postoji mnogo različitih vrsta aloje, aloe vera je jedna od najpopularnijih.

Ove biljke su poreklom iz delova Afrike i regiona u Indijskom okeanu. Zbog toga vole tople temperature.

Biljke aloje se mogu držati u zatvorenom prostoru kao sobne biljke, a takođe se mogu ostaviti na otvorenom po toplom vremenu.

Da li su biljke aloje toksične za pse, mačke i druge kućne ljubimce?
Nažalost, biljke aloe vere su toksične za pse, mačke i konje. Zato držite ove biljke dalje od vaših krznenih prijatelja!

Prema ASPCA, biljke aloje sadrže dva toksična jedinjenja: saponine i antrahinone. Kada se proguta, biljke aloje mogu izazvati povraćanje, dijareju i letargiju kod vaših ljubimaca.

Da bismo bolje razumeli zašto su biljke aloje toksične, pogledajmo specifična jedinjenja u pitanju.

Biljke aloje mogu da sadrže jedinjenja poznata kao antrahinon glikozidi, posebno aloine. Ova jedinjenja se razlažu u crevima i formiraju moćne laksative.

Stoga, konzumiranje biljaka aloje može dovesti do proliva kod kućnih ljubimaca. Kućni ljubimci takođe mogu doživeti povraćanje.

Druga grupa toksičnih jedinjenja koja se nalaze u biljkama aloje su saponini.

Saponini se nalaze u raznim biljkama, uključujući mahunarke, spanać, crni luk i tratinčice. Ova jedinjenja deluju kao odbrana biljaka od patogena i štetočina.

Nisu sve vrste saponina toksične za kućne ljubimce. Pored toga, niske doze toksičnih saponina možda neće naštetiti vašim kućnim ljubimcima.

Međutim, biljke aloje sadrže saponine koji su toksični i za pse i za mačke. Ovi toksični saponini mogu poremetiti probavni sistem vašeg ljubimca.

Simptomi toksičnosti saponina uključuju probavne simptome, uključujući dijareju, povraćanje i gubitak apetita. Takođe su mogući letargija, trzanje mišića i bol.

Šta da radim ako moj pas ili mačka pojedu biljku aloje?

Ako primetite da je vaš pas ili mačka progutao malo biljke aloje, pažljivo ih pratite. Ako počnete da vidite znake uznemirenosti, možda ćete želeti da kontaktirate veterinara.

Ako vidite da je vaš ljubimac pojeo veliku količinu aloje, najbolje je da se što pre obratite svom veterinaru. Oni će moći da vas posavetuju kako da postupite.

Da li su biljke aloje otrovne za ljude?
Aloe gel je generalno bezbedan za ljude (razmislite o tim napicima od aloje). Međutim, druge delove biljke treba izbegavati.

Sloj lateksa između kože i mesa lista aloe smatra se toksičnim. Ako ga ljudi konzumiraju, mogu iskusiti probavne tegobe, uključujući dijareju i povraćanje.

Ako primetite da je dete pojelo biljku aloje, pažljivo ga pratite i kontaktirajte medicinskog stručnjaka ako se pojave simptomi.

Kako držati biljke aloje van domašaja kućnih ljubimaca

Pošto su biljke aloje toksične i za pse i za mačke, želećete da ove biljke držite van domašaja radoznalih stvorenja.

Ako imate psa ili mačku koji nisu baš skakači, pokušajte da biljku aloje stavite na sto ili policu. Takođe možete da okačite svoju biljku aloje u makrame vešalicu kako biste je držali dalje od svojih ljubimaca. Takođe ćete želeti da uzmete u obzir potrebe za negom vaše biljke aloje – pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke aloje u kući.

Međutim, ako imate kućnog ljubimca koji izgleda da uvek žvaće vaše biljke, možda biste želeli da se držite podalje od aloje. Srećom, postoji mnogo netoksičnih sobnih biljaka koje su bezbedne za vaše ljubimce!

Neke kućne biljke koje su bezbedne i za pse i za mačke uključuju biljke pauka, biljke za molitvu i bostonske paprati. A ako želite sukulentnu opciju bezbednu za kućne ljubimce, pogledajte rep i plavu eheveriju.

Bezbedno uživajte u biljkama aloje
Ako imate biljku aloje u svom domu, vodite računa o njenoj toksičnosti. Držite ga van domašaja radoznalih kućnih ljubimaca kako biste svi bili bezbedni i srećni.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati biljke aloje kod kuće.