Kako se brinuti za biljke aloje zimi

Kao i većina biljaka, biljke aloje zahtevaju drugačiju negu zimi nego tokom ostatka godine. Obezbeđivanje odgovarajućeg okruženja, vode i nege pomoći će vašoj biljci aloje da napreduje tokom cele godine. Nastavite da čitate da biste naučili kako da se brinete o biljkama aloje zimi.


Kako se brinuti za biljke aloje zimi
Kao što ljudi imaju tendenciju da malo uspore tokom zimskih meseci, tako i biljke. Ovaj usporeni rast zahteva da promenite način na koji se brinete o svojoj biljci aloje.

Ako se pitate kako da svoju biljku aloje učinite srećnom tokom mračnih i hladnih meseci, imajte na umu sledeće savete.

Smanjite količinu vode
Tokom zime, biljke aloje usporavaju svoj rast. Zbog toga koriste manje vode i takođe oslobađaju manje vode kroz transpiraciju.

Ovo, zajedno sa smanjenim dnevnim svetlom, znači da nećete morati da zalivate svoje biljke aloje onoliko često kao tokom leta.

Iako se vrh zemlje može brže sušiti zimi zbog niske vlažnosti, to ne znači da morate češće zalivati.

Ciljajte da zalijete svoju biljku aloe kada se gornja dva do tri inča zemlje osuši. Ako zalivate dok je zemlja još vlažna, možete podstaći stres biljaka, kao i razvoj truleži korena.

Količina vremena koje će biti potrebno zemlji da se osuši zavisi od faktora uključujući temperaturu, vlažnost, vrstu tla i svetlost.

Međutim, možete očekivati da zalivate svoju biljku aloe svake dve do tri nedelje zimi. Koristite vodu sobne temperature da biste izbegli šokiranje vaših biljaka.

Ako niste sigurni u svoju sposobnost da merite vlažnost tla prstom, možete se odlučiti za merač vlage u zemljištu. Umetnite merač oko tri inča u zemlju i zalijte kada se očita osuši.

Izbegavajte đubrenje
Generalno, aloji nije potrebno mnogo đubriva da bi uspela. Primena previše đubriva zapravo može biti veći problem od nanošenja nedovoljno đubriva.

Ovo je posebno tačno zimi.

Pošto biljke aloje usporavaju svoj rast tokom zime, nisu im potrebne dodatne hranljive materije da bi uspele. Zbog toga treba izbegavati đubrenje tokom zimskih meseci.

Pratite temperaturu vazduha

Uprkos nižim zimskim temperaturama, trebalo bi da se trudite da svoju biljku aloje držite na toplom mestu. Održavanje temperature vazduha između 60-85ºF pomoći će da vaša biljka bude srećna.

Takođe bi trebalo da vodite računa da svoju biljku aloe držite dalje od promaja. Ovo uključuje i tople i hladne propuhe.

Izbegavajte postavljanje biljke blizu spoljašnjih vrata koja se često otvaraju, kao i loše izolovanih prozora. Takođe treba da držite svoju biljku aloje dalje od otvora za grejanje, peći i kamina.

Biljkama aloje će biti potrebno dosta jarke, indirektne svetlosti da bi uspele tokom zimskih meseci.

Pazite na štetočine
Štetočine koje sišu sok kao što su lisne uši, bele mušice, paukove grinje i tripsi često se pojavljuju tokom suvih zimskih uslova. Iako neki od ovih štetočina neće uzrokovati značajnu štetu, oni se mogu brzo umnožiti i desetkovati biljku.

Dobra je praksa da proveravate svoju biljku aloje na štetočine najmanje jednom nedeljno. Obavezno proverite donje strane listova, kao i vrhove.

Ako uočite nekoliko štetočina, možete ih obrisati mokrom i sapunanom krpom.

Ne brinite o suvom vazduhu
Unutrašnji prostori su obično sušniji zimi nego u drugim periodima godine. Međutim, ovo nije briga za biljke aloje!

Dok mnoge sobne biljke preferiraju vlažne uslove, biljke aloje vole da vazduh ostane suv. Zbog toga ne bi trebalo da zamaglite svoju biljku aloje ili koristite ovlaživač.

Dozvolite vašim biljkama aloje da napreduju
Primenom prethodnih saveta za negu, pomoći ćete vašim biljkama aloje da napreduju tokom najmračnijih meseci.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde postaviti biljke aloje za optimalnu negu i feng šui prednosti u kući ili kancelariji.