Znacenje i simbolika cveta Solomonov pecat Poligonatum

Nađen kako prirodno raste u većem delu severne hemisfere i popularan u ukrasnim baštama širom sveta, Solomonov pečat nudi atraktivno lišće i elegantno cveće. U ovom vodiču ćemo proći kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta Solomonovog pečata.


Značenje i simbolika cveta Solomonov pečat (Poligonatum).
Pregled sadržaja:
Simbolično značenje Solomonovog pečata – suština
O Solomonovom pečatu (Poligonatum)
Ornamental Gardening
Herbal Medicinal
Hrana
Značenje, simbolizam i kulturni značaj cvetova Solomonovog pečata
Pogodne prilike za poklone za Solomonov pečat
Česta pitanja o Solomonovom pečatu:
Značenje Solomonovog pečata: poslednja reč
Simbolično značenje Solomonovog pečata – suština
Solomonovo cveće pečata simbolizuje mudrost, mir i trijumf dobra nad zlom. Na viktorijanskom jeziku cveća, Solomonov pečat predstavlja tajnost i prenosi poruku: „Daj mu razumevanje, ali ne i jezik“.

O Solomonovom pečatu (Poligonatum)

Taksonomija
Poligonatum je rod koji sadrži 73 prihvaćene vrste cvetnih biljaka. Rod pripada porodici biljaka Asparagaceae (špargla) u okviru potfamilije Nolinoideae.

Botaničke karakteristike
Biljke Solomonove foke imaju rizomatske, gomoljaste korenovke koje proizvode čvrste stabljike sa blago zakrivljenim stabljikama i velikim, sjajnim, jajastim listovima. Cvetovi su sitni i viseći. U obliku zvona, graciozno vise sa pazuha listova u delikatnim nijansama bele, zelene ili ružičaste. Oni proizvode nežno sladak miris nalik na ljiljan. Crvene, crne ili plavičaste bobice prate istrošeno cveće.

Istorija i poreklo
Vrste roda Poligonatum su izvorne u umerenim regionima širom severne hemisfere, pri čemu se velika većina (otprilike 63 vrste) javlja u Aziji.

Etimološko značenje
Naučno ime roda, Poligonatum, potiče od starogrčkih reči poli i gonu što znači „mnogo“ i „zglob kolena“. Ime se odnosi na spojeni izgled gomoljastih rizomatičnih korena biljke zbog kojih svaki gomolj izgleda kao noga sa nekoliko kolena.

Smatra se da uobičajeno ime, Solomonov pečat ili ponekad pečat kralja Solomona, potiče od izgleda korena biljke. Koreni imaju udubljene, kružne oznake koje podsećaju na kraljevske voštane pečate. Ime se odnosi na biblijskog kralja Solomona.

Upotreba i prednosti Solomonovog pečata

Nekoliko vrsta se popularno uzgaja u ukrasnim baštama, uključujući:

Poligonatum odoratum
Poligonatum verticillatum
Poligonatum hookeri
Poligonatum multiflorum
Poligonatum biflorum
Poligonatum k hibridum
Poligonatum hirtum
Poligonatum stevartianum
Poligonatum humile

Solomonov pečat je popularan za šumske bašte ili kamene bašte i ivice koje nude dovoljno hlada.

Herbal Medicina
Solomonov pečat takođe ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj biljnoj medicini, a koristi se i danas. Kada je u pitanju lečenje bolesti povezanih sa starenjem, umora, lošeg varenja, bolesti pluća, slabosti i dijabetesa, biljka nudi naučno dokazane prednosti. Takođe se pokazalo da ima antikancerogena svojstva, posebno protiv raka prostate i raka pluća.

Pored toga, Solomonov pečat ima istoriju lečenja groznice, alergija, bola i upale i koristi se kao afrodizijak. Takođe ima istoriju upotrebe u nezi kože kako bi pomogao u uklanjanju staračkih pega i održavanju mladalačkog izgleda kože.

Hrana
Listovi, izdanci i koreni Solomonove foke su jestivi i mogu se pripremiti i jesti na mnogo različitih načina. U nekim kulturama sva tri dela biljke pripremaju se kao prilozi. Na drugim mestima, stabljike se jedu kao špargle. Koreni se mogu osušiti, samleti i koristiti kao brašno za pečenje hleba. Različiti delovi Solomonovog pečata se takođe koriste za pravljenje čaja i aromatiziranje žestokih pića.

Značenje, simbolizam i kulturni značaj cvetova Solomonovog pečata

Simbolično značenje cvetova Solomonovog pečata
Solomonovo cveće pečata simbolizuje mudrost i mir i trijumf dobra nad zlom.

Zajedničke boje cvetova Solomonovog pečata i njihovo značenje i simbolika
Solomonov pečat cveta sa tri boje cveća koje imaju svoja simbolička značenja.

Ružičasta – U cveću, ružičasta simbolizuje nežnu naklonost, privlačnost ili divljenje. Ružičasti cvetovi simbolizuju ženstvenost i majčinstvo.
Belo – belo cveće obično predstavlja nevinost, čistoću, čednost i duhovnost. Belo cveće takođe može da simbolizuje simpatiju i žalost.
Zelena – U cveću, zelena boja obično simbolizuje bogatstvo, prosperitet, obilje, sreću i sreću. Zelena takođe može biti simbol nevinosti.

Solomonov pečat na jeziku cveća

Solomonov pečat simbolizuje tajnost na viktorijanskom jeziku cveća (floriographi). Fraza koju su ovi cvetovi mogli da prenesu tokom ove ere bila je: „Dajte razumevanju, ali bez jezika. Drugim rečima, “Držite to u tajnosti!”

Solomonov pečat i priča o kralju Solomonu
Kralj Solomon je bio istaknuta ličnost u Starom zavetu i hebrejskoj Bibliji. Njegov otac, koga je nasledio, bio je kralj David. Istoričari procenjuju da je on bio vođa drevnog Izraela od otprilike 970. do 931. godine pre nove ere.

Na prstenu kralja Solomona nalazio se pečat za koji se kaže da sadrži simbol koji se sastoji od dve zvezde koje se preklapaju (poput moderne Davidove zvezde koja se nalazi na zastavi Izraela). Pošto je Bog dao veliku mudrost kralju Solomonu, kaže se da je ovaj pečat koristio za zaštitu jer mu je omogućavao da zapoveda demonima i da se čuva od njih.

Na određenim vrstama Poligonatum mogu se naći udubljenja ili ožiljci na krtolama korena biljke koji podsećaju na simbol, i zato je Poligonatum tako snažno povezan sa kraljem Solomonom i zaradio je zajednički naziv „Solomonov pečat“. Prema predanju i legendi o biljci, kaže se da je sam kralj Solomon stavio svoj pečat na biljku jer je prepoznao njenu vrednost u zdravlju, lečenju i zaštiti.

Solomonov pečat u Viccan Lore
U Viki je biljka povezana sa elementom vode i planetom Saturnom, a koristi se u proslavama jesenjeg ravnodnevnice. Praktikanti Vike imaju mnogo upotreba za Solomonov pečat.

Smatra se da pomaže osobi da traži i prihvati promenu, a istovremeno pomaže u sposobnosti donošenja teških odluka. Može se koristiti da pomogne u razbijanju obrazaca i promeni navika, a istovremeno olakšava ove tranzicije. U Viki, Solomonov pečat se takođe koristi u ljubavnim napitcima. Njegovo uključivanje ima za cilj da ojača posvećenost, a istovremeno zapečati obećanje, zakletvu ili čini.

Kada su uključeni u tamjan, Vikanci koriste koren Solomonovog pečata za zaštitu, odagnavši negativnu energiju ili štetne duhove. Nasuprot tome, Solomonov tamjan pečata takođe privlači duhove i pozitivnu energiju. Solomonov koren pečata se nosi kao amajlija za zaštitu i mudrost.

Pogodne prilike za poklone za Solomonov pečat

Solomonov pečat je divan cvet koji se može uključiti u bukete drugog cveća za delikatan akcenat. Zbog svoje simbolike može biti prikladan poklon za osobu koja je nedavno diplomirala, stekla mudrost ili prebrodila težak period u životu. Za zabavan povratni poziv u viktorijansko doba, možete ga dostaviti zajedno sa tajnim vestima bliskom pouzdaniku.

Česta pitanja o Solomonovom pečatu:
Šta simbolizuje cveće Solomonovog pečata?
Na jeziku cveća, Solomonov pečat simbolizuje tajnost, mudrost, mir i trijumf dobra nad zlom.

Da li cvetovi Solomonovog pečata simbolizuju ljubav?
Cvetovi Solomonove foke nisu simbol ljubavi. Oni simbolizuju tajnost, mudrost, mir i trijumf dobra nad zlom.

Da li se cveće Solomonovog pečata vraća svake godine?
Biljke Solomonove foke imaju rizomatske korene koje ih čine višegodišnjim tako da svake godine ponovo rastu.

Koliko dugo traje cveće Solomonovog pečata?
Solomonov pečat obično cveta početkom do sredine proleća i traje do sredine leta.

Da li je Solomonov pečat toksičan?
Toksičnost Solomonovog pečata varira između vrsta. Dok su listovi, koreni i izdanci određenih vrsta jestivi, drugi mogu biti toksični za ljude i pse. Bobice biljke Solomonovog tuljana su toksične i ne treba ih unositi u organizam.

Značenje Solomonovog pečata: poslednja reč
Bez obzira da li se nadate da će Solomonov pečat u vašu baštu doneti mudrost, mir ili zaštitu, on će sigurno dodati dašak elegantne lepote svakom mestu gde raste.