<a href=Kako zalijevati biljke Dracaena Marginata osnovni saveti” width=”1024″ height=”682″ />

Sve što treba da znate o zalivanju Dracaena Marginata u zatvorenom prostoru

Dracaena Marginata je popularan dodatak svakom domu ili kancelariji. Njegovo živo lišće osvetljava prostoriju i istovremeno poboljšava kvalitet vazduha. Dracaena Marginata nije zatvorena biljka koja zahteva mnogo održavanja, ali vlasnici moraju da je pravilno zalivaju. Srećom, nije potreban stručni baštovan da bi zadovoljio potrebe prelepe biljke.


Kada i kako zalijevati biljke Dracaena Marginata – najvažnije
Biljke Dracaena Marginata obično zahtevaju zalivanje svakih 5 do 7 dana u proleće i leto i svakih 7 do 14 dana tokom zimskih meseci. Ove tropske biljke neće tolerisati prenavodnjenu i zasićenu bazu tla. Zalivajte kada su gornjih 3 ili 4 inča gornjeg sloja zemlje suvi na dodir i koristite destilovanu ili filtriranu vodu ako je moguće.

O Dracaeni Marginata

Dracaena Marginata potiče sa Madagaskara. Oni čine deo roda Dracaena i deo su porodice Asparagaceae, a njeni najpoznatiji članovi su baštenske špargle i agave.

Zbog svog porekla, Dracaena Marginata preferira tople uslove i dobro drenirajuće zemljište. Stoga je pogodan samo za uzgoj u zatvorenom prostoru u oblastima gde temperature padaju ispod 65 F (18,3 C).

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Voda je neophodna za zdrav rast biljaka jer obezbeđuje pritisak na pojedinačne ćelije. Kada biljka ima malo vode, ona vene, vidljivo se spuštajući. Ćelije se skupljaju i jednostavno ne mogu da drže stabljike i listove pod normalnim pritiskom.

Voda takođe prenosi hranljive materije iz zemlje u biljku, pomažući joj da stvori aminokiseline koje ne može da napravi samo fotosintezom.

Kada zaliti Dracaena Marginata

Za optimalno zdravlje biljaka Dracaena Marginata, želećete da dozvolite da se osnova tla malo osuši između svakog ciklusa zalivanja. Ove biljke su podložne preterano vlažnom ili zasićenom tlu, što može dovesti do usporavanja rasta i potencijalnog privlačenja štetočina, buba i bolesti.

Kako znate kada Dracaena Marginata treba zalivanje?
Biljke Dracaena Marginata treba malo da se osuše između ciklusa zalivanja. Dodirnite prstima gornja dva inča zemlje i sačekajte dok ne počnu da se suše, ali još nisu kruti ili pahuljasti.

Ne čekajte da biljka uvene, klone ili počne da gubi boju, ili će možda trebati nedelje da se oporavi.

Kako proveriti kada zaliti Dracaena Marginata
Test prstima će vam reći kada se gornja dva ili tri inča osuše, ali još nisu potpuno suva. Ovo je od suštinskog značaja da znate kada treba dodati još vode.

Meriči vlage mogu dobro da rade, ali ćete i dalje morati da shvatite koja merenja odgovaraju potrebama biljke na osnovu dodirivanja tla.

Testiranje težine biljke je manje efikasno jer Calathea ostaje dovoljno vlažna da ne menja mnogo težine tokom sušenja.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Dracaena Marginata može tolerisati malo suvog vazduha iz grejača ili prozora, ali će im možda trebati manje zalivanja nego obično ako se nalaze u vlažnoj prostoriji.

Dobro drenirajuće zemljište za kaktuse ili orhideje može dovesti do potrebe za redovnijim zalivanjem jer se suši brže od mešavina koje zadržavaju vlagu.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Ovim sobnim biljkama je potrebno mnogo manje vode zimi, obično im je potrebna voda samo svakih 10 do 14 dana ili više.

Tokom leta, možda ćete morati da zalivate jednom nedeljno ako je vreme suvo u vašem domu, bilo zbog toplote ili klimatizacije.

Kako zalijevati biljke Dracaena Marginata

Kako zalivate Dracaena Marginata i šta koristite za proces, važno je koliko često to radite.

Osnovni značaj dobre drenaže
Dracaena Marginata treba dobru drenažu, tako da korenje ne trune zbog stajaće vode.

Njihovo korenje prerasta u lišće i labavu koru koju spuštaju zrela stabla džungle u prirodnom okruženju. Ovaj materijal dobro drenira, pa oponašajte tu teksturu u mešavini za zalivanje za dobre rezultate. Organski materijal je potreban da deluje kao sunđer i drži vodu.

Koja vrsta vode je najbolja za Dracaena Marginata
Dracaena Marginata je posebno osetljiva na fluor. U komercijalnim vodičima za uzgoj dobro je primećeno da je ovim biljkama potrebna filtrirana ili destilovana voda da bi se sprečile mrtve tačke na listovima.

Ako primetite mrtve tačke, promenite vodu koju koristite. Ostavljanje vode iz slavine može da smanji fluor, ali ove biljke su previše osetljive za taj trik. Kišnica može dobro da funkcioniše.

Tehnike zalivanja
Svoje biljke zalivate tehnikama zalivanja odozdo prema gore ili odozgo.

Zalivanje odozgo nadole
Ako je zalivanje odozgo nadole daleko najlakši i manje neuredan pristup. Sipajte vodu oko osnove stabljike i sprečite prskanje po lišću. Natopite celo tlo tako što ćete se ravnomerno pomerati oko lonca.

Donje zalivanje je jednostavno kao stavljanje lonca u kantu ili posudu koja je veća od nje. Napunite posudu vodom dok ne dostigne 3/4 visine lonca. Pustite da se biljka kratko natopi dok vrh zemlje ne bude vlažan na dodir, a zatim je ostavite da se ocedi u sudoperu ili kadi dok ne prestane da kaplje.

Koliko vode dodati
Manjim biljkama Dracaena Marginata potrebno je samo 8 unci ili tako da zasiti svoje tlo.

Velikim biljkama će verovatno trebati bliže litar ili više da bi ih u potpunosti zadovoljile.

Šta raditi sa otpadnom vodom
Ako je biljka u tanjiru ili poslužavniku, obavezno izlijte oticanje nakon zalivanja. Biljke dracene su veoma osetljive na sedenje u višku vode.

Znaci da možda previše zalivate svoju Dracaena Marginata

Opušteno, požutelo lišće, usporen ili spor rast i mekano deblo ili grane su uobičajeni znaci da možda previše zalivate svoju Dracaena Marginata.

Ako primetite znake prekomernog zalivanja, ostavite biljku da se dobro osuši. Možete nastaviti da zamagljujete njegove listove, ali tlo mora biti potpuno suvo pre nego što ga ponovo zalivate.

Znaci da možda podlivate svoju Dracaena Marginata
Hrskavi listovi, uvenuće, opadanje lišća, porumenelost na vrhovima listova ili spor rast su uobičajeni znakovi da je vaša Dracaena Marginata pod zalivanjem.

Dracaena Marginata je biljka otporna na sušu i ne smeta joj da se tlo potpuno osuši. Ali im je potrebno zalivanje najmanje svake dve nedelje, ponekad i više.

Osigurajte svoju Dracaena Marginata odgovarajuću izloženost svetlosti i temperaturu okoline jer oboje mogu ubrzati gubitak vlage.

Česta pitanja o zalivanju Dracaena Marginata:

Da li da zamaglim biljku dracaena marginata između zalivanja?
Dracaena Marginate će imati koristi od laganog zamagljivanja svakih nekoliko dana do nedelje. Koristite osnovni mister i koristite destilovanu ili kišnicu ako je moguće da biste izbegli smeđe mrlje na listovima.

Koji su najčešći znaci da je Dracaena Marginata potrebna zalivanje?
Hrskavi listovi, uvenuće, opadanje lišća, porumenelost na vrhovima listova ili spor rast su uobičajeni znakovi da je vaša Dracaena Marginata pod zalivanjem.

Koji je najbolji način za zalivanje Dracaena Marginata?
Najbolji način za zalivanje Dracaena Marginata je odozgo dok voda ne otiče slobodno sa dna. Obavezno ispraznite posudu jer ne može da stoji u vodi.

Koliko vode treba Dracaena Marginata?
Dracaena Marginata treba zalijevati dok voda lako ne poteče sa dna posude, a zatim ostaviti da se ocijedi.

Da li je u redu da dobijete vodu na listovima Dracaena Marginata?
Malo vode na lišću je u redu, ali obrišite sve natopljene listove da biste smanjili rizik od štetočina i bolesti.

Šta da radim ako zalijem svoju Dracaena Marginata?
Ako biljka ne može da se osuši samo preskakanjem nekoliko ciklusa zalivanja, pokušajte da presadite svoju Dracaena Marginata sa boljom mešavinom za drenažu ako tlo ostane zasićeno ili se sporo suši.

Da li mogu da zalivam svoju Dracaena Marginata vodom iz slavine?
Dracaena Marginata može biti osetljiva na visoke nivoe fluorida u vodi iz slavine, tako da je često najbolje koristiti destilovanu, filtriranu ili kišnicu ako je ikako moguće.

Okončanje

Biljke Dracaena Marginata uživaju u vlažnom okruženju, ali ne žele da tlo ostane vlažno sve vreme. Uravnotežite vlažnost i ciklus zalivanja kako biste osigurali da biljka dobije dovoljno vode bez da se utopi u sopstvenom tlu.