neverovatnih upotreba i prednosti biljaka kaktusa

Biljke kaktusa dodaju fantastičan arhitektonski osećaj svakoj kolekciji kućnih biljaka. Pored toga, biljke kaktusa takođe imaju nekoliko neverovatnih upotreba i prednosti, kao što je prečišćavanje vazduha i pružanje bogatstva simbolične vrednosti. U ovom članku ću proći kroz 15 neverovatnih upotreba i prednosti biljaka kaktusa.


Neverovatna upotreba i prednosti biljaka kaktusa
Pregled sadržaja:

O biljkama kaktusa

Biljke kaktusa su grupa bodljikavih sukulenata iz porodice Cactaceae, koja sadrži oko 1.750 vrsta. Ogromna većina biljaka kaktusa je poreklom iz delova Amerike. Međutim, jedna ili dve vrste su poreklom iz delova Afrike.

Kao sukulenti, biljke kaktusa imaju mesnatu teksturu koja im omogućava da skladište vodu. Biljke kaktusa su takođe prekrivene bodljama koje izlaze iz lukovičastih struktura zvanih areole. Većina biljaka kaktusa takođe proizvodi šarene, cevaste cvetove koji se obično otvaraju noću.

Biljke kaktusa dolaze u nekoliko oblika, veličina i vrsta. Neke biljke kaktusa, kao što su bačvasti kaktusi, imaju niski, zaobljen oblik. Drugi, poput čuvenog kaktusa Saguaro ( Carnegiea gigantea ), imaju visoku naviku rasta poput drveta.
15 neverovatnih upotreba i prednosti biljaka kaktusa:
1) Kaktusi su fantastične ukrasne biljke

Zbog svog raznolikog izgleda, biljke kaktusa nude zapanjujuću raznolikost kao ukrasne biljke. Mnoge biljke kaktusa imaju veliku arhitektonsku privlačnost zbog svojih zaobljenih oblika ili oblika nalik drvetu. Različiti kaktusi takođe imaju različite bodlje, nudeći još više raznolikosti.

Mnoge biljke kaktusa koje se prodaju kao kućne biljke su prilično kompaktne. Ovo vam omogućava da lako sakupite nekoliko različitih. U pravim uslovima, neki kaktusi mogu čak proizvesti šareno cveće.
2) Biljke kaktusa mogu pomoći u prečišćavanju vazduha
Biljke kaktusa mogu pomoći u prečišćavanju vazduha

Biljke kaktusa takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u našim domovima. Kao i mnoge biljke, biljke kaktusa apsorbuju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik. Biljke kaktusa takođe mogu pomoći u uklanjanju potencijalno štetnih hemikalija poznatih kao VOC ( isparljiva organska jedinjenja ) iz vazduha.

VOC se proizvode od predmeta za domaćinstvo , uključujući lepkove, proizvode za čišćenje, boje i vinil podove. Neke studije koje su ispitivale zdravstvene rizike koje predstavljaju VOC povezale su ova jedinjenja sa povećanim rizikom od raka.
3) Biljke kaktusa mogu imati zdravstvene prednosti

Neke vrste kaktusa, poput kaktusa bodljikave kruške ( Opuntia ficus-indica ), mogu imati lekovite koristi. Kaktusi od bodljikave kruške se obično koriste za pravljenje želea sa antivirusnim svojstvima. Prema nekim istraživanjima , kaktusi bodljikave kruške takođe mogu pomoći u zaštiti naših nervnih ćelija.

Kada se bezbedno progutaju, kaktusi bodljikave kruške takođe pružaju mnogo antioksidanata. Ove biljke kaktusa takođe mogu pomoći u snižavanju holesterola i regulaciji nivoa šećera u krvi.
4) Neke biljke kaktusa imaju kulinarsku upotrebu
Neke biljke kaktusa imaju kulinarsku upotrebu

U mnogim kulturama Indijanaca i Južne Amerike, biljke kaktusa su prvenstveno uzgajane kao usevi. Kao takvo, jedenje plodova i jastučića kaktusa pruža nekoliko nutritivnih prednosti.

Biljke kaktusa su prepune nekoliko vitamina i minerala, uključujući vitamin C i kalijum. Jastučići kaktusa se često kuvaju ili peku, dok se plodovi kaktusa obično mogu jesti sirovi. Samo zapamtite da uklonite bodlje i kožu pre nego što pojedete bilo koji deo biljke kaktusa.
5) Kaktusi mogu pomoći u poboljšanju produktivnosti

Biljke kaktusa takođe mogu da vam pomognu da izoštrite fokus i poboljšate svoju produktivnost. Jedna studija je pratila da li su kancelarijski radnici u Holandiji i Velikoj Britaniji produktivniji sa biljkama u blizini.

Prema podacima, učesnici su zabeležili porast produktivnosti od 15% kada su zatvorene biljke bile u blizini. Učesnici su se takođe osećali manje pod stresom i više angažovani u svom poslu. Dakle, biljke kaktusa mogu biti dobar dodatak vašoj kućnoj kancelariji.
6) Biljke kaktusa mogu poboljšati vaš san

Imati biljke kaktusa u blizini takođe može poboljšati vaš san. Studije sprovedene na astronautima u dugotrajnoj izolaciji pokazuju da nam biljke mogu pomoći da bolje spavamo. Biljke kaktusa takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u našim spavaćim sobama, smanjujući prisustvo VOC.

Prema podacima u jednom eksperimentu , učesnici su spavali čvršće kada su mogli da vide ili pomirišu biljke. Učesnici su bili u stanju da bolje regulišu svoj centralni nervni sistem i imali su niži nivo kortizola.
7) Biljke kaktusa mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti
Biljke kaktusa mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti

Pored nutritivnih prednosti, biljke kaktusa su takođe dobre za naše mentalno zdravlje. Prema nekim studijama , interakcija sa biljkama može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, pomažući nam da se osećamo srećnije.

Dve grupe od 24 mladića pratili su nivo stresa prilikom rada za računarom ili presađivanja sobne biljke. Učesnici koji su radili sa biljkom bili su manje pod stresom i takođe su pokazali niži krvni pritisak.
8) Biljke kaktusa deluju kao prirodna zvučna izolacija

Biljke kaktusa takođe mogu poboljšati akustiku u našim domovima delujući kao prirodna zvučna izolacija. Većina biljaka može da apsorbuje zvučne talase kroz svoje lišće i stabla. Neke studije su pokazale da biljke mogu zapravo nadmašiti mnoge druge materijale za zvučnu izolaciju kada se koriste kao živi zidovi.

Međutim, biljke kaktusa podižu ovo na potpuno novi nivo. Kaktusi su relativno gusti i imaju veću površinu od mnogih drugih biljaka, što im omogućava da apsorbuju više zvuka.
9) Kaktuse je prilično lako uzgajati

Iako biljke kaktusa mogu izgledati zastrašujuće, mnoge od njih je zapravo prilično lako uzgajati. Biljke kaktusa mogu da uspevaju nekoliko godina ako su ispunjeni njihovi osnovni zahtevi.

Biljkama kaktusa je potrebno otprilike šest sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana. Postavljanje biljaka kaktusa blizu prozora okrenutih prema jugu pruža idealnu količinu svetlosti. Biljke kaktusa takođe zahtevaju niske do umerene nivoe vlažnosti i temperature između 65 i 85ºF.
10) Biljkama kaktusa nije potrebno puno vode
Biljkama kaktusa nije potrebno puno vode

Biljke kaktusa su posebno prilagođene za očuvanje vode. Biljke kaktusa čuvaju vodu u svojim sočnim stablima, omogućavajući im da prežive sušu. Mnogi kaktusi takođe oslobađaju višak vode noću, minimizirajući gubitak vode.

Čak i kada raste u zatvorenom prostoru, biljkama kaktusa nije potrebno puno vode. Zalijte biljke kaktusa kada je najmanje 90% zemlje suvo. To obično znači zalivanje svakih desetak dana tokom proleća i leta.
11) Kaktusi dolaze u nekoliko vrsta

Jedna od glavnih prednosti biljaka kaktusa je njihova čista raznolikost. Porodica Cactaceae sadrži oko 1.750 vrsta, koje su podeljene između skoro 130 rodova. Kao takve, biljke kaktusa nude fantastičan raspon oblika i veličina.

Popularne vrste kaktusa uključuju božićni kaktus ( Schlumbergera spp.), kaktus riblje kosti ( Disocactus anguliger ) i kaktus od perja ( Mammillaria plumosa ). Mnogi od ovih kaktusa mogu se lako uzgajati kod kuće.
12) Biljke kaktusa uspevaju u sušnim zemljištima

Zbog svoje sposobnosti da čuvaju vodu, biljke kaktusa uspevaju u vrućim, sušnim klimama. Neke vrste kaktusa mogu čak preživeti u južnoameričkoj pustinji Atakama. Kao takve, biljke kaktusa najbolje rastu na labavim zemljištima siromašnim hranljivim materijama sa brzom drenažom.

Možete kupiti već pripremljene mešavine zemlje za kaktuse ili napraviti sopstvenu mešavinu. Koristite jednaku mešavinu standardne mešavine za zalivanje i malo krupnog peska ili finog zrna dopunjenog perlitom.
13) Biljke kaktusa mogu se uzgajati na otvorenom
Biljke kaktusa mogu se uzgajati na otvorenom

Iako se obično uzgajaju kao kućne biljke, mnoge vrste kaktusa mogu se uzgajati i na otvorenom. Većina biljaka kaktusa će uspevati na otvorenom u USDA zonama od 5 do 11, u zavisnosti od tačne vrste.

Biljke kaktusa trebaju labava, dobro drenirajuća tla i najmanje šest sati punog sunca dnevno. Biljke kaktusa su takođe idealne za kseriscape bašte koje se oslanjaju na minimiziranje upotrebe vode.
14) Kaktusi su otporni na jelene

Biljke kaktusa su takođe veoma otporne na jelene zahvaljujući svojoj mesnatoj teksturi i redovima bodlji. Čak i najgladniji ili radoznali jeleni će izbegavati biljke kaktusa kada budu svesni bodlji.

Kao takve, biljke kaktusa mogu biti odličan način za zaštitu ranjivih biljaka od jelena koji pasu. Postavljanje barijere od kaktusa ispred ranjivih biljaka odvraća jelene od traženja hrane.
15) Kaktusi su simbolične biljke

Biljke kaktusa simbolizuju različite kvalitete u različitim kulturama. Biljke kaktusa obično simbolizuju izdržljivost, snagu i otpornost u suočavanju sa nedaćama. Kaktusi takođe mogu predstavljati čednost i čistotu.

U nekim kulturama Indijanaca, kaktusi poput kaktusa Saguaro smatrani su svetim. Cvet kaktusa Saguaro je takođe zvanični državni cvet Arizone.
Često postavljana pitanja o upotrebi i prednostima kaktusa
Za šta su dobre biljke kaktusa?

Biljke kaktusa su fascinantne biljke koje se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru kao sobne biljke. Neke vrste kaktusa su jestive i mogu imati zdravstvene prednosti. Biljke kaktusa takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha ili smanjenju stresa i anksioznosti.
Gde treba postaviti kaktuse u kući?

Kaktuse treba staviti u topla, sunčana područja vašeg doma. Kaktusima je potrebno najmanje šest sati sunčeve svetlosti svakog dana, pa ih postavite blizu prozora okrenutih prema jugu. Većina biljaka kaktusa uspeva na toplim temperaturama između 65 i 85ºF sa niskom do umerenom vlažnošću.
Koje su zdravstvene prednosti pijenja vode od kaktusa?

Veruje se da voda od kaktusa ima nekoliko zdravstvenih prednosti. Voda za kaktuse sadrži prirodne šećere, ali je takođe niska u kalorijama. Osim toga, voda za kaktuse takođe sadrži mnogo antioksidanata i minerala poput magnezijuma i kalijuma.
Upotreba i prednosti kaktusa – završno

Biljke kaktusa imaju zapanjujući spektar upotreba i prednosti. Ove biljke se lako uzgajaju i dolaze u nekoliko vrsta. Štaviše, biljke kaktusa takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha i smanjenju stresa. Neke biljke kaktusa su jestive i potencijalno bi mogle imati medicinske ili nutritivne koristi.