Kada i kako presaditi biljku žada osnovni saveti

Sve što treba da znate o presađivanju biljaka od žada kod kuće
Presađivanje je dovoljno jednostavna praksa, ali sukulentima kao što su biljke od žada (Crassula ovata) potrebna je dodatna briga tokom procesa kako bi se izbegla oštećenja. Previše je lako da se stabljike slome ili pojedini listovi otkinu. Uz pažljivo rukovanje i saksiju koja je samo malo veća od stare, vaša biljka žada bi uskoro trebalo da napreduje u svom novom domu. Naučite kada se presađivanje preporučuje posebno za biljku žada.


Presađivanje biljaka od žada – najvažnije
Premještanje biljke žada u novu saksiju ne zahtijeva posebne alate, samo vaše ruke. Sačekajte da se biljka snažno veže za koren i svaki put prelazite samo u nešto veći kontejner. Većini biljaka od žada biće potrebno presađivanje svake druge godine ili manje.

Zašto bi presađivanje biljaka od žada moglo biti neophodno

Kao i svim kućnim biljkama, većini sorti žad biljaka na kraju su potrebne veće saksije dok rastu. Međutim, dovoljno sporo rastu da je to potrebno samo jednom u nekoliko godina za većinu biljaka. Biljke od žada uglavnom trebaju presađivanje samo iz razloga rasta.

Oni su hranilice male potražnje i ne smeta im ako se mešavina zemljišta vremenom zbije ili peskovita. Takođe je u redu presaditi biljku od žada samo zato što ste pronašli novu sadilicu koja vam se više sviđa, sve dok je odgovarajuće veličine za korijensku kuglu.

Koliko često je biljkama od žada potrebno presađivanje?
Zahvaljujući sporoj stopi rasta od samo 1 do 2 inča godišnje, biljke od žada retko trebaju presađivanje čak i jednom godišnje. Često je u redu presađivati ih samo svake druge godine ili čak i manje, u zavisnosti od rasta i koliko su vezani za koren.

Rast korena je spor kao i gornji rast, tako da ne bi trebalo da se prebrzo povećavaju u veličini saksije. Biljke od žada ne smetaju da su donekle vezane za koren. Čak i kada koreni dosegnu ivice saksije i počnu da kruže, to ne bi trebalo da povredi biljku ili zaustavi njen rast.

Međutim, korenje koje viri iz rupa za zalivanje na dnu saksije ukazuje na to da je konačno vreme za presađivanje.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju

Najbolje je presaditi (i razmnožavati) većinu sobnih biljaka, uključujući biljke od žada, tokom sezone aktivnog rasta.

Proleće i leto daju biljkama najbolji odgovor na stres preseljenja u novu saksiju. Koreni će brzo prerasti u novo tlo, smanjujući mogućnost truljenja korena i drugih problema koji se mogu razviti tokom zime.

Međutim, biljka koja je jako vezana za koren ili ona sa oštećenom saksijom je u redu za presađivanje bez obzira na godišnje doba. Ne dozvolite biljci da se bori samo zato što je pogrešno doba godine ako mislite da bi vam pomogla malo veća saksija ili nova mešavina za saksije.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju biljaka od žada
Biljke žada najbolje rastu u dobro dreniranom zemljištu koje ipak zadržava malu količinu vlage oko korena jer je sukulent.

Pokušajte da počnete sa komercijalnom mešavinom kaktusa ili orhideja koja se zasniva na kombinaciji fine i grube kore. Dodajte krupni pesak i dodatnu plovućku ili perlit. Mešavina treba da bude dva dela mešavine kaktusa ili orhideja, dva dela peska i jedan deo perlita ili plovućca. Ovo će učiniti tlo dovoljno teškim da spreči da se velike biljke žada prevrnu pod sopstvenom težinom pošto su prilično plitko ukorenjene.

Uverite se da mešavina zemlje koju koristite kao podlogu ima neki organski materijal kao što je kora ili šumska ilovača jer je biljkama od žada potrebna voda koja se zadržava oko korena u malom stepenu.

Koji će mi alati trebati prilikom presađivanja biljaka od žada?
Ako presađujete biljku samo da biste joj dali više prostora za rast, ne bi vam trebali biti potrebni posebni specijalni alati. Ravna ručna lopatica ili lopatica mogu pomoći da se biljka olabavi iz kontejnera ako se korenje čvrsto pritisne na zidove. Takođe vam može pomoći da podelite biljku žada ako je velika i zrela.

Pobrinite se da imate pri ruci svoju novu saksiju ili kontejner i dosta dodatne mešavine za saksije kako biste popunili prazninu oko korenove kugle. Štapić za jelo može razdvojiti korenje ili olabaviti bilo koju staru mešavinu za saksije koju želite da uklonite. Ove biljke nisu previše osetljive na osiromašene hranljive materije ili zbijanje, tako da to obično nije potrebno osim za biljke žada koje se najviše vezuju za koren.

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije

Pomerite se samo za jednu kategoriju veličine, ili oko ½ inča sve do korenske kugle, u bilo kom trenutku. Biljke od žada više vole da se osećaju malo gužve nego da budu smeštene u velikom, prevelikom loncu. Ovo je zajednička osobina mnogih sukulenta, kaktusa i sličnih sobnih biljaka.

Ako je vaša biljka od žada rasla u loncu od 4 inča, pređite na saksiju od 5 inča prilikom sledećeg presađivanja. Ovo ostavlja ½ inča prostora sa obe strane za rast. Biljke žada podjednako dobro rastu u glinenim i plastičnim posudama. Zastakljene posude i posude se preporučuju preko gola terakota jer materijal može zadržati previše vlage za ove biljke.

Kako presaditi svoju biljku žada

Počnite tako što ćete odrezati bilo kakvo oštećeno, osušeno ili mrtvo biljno tkivo. Uradite malo orezivanje ako je biljka nezgrapna, neuravnotežena ili preteška u jednom određenom području. Ovo smanjuje šanse za oštećenje dok biljku prenosite u novu saksiju. Ograničite rezidbu na manje od 10% ukupnog zdravog biljnog tkiva kako biste izbegli šokiranje biljke žada.
Gurnite ravnu ručnu gletericu ili nož za puter između zemlje i ivica lonca. Lagano olabavite klupko korena i otpustite zemlju na ivicama, tako da ima manje trenja dok skidate saksiju.
Okrenite biljku na jednu stranu, držeći stabljike biljke žada na samom dnu gde se susreću sa vrhom zemlje. Uhvatite posudu ili lonac drugom rukom i pokušajte da je olabavite bez previše naginjanja. Okrenite lonac ako možete da dobijete više poluge za otpuštanje.
Kada se koren biljke žada olabavi, nežno je stavite na korenje na sto ili radnu površinu. Proverite da li ima znakova oštećenja i uklonite svu zemlju koju ne želite da prebacite u novi kontejner. U ovom trenutku podelite biljku ako želite.
Stavite oko 1 inč mešavine za saksije u novi lonac ili kontejner. Postavite biljku žada u posudu i raširite korenje ako je moguće oko dna saksije. Držite biljku uspravno jednom rukom dok punite mešavinu za saksije oko bočnih strana. Pritisnite dole da pronađete džepove vazduha i dodajte zemlju dok se sve ne nabije oko biljke.

Nega posle presađivanja
Izbegavajte potrebu da zalivate biljku žada odmah nakon presađivanja. Koreni su osetljivi i biće posebno podložni truljenju u ovoj fazi, posebno ako ste podelili ili orezali i biljku žada.

Sačekajte do dve nedelje pre nego što zalijete svoju biljku žada, osim ako ne vidite znake uvenuća, naboranih ili opadajućih listova. Zalijte na prvi znak vodenog stresa, ali sačekajte da se biljka u suprotnom oporavi.

Pazite na hladan povetarac i dodatni vrući vazduh tokom prvog meseca nakon presađivanja. Biljke od žada vole svetle, sunčane lokacije i uspevaju na toplim temperaturama sa visokom vlažnošću.

Pored toga, pazite na uobičajene štetočine i bolesti biljaka žada.

Česta pitanja o presađivanju biljke žada:

Da li treba da potopim svoju biljku od žada pre presađivanja?
Pošto su biljke od žada osetljive na zalivanje, najbolje je da ih ne natapate tokom procesa presađivanja. Ali ako je biljka tvrdoglavo zaglavljena u premalom loncu, namakanje može biti jedina opcija. Samo pazite da ne zalivate nakon presađivanja.

Treba li zaliti biljku žada odmah nakon presađivanja?
Čak i ako ne natopite biljku žada pre presađivanja, ne treba je zalivati do dve nedelje nakon presađivanja.

Da li biljke od žada vole velike saksije?
Biljke od žada vole svoje posude na manjoj strani, a ne na većoj. Saksije treba da budu samo ½ do 1 inča veće od biljke sa svih strana.

Zašto je moja biljka od žada mlohava nakon presađivanja?
Stres i šok dovode do toga da mnoge biljke žada mlohaju nakon presađivanja, uključujući rano zalivanje ili upotrebu vlažne mešavine za saksije. Ako su listovi naborani, možda će im trebati voda.

Da li da zamaglim svoju biljku od žada nakon presađivanja?
Zamagljivanje biljke od žada nakon presađivanja se generalno ne preporučuje, ali je dobar trik koji će pomoći da se reznice ukorene nakon rezidbe.

Da li treba da oplodim svoju biljku žada nakon presađivanja?
Kao biljka koja preferira niske nivoe hranljivih materija, biljke žada ne uživaju u đubrenju nakon presađivanja. Sačekajte najmanje 4 meseca pre nego što dodate bilo kakvo đubrivo za biljke od žada i pokušajte da ne primenjujete hranljive materije u mesecima koji prethode presađivanju.

Okončanje

Biljci žada uopšte ne bi trebalo mnogo presađivanja, ali na kraju će zreloj biljci biti potreban najmanje 8 do 12 inča širok lonac da bi se smestila njena korenova kugla. Samo imajte na umu da spora stopa rasta znači da može potrajati decenija da biljka postane toliko velika.

Ako tražite svoju sledeću biljku žada, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke žada širom zemlje.