Koliko svetlosti treba biljkama srčanog filodendrona

Sve što treba da znate o preferencijama svetlosti u zatvorenom prostoru Heartleaf Philodendron

Srčani filodendroni (Philodendron hederaceum) su porijeklom iz Centralne i Južne Amerike i Zapadne Indije. Drugo ime koje mnogi ljudi zovu ovu biljku je „biljka draga“ zbog listova u obliku srca. Iako je generalno laka za negu, odgovarajući svetlosni uslovi su ključni da bi ove biljke uspevale u zatvorenom prostoru. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o svetlosnim zahtevima Heartleaf Philodendron.


Koliko svetlosti treba biljkama srčanog filodendrona?
Filodendroni srčanog lista zahtevaju srednju do jaku indirektnu sunčevu svetlost. Uverite se da nikakva direktna sunčeva svetlost ne dodirne vašu biljku, jer to može izazvati žutilo ili sprženo lišće. Vaša biljka će preživeti u uslovima slabog osvetljenja, ali neće ni rasti. Premalo svetla će rezultirati dugim ili dugim stabljikama.

Kratak pregled uloge svetlosti u zdravlju biljaka, rastu i zašto je to važno.

Sunčeva svetlost igra vitalnu ulogu u fotosintezi biljaka. Fotosinteza se dešava kada biljke koriste vodu, sunčevu svetlost i ugljen-dioksid za stvaranje kiseonika i energije uskladištene u molekulima glukoze.

Sićušne organele unutar vaše biljke, zvane hloroplasti, čuvaju sunčevu energiju tokom fotosinteze. Unutar hloroplasta nalazi se pigment koji apsorbuje svetlost zvan hlorofil, a ovi pigmenti su odgovorni za davanje lišća zelene boje. Oni apsorbuju energiju iz plavih i crvenih svetlosnih talasa koje daje sunce, a reflektuju talase zelene svetlosti, zbog čega biljke izgledaju zelene.

Prema tome, biljkama je potrebna sunčeva svetlost za fotosintezu, a one moraju da fotosintezuju da bi proizvele šećere koje koriste kao hranu. Bez sunčeve svetlosti, biljke ne bi preživele jer ne bi mogle da rastu.

Objašnjenje svetlosne terminologije:

U zavisnosti od biljke, biće im potrebna različita količina sunčeve svetlosti. Evo nekoliko objašnjenja za različite stepene sunčeve svetlosti:

Direktna sunčeva svetlost: puna sunčeva svetlost koja je direktno na biljci; da biste iskusili punu sunčevu svetlost, postavite svoju biljku blizu prozora okrenutog prema jugu
Delimična sunčeva svetlost: ovo je kada biljka prima direktnu sunčevu svetlost samo nekoliko sati dnevno, bilo uveče ili ujutru; najbolja pozicija za postizanje ove vrste osvetljenja je kada biljku postavite blizu prozora okrenutih prema zapadu ili istoku
Indirektna sunčeva svetlost: ovo je kada svoju biljku postavite tako da je samo van direktne sunčeve svetlosti, ali još uvek dobija jako svetlo; najbolje mesto za vašu biljku da dobije ovu vrstu svetlosti je nekoliko stopa udaljeno od prozora okrenutog prema jugu
Filtrirana sunčeva svetlost: ovo je kada biljku postavite iza providne ili čipkaste zavese ili tkanine za senku; na ovaj način biljka prima sunčevu svetlost kroz filter
Slabo osvetljenje: ovo je kada je biljka potpuno u senci; najbolje je da biljku postavite na prozor okrenut prema severu ako želite slabo osvetljenje; iako uslovi slabog osvetljenja često mogu zavisiti od količine ili veličine prozora u određenoj prostoriji
Uobičajeni uslovi osvetljenja. Biljke filodendrona srčanog lista dobijaju u svojim izvornim staništima.
Tipični svetlosni uslovi koje biljke srčanog filodendrona dobijaju u svojim izvornim staništima
Prirodna staništa srčanog filodendrona su tropske prašume Centralne i Južne Amerike i Zapadne Indije.

Svetlost koju bi ove biljke prirodno primile u prašumama je prvenstveno jarka indirektna sunčeva svetlost, zaštićena od direktne sunčeve svetlosti lišćem krošnje prašume. U nekim slučajevima, oni takođe mogu rasti u uslovima slabog osvetljenja ako krošnja prašume postane previše gusta.

Znaci da vaš srčani filodendron prima previše svetlosti

Ako vaš filodendron Heartleaf dobija previše sunčeve svetlosti, primetićete neke faktore razlikovanja. Ovi faktori uključuju lišće vaše biljke koje izgleda spaljeno, smeđe ili hrskavo na ivicama ili počinje da žuti. Lišće vaše biljke će takođe početi da vene.

Znaci da vaš srčani filodendron ne prima dovoljno svetla
Ako vaš srčani filodendron ne prima dovoljno sunčeve svetlosti, možda ćete primetiti da stabljike vaše biljke rastu duge ili dugačke sa nekoliko inča između listova. Takođe može dovesti do usporavanja rasta. Možda ćete takođe morati da presadite svoj Heartleaf Philodendron ako je prerastao svoju sadašnju posudu za saksije ili počinje da izgleda malo dugonogo.

Najbolja izloženost svetlu za filodendron koji se uzgaja u zatvorenom prostoru

Zbog svoje prirode lakog rasta, filodendroni Heartleaf se mogu uzgajati u širokom spektru uslova osvetljenja. Glavna stvar na koju treba da pazite (pored odgovarajućeg tla i ciklusa zalivanja) kada brinete o vašoj biljci je da ne postavljajte ga na mesto koje prima previše direktne sunčeve svetlosti. Filodendroni srčanog lista ne mogu da podnesu direktnu sunčevu svetlost, a njihovi listovi pokazuju pečenje i druge štetne neželjene efekte.

Srčani filodendroni optimalno rastu na srednjoj do jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti. Možete ih postaviti nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema jugu, dajući im savršenu jarko indirektno sunčevo svetlo.

Takođe ih možete postaviti na nekoliko stopa od prozora okrenutog prema istoku ili zapadu. Ovaj položaj će im obezbediti dobro indirektno svetlo ujutru ili popodne, štiteći ih od oštrine podnevne sunčeve svetlosti.

Pretpostavimo da nemate odgovarajuće osvetljenje za vaš Heartleaf filodendron. U tom slučaju, možete razmisliti o ugradnji mešavine fluorescentne i žarulje sa žarnom niti, što bi vašoj biljci trebalo malo više pojačati osvetljenje.

Oni će takođe preživeti u uslovima slabog osvetljenja, iako njihov rast može biti malo zakržljao ili spor. Takođe možete otkriti da im stabljike u ovim situacijama rastu malo duge ili dugačke.

Česta pitanja o svetlosnim zahtevima Heartleaf Philodendron:

Da li Heartleaf Philodendron živi pri slabom osvetljenju?
Srčani filodendron može da preživi u uslovima slabog osvetljenja. Međutim, verovatno ćete otkriti da vaša biljka ne raste optimalno u ovim uslovima osvetljenja. Vaša biljka bi mogla zakržljati, a stabljika bi mogla postati malo dugonoga.

Mogu li biljke Heartleaf Philodendron izdržati puno sunca?
Trebalo bi da izbegavate stavljanje svog Heartleaf filodendrona na punom suncu. Direktna sunčeva svetlost može dovesti do sprženih listova, listova koji su postali hrskavi i smeđi na ivicama ili žutih listova.

Kakva je vrsta svetlosti potrebna biljkama srčanog filodendrona?
Biljke srčanog filodendrona zahtevaju srednju do jaku indirektnu sunčevu svetlost. Postavljanje nekoliko stopa od prozora okrenutog prema jugu je optimalna pozicija sve dok se uverite da direktna sunčeva svetlost ne dodiruje njihovo lišće.

Takođe će se dobro snaći na nekoliko stopa od prozora okrenutog prema istoku ili zapadu. Na ovaj način će dobiti dobru indirektnu sunčevu svetlost ujutru ili uveče.

Da li će Heartleaf Philodendron živeti srećno u zatvorenom prostoru?
Srčani filodendroni su savršeni kandidati za uzgoj u zatvorenom prostoru. Lako se brinu o njima, dobro rastu u većini uslova osvetljenja i pogodni su za osvetljenje sa žarnom niti ili fluorescentno osvetljenje. Srčani filodendroni rastu optimalno u istom temperaturnom opsegu kao i većina ljudi, a to je još jedan razlog zašto su ove biljke tako pogodne za rast u zatvorenom prostoru.

Kako znate da li vaš filodendron srčanog lista dobija dovoljno svetlosti?
Znaćete da vaš Heartleaf filodendron dobija dovoljno svetlosti ako dobro raste. Srećna biljka će proizvoditi listove dugačke između 2-4 inča i moći ćete da vidite da uspeva.

Okončanje

Filodendroni srčanog lista zahtevaju srednju do jaku indirektnu sunčevu svetlost. Najbolja mesta za njihovo postavljanje u vašem domu bila bi nekoliko stopa udaljena od zapadnog, istočnog ili južnog prozora, uvek vodeći računa da direktna sunčeva svetlost ne dodiruje njihovo lišće. Oni će takođe rado rasti u uslovima slabog osvetljenja, ali to može dovesti do njihovog zaostajanja u rastu ili rasta nogu.