uobičajenih razloga za opadanje biljaka monstere

Uobičajeni uzroci i najbolja rešenja za opadajuće biljke Monstera

Kao jedno od velikih imena u svetu kućnih biljaka, biljke monstere je lako voleti zahvaljujući njihovoj ukrasnoj vrednosti i mnoštvu dodatnih pogodnosti. Iako su ove tropske biljke obično prilično lake za negu i mogu da žive srećno godinama, one mogu razviti probleme. Ako primetite da lišće vaše monstere visi, nemojte paničiti. Umesto toga, poradite na tome da otkrijete uzrok i izvršite neophodna prilagođavanja. Ako ne znate zašto listovi padaju, pogledajte ovaj vodič.


Razlozi zbog kojih vaša biljka monstera opada – najvažnije

Listovi biljke Monstera mogu pasti zbog problema sa zalivanjem, zemljom, svetlošću, temperaturom i vlažnošću. Međutim, najčešći uzroci su nedovoljno zalivanje, trulež korena i niska vlažnost. Zalijte kada se gornja dva inča zemlje osuši i postavite svoju biljku u odgovarajuće okruženje kako biste sprečili opadanje.

Uobičajeni razlozi opadanja biljaka monstere:
Iako bismo želeli da postoji samo jedan uzrok opuštene biljke monstere, otkrivanje uzroka ovog problema je malo teže. Pročitajte listu mogućih uzroka i vidite da li je jedan od njih u skladu sa vašim čudovištem.

1) Nedostatak vode

Jedan od najčešćih uzroka opadanja listova monstere je nedovoljno zalivanje. Ako vam je lišće mlohavo i opušteno, a tlo suvo, verovatno je kriv nedostatak vode.

Ako je to slučaj, redovno zalivajte biljku. Ciljajte da zalijete svoje čudovište kada se gornja dva inča zemlje osuši.

Takođe bi trebalo da ispitate mešavinu za saksije da biste bili sigurni da drži dovoljno vode. Ako se osuši samo nekoliko dana nakon što zalijete, možda ćete želeti da ga presadite u mešavinu zemlje koja zadržava više vlage.

Ako je vaše zemljište izuzetno suvo, možda ćete otkriti da voda brzo ističe iz zemlje kada zalivate. Ako je to slučaj, stavite sadilicu u posudu napunjenu sa nekoliko inča vode. Ostavite lonac u vodi oko sat vremena kako bi voda mogla da ide uz zemlju.

2) Prekomerno zalivanje
Dok su biljke monstere podjednako podložne prekomernom zalivanju kao i druge biljke. Istina je da biljkama treba voda, ali previše vode može izazvati probleme kao što je trulež korena.

Ne zaboravite da zalivate svoju biljku samo kada su gornja dva inča zemlje suva.

3) Loša drenaža
Čak i ako zalivate svoju biljku po pravilnom rasporedu, loše drenirajuće zemljište za saksije može dovesti do zasićenja tla. Kontejner bez ikakvih drenažnih rupa takođe može izazvati probleme.

Ne zaboravite da izaberete mešavinu za saksije koja dobro drenira. Veće čestice poput sitnih čestica borove kore, perlita i peska mogu pomoći u poboljšanju drenaže.

Pored toga, uverite se da sadilica vaše monstere ima drenažne rupe kako biste omogućili da višak vode pobegne.

4) Trulež korena

Gniloba korena se odnosi na grupu gljivičnih bolesti koje napadaju koren biljke.

Dok se trulež korena može pojaviti u različitim uslovima, češće je kada je tlo mokro. Zbog toga, loša drenaža i prekomerno zalivanje mogu podstaći razvoj truleži korena.

Kako gljive napadaju korenje, oni će postati ljigavi i na kraju će početi da se raspadaju. Kao što možda sumnjate, ovi koreni imaju poteškoća da upijaju vodu. Zauzvrat, pojavljuju se opušteni listovi.

Najbolji način za otklanjanje truleži korena je uklanjanje biljke iz saksije i pregled korena. Odrežite sve mrtve ili oštećene delove.

Zatim, presadite svoju monsteru koristeći mešavinu za saksije koja dobro drenira – i ne zaboravite da proverite da li lonac ima rupe za drenažu! Od ovog trenutka, vodite računa da zalivate samo kada se gornjih nekoliko inča zemlje za saksije osuši.

5) Nedostatak hranljivih materija
Iako ovo nije uobičajen uzrok uvenuća lišća monstere, to nije izvan domena mogućnosti.

Jedna hranljiva materija koju treba pažljivo pogledati je kalijum. Ovaj element je ključan za uzimanje vode, kao i za transplantaciju vode unutar biljke.

Kada vaša biljka monstera preraste svoju posudu i njeno korenje nema gde da ode, ona će postati vezana za koren. Kada se to dogodi, biljka postaje pod stresom.

Kao rezultat, može doći do opadanja listova. Ako je vaša biljka vezana za koren, presadite je u veću posudu. Takođe možete razmisliti o razmnožavanju vaše biljke Monstera.

7) Niska vlažnost
Biljke monstere preferiraju umerenu do visoku vlažnost ili između 40-80%. Ako je vaš dom suv, vaše biljke mogu postati nesrećne. Jedan od najznačajnijih znakova niske vlažnosti je opušteno lišće.

Najbolji način za povećanje vlažnosti je korišćenje ovlaživača. Takođe možete redovno prskati vazduh oko biljke vodom, ali ovo je samo kratkoročno rešenje.

8) Hladne temperature i promaje
Ako temperature padnu ispod 65ºF, biljke monstere mogu početi da se nadimaju. Stoga, nastojte da održite temperaturu vazduha između 65ºF-85ºF.

Čak i ako je vaša kuća topla, vaša biljka može i dalje patiti zbog hladnog propuha. Uverite se da je vaša monstera udaljena od spoljnih vrata, loše izolovanih prozora, otvora za klimatizaciju i bilo kojih drugih izvora hladnog promaja.

9) Loši svetlosni uslovi

Iako biljke monstere ne vole direktno svetlo, ipak im je potrebno mnogo jakog svetla. Ako ih stavite u tamno područje, neće uspevati (požutelo lišće monstere ili smeđe mrlje su takođe uobičajen znak).

Uverite se da je vaša biljka u oblasti koja prima najmanje šest sati jakog svetla svakog dana.

10) Štetočine koje sišu sok
Male štetočine, uključujući paukove grinje, lisne uši i tripse, ponekad napadaju biljke monstera. Ove male štetočine koriste svoje usne organe da popiju sok čudovišta.

Iako neki od ovih štetočina uglavnom nisu problem, veće infestacije mogu dovesti do uvenuća biljke.

Možete koristiti sapunastu krpu da uklonite mali broj štetočina. Međutim, ako imate posla sa većom infestacijom, možda ćete morati da prskate štetočine uljem od neema, insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljem.

Kako popraviti opuštenu biljku monstere

Iako se verovatno podrazumeva, lek za vašu opuštenu monsteru zavisiće od uzroka. Ako vašoj biljci nedostaje voda, poželećete da zalivate više, a ne manje! A ako je vaša monstera prezalivena, poželećete da smanjite količinu koju zalivate.

Uz to, ponekad je najbolji način delovanja proći kroz listu zahteva za negu biljaka monstera. Na ovaj način ćete se uveriti da je sve u skladu sa onim gde treba da bude.

Sve vrste biljaka monstere preferiraju dobro drenirano i dobro provetreno tlo za saksije. Međutim, ova mešavina takođe treba da zadrži vlagu između zalivanja.

Ako koristite zemlju za saksije koja ne drenira dobro, vaše tlo može ostati zasićeno. Ako se to dogodi, vaša biljka će biti izložena većem riziku od razvoja truleži korena.

S druge strane, zemljište koje sadrži previše peska ili perlita može prebrzo da se ocedi. Ovo može sprečiti vašu biljku monstere da ima dovoljno vode.

Kada želite da napravite sopstvenu mešavinu za zalivanje, možete kombinovati četiri dela sitne kore borove, jedan deo perlita i jedan deo kokosovog vlakna.

Alternativno, možete kupiti mešavinu za zalivanje na bazi treseta i dodati još malo sitne borove kore ili perlita.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu tla za monstere.

Svetlost
Biljke monstere preferiraju jarko, ali indirektno svetlo. Direktna svetlost može oštetiti njihove listove, ali puna senka može prouzrokovati opšti nedostatak energije.

Pokušajte da postavite svoje čudovište nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu ili u unutrašnjosti svetle sobe.

Temperatura & Vlaga
Zapamtite da su čudovišta tropske biljke! To znači da vole toplo i vlažno.

Održavajte temperaturu između 65ºF i 85ºF i vlažnost između 40-80%.

Iako ove biljke vole toplo, ne vole direktne izvore toplote. Zato ih držite dalje od otvora za grejanje, kamina i radijatora.

Ako vam je vazduh suv, povećajte vlažnost pomoću ovlaživača. Ovo će pomoći vašoj monsteri, ali će takođe koristiti bilo kojoj drugoj tropskoj kućnoj biljci.

Ciklusi zalivanja
Kao što smo već spomenuli, i nedovoljno zalivanje i prejedanje mogu uzrokovati opadanje listova. Stoga, morate pronaći savršenu ravnotežu zalijevanja dovoljno, ali ne previše.

Dobro pravilo je da se zaliva kada se gornja dva inča zemlje osuši. Jednostavno gurnite prst u tlo da proverite nivo vlage.

Kada zalivate, temeljno natopite zemlju. Takođe, obavezno ispraznite višak vode koji se skuplja u drenažnoj posudi.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje biljaka monstera.

Đubrenje

Iako biljke monstere nisu teške hranilice, imaće koristi od redovnog đubrenja.

Izaberite izbalansirano đubrivo za kućne biljke i razblažite ga do pola snage. Ciljajte da đubrite jednom u proleće i još jednom u leto.

Nije potrebno đubrenje tokom jeseni ili zime.

Štetočine i bolesti
Najčešći štetočini monstera uključuju štetočine koje sisaju kao što su lisne uši, paukove grinje i tripsi. Ako primetite ove štetočine na svom monsteru, možete ih poprskati insekticidnim sapunom, uljem neema ili hortikulturnim uljem.

Okončanje

Sada kada znate najčešće uzroke padanja biljaka monstere, vreme je da pogledate okruženje vaše biljke. Optimizacijom tla, svetlosti, temperature i drugih faktora, možete sprečiti i preokrenuti uvenuće lišća.

Ako tražite svoju sledeću biljku Monstera, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju Monstera širom zemlje.