uobičajenih uzroka požute lišće ljiljana

Kako se izboriti sa žutim lišćem ljiljana mira kod kuće

Sa svojim prelepim sjajnim zelenim listovima, zadivljujućim belim mrljama i bogatom simbolikom, mirni ljiljani su neke od najlepših sobnih biljaka. Ove tropske biljke koje ne zahtevaju održavanje savršena su polazna tačka za vlasnike kućnih biljaka početnika i nude sve vrste upotrebe i prednosti. Ali ako listovi vašeg ljiljana počnu da žute, to može biti velika briga. Ovaj članak će razmotriti najčešće razloge za žuto lišće ljiljana i kako da rešite problem kod kuće.

Uobičajeni razlozi zašto listovi ljiljana mira postaju žuti – osnovni
Listovi ljiljana mira mogu požuteti zbog različitih faktora okoline, ali najčešći razlog je prekomerno ili nedovoljno zalivanje. Drugi uzroci uključuju loš kvalitet vode, starenje lišća ili nedostatak hranljivih materija u zemljištu. Netačni nivoi svetlosti, promene temperature i niska vlažnost takođe mogu uzrokovati žuto lišće.

10 uobičajenih uzroka požute lišće ljiljana

1) Prekomerno zalivanje
Požutjelo lišće ljiljana može biti jedan od glavnih znakova da je biljka previše zalivana. Pored žutih listova, drugi simptomi prekomernog zalivanja uključuju smeđe vrhove na listovima i uvenulo lišće. Prekomerno zalivanje može dovesti do drugih problema kao što su trulež korena ili gljivične bolesti i štetočine ako se ne reši.

Mirni ljiljani, takođe poznati kao Spathiphillum, rastu u vlažnim uslovima u džunglama jugoistočne Azije i Južne Amerike. Ali iako više vole vlažno tlo, mrze da budu preplavljeni. Koristite prst da proverite tlo. Ako se oseća veoma vlažno, onda je biljka preterano zalivena.

Ljiljani mira imaju koristi od redovnog rasporeda zalivanja od otprilike jednom nedeljno. Da biste izbegli probleme poput prekomernog zalivanja, dajte biljci piće kada se gornji centimetar ili dva zemlje osuši

2) Podvodnjavanje

Podvodnjavanje može biti još jedan uzrok žućenja lišća miroljubivog ljiljana. Iako mirni ljiljani ne vole da budu preplavljeni, neće tolerisati ni suvo tlo. Ovim aroidima je potrebno prilično vlažno tlo i treba ih zalijevati otprilike jednom sedmično.

Da biste utvrdili da li je žuto lišće uzrokovano prekomernim zalivanjem ili nedovoljno zalivanjem, moraćete da obavite neki detektivski posao. Koristite prst ili higrometar da testirate tlo. Ako se oseća suvo ili se povlači sa ivica saksije, vaš mirni ljiljan je podvodan.

Sprečite nedovoljno zalivanje tako što ćete svom ljiljanu mira dati dobar napitak kada se gornji centimetar ili dva podloge za rast osuši.

3) Stari listovi
Ako samo jedan ili dva donja lista vašeg ljiljana požute, obično nema razloga za brigu. Kako ove biljke stare, starije lišće prirodno postaje žuto i opada. Kada stariji listovi ovako isteku, mirni ljiljan se može fokusirati na novi rast.

Ako stariji listovi počnu da žute i venu, jednostavno ih uklonite. Koristite čiste makaze da isečete ove žute listove u podnožju stabljike gde se susreće sa glavnom biljkom. Ako ovi stari žuti listovi padnu na tlo, očistite ih kako biste sprečili da se štetočine usele.

4) Netačni nivoi svetlosti

Drugi mogući uzrok žućenja listova na biljkama ljiljana je izlaganje netačnim nivoima sunčeve svetlosti. Ljiljani mira uspevaju na šumskom dnu tropske džungle i često dobijaju šarenu senku umesto direktne sunčeve svetlosti.

Kao kućne biljke, mirni ljiljani najbolje uspevaju kada im daju malo jarke indirektne sunčeve svetlosti i delimično senke. Sobe koje gledaju na sever ili istok su idealne lokacije za ove biljke. Ako se daje previše direktne sunčeve svetlosti, listovi ljiljana u suštini dobijaju žutu boju. Raznolike biljke mirnih ljiljana mogu biti posebno osetljive. Smeđe mrlje ili pruge na lišću su još jedan simptom previše svetla.

Previše senke takođe može da požuti lišće ljiljana jer biljka ne može dobiti dovoljno svetlosti za fotosintezu. To znači da se mirni ljiljan ne može hraniti sam.

5) Temperaturne fluktuacije
Ljiljani mira su sjajne biljke koje se ne održavaju, ali mogu razviti žuto lišće ako su izložene promenljivim temperaturama. Biljke ljiljana mira preferiraju temperature koje ostaju u rasponu od 55 do 85ºF (12 do 30ºC). Ako se pojavi temperaturni stres, onda žuto lišće može biti jasan simptom.

Biljke ljiljana mira ne vole hladne ili vruće propuhe iz ventilacionih otvora, prozora ili radijatora. Držanje podalje od oblasti sa promajem pomaže u održavanju stabilne temperature. Ako temperatura postane previsoka ili preniska, mirni ljiljan će razviti žuto lišće kao odgovor.

6) Nedostatak vlage

Kao starosedeoci tropske džungle, biljke mirnih ljiljana uspevaju u vlažnim uslovima. Prosečan nivo vlažnosti od oko 60% je idealan za mirne ljiljane kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Međutim, ako se vazduh oko biljke previše osuši, to može izazvati žuto lišće.

Da radim da li žuti mir ljiljan napusti je zbog niske vlažnosti, proverite da li listovi imaju braon vrhove. To je obično zbog niske vlažnosti ili nedovoljno zalivanja. Možete povećati vlažnost oko biljke pomoću ovlaživača ili posude sa šljunkom. Takođe možete zamagliti mirni ljiljan svakih nekoliko dana ili ga postaviti u kupatilo sa parom.

7) Kvalitet vode
Kada zalivate sobne biljke poput mirnih ljiljana, važno je osigurati dobar kvalitet vode. Korišćenje vode iz slavine može izazvati probleme kao što je žutilo lišća. To je zbog prisustva hemikalija u vodi iz slavine kao što su fluor i hlor.

Ako lišće vašeg ljiljana mira požuti, pogledajte zemlju. Ako vidite bele tačke posipane po zemljištu, to može biti nakupljanje soli iz vode lošeg kvaliteta. Koristite filtriranu ili dehlorisanu vodu kada zalivate svoj mirni ljiljan da biste to popravili.

8) Nedostatak hranljivih materija

Kao i sve biljke, mirnim ljiljanima su potrebni dobri nivoi hranljivih materija u svom tlu da bi podstakli novi rast. Žuto lišće može značiti da vaš mirni ljiljan ne unosi dovoljno hranljivih materija. Ovo je obično uzrokovano nedostatkom azota u zemljištu, koji pokreće fotosintezu.

Mirni ljiljani kojima nedostaje vitalnih hranljivih materija često pokazuju žuto ili venuće listove i slab rast. Da biste povećali hranljive materije u zemljištu, koristite razblaženo đubrivo za sobne biljke svakih šest do osam nedelja. Takođe možete osvežiti deo medijuma za gajenje svežom mešavinom da biste povećali nivo hranljivih materija.

9) Šok od presađivanja
Ako su biljke ljiljana nedavno presađene ili presađene, može im trebati vremena da se aklimatizuju. Ovo može dovesti do toga da neki listovi požute zbog šoka. Generalno, mirne ljiljane treba presađivati samo jednom godišnje jer rastu prilično sporo.

Ljiljani mira koji imaju žute listove koji nemaju braon vrhove verovatno pate od šoka. Zalijte biljku kao i obično, ali je držite u delimičnoj senci dok se ne oporavi. Takođe je dobra ideja izbegavati đubrenje biljke dok se ne oporavi.

Presađujte mirne ljiljane samo ako su vezani za koren. Proverite rupe u saksiji za rasadnik. Ako korenje vidljivo viri iz rupa, biljka je spremna za presađivanje.

10) Bolesti ili štetočine

Iako su relativno otporni na bolesti i štetočine, mirni ljiljani i dalje mogu razviti zaraze. Najčešći problemi su gljivične gljivice, brašnaste bube, insekti i trulež korena. U većini slučajeva, aktivnost ovih štetočina može izazvati žutilo lišća.

Gniloba korena je uzrokovana nedostatkom protoka vazduha oko korena zbog gustog tla. To znači da biljka sedi u previše vode, izazivajući žuto lišće. Promenite mešavinu zemlje za nešto što dobro drenira, ali i dalje zadržava malo vlage.

Gljivice se mogu kontrolisati pomoću lepljivih zamki. Uverite se da se zemlja dobro drenira kako biste ih sprečili od polaganja jaja. Za štetočine kao što su brašnaste bube, koristite ulje od neema ili insekticidni sapun i odrežite sve pljesnivo ili žuto lišće.

Kako popraviti žuto lišće na biljci ljiljana mira
Kako popraviti žuto lišće na biljci ljiljana mira
Prevencija je uvek najbolje rešenje za žuto lišće na biljci ljiljana mira. Ovo se oslanja na pružanje idealnih uslova za uzgoj ljiljana mira. Stvorite toplo, vlažno okruženje sa odgovarajućim nivoima sunčeve svetlosti da biste ponovili pod džungle.

Pravilno zalivanje vašeg ljiljana je najbolji način da sprečite žuto lišće. Ciljajte da zalivate biljku otprilike jednom nedeljno ako se gornji centimetar ili dva tla oseća suvo. Koristite vodu koja je destilovana ili filtrirana da sprečite nakupljanje hemikalija u zemljištu.

Takođe je neophodno imati odgovarajuće tlo za svoj mirni ljiljan. Koristite mešavinu koja dobro drenira i koja još uvek može da zadrži malo vode. Idealna kompozicija je mešavina komposta za sobne biljke, peska i perlita u razmeri 2:2:1. Koristite razblaženo đubrivo jednom u šest do osam nedelja da biste svom ljiljanu mira obezbedili puno hranljivih materija.

Negujte prave uslove za uzgoj tako što ćete svom ljiljanu mira dati mešavinu jarke indirektne sunčeve svetlosti i delimične senke. Održavajte temperaturu negde između 55 i 85ºF i izbegavajte vruće ili hladne propuhe. Održavajte nivoe vlažnosti na približno 60% zamagljivanjem ili upotrebom ovlaživača ili posude sa šljunkom. Nedavno razmnožene ili presađene biljke mirnih ljiljana mogu biti posebno podložne hladnom propuhu ili neprikladnim temperaturama.

Ako listovi vašeg ljiljana požute, istražite druge simptome da biste utvrdili tačan problem. Smeđi vrhovi listova znače da je krivac obično nedovoljno zalivanje ili niska vlažnost. Grudice belih mrlja u zemljištu su glavni znak lošeg kvaliteta vode.

Kada utvrdite uzrok, uklonite žute listove tako što ćete ih odrezati u dnu stabljike. Preduzmite odgovarajuće mere da rešite problem i vaš mirni ljiljan će se oporaviti. Vredi napomenuti da se biljke ljiljana smatraju toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Žuti lišće ljiljana mira – poslednja reč
Ljiljani mira su prekrasne tropske sobne biljke koje se ne mogu lako održavati. Ali požutelo lišće ponekad može da skine sjaj sa i naš Spathiphillum. Požutelo lišće je obično uzrokovano prekomernim zalivanjem, nedovoljno zalivanjem ili prirodnim starenjem lišća. Drugi uzroci uključuju loš kvalitet vode, nizak nivo hranljivih materija i neodgovarajuće uslove za uzgoj.

Ako tražite svoju sledeću biljku ljiljana mira koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ljiljane mira širom zemlje.