uobičajenih štetočina kućnih biljaka kako ih se otarasiti

Kućne biljke danas postaju prilično dekorativna norma u domaćinstvima. Oni izgledaju kao deo, mogu pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru i imaju mnoge druge zdravstvene prednosti. Ali nažalost, iako su u zatvorenom prostoru, to ne znači da nisu skloni štetočinama biljaka. U stvari, veća je verovatnoća da će se štetočine unutrašnjih biljaka nastaniti na vašim kućnim biljkama jer nisu u opasnosti od spoljnih predatora.

U nastavku smo naveli 9 najčešćih štetočina kućnih biljaka, kako ih možete uočiti, osloboditi ih se i zaštititi svoje biljke od budućih infestacija štetočina.

1. Mealibug

Mealibugs su beli insekti mekog tela koji se obično nalaze u toplijim klimama. Ove štetočine koje sišu sok najčešće se hrane biljkama u staklenicima i sobnim biljkama. Ako se ne leče brzo, visoki nivoi brašnastih buba mogu dovesti do slabljenja biljaka, što otežava njihovo spasavanje.
Kako uočiti Mealibugs

Kada se brašnaste bube hrane sokom vaših sobnih biljaka, proizvode medljiku — lepljivu, slatku supstancu koju ostavljaju na listovima biljaka. Ako primetite lepljive mrlje na listovima vaših sobnih biljaka, to bi mogao biti jasan znak da imate brašnaste bube.

Zbog njihovog belog izgleda nalik pamuku, možda ćete moći da ih primetite odmah. Kada su spremni za hranjenje, obično ostaju na istom mestu i gnezde se u zglobovima stabljike ili ponekad uz samu stabljiku.

Pošto se brašnaste bube polako hrane i sišu sok iz sobnih biljaka, to može dovesti do toga da biljka izgleda suvo, čak i ako ste bili uporni u zalivanju. Ako listovi vaše biljke počnu da se uvijaju i žute, to može značiti da imate veliku zarazu.

Kako se otarasiti brašnaste bube

Ako ih rano uhvatite, brašnaste bube se mogu prilično lako otarasiti. Ako nema znakova velike populacije, možete jednostavno da odsečete sve pogođene grane. Takođe možete da se oslobodite lakih infestacija tako što ćete brašnastu bubu utapkati pamučni štapić natopljen alkoholom. Izbegavajte prekomerno zalivanje i prekomerno đubrenje čak i ako izgleda da se vaša biljka suši, jer brašnaste bube privlače meki rast.

Uverite se da držite mrave pod kontrolom kada se brinete o ovim infestacijama. Mravi su privučeni medljikom i zaštitiće ove štetočine kućnih biljaka kako bi osigurali da im ne ponestane zaliha hrane.

2. Gljiva Gnat

Često se na prvi pogled mešaju sa voćnim mušicama ili komarcima, gljivične gljivice mogu prouzrokovati veliku štetu vašim biljkama u fazi larve ako se ne brinu o njima. Ove štetočine kućnih biljaka napreduju u vlažnim i vlažnim sredinama i započinju svoj životni ciklus u tlu. Najčešće su rezultat prekomernog zalivanja ili mogu predstavljati problem kod biljaka sa zemljom za saksije bogatom organskim materijalima kao što je tresetna mahovina.

Kako uočiti gljivice

Kao što je pomenuto, gljivične gljivice izgledaju kao male mušice ili mali komarci, tako da ćete verovatno moći da ih primetite kako lete oko vaše biljke. Ne brinite – ne grizu, ali mogu postati prilično dosadni. Pošto se gljivične gljivice razmnožavaju i počinju da se hrane u korenu biljke, to može dovesti do lošeg rasta biljke.

Ako ste primetili znake lošeg rasta — uvenuće, žutilo ili opadanje lišća — pažljivo pregledajte zemljište i proverite da li iz zemlje izlete bilo kakve sjajne, bistre larve ili odrasle komarce.

Kako se otarasiti gljivica

Pošto gljivične gljivice uspevaju u bogatim, vlažnim sredinama, poželećete da osušite tlo. Ne samo da će ovo pomoći u ubijanju larvi, već će i zadržati odrasle komarce podalje jer ih privlači vlažno tlo. Kada se tlo osuši, gljivične gljivice treba da nestanu. Takođe možete koristiti lepljive zamke za muve da biste se rešili odraslih komarki i sprečili ih da polažu više jaja.

Ako ne želite da osušite tlo vaših biljaka ili vaše biljke to ne mogu tolerisati, možete ga tretirati uljem od nim ili peroksidom ili koristiti proizvod sa Bacillus thuringiensis (Bt), bezbednom bakterijom koja će ubiti insekte.

3. Lisne uši

Lisne uši su sićušni insekti mekog tela koji su obično zelene ili žute boje, a najčešće se nalaze u grozdovima na svakom novom rastu. Slično kao i brašnaste bube, lisne uši sišu biljni sok i luče medljiku. Iako se mogu razmnožavati prilično brzo, ovih biljnih štetočina se prilično lako otarasiti i obično neće naneti previše štete vašim sobnim biljkama ako se rano zbrine.

Kako uočiti lisne uši

Lisne uši se pojavljuju u velikim grupama, tako da ih obično možete odmah uočiti. Obično ih možete videti duž stabljike vaših biljaka ili ispod lišća. Pošto proizvode medljiku, možete primetiti i lepljive kapi na listovima. Ako imate jaku infestaciju lisnih uši, to može usporiti rast biljaka, dovesti do žutog lišća i čak dovesti do virusa ili bolesti ako zaraza potraje predugo.

Kako se otarasiti lisnih uši

Za razliku od nekih biljnih buba, lisne uši je prilično lako kontrolisati. Za manje do umerene infestacije, jednostavno možete sami da zgnječite ili uklonite lisne uši, poprskajte ih vodom koristeći crevo sa jakim mlazom ili snanesite insekticidni sapun duž zaraženog područja. Poželećete da ponovite ovaj proces više puta dok ne vidite nikakve tragove lisnih uši.

4. Thrips

Tripsi, takođe poznati kao gromovi mušice, su mali, vitki insekti koji imaju boju od prozirne bele ili žute do tamno braon ili crne. Pošto su tako male i često se uklapaju u boju biljaka, može ih biti teže uočiti. Tripsi su jedna štetočina kućnih biljaka koja čak može zaraziti nameštaj i posteljinu u vašem domu. Ako se ne leče, tripsi mogu biti izuzetno štetni za vaše sobne biljke, šireći bolesti koje na kraju mogu ubiti vašu biljku.

Kako uočiti tripse

Tripse će biti lakše uočiti kada budu poremećeni jer će verovatno početi da skaču ili odlete. Lagano duvanje na lišće ili lagano protresanje može pomoći da uznemirite ove štetočine kako bi bili vidljiviji. Pošto ih je teško uočiti, trebalo bi da pazite na sve znakove oštećenja.

Proverite da li su na listovima vaših sobnih biljaka male crne tačke gde su se tripsi skupili i ostavili izmet. Takođe ćete želeti da proverite da li postoje prorezi na listovima ili stabljikama – ovo je znak da su usekli biljku da bi položili jaja. Vaša biljka može početi da pokazuje znake zaraze tripsom ako listovi postanu izbledeli, zaprljani ili razviju srebrnaste pruge.

Kako se otarasiti tripsa

Možete se rešiti tripsa na biljkama tako što ćete ih isprati vodom da biste odbacili larve i jaja ili poprskajte svoje biljke insekticidnim sapunom ili uljem od neema. Takođe možete koristiti lepljive zamke da uhvatite odrasle tripse. Uverite se da ste temeljno prskali sve listove kako biste sprečili da se neželjene larve zadržavaju.

5. Spider Mites

Paukove grinje su još jedna mala štetočina koju je izuzetno teško uočiti. Najčešći su u vrućim, suvim klimama i često se nalaze u kućnim biljkama koje su u zatvorenom prostoru tokom cele godine. Oni formiraju tanke, svilenkaste mreže na listovima gde se hrane. Prilikom hranjenja, paukove grinje sišu sokove biljke što može dovesti do odumiranja vaše biljke ako se ne pronađe i ne tretira.

Kako uočiti paukove grinje

Jedan od glavnih znakova ovih štetočina je njihova mreža. Ipak, mrežu paukove grinje ne treba mešati sa paukovom mrežom. Paukove grinje mreže samo kada postoji velika zaraza. Njihove mreže su veoma fine i lepljive i verovatno ćete ih lako uočiti. Drugi pauci imaju tendenciju da pletu samo na vrhovima biljaka da bi uhvatili plen, dok grinje formiraju mrežu oko lišća, stabljika i grana sobnih biljaka.

Ako primetite bilo kakvu mrežu na svojoj biljci, poželećete da pregledate svoju biljku da li ima znakova paukovih grinja. Tokom hranjenja, ovi štetočini ostavljaju za sobom blede tačke zbog gubitka biljnih ćelija, što može dovesti do žutog i opalog lišća. Paukove grinje mogu da putuju i do drugih biljaka, pa obavezno odmah pregledajte sve okolne biljke.
Kako se otarasiti grinja

Počnite tako što ćete obrezati sve listove ili stabljike gde su mreže vidljive ili vidite znake paukovih grinja. Bacite isečke u smeće i izbegavajte da ih bacate u kompost jer se mogu brzo proširiti na druge biljke u tom području. Takođe možete snažno poprskati zaraženo područje jakim mlazom vode da biste razbili mreže, nakon čega sledite obilne doze insekticidnog sapuna ili ulja neema. Pošto grinje vole suve uslove, ometaće ih jak mlaz vode. Prskajte najmanje jednom nedeljno da biste ubili ove štetočine.

6. Vage

Vage su mali insekti sa tvrdom, ovalnom, braon spoljašnjošću. Hrane se stabljikama ili zglobovima stabljika, slabeći biljku dok sišu sok. Vage je teško uočiti jer ponekad mogu izgledati veoma ravne i ne pomeraju se mnogo.

Kako uočiti vage

Krljušti se najčešće mogu identifikovati kao izbočine nalik krastama. Oni takođe mogu da luče medljiku i ostavljaju za sobom lepljivu supstancu nalik plesni na zaraženim područjima. Pregledajte donju stranu listova da li postoje znakovi ovih štetočina – okrugle smeđe ili crne mrlje. Listovi često postaju žuti i mogu početi da opadaju.

Kako se osloboditi vaga

Zbog svoje čvrste spoljašnjosti, ljuspice su imune na većinu pesticida i hemijskih rastvora, pa je najbolje koristiti organske metode. Ako je zaraza mala, možete ručno da pokupite ili ostružete ljuspice. Tapkanje svake ljuspice pamučnim štapićem natopljenim alkoholom takođe može učiniti trik.

Orezivanje zaraženih listova i stabljika je takođe opcija. Nakon što uklonite ove štetočine kućnih biljaka, nastavite prskanjem uljem neema, insekticidnim sapunom ili rastvorom kastilskog sapuna i vode.

7. Leaf Miners

Lisni rudari su male crne mušice koje ostavljaju za sobom larve na biljkama. Muve ne uzrokuju direktno štetu – larve su glavni krivci.

Larve lisnog rudara probijaju se u lišće, hraneći se hranljivim materijama biljke – po čemu su i dobile svoje ime. Iako najčešće utiču na biljke na otvorenom, kopači lišća mogu pronaći put i do vaših kućnih biljaka. Ne samo da nanose štetu izgledu vaše biljke, već mogu da naškode i životu vaša biljka ako se ne tretira.

Kako uočiti lisne rudare

Postoji mnogo različitih vrsta rudara lišća, ali svi ostavljaju istu vrstu oštećenja biljaka, tako da ih je lako uočiti. Oštećenja najčešće izgledaju kao žute vijugave linije, ali se mogu pojaviti i kao bledo žute mrlje na listovima. Ova šteta je rezultat puta koji su štetočine stvorile dok su prolazile kroz lišće.

Kako se otarasiti lisnih rudara

Srećom po sobne biljke, većina štete koju izazivaju kopači lišća su kozmetičke prirode, tako da jednostavno uklanjanje svih oštećenih listova može učiniti trik. Ovo će sprečiti pojavu odraslih muva i nadamo se da će se pobrinuti za vaš problem. Takođe ćete želeti da okačite zamke za mušice oko područja kako biste uhvatili sve odrasle muve i sprečili ih da polažu više jaja.

8. Bele mušice

Bele mušice su mali beli insekti koji podsećaju na moljca i, kao i mnoge druge štetočine kućnih biljaka, slabe biljke hraneći se njihovim listovima i stabljikama. Ove bube koje sišu sok su najčešće u kućnim biljkama, paradajzom i plastenicima. Bele mušice se najčešće nalaze u toplijim klimama i mogu biti problem i za unutrašnje i za spoljašnje biljke tokom cele godine.

Kako uočiti bele mušice

Mala, praškasto-bela tela belih mušica čine ih lakim za uočavanje. Mogu se naći na vrhovima biljaka, kao i na donjoj strani listova. Oštećenja belih mušica su slična lisnim ušima i brašnastim bubama, a možda ćete primetiti promene boje i izobličenja na listovima vaše biljke. Oni takođe proizvode medljiku, tako da se na listovima vaše sobne biljke mogu pojaviti sjajna, lepljiva područja.

Kako se otarasiti belih mušica

Poprskajte biljku jakim naletima vode da biste poremetili bele mušice i smanjili njihovu populaciju. Takođe ih privlači žuta boja, tako da korišćenje žutih lepljivih zamki za hvatanje odraslih muva može učiniti trik. Ako i dalje ima nekih štetočina, poprskajte lišće uljem neema ili insekticidnim sapunom.

9. Springtails

Proleće su male bele ili sive bube koje žive u zemljištu biljke. Podsećaju na buve i mogu se videti kako skaču okolo kada zalivate zemlju. Iako se mogu hraniti korenjem biljaka, oni zapravo ne uzrokuju veliku štetu. Ali, pošto vole vlažna okruženja, ako zemlja ikada postane suviše suva, mogu potražiti područja u vašem domu koja su vlažna – kao što su podne ploče ili ispod sudopera.

Kako uočiti Springtails

Kada voda udari u tlo vaše biljke, verovatno ćete videti repove kako skaču ili se kreću. Ako nema velike zaraze, možda će ih biti teže uočiti.

Kako se otarasiti repa

Pošto repovi ne nanose mnogo štete sobnim biljkama, tretman nije uvek neophodan. Ako ih ima veliki broj i postanu prilično dosadne štetočine, najbolje je da ih se rešite je da biljku stavite napolje i pustite da se zemlja osuši.

Kako sprečiti štetočine sobnih biljaka u sobnim biljkama

Štetočine kućnih biljaka mogu postati smetnja ako se ne otkriju rano. Iako su ponekad neizbežni, uključili smo nekoliko saveta o tome kako da održavate svoje sobne biljke zdravim i bez štetočina:

Pregledajte biljke pre nego što ih unesete u svoj dom

Obavezno izvršite temeljno ispitivanje biljke pre nego što je kupite i unesete u svoj dom. Rano otkrivanje će pomoći da se izbegne mogućnost da ovi štetočini utiču na druge biljke i izazovu dalju štetu.

Uvek koristite čiste saksije i zemlju za saksije

Uvek očistite nove ili ponovo korišćene saksije ili posude za biljke sapunom i vodom pre upotrebe. Takođe ćete želeti da budete sigurni da koristite sveže zemljište za saksiju kada sadite nove biljke. Uvek zapamtite da osušite tlo za kućne biljke da biste se rešili svih štetočina. Ne želite da rizikujete da u tlu žive ostaci štetočina koji mogu naštetiti vašoj novoj biljci.

Često proveravajte svoje biljke da li ima znakova štetočina ili oštećenja

Kad god zalivate svoje biljke, stvorite naviku da ih pregledate da li ima znakova štetočina i oštećenja od štetočina. Poznavanje na koje znakove treba da pazite može vam pomoći da odredite koja je vrsta bube na vašoj kućnoj biljci, pomažući vam da rano otkrijete štetočine kako ne bi izazvale veliku štetu vašim biljkama.

Otklonite greške u svim biljkama koje su bile napolju

Ako ste neke od svojih biljaka iz bilo kog razloga držali napolju, pobrinite se da ih otklonite pre nego što ih vratite u svoj dom. Da biste to uradili, možete potopiti svoje biljke u vodu sa sapunom na oko 15 do 20 minuta da biste ubili sve bube. Obavezno oribajte saksiju i dobro isperite biljku pre nego što je vratite unutra.

Sterilizujte baštenski alat nakon svake upotrebe

Kad god koristite makaze za orezivanje ili druge alate, obavezno ih operite nakon svake upotrebe. Ako su prisutne štetočine, to će pomoći da se osigura da se ne prelaze sa jedne biljke na drugu. Očistite alate sapunom i vodom ili ih sterilišite alkoholom pre nego što ih upotrebite na sledećoj biljci.

Držite nove biljke podalje od drugih nekoliko dana

Čak i ako ste pregledali svoju novu biljku na greške i niste ništa pronašli, možda bi bilo najbolje da je izolujete na nekoliko dana da biste bili sigurni. Pregledajte ga svakodnevno dok ne osećate se prijatno stavljajući ga na određeno mesto u vašem domu.

Štetočine kućnih biljaka su čest problem koji, nažalost, može dovesti do oštećenja i slabljenja voljenih sobnih biljaka. Koristite gore pomenute savete da identifikujete znake oštećenja i štetočina kako biste zaštitili svoje sobne biljke od budućih infestacija.