Moze li se Ficus Ginseng vratiti nakon sto izgubi sve listove

Uobičajeni uzroci opadanja listova fikusa ginsenga i kako da rešite problem
Drveće fikusa ginsenga (Ficus microcarpa) su briljantna početnička bonsai stabla cenjena zbog zanimljivih trbušastih stabala i zelenih listova ovalnog oblika i bogate simboličke vrednosti. Tako da može biti obeshrabrujuće ako vaš Ficus ginseng počne da gubi listove. U ovom članku ćemo saznati da li se Ficus ginseng može vratiti nakon što izgubi sve listove.


Kao i mnoge druge vrste fikusa koje se uzgajaju kao kućne biljke, biljke Ficus ginsenga su izuzetno osetljive na promene u svom okruženju. Ako se uslovi životne sredine iznenada promene, biljke Ficus ginsenga često će oboriti veliki broj svojih listova (kao i pokazati znake požutelog lišća ili zastoja u rastu) kao odbrambeni mehanizam.

Ako vaš Ficus ginseng gubi puno listova, to može biti iz različitih razloga, uključujući:

Iako je lako pretpostaviti najgore ako vaš Ficus ginseng izgubi sve svoje listove, nemojte paničiti. Sve dok sama biljka ne propadne, moći će da se oporavi. Kada se pozabavite onim što uzrokuje gubitak listova, vaš Ficus ginseng će na kraju proizvesti nove izdanke i listove.

Proverite da li je vaš Ficus ginseng još živ tako što ćete slomiti vrh jedne od stabljika. Alternativno, možete izgrebati mali komad kore. Ako biljka i dalje izgleda zelena i vlažna iznutra, još uvek je živa. Međutim, ako je biljka smeđa i suva iznutra, potpuno je mrtva i neće se oporaviti od gubitka listova.

Kako pomoći vašem fikusu ginsenga da se oporavi

Da biste pomogli vašem Ficus ginsengu da se oporavi, otkrijte šta je uzrok opadanja listova. Procenite temperaturu i nivoe vlažnosti oko vaše biljke pomoću termometra ili higrometra. Biljke fikus ginsenga vole temperature između 60 i 75ºF i umerenu vlažnost od najmanje 50%.

Ako je temperatura ili vlažnost preniska, premestite biljku na toplo mesto i koristite ovlaživače da biste povećali vlažnost. Uvek držite svoj Ficus ginseng dalje od hladnog ili suvog propuha izazvanog otvorima za vazduh, otvorenim prozorima ili radijatorima. Ako je vaša biljka izložena ovim propuhom, može ispustiti većinu svojih listova kao odbrambeni mehanizam. Ove biljke takođe uspevaju sa puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti tokom celog dana.

Ako je tlo preplavljeno ili suvo od kostiju, biljka pati od prekomernog zalivanja ili premalo zalivanja. Presadite svoj Ficus ginseng u sveže, dobro drenirajuće tlo koje još uvek može zadržati malo vlage. Zalijte drvo kad god se gornji centimetar ili dva tla oseti suvim na dodir.

Procenite svoj Ficus ginseng na znake bolesti ili štetočina i preduzmite odgovarajući kurs. Većina štetočina se može eliminisati korišćenjem hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Koristite organske fungicide da biste se rešili gljivičnih bolesti.

Takođe je pametno gnojiti ficus ginseng mesečno tokom proleća i leta.

Okončanje
Iako može biti razorno ako vaš Ficus ginseng izgubi sve svoje listove, biljka se može oporaviti ako je još uvek živa. Rešite sve što je izazvalo gubitak listova i dozvolite ovoj korisnoj biljci da se oporavi. Na kraju će proizvesti nove izdanke i listove.

Za više, pogledajte naš krajnji vodič za negu Ficus ginsenga kod kuće.