Briga o sobnim biljkama i gledanje kako rastu i napreduju je tako zadovoljavajući osećaj. Ali šta se dešava ako odete na odmor? Kako održavate svoj raspored zalivanja – posebno ako vas nema dve nedelje ili više? Ne paničite! Postoji mnogo opcija za održavanje hidratacije biljaka kada ste odsutni.

Bez obzira da li pozovete prijatelja ili člana porodice da se brine o njima ili samo kupite biljke kojima uopšte nije potrebno zalivanje, u ovom vodiču imamo gomilu sjajnih saveta koji će vam pomoći!

Odvod vode je prilično staromodan trik, ali funkcioniše. I to je najvažnije. Ovaj metod može zaliti više biljaka u isto vreme i odličan je ako ste odsutni između 1-3 nedelje. Za ovo, sve što treba da uradite je da napunite vazu ili kantu vodom (što duže niste, kontejner bi trebao biti veći). Zatim isecite dužinu pamučnog užeta ili kanapa, pazeći da bude dovoljno dugačak da stane između dna kontejnera i zemlje vaše biljke.

Gurnite jedan kraj pamuka nekoliko inča ispod zemlje blizu biljke, a drugi kraj postavite tačno na dno posude za vodu. Pamučni uže će zatim polako uvlačiti vodu iz posude u vašu saksiju tako da postoji stalan nivo vlage. Možete koristiti nekoliko užadi u istoj posudi za vodu za više biljaka. Samo pazite da ne stavljate vodu blizu direktne sunčeve svetlosti ili bi mogla da ispari!

Ako ste nedavno uživali u ukusnoj boci vina, nemojte je bacati! Jer verovali ili ne, može se koristiti za zalivanje vaših biljaka. Sistem kapanja je idealan ako odlazite na kratko, na primer za opuštajuću pauzu tokom dugog vikenda (definitivno to zaslužujete) i ako imate neke veoma izbirljive biljke koje vole da se zalivaju svaki dan.

Prvo operite bocu za vino (ako imate manje biljke, onda će i mala flaša za vodu raditi jednako dobro) i napunite je vodom do grla. Zatim, uzmite poklopac i uklonite plastičnu foliju koja se obično nalazi unutra, možda će vam trebati neka kliješta da to uradite ako vam se čini dodatno žilavom. Sa ekserom i čekićem napravite 5 mini rupa na kapi, pazite da je ne iskrivite! Zatim iskopajte rupu u tlu vaše biljke, stavite poklopac na bocu, okrenite je naopako i brzo stavite u rupu. Uverite se da zemlja pokrije sve rupe i da će voda polako iscuriti iz boce kako se zemlja suši.

Stavite ih u kadu ili tuš

Ako vaše biljke imaju saksije sa dobrom drenažom, možete ih počastiti lepim, dugim kupanjem dok ste odsutni. Čuvanje biljaka u kadi savršeno je za biljke kojima nije potrebno puno sunčeve svetlosti, ali uživaju u vlažnom okruženju poput tropskih biljaka. Ovaj metod je dobar za korišćenje ako ćete biti odsutni nedelju dana, duže od toga i biljke bi mogle da pate.

Napunite svoju kadu ili umivaonik ako imate manje biljke, sa samo nekoliko inča vode. Položite peškir preko vode (održite nas ovde), a zatim stavite svoje biljke na peškir. Ovo sprečava da saksije za biljke oštete kadu ili umivaonik. Zemlja će povući vodu do korena i održati vašu biljku opuštenom i hidratizovanom.

Zamolite prijatelja

Ako imate prijatelja u blizini ili se dobro slažete sa komšijama, možete ih zamoliti da dođu i zaliju vaše biljke umesto vas. Naravno, možda ćete morati da zasladite dogovor i pustite ih da vam upadnu u frižider dok su tamo, ali će se isplatiti kada dođete kući srećnim biljkama! I pobrinite se da ponudite da uzvratite uslugu kad god i oni odu.

Ako je vaš prijatelj ili komšija početnik u biljkama, ostavite im belešku u kojoj se tačno objašnjava kako se brinuti za svaku biljku. Zapamtite, ono što vam se čini očiglednim možda nije za njih, pa uključite što više detalja.
Sistem za navodnjavanje zalivanje biljaka

Ako imate budžet za to, možete sebi nabaviti fensi sistem za navodnjavanje koji će se brzo i lako pobrinuti za sve potrebe za zalivanjem vaših biljaka! Ovo je savršeno za roditelje biljke koji se mnogo brinu ili ako ćete biti odsutni više od 3 nedelje u isto vreme.

Sistem za navodnjavanje, koji se može koristiti i za unutrašnje i za spoljašnje biljke, omogućiće kontrolisanu količinu vode da stigne do vaših biljaka u određeno vreme svakog dana. To je veoma jednostavan način zalivanja biljaka dok ste na odmoru i može se koristiti iznova i iznova ako ste neko ko mnogo putuje.

Vrhunska postrojenja za nisko održavanje

Mnoge biljke mogu da ostanu svetle i vesele, čak i kada su ostavljene nekoliko nedelja. Dakle, ako stvaranje sistema za navodnjavanje nije nešto što želite da radite, pokušajte da izgradite svoju kolekciju sa ovim postrojenjima za nisko održavanje:
Sukulenti
Potos (đavolji bršljan)
Orhideje
Biljka zmija (svekrvin jezik)
ZZ biljka (Zamioculcas Zamiifolia)

Pogledajte neke od najboljih sobnih biljaka kojima ćete nekoga iznenaditi ili se samo počastiti!