<a href=Kako zalijevati sukulente sve sto treba da znate” width=”1024″ height=”682″ />

Najbolji saveti i trikovi za zalivanje za srećne sukulente
Sukulenti su poznati po svom opuštenom stilu i eklektičnom izgledu koji svakom domu ili bašti dodaju dašak čudnog i divnog. Ove lepotice su generalno prilično lake za negu i tolerišu sve vrste zanemarivanja, ali uz nekoliko dobro poštovanih saveta za zalivanje vaši sukulenti će napredovati godinama koje dolaze. Ovde ćemo proći kroz sve što treba da znate o tome kako uspešno zalivati sukulente iu zatvorenom iu bašti.


Zalivanje sukulenata – najvažnije:
Sukulentne biljke treba zalivati kada se tlo u posudi skoro potpuno osuši. Zatim zalijte zemlju, potpuno zasićući, izbegavajući mesnate listove (nekoliko kapi je dobro) dok voda ne počne da se pojavljuje u tanjiru ispod. Ostavite 15 minuta da se zemlja rasprši sav višak, a zatim izlijte prikupljenu vodu. Proveravajte nivo vlage u tlu svakih 10 do 15 dana i ponovite ciklus zalivanja kada se skoro osuši.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja sukulenata

Sukulente u zatvorenom i na otvorenom
Kao opšte pravilo, sukulenti zasađeni u zemlji na otvorenom će zahtevati češće zalivanje (potencijalno svakih 7 do 10 dana u proleće i leto) u poređenju sa onima koji se nalaze u posudi za saksije u zatvorenom prostoru (obično svakih 10 do 15 dana u zavisnosti od vašeg životnog okruženja) .

Temperatura i vlažnost
Brzina gubitka vlage u zemljištu biće usko povezana sa relativnom temperaturom i vlažnošću u vašem domu ili bašti.

Dok su sukulenti izdržljivi, biljke otporne na sušu paze na nivo vlage tokom toplih prolećnih i letnjih meseci, posebno jer ćete možda morati da povećate učestalost zalivanja.

Sunčeva svetlost
Većini sukulenata je potrebno najmanje 6 sati sunčeve svetlosti svakog dana. Gde je to moguće, pokušajte da izbegavate produžene periode jakog, direktnog sunca. Ovo ima naviku da opeče lišće i ubrzava gubitak vlage.

Ako se vaši sukulenti nalaze na toplom mestu, verovatno ćete morati da unapredite raspored zalivanja za nekoliko dana.

Godišnje doba
Kao i većina biljaka, sukulenti će tokom zimskih meseci upasti u period mirovanja. Ovde će im biti potrebno daleko manje zalivanje (potencijalno samo svakih 4 do 6 nedelja kada je tlo skoro potpuno suvo).

Uvek pažljivo pratite od ranog proleća kada počinje sezona rasta i kada se biljka vraća u život jer bi se vaš raspored zalivanja trebao vratiti na pravilo od 10 do 15 dana.

Sukulenti uživaju u mešavini zemljišta koja dobro drenira, nešto što se brzo zasićuje prilikom zalivanja, ali zatim raspršuje višak vode je savršeno. Recept za tlo u nastavku je lep i zrnast sa nekom teksturom koja je odlična za drenažu i aeraciju:

¾ dobra, višenamenska, unapred pripremljena mešavina zemlje za sukulente ili kaktuse
¼ perlita i/ili pirinčane ljuske (pomaže u prozračivanju zemlje)
The Potting Container
Veličina, oblik i materijal vaše posude za saksije takođe će uticati na vaše potrebe za zalivanjem.

Glinene posude će, na primer, apsorbovati vlagu mnogo više od glazirane keramičke posude.

Veće posude sa viškom zemlje takođe će zadržati više vlage u poređenju sa čvrsto zbijenim sukulentom.

Iznad svega, neophodno je da vaša posuda za saksije ima rupe za drenažu. Ništa ne uznemirava biljku više od stajaće vode koja može brzo dovesti do problema sa prekomernim zalivanjem, naduvene i slabe strukture listova i na kraju do truleži korena i gljivičnih infekcija vašeg sukulenta.

Kada zaliti sukulent?

Merač vlage, sonda za tlo (ili vaš pouzdani kažiprst) biće vaši najbolji prijatelji kada je u pitanju saznanje kada zalivati sukulente. Kao što je napomenuto, tražite da se tlo osuši otprilike 80 do 90% pre nego što ponovo zasitite tlo sa više vode.

Sukulenti će vam dati nekoliko znakova kada postanu malo žedni. Kao i poput naboranja, smežuravanja i skupljanja listova, kao i primetne promene boje i gumene teksture na dodir.

U koje doba dana treba da zalivam sukulente?
Ovo je tema o kojoj se dugo raspravlja, ali bih preporučio, ako je moguće, da zalivate negde rano ujutru kada prvi put ustanete (između 6 i 8 ujutro bi bilo idealno). Ovo će vašim sukulentima dati ceo dan za obradu najnovijeg ciklusa zalivanja. Opet, izbegavajte da dobijete previše vode na listovima jer vlaga može spržiti lišće na jakom suncu.

Koliko često treba da zalivam svoj sukulent?

Koliko često treba da zalivam sočnu biljku
Kao što smo razgovarali, postoji nekoliko varijabli koje će odrediti koliko često i koliko vam je potrebno da zalivate svoje sukulente. Pogledajte naše opšte procene u nastavku na osnovu prosečnih/uobičajenih uslova životne sredine i sukulenta prosečne veličine.

Sukulenti u zatvorenom prostoru – zalivajte svakih 10 do 15 dana u proleće i leto i svakih 4 do 6 nedelja zimi.

Sukulenti na otvorenom – zalivajte svakih 7 do 10 dana u proleće i leto i ostavite na miru tokom špica zimskih meseci. Sukulenti u zemlji će imati mnogo snažniji korenov sistem u poređenju sa svojim rođacima u saksiji, tako da će moći da zadrže hranljive materije i vlagu tokom cele sezone mirovanja.

Koja vrsta vode je najbolja za sukulente?
Voda iz slavine je često previše hlorisana i mnogi od nas žive u oblastima meke ili tvrde vode, a svaka od njih predstavlja svoje izazove. U idealnom slučaju bih preporučio upotrebu kišnice, ali cenim da to nije lako rešenje za mnoge. Ako ne, idite sa destilovanom vodom koja je, nadamo se, trebala ukloniti neke od štetnih natrijuma ili beskorisnih minerala.

Kako zalijevati sukulente?
Mini kanta za zalivanje je vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju stvarno zalivanje vaših sukulenata jer će vas uštedeti da prosipate vodu svuda. Nastojte da zalivate preko gornjeg sloja zemlje izbegavajući listove sočne biljke gde je to moguće (nekoliko prskanja je u redu). Nastavite da sipate dok ne vidite da voda počinje da se raspršuje u tanjir ispod. Vaš cilj je da obezbedite tlu dobro, potpuno natapanje.

Koliko treba da zalivam svoj sukulent?
Koliko treba da zalivam svoju sočnu biljku
Ovo je nezgodno jer će veličina sukulenta i prateće posude za lonce i zapremina zemlje igrati faktor. Umesto na zapreminu, fokusirajte se na potpuno natapanje osnove tla. Zaustavite se kada vidite da se tanjir ispod puni raspršenim viškom vode.

Šta raditi između ciklusa zalivanja?
Slobodno se javljajte svojim sukulentima svakih 7 do 10 dana (naročito tokom prolećnih i letnjih meseci) da vidite kako izgleda nivo vlage. Osim toga, samo se uverite da su na odgovarajućem mestu, da voda ne stagnira i da cela biljka izgleda srećno i zdravo (živo lišće, ništa ne visi, ne bora, opušteno ili nadimanje).

Kako zaliti sočne štence?
Sočnim štencima obično je potrebno malo više vlage u prvih nekoliko meseci kada počnu da rastu. Proveravajte tlo svakih nekoliko dana da biste procenili nivoe vlage, a možete ga dopuniti i veoma blagim prskanjem vode.

Zalivanje sukulenata nakon presađivanja

Lako je malo preterati sa zalivanjem nakon presađivanja. Preporučio bih vam da se držite osnovnih principa i da svom novopečenom sukulentu obezbedite dobro namakanje. Zatim ga ostavite najmanje nedelju dana da pratite kako se prilagođava svom novom domu. Kada se zemlja skoro potpuno osuši, možete preći na svoj redovni ciklus zalivanja.

Znaci prenavodnjenih sukulenata:
Sukulenti (kao i većina biljaka) zaista ne uživaju u preteranom zalivanju. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju, a koje mogu ukazivati na to da ste bili previše velikodušni sa kantom za zalivanje:

Promena boje – preterano zaliveni sočni listovi će često blago blediti i izgubiti deo svog živog pigmenta.
Stabljika i/ili listovi postaju crni ili smeđi – ovo je znak truleži korena ili gljivična infekcija koja je zahvatila vaš sukulent.
Kašasti / mekani listovi – ovo se obično dešava kada vaš siromašni sukulent postane naduven, što uzrokuje da se ćelijska struktura počne rušiti.
Opadanje lišća – to može biti i zbog nedovoljnog zalivanja, ali lišće koje konstantno pada po celoj biljci je dobar znak da je preterano zalivanje krivac.
Lekovi za prelivene sukulente:
U zavisnosti od ozbiljnosti oštećenja i/ili infekcije, budući izgledi vašeg sukulenta u ovom trenutku mogu ići na bilo koji način. Najbolje je da biljku postavite u toplo, dobro osvetljeno i suvo okruženje i pazite na čoveka tokom sledeće nedelje. Ako postoji bilo kakav dokaz stajaće vode pokušajte da se izlije i definitivno uklonite stajaću vodu u tanjiru.

Ako nema znakova poboljšanja, izvadite ga iz lonca i pokušajte da spasete sve štenad zdravog izgleda i ponovo sadite.

Znaci podvodnih sukulenata.
Sukulenti su mnogo bolji od nedovoljnog zalivanja nego od prekomernog zalivanja. Oni su inherentno dizajnirani da izdrže produžene periode suše, tako da će se obično vratiti kada se dobro namoče. Neki uobičajeni znaci da se vaš sukulent oseća malo isušeno:

Naborano lišće – ako ste sočni, počinje da se pojavljuje malo na staroj i naboranoj strani, to je dobar znak da je sadržaj vlage u listovima, stabljikama, korenovom sistemu veoma nizak.
Opušteni listovi – zajedno sa naborama, mogli biste takođe da primetite da biljka na mestima klone i da joj nedostaje određena ponosa u svom držanju. Opet, nedostatak vlage oduzima energiju iz celokupne strukture biljke.
Smeđe ili umiruće lišće – ovo može biti povezano i sa prekomernim zalivanjem, ali ćete imati dobru ideju na osnovu drugih zabeleženih varijabli.
Zemljište – uvek proverite sa zemljom (bilo sondom, meračem vlage, štapom ili prstom) da biste procenili ukupnu osnovu tla. Ako vam je kost suva, znaćete šta da radite.

Lekovi za podvodne sukulente:

Kao što je napomenuto, oživljavanje sukulenata pod vodom je obično mnogo uspešnije od oživljavanja previše zalivenih sukulenata. Dajte biljci stvarno dobro natapanje, a zatim ocedite višak vode koja teče. Proverite ponovo za 5 do 7 dana da biste videli procenu ukupnog zdravlja biljke i nivoa vlage u tlu.

Upakovati
Iako se generalno smatraju lakom opcijom za dom ili baštu, sukulenti i dalje zahtevaju malo pažnje, posebno kada su u pitanju ciklusi zalivanja. Jednom kada se vaša biljka prilagodi vašem jedinstvenom životnom okruženju (bilo da je u saksiji u zatvorenom ili napolju u baštenskom krevetu), moraćete samo da održavate doslednu praksu zalivanja i pazite na njihovo opšte zdravlje kako biste bili sigurni da ste u pravu put ka sočnoj sreći. Uživati!

Kako zalijevati sukulente – najčešća pitanja
Koliko vode dajete sukulentu?
Zalijevajte sukulente samo kada je osnova tla u posudi za saksiju praktično potpuno suva. Temeljno zalijte da biste potpuno zasitili tlo. Zaustavite se kada vidite da se tanjir puni raspršenom vodom koja je prošla i bacite višak.

Kako zalivate sobne sukulente?
Usredsredite napore za zalivanje ui oko gornjeg sloja zemlje izbegavajući mesnate listove gde je to moguće. Vaš cilj je da zasitite podlogu tla svaki ciklus zalivanja, ali ne da ostavite stajaću vodu u posudi za saksije.

Da li da zamaglim svoje sukulente?
Blaga, nežna magla može biti korisna u posebno suvim okruženjima, ali izbegavajte zasićenje listova jer to može dovesti do gljivičnih infekcija.

Kako da znam da li mom sukulentu treba voda?
Žedni sukulenti obično pokazuju naborane i/ili opuštene listove. Takođe možete primetiti da lišće postaje blago smeđe, kao i da neki listovi padaju sa sočne biljke.

Kako izgledaju zaliveni sukulenti?
Previše zaliveni sukulenti obično gube deo svoje živopisne boje, pretvarajući bledu nijansu svog nekadašnjeg ja. Listovi takođe mogu izgledati naduti i na dodir su blago kašasti. Teški slučajevi prenavodnjenih sukulenata mogu razviti gljivične infekcije koje se pojavljuju kao crnenje ili smeđe stabljike i lišće.