Hladna istina sta se desava sa pupoljcima kamelije na niskim temperaturama

Biljke kamelije su poznate po svojim prekrasnim cvetovima i zimzelenim listovima. Međutim, možda se pitate da li ove biljke mogu da prežive niske temperature. Nastavite da čitate da biste saznali da li će se pupoljci kamelije smrznuti i nekoliko saveta za zaštitu kamelija tokom zime.


Hoće li se pupoljci kamelije smrznuti?
Generalno, pupoljci kamelije će biti u redu ako temperature ostanu iznad 32ºF. Međutim, cvetni pupoljci se mogu smrznuti i otpasti ako temperatura padne ispod nule.

Temperature ispod nule će verovatno oštetiti cveće (i mogu izazvati druge probleme, kao što je uvijanje listova kamelije). Kada se cveće zamrzne i odmrzne, često pada sa biljaka.

Međutim, ostatak biljke kamelije će obično proći kroz zamrzavanje sa sjajnim bojama.

Koliko su biljke kamelije otporne na hladnoću?
Većina vrsta kamelija je hladno otporna na USDA zonu 8, što znači da mogu da prežive temperature do 10–15 ° F.

Međutim, tačna otpornost na hladnoću zavisi i od vrste i od sorte. Na primer, neke kamelije mogu da prežive temperature do 0°F, dok druge mogu biti oštećene ako temperatura padnu na 20°F.

Pre nego što odaberete kameliju za svoju oblast, proverite hladnoću određene sorte.

Kako se brinuti za biljke kamelije tokom zime

Priprema kamelija za hladne zimske temperature može pomoći da ih zaštitite od oštećenja. Imajte na umu ove savete da bi vaše biljke bile zdrave tokom zime.

Malčirajte korenje
Biljke kamelije su relativno hladno otporne i mogu preživeti temperature ispod nule. Međutim, njihov koren se može oštetiti ako su izloženi niskim temperaturama i sušnim vetrovima.

Postavljanje nekoliko inča slame, drvene iverice ili borovih iglica na zemlju blizu osnove biljke. Ovo će pomoći u izolaciji tla i zaštiti korena.

Možete povući malč od osnove biljke kada dođe toplo prolećno vreme.

Zaštitite od kasnih mrazeva
Iako su biljke kamelije uglavnom bezbedne od temperatura ispod nule, cvetovi i cvetni pupoljci su podložni oštećenjima. Ovo je posebno tačno kada temperature rastu rano u kasnu zimu ili rano proleće, a zatim ponovo padaju.

Ako su vam cvetovi kamelije u cvetu i predviđa se hladnoća, možete preduzeti korake da zaštitite svoje cveće od hladnoće.

Prevlačenjem komada tkanine ili čaršava preko vaših biljaka može vam pomoći da ih zaštitite od slabog mraza. Pokrijte biljke uveče pre nego što stigne mraz, a zatim ujutru kada je temperatura malo iznad nule skinite limove/poklopce.

Obezbedite zaštitu od vetra
Pre nego što posadite svoju kameliju, trebalo bi da razmislite o vetru koji je prisutan na vašem mestu za sadnju. Ako živite u vetrovitom području, trebalo bi da zaštitite svoje biljke kamelije većim biljkama, zgradama ili drugim vetrobranima.

Na primer, ako vetrovi obično dolaze sa zapada, postavite veće biljke na zapadnu stranu vaše biljke kamelije.

Dok kamelije mogu da podnesu temperature do 15 ° F, mogu biti oštećene za 30 ° F u kombinaciji sa jakim vetrovima.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim sortama kamelije za ogradu.

Da li treba da donesem svoje biljke kamelije u zatvorenom prostoru tokom zime?
Ako živite u oblasti hladnijoj od zone 7, razmislite o tome da svoju kameliju unesete u zatvoreni prostor tokom zime. Ovo će pomoći zaštiti biljaka od hladnoće i omogućiti im da prežive narednu godinu.

Biće lakše uneti svoje biljke unutra ako su posađene u kontejner. Međutim, možete iskopati biljke u zemlji, staviti ih u kontejner i uneti u zatvoreno.

Ako planirate da svoje biljke donesete u zatvorenom prostoru, iskopajte ih u kasnu jesen pre nego što se zemlja zamrzne. Umesto da postavljate biljke u svoj dom, stavite ih negde na hladno, poput garaže.

Biljke možete premestiti napolje kada u proleće prođe opasnost od mraza.

Česta pitanja o pupoljcima kamelije na niskim temperaturama:

Da li kamelije mogu da prežive niske temperature?
Biljke kamelije mogu da prežive temperature ispod nule bez ikakvih oštećenja. Međutim, cvetovi kamelije i cvetni pupoljci mogu se oštetiti niskim temperaturama.

Hoće li se cvetni pupoljci kamelije smrznuti?
Cvetni pupoljci kamelije mogu ostati neoštećeni nakon laganog mraza. Međutim, ovi pupoljci se mogu oštetiti i otpasti nakon ozbiljnijeg smrzavanja.

Kako mogu da zaštitim svoju biljku kamelije tokom zime?
Zaštitite korenje tako što ćete osnovu svoje kamelije malčirati sa nekoliko inča slame, lišća ili iverja. Takođe možete prekriti cveće sa mrazeva tkanina da ih zaštiti od kasnih mrazeva.

Okončanje
Dok su biljke kamelije otporne na hladnoću, njihovi cvetni pupoljci i cvetovi mogu biti oštećeni smrzavanjem ili mrazom. Zaštita biljaka malčom, vetrobranima i pokrivačima za redove može im pomoći da prežive najhladnije mesece.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.