Ruze mogu li cvetati u zatvorenom prostoru Vas osnovni vodic

Ruže daju lepotu engleskim vrtovima i prednjim dvorištima. Ali možete li uzgajati ove omiljene biljke u zatvorenom prostoru? U ovom vodiču ću pokriti da li možete da uzgajate ruže u zatvorenom prostoru i da li možete očekivati cveće ili ne.

Mogu li ruže cvetati u zatvorenom prostoru? Ključne Takeavais
Sve dok sobnim ružama obezbedite odgovarajuće okruženje i negu, one mogu cvetati u zatvorenom prostoru. Mnogo svetla, tople temperature i pravilno đubrenje takođe će podstaći cvetanje. Manje sorte, kao što su minijaturne ruže, najbolje su pogodne za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Odabir odgovarajućih sorti ruža za zatvorene prostore
Minijaturne ruže su najbolja vrsta ruža za uzgoj u zatvorenom prostoru zbog svog kompaktnog i upravljivog oblika. Lako se uklapaju u kontejnere i mogu da ožive prostoriju bez preopterećenja prostora.

Neke minijaturne sorte ruža koje treba tražiti uključuju ‘Babi Boomer’, ‘Gourmet Popcorn’ i ‘Sveet Drift’. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o bojama ruža i njihovim značenjima .

Uz to, druge vrste ruža mogu dobro rasti u zatvorenom prostoru sve dok im obezbedite dovoljno veliku saksiju i pravo okruženje.

Idealni uslovi za uzgoj u zatvorenom prostoru

Ako želite da vaša sobna biljka ruže ostane zdrava – i na kraju proizvede cveće – obezbeđivanje odgovarajućeg okruženja je ključno. Imajte na umu ove faktore kada uzgajate ruže u zatvorenom prostoru.

Puno svetlosti
Najveća borba baštovana kada uzgajaju ruže u zatvorenom prostoru je obezbediti biljkama dovoljno svetlosti. Zapamtite, ruže zahtevaju najmanje šest sati jakog svetla dnevno, ali se neće žaliti ako dobiju više.

Imajući to na umu, želećete da svoju biljku ruže postavite u najsvetliji deo vašeg doma. Ovo može biti sunčana soba, blizu prozora okrenutog prema jugu ili pored velikih staklenih kliznih vrata.

Ako nemate svetlo područje, trebalo bi da dodate nekoliko svetla za uzgoj da biste pojačali svetlost koju prima vaša biljka. Mnoga svetla mogu dobro da rade — samo se uverite da svetlost sadrži pun spektar kao što je ovo (Amazon link).

Tople temperature
Ruže mogu da izdrže temperature ispod nule na otvorenom, ali im je potrebna topla temperatura da bi cvetale. Normalne temperature u domaćinstvu su obično dobre, sve dok biljke držite dalje od otvora za grejanje i hlađenje.

Dobro drenirajuće zemljište
Pošto će vaša sobna ruža rasti u saksiji, moraćete da izaberete odgovarajuću mešavinu za saksije .

Najbolja mešavina će biti dobro drenirana i dobro provetrena dok će zadržati malo vlage između zalivanja . Smatram da mešavina za saksije bez zemlje najbolje funkcioniše za većinu vrsta biljaka u saksiji.

Potražite mešavinu koja ima osnovu od tresetne mahovine ili kokosovog vlakna. Oba ova proizvoda zadržavaju vodu, ali takođe omogućavaju drenažu. Takođe ćete želeti da potražite materijale koji pomažu u drenaži i aeraciji, kao što su perlit ili sitne čestice borove kore.

Osnovni saveti za negu

Zapamtite ove savete ako želite da vaše ruže ostanu zdrave i cvetaju.

Održavajte tlo vlažnim, ali ne vlažnim
Prilikom zalivanja sobnih ruža, cilj je da zemlja ostane vlažna, ali ne i zasićena. Dobro pravilo je da zalivate biljku kada su gornja dva inča zemlje suva.

Temeljno navlažite tlo kada zalivate i ispustite svu vodu koja se skupi u drenažnu posudu. Svetlost, temperatura i vlažnost utiču na to koliko često ćete morati da zalivate, ali otprilike jednom nedeljno je standardno.

Nanesite cvetajuće đubrivo u proleće
Kada dođe proleće, vaša biljka ruža će početi brzo da raste i priprema se za cvetanje. Za to vreme biljkama je potrebno više hranljivih materija, posebno fosfora i kalijuma.

Izaberite đubrivo dizajnirano za cvetne biljke, kao što je Fok Farm Bloom Booster ili Dovn to Earth Rose & Flover Mik . I tečni i granulirani proizvodi mogu dobro da funkcionišu, ali smatram da je tečne proizvode lakše primeniti na biljke u saksiji.

Gnojite jednom ili dva puta mesečno od sredine proleća do kasnog leta. Možete pratiti uputstva za proizvod da biste odredili koliko đubriva da primenite.

Uklonite mrtvo cveće
Iako svi želimo da cveće ruže traje zauvek, cvetovi će na kraju izbledeti. Uklanjanje mrtvih cvetova će podstaći vašu biljku da proizvede nove cvetove.

Uzmite par makaza za orezivanje i odrežite stabljiku oko pola inča iznad pupoljaka. Ovaj pupoljak će formirati novi rast, tako da ima smisla sečenje iznad pupoljka okrenutog ka spolja.

Razmatranja o štetočinama i bolestima
Sobne ruže su slobodne od nekih štetočina koje muče otvorene ruže. Tako je, nema potrebe da brinete o japanskim bubama u zatvorenom prostoru!

Međutim, ove sobne biljke su i dalje podložne nekim štetočinama i bolestima.

Najčešći štetočini su stvorenja koja sišu sok, kao što su lisne uši, paukove grinje i tripsi. Iako su ovi štetočini mali, mogu se brzo umnožiti i preuzeti biljku.

Ako primetite čak i nekoliko lisnih uši ili tripsa, odmah preduzmite mere. Možete ih obrisati mokrom krpom sa sapunom ili ih poprskati insekticidnim sapunom ili uljem neema.

A pošto ove štetočine obično dolaze u zatvorenom prostoru na novim biljkama, obavezno proverite svaku biljku koju unosite unutra.

Što se tiče bolesti, pazite na trulež korena . Ova grupa gljivičnih bolesti se često javlja na vlažnim zemljištima, što znači da je uobičajeno kada previše revni baštovani zalivaju svoje biljke malo previše.

Ne zaboravite da zalivate svoju biljku ruže samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši. I izaberite kontejner sa drenažnim rupama!

Kada i kako razmotriti transplantaciju napolju
Ako želite da premestite svoju ružu u saksiji napolje, slobodno to učinite! Međutim, moraćete da sačekate do pravog doba godine.

Najbolje vreme za presađivanje ruža je nakon što opasnost od mraza prođe u proleće ili oko šest nedelja pre prvog predviđenog jesenjeg mraza.

Izaberite područje sa dobro drenirajućom zemljom i puno sunca kada presađujete.

Česta pitanja:

Možete li uzgajati ruže u zatvorenom prostoru?
Da! Ruže možete uzgajati u zatvorenom prostoru sve dok imate svetlo mesto sa toplim temperaturama.

Mogu li ruže preživeti zimu u zatvorenom prostoru?
Ako želite da prezimite ružu na otvorenom u zatvorenom prostoru, sačekajte da uspava, a zatim je unesite unutra. Držite ga na hladnom mestu, kao što je garaža ili podrum.

Hoće li sobne ruže izgubiti lišće zimi?
Većina sobnih ruža će ući u stanje mirovanja zimi. Zbog toga će biljke baciti lišće i prestati da rastu. Na proleće će nastaviti sa rastom.

Mogu li ruže cvetati u zatvorenom prostoru? – Okončanje
Ako posadite ruže u zatvorenom prostoru i obezbedite im puno svetlosti, možete očekivati eksploziju cvetanja. Ne zaboravite da održavate tlo vlažnim i redovno đubrite.