Znacenje cveta balona i kulturni znacaj

Sve što treba da znate o značenju cveta balona, simbolici, popularnim vrstama i upotrebi
Cvet balona (Platicodon grandiflorus) krasi pejzaž dugotrajnim plavim cvetovima od sredine leta do jeseni. Simbolika ove popularne višegodišnje biljke potiče od cvetova u obliku zvezda; u različitim kulturama, cveće predstavlja pet čula i pet elemenata Taoa. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća od balona, njihovoj istoriji i poreklu, popularnim vrstama i pogodnim prilikama za poklone danas.


Značenje i simbolika cveća u obliku balona – osnove
Za Viktorijance, cveće od balona nosilo je simbolično značenje beskrajne ljubavi, iskrenosti i poslušnosti. Zalagali su se i za želju da se prijatelj vrati. U Japanu, pet tačaka cvetova u obliku zvezde predstavljaju pet elemenata Taoa. U regionima Evrope cvetovi balona predstavljaju pet čula.

O cveću od balona

Porodica, rod i taksonomija
Cveće od balona, takođe poznato kao platikodoni ili kineska zvončića, jedini je član roda Platikodon. Platikodon pripada porodici Campanulaceae, koja sadrži oko 2.400 vrsta zeljastih biljaka u 24 roda.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Uobičajeno ime cvetova balona potiče od njihovih cvetnih pupoljaka, koji nabubre poput malih balona na vrući vazduh. Ove trajnice koje formiraju grudve narastu do oko 2,5 stopa i imaju nazubljene plavo-zelene listove.

Pupoljci platikodona se nadimaju pre nego što se otvore u petokrakim cvetovima u obliku zvezde. Cvetovi su plavi, ljubičasti, ružičasti ili beli, u zavisnosti od sorte. Cveće može doseći do 3 inča na vrhu stabljike od 30 inča. Zanimljivo je da ovo cveće ima malo ili nimalo primetan miris.

Istorija i poreklo cveća od balona
Balon cveće je dugo bilo omiljeno u njihovoj rodnoj Kini, Japanu i Koreji. Ovde su cenjeni zbog svojih brojnih kulinarskih i medicinskih upotreba vekovima.

Oni su prvi put predstavljeni evropskim baštovanima 1844. Robert Fortune, škotski botaničar, naišao je na biljke tokom obilaska istočne Kine. Fortune je poslala primerke u Londonsko društvo za hortikulturu.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća od balona

Sa svojim karakterističnim plavim cvetovima u obliku zvezda, P. grandiflorus je omiljen među baštovanima kod kuće. Kraljevsko hortikulturno društvo dodelilo je ovoj biljci nagradu za baštenske zasluge. Sorte „Apoiama“ i „Mariesii“ takođe su dobile nagradu za baštenske zasluge.

Sorte ‘Fuji’ su najčešća sorta plaitcodon koja se nalazi u kućnim baštama. Ove sorte imaju ružičaste, bele ili plave cvetove na visokim stabljikama. Mnogi smatraju da je ‘Fuji’ najbolja vrsta balonskog cveća za upotrebu u aranžmanima rezanog cveća.

Druge popularne sorte uključuju:

‘Apoiama’ naraste do 15 inča visok sa ljubičastim cvetovima
‘Astra Double Blue’, patuljak sa duplim laticama, cvetovima zelene boje
„Astra Pink“ cveta bledo ružičastim cvetovima
‘Double Blue’, kompaktna sorta sa dvostrukim, ljubičasto-plavim cvetovima
„Komachi“ cvetni pupoljci ostaju u napuhanoj fazi „balona“ i ne otvaraju se
„Pumilum Album“ naraste manje od 18 inča i ima belo cveće
„Sentimental Blue“ ima živopisne plave cvetove i naraste samo do 6 inča, ali će cvetati u prvoj godini
Etimološko značenje
„Platikodon“ dolazi od grčkog platis, što znači „širok“ i kodon, što znači „zvono“. Ovo se odnosi na oblik cvetnog vjenčića balona, koji se otvara u obliku širokog, ravnog zvona

Uobičajeni nazivi za P. grandiflorus uključuju kineski zvončić i japanski zvončić.

Iz kojih regiona potječe cveće od balona?
Cvetovi balona su autohtoni u istočnoj Aziji. Ovde rastu u brdovitim predelima Kine, Sibira, Koreje i Japana.

Kada je u sezoni cveće od balona?
Cvetovi balona cvetaju leti. U većini regiona Severne Amerike očekujte cvetanje u periodu koji se kreće od juna do avgusta.

Upotreba i prednosti cveća od balona

Cveće od balona je dugo bilo sastavni deo tradicije narodne medicine u rodnim krajevima cveća. U kineskoj tradicionalnoj medicini cvetovi balona koriste se za suzbijanje kašlja, lečenje upale grla i krajnika, prehlade i gripa, kao i za lečenje astme. Korejska tradicionalna medicina takođe koristi cvetove balona za lečenje grudi i grla, kao i tuberkuloze, dijabetesa i upale.

Zapadna nauka podržava ove upotrebe. Istraživanja pokazuju da cvetovi balona sadrže saponine, prirodna jedinjenja koja nude medicinske prednosti. Koreni biljke imaju antitusivna, ekspektorantna, sedativna i adstringentna svojstva. Takođe može biti efikasan u smanjenju holesterola.

Cveće od balona ima i kulinarsku upotrebu. U Koreji koreni atikodona se jedu sveže ili osušene. Nazvan doraji, koren je uobičajeni sastojak mnogih jela i često se kuva sa pirinčem, koristi se za aromatiziranje sirupa, u čaju i u alkoholu. Pošto može imati gorak ukus, koren se priprema namakanjem, ribanjem morskom solju i ponovljenim ispiranjem.

Nije poznato da je cvet balona otrovan. Ova popularna ukrasna biljka privlači pčele i druge oprašivače svojim cvetovima jarkih boja i pristupačnim stigmama i polenom.

Značenje i simbolika cveta balona

Cvetovi P. grandiflorus cvetaju u plavim nijansama. Sorte i sorte takođe cvetaju ljubičastim, belim i ružičastim cvetovima. Na jeziku cveća, cvetovi balona predstavljaju beskrajnu ljubav, iskrenost i poslušnost. Za Viktorijance, poklon cveća od balona takođe može da simbolizuje želju da se prijatelj vrati.

Plava boja na jeziku cveća takođe dugo nosi simboličko značenje spokoja, spokoja i mira, zahvaljujući asocijacijama na nebo i vodu. Istorijski gledano, retki plavi cvetovi su takođe simbolizovali intimnost, sigurnost, poverenje i otvorenost. U nekim kulturama plava označava misteriju, inspiraciju i simpatiju.

Ljubičasta boja je u međuvremenu poprimila značenje kraljevstva i elegancije u drugim kulturama širom sveta. Ljubičasto cveće se obično daruje kao priznanje za uspehe, divljenje i romantiku.

Kulturni značaj cveća od balona

Cveće od balona igralo je ulogu u japanskom mitu i folkloru. Tamo se cvet zove kikjo, što znači pentagram. Petokraki cvetovi balona predstavljaju pet elemenata Taoa, koji uključuju drvo, vodu, vatru, zemlju i vatru.

Platikodon je takođe jedan od japanskih „sedam cvetova jeseni“. Često u fokusu haikua i literature, sedam cvetova je bilo istaknuto u kraljevskim vrtovima. U srednjovekovnom Japanu, cvet balona je bio simbol magije i proricanja. Nekoliko važnih klanova koristilo je sliku japanskog zvončića na svojim pečatima.

Postoji čak i japanska narodna pesma o kikiju, koja se zove Toraji. Korejska narodna muzika takođe pominje cvet balona; ovde se zove doraji tarieong.

Evropski folklor takođe karakteriše cvet balona. U Grčkoj se kaže da petokraki cvetovi predstavljaju pet čula: dodir, vid, sluh, miris i ukus. Filozofi su takođe koristili ovo cveće da simbolizuju elemente zemlje, vode, vatre, vetra i etra.

Za Vikance, cveće ima oblik pentagrama. Smatra se da je ova petokraka zvezda prožeta magičnim, ili čak božanskim, svojstvima.

Prikladne prilike za poklon za cveće od balona

Povezanost cveta balona sa prijateljstvom čini ga savršenim dodatkom cvetnim poklonima između prijatelja. Pošto je takođe povezano sa beskrajnom ljubavlju, poslušnošću i iskrenošću, cveće od balona je prikladno i za bukete za godišnjicu.

Upakovati
Cveće od balona odavno je cenjeno zbog svoje mnogobrojne kulinarske i medicinske upotrebe. Od supa i čajeva u Koreji do kineske tradicionalne medicine, ove divne biljke obezbeđuju i hranu i lečenje. Cveće balona ima i bogato folklorno značenje. Njihov oblik petokrake zvezde povezan je sa elementima, čulima, magijom i božanskim, kao i simbolom kraljevstva i statusa. Na viktorijanskom jeziku cveća, cveće od balona simbolizuje poslušnost, iskrenost, beskrajnu ljubav i vrednost prijateljstva.

Najčešća pitanja o cvetu balona:

Šta simbolizuje cveće od balona?
Cveće od balona simbolizuje beskrajnu ljubav, iskrenost, poslušnost i želju da prijatelj ponovo uđe u nečiji život. U folklornim tradicijama Azije i Evrope, šiljasti, zvezdasti oblik cveta balona simbolizuje pet čula, pet elemenata, status i vezu sa magijom i božanskim.

Kakav miris ima cveće od balona?
Cveće od balona nema izražen miris. Njihova glavna atrakcija su njihovi pupoljci u obliku balona koji pucaju u prelepe cvetove u obliku zvezda u nijansama plave, ljubičaste, bele i roze.

Da li se cveće od balona vraća svake godine?
U umerenim klimatskim uslovima, cvetovi balona su višegodišnji i cvetaće iz godine u godinu.

Da li je cveće balona invazivno?
Cveće balona nije registrovano kao invazivna vrsta u Severnoj Americi.

Koliko sunca treba cveću od balona?
Cvetovi balona uspevaju na punom izlaganju suncu, ili šest do osam sati direktnog svetla dnevno, u hladnijim klimama. U toplijim regionima, mogu bolje da rastu u delimičnoj senci.