Nasledje heliotropa cvetni simbol vecne ljubavi i energije

Heliotrop, biljka pite od višanja, popularan je cvet u vrtu još od viktorijanske ere. Cvetovi su cenjeni zbog svog ukusnog mirisa, mirisa vanile i, kako nadimak biljke sugeriše, sveže pečene pite. Na jeziku cveća, heliotrop simbolizuje predanost i večnu ljubav. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što vam je potrebno o bogatoj istoriji i značenju cveća heliotropa.

Značenje, simbolika i upotreba cveta heliotropa
Pregled sadržaja:
Simbolizam cveća heliotropa – Ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolizam cveta heliotropa
Kulturni značaj cveća heliotropa
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam cveća heliotropa – Ključni za poneti
Mirisni cvetovi heliotropa simbolizuju odanost na jeziku cveća. U grčkoj mitologiji, bog sunca Helios je prezirao nimfu Klitiju. Nakon što je umrla od slomljenog srca, Helios ju je transformisao u heliotropa. Njeno cveće se okreće prema gore kako bi pratilo sunce dok on svakog dana prelazi nebo.

Etimološko značenje
Naziv “heliotrop” potiče od grčkih reči za sunce, helios i okret, trepein. Odnosi se na sklonost cveća da se okreće ka suncu tokom celog dana.

Drugo uobičajeno ime za cveće, srednje engleski „ tursole “, takođe znači okrenuti se prema suncu.

Značenje i simbolizam cveta heliotropa

Cvetovi heliotropa najčešće cvetaju u nijansama ljubičaste. Međutim, cvetovi takođe mogu biti plavi, beli ili ružičasti. Na jeziku cveća , heliotrop je tradicionalno simbol večne ljubavi i odanosti.

Kulturni značaj cveća heliotropa
Simbolika heliotropa počela je sa grčkim mitom. Vodena nimfa Kliti je bila zaljubljena u boga sunca, Heliosa. Na nesreću po Klatiju, on nju nije volio i ostavio ju je zbog drugog.

Kliti slomljenog srca žudela je za Heliosom, sedeći na jednom mestu i okrećući samo glavu da gleda kako njegova kočija svakodnevno putuje nebom. Na kraju je propala, a Helios ju je pretvorio u cvet.

Heliotrop okreće svoje „lice“ da prati putanju sunca, baš kao što je to nekada uradila Kliti. Tako je za Viktorijance heliotrop bio znak odanosti i večne ljubavi.

Priča je takođe ispričana i prepričavana u poeziji i umetnosti kroz vekove, u delima kao što su Ovidijeve Metamorfoze, slike Elizabete Kolombe i skulpture Džordža Frederika Votsa .

Prikladne prilike za poklone
Prikladne prilike za poklon za cveće heliotropa
Heliotrop je divan cvetni poklon za skoro svaki događaj. Njegova brilijantna boja i slatki miris čine ga savršenim za rođendane, ozdravljenja, čestitke i druge prilike. Heliotrop je takođe odgovarajući cvet za venčanja, godišnjice i romantične gestove, jer simbolizuje ljubav i odanost.

Cveće se može dati u buketima ili aranžmanima. Takođe je odličan izbor za ukrasne saksije ili kontejnerske bašte.

Upakovati
Heliotropi doprinose ukusnom mirisu i šarenim cvetovima baštenskom pejzažu. Zahvaljujući svojoj bogatoj simbolici, ovo divno cveće čini značajne poklone za porodicu i voljene osobe.