Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta maćuhice

Simbolično značenje i kulturni značaj cvetova maćuhica

Maćuhice su jedno od najlepših i najcenjenijih baštenskih cveća. Ove lepe trajnice mogu doneti tepihe boja u bilo koji otvoreni prostor. Ali maćuhice su takođe bogate simbolikom i značenjem. Ovo prelepo cveće neguju svi, od sveštenika do pesnika. U ovom postu ćemo istražiti različita značenja i simboliku cvetova maćuhica.


Značenje i simbolika cveća maćuhice – najvažnije
Cveće maćuhica se tradicionalno smatra simbolima ljubavi – i romantične i platonske. U viktorijanskoj floriografiji, maćuhice su često predstavljale zabranjenu ljubav između tajnih ljubavnika. Maćuhice takođe simbolizuju kvalitete kao što su saosećanje, sećanje i nostalgija. Maćuhice takođe oličavaju promišljenost.

O cveću maćuhica

Porodica, rod i taksonomija
Maćuhice su kolekcija hibridnog cveća sa korenima iz roda Viola, koji je deo porodice Violaceae. Većina sorti maćuhica potiče od Viola tricolor var. hortensis; divljeg cveća poznatog kao srce ili divlja maćuhica. Savremene maćuhice imaju naučni naziv Viola k vittrockiana.

Botaničke karakteristike
Iako su tehnički višegodišnje, maćuhice imaju relativno kratak životni vek od oko dve godine – pomalo kao dvogodišnje. One proizvode zeleno lišće u prvoj godini, a seme i cvetove u drugoj godini. Prilično ih je lako uzgajati i hibridizovati.

Maćuhice se slave zbog svog živopisnog cvetanja koje dolazi u gotovo svim bojama koje možete zamisliti. Maćuhice imaju pet ili šest velikih latica. Većina maćuhica ima karakteristične tamne mrlje na unutrašnjoj površini cveta, poznate kao “lice”.

Istorija i poreklo cveća maćuhica
Pre nego što su ih baštovani hibridizovali, maćuhice su potekle od divlje maćuhice (V. tricolor) – ponekad poznate kao maćuhice. Nekoliko engleskih baštovana masovno je uzgajalo maćuhice tokom 19. veka, što je rezultiralo intenzivnim ukrštanjem sorti.

Tokom 1830-ih, pomama za maćuhicama bila je u punom zamahu i proizvedeno je oko 400 sorti. Maćuhice koje su imale unutrašnje „lice” koje su voleli savremeni baštovani prvi put su se pojavile 1839. Uzgajanjem maćuhica su takođe proizvele manje slične biljke kao što su viole i ljubičice.

Popularne vrste cveća maćuhica

Danas postoje stotine sorti maćuhica, ali evo nekih od najpopularnijih:

maćuhica ‘Adonis’
Maćuhica ‘mačji brkovi’
Pansi ‘Joker Series’
Maćuhica ‘Tigrove oči’
Pansi ‘Universal Plus Series’
Etimološko značenje
Maćuhice su dobile ime po “pensee”, staroj francuskoj reči koja znači “misliti”. Kada je ova reč ugrađena u engleski, korišćena je kao drugo ime za cvet viole. Prvobitna biljka od koje potiču maćuhice, heartsease (divlje maćuhice), potiče od grčkog naziva za Svetu Eufraziju. Ovo se prevodi kao „veselo uma“, što svakako odražava veselo cvetanje maćuhica.

Moderno hortikulturno ime za maćuhice, Viola k vittrockiana, nazvano je po Vejtu Breheru Vitroku, švedskom botaničaru iz 19. veka.

Iz kojih regiona potiče cveće maćuhica?

Divlje maćuhice (V. tricolor) bile su osnova za rane sorte maćuhica koje su se uzgajale u 19. veku. Ovaj divlji cvet je poreklom iz Evrope i delova zapadne Azije. Maćuhice su od tada uvedene u druge oblasti, uključujući Sjedinjene Države. Oni uspevaju na travnjacima i hladnijim priobalnim regionima.

Kada je u sezoni cveće maćuhica?
Zbog velikog broja sorti, možete pronaći maćuhicu koja će cvetati u bilo koje doba godine. Maćuhice se uglavnom prodaju kao šarene jednogodišnje biljke za proleće i leto. Nekoliko sorti će i dalje cvetati zimi.

Upotreba i prednosti cveća maćuhica

Maćuhice prave odlično granično cveće u bašti, ali se mogu uzgajati čak i u malim prostorima. Ovi veseli cvetovi biće prilično srećni u kontejnerima i prozorskim kutijama. Maćuhice se takođe redovno koriste kao rezano cveće za izlaganje.

Iznenađujuće, cvetovi maćuhica su takođe jestivi. Ovi atraktivni cvetovi su odličan način za dodavanje boje bilo kojoj salati i mogu se uspešno uzgajati zajedno sa usevima. Svaki deo cveta maćuhice je jestiv, pa ih samo isecite cele. Ušećerene maćuhice se takođe koriste za dekoraciju deserta.

Maćuhice se koriste u medicini od 16. veka za lečenje različitih stanja. Maćuhice imaju antiinflamatorna svojstva i koriste se za lečenje ekcema i drugih stanja kože. Takođe se mogu koristiti za ublažavanje stanja pluća kao što su astma, bronhitis i veliki kašalj.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova maćuhica

Opšta simbolika cveća maćuhica
Maćuhice su lepe i po izgledu i po simbolici. Ovo veselo cveće je prvenstveno sa svim vrstama ljubavi. Maćuhice ne simbolizuju samo romantičnu ljubav, već predstavljaju i platonsku ljubav i opštu naklonost prema nekome.

Maćuhice su dobile ime od francuske reči „pensee“, što se na engleski prevodi kao „razmišljati“. Da bi to označili, maćuhice su povezane sa slobodnim razmišljanjem i promišljenošću ili obzirnošću. Cveće maćuhice je takođe povezano sa osećanjima sećanja i nostalgije. U vreme gubitka, poklon maćuhice može biti lep gest saosećanja.

Simbolika boja cvetova maćuhica
Maćuhice imaju stotine sorti, što dovodi do zadivljujućeg niza dostupnih boja. Ali unutar ovih boja, neke su uglavnom simbolične. Hajde da pogledamo neke uobičajene boje cvetova maćuhica i njihova značenja.

Značenje cveta plave maćuhice
Cvetovi plave maćuhice variraju od upečatljivih električnih bluza do hladnijih nebesko plavih nijansi. Bez obzira na nijansu, plavo cveće maćuhice simbolizuje kvalitete kao što su predanost, poštenje i lojalnost. Plave maćuhice su raznovrsni pokloni i odlične su za poklanjanje kolegama.

Značenje cveta narandže maćuhice
Cvetovi narandžaste maćuhice su prilično retki u poređenju sa drugim bojama, ali nisu ništa manje lepi. Narandžasta maćuhica predstavlja nadu i optimizam, ali se može koristiti i za čestitanje nekome na postignuću.

Značenje ljubičastog cveta maćuhice
Ljubičasta je povezana sa vladarima i kraljevskim porodicama u većini kultura hiljadama godina. Ljubičasta maćuhica nastavlja ovu simboliku oličenjem dostojanstva i plemenitosti. Zbog svojih bogatih nijansi, ljubičaste maćuhice takođe simbolizuju lepotu.

Značenje cveta crvene maćuhice
Crveni cvetovi maćuhice su oni koji se najviše povezuju sa ljubavlju. Iako crvena tradicionalno predstavlja romantičnu ljubav koju imamo prema značajnoj drugoj osobi, crvene maćuhice takođe mogu da simbolizuju platonsku ljubav. Crvene maćuhice su sjajni pokloni za Dan zaljubljenih da pokažete svoju strast i ljubav prema nekome.

Cvet bele maćuhice
Poput mnogih belih cvetova, bele maćuhice oličavaju nevinost, čistotu i vrlinu. Cveće bele maćuhice je takođe snažno povezano sa duhovnošću. Izaberite belu maćuhicu ako želite nekome da poklonite maćuhicu, ali niste sigurni šta želite da poručite.

Značenje žutog cveta maćuhice
Žuto cveće nikada ne prestaje da nas nasmeje, uključujući i maćuhice. Žuta maćuhica predstavlja sreću, radost i pozitivnost. Ako poznajete nekoga ko se muči, žute maćuhice su odličan poklon.

Značenje cveta maćuhice na viktorijanskom jeziku cveća

Viktorijanci su voleli da cveću pripisuju specifična značenja – praksa poznata kao floriografija. U viktorijansko doba ljudi su često slali maćuhice svojim tajnim ljubavnicima. Maćuhice, dakle, simbolizuju zabranjenu ljubav na viktorijanskom jeziku cveća. Zbog tajne prirode poruke, maćuhice su često bile sakrivene u grozdovima bilja.

Kulturno-istorijski značaj cveća maćuhica
U staroj Grčkoj se verovalo da viole, biljke preci maćuhica, mogu biti ključni sastojak ljubavnih napitaka. Ovo je možda pomoglo raznim kulturama da tumače maćuhice kao simbole ljubavi. Mnogi keltski narodi su takođe usvojili ovu praksu za ljubavne napitke.

Maćuhice predstavljaju ljubav i u književnim delima. U jednoj od najpoznatijih Šekspirovih drama, San letnje noći, maćuhice se koriste kao deo ljubavnog napitka. Šekspir bi mislio na ljupko srce ili divlje maćuhice.

Prikladne prilike za poklon za cveće maćuhica

Maćuhice predstavljaju različita značenja, često u zavisnosti od boje cveća. Ova svestranost ih čini fantastičnim poklonima za većinu prilika, posebno u slučajevima koji se odnose na romantičnu ili platonsku ljubav.

Crvene maćuhice su savršene za prilike kao što je Dan zaljubljenih jer oličavaju romantičnu ljubav. Cvetovi narandžaste ili žute maćuhice predstavljaju nadu i sreću, što ih čini odličnim poklonom za sve koji se oporavljaju od bolesti. Cvetovi plave maćuhice simbolizuju odanost i odanost i bili bi prikladni za rođendan prijatelja.

Najčešća pitanja o cvetu maćuhica

Šta simbolizuje cvet maćuhice?
Cveće maćuhice uglavnom simbolizuje oblike ljubavi poput romantične ljubavi i platonske naklonosti. Maćuhice takođe oličavaju promišljenost, saosećanje, sećanje i slobodno razmišljanje.

Da li su cvetovi maćuhica srećni?
Cveće maćuhica se obično ne smatra srećnim, ali cvetovi narandžaste maćuhice su odličan poklon kada nekome čestitate na postignuću.

Da li se maćuhice vraćaju svake godine?
Iako se obično prodaju kao jednogodišnje biljke, maćuhice su zapravo višegodišnje. Iako se mogu vratiti svake godine, preterano hladni uslovi će potpuno ubiti maćuhice.

Koliko dugo traju cvetovi maćuhica?
Većina maćuhica obično živi dve ili tri godine. Kao rezano cveće, cvetovi maćuhica mogu preživeti oko dve nedelje.

Da li maćuhice cvetaju više puta?
Pošto su višegodišnje, maćuhice će cvetati više puta. Međutim, oni proizvode lišće samo tokom prve godine.

Okončanje
Cveće maćuhice su prelepi simboli ljubavi, romantične i platonske. To ih čini idealnim biljkama za poklon za svakoga ko imate naklonost za. Maćuhice takođe predstavljaju saosećanje i pažljivost i savršeni su poklon za svakoga ko se možda oporavlja od bolesti. Za svakoga ko tuguje zbog ličnog gubitka, maćuhice mogu biti taktični simboli sećanja.