Da li ste ikada zatekli da kijate tokom proleća i pomislili „mora da je peludna groznica“? Ponekad alergiju i bolest pripisujemo cveću, a da ne znamo da li je ono zaista uzrok ili ne. Nastavite da čitate da biste saznali koje vrste polenske groznice mogu uticati na vas, uzroke i koje cveće je najbolje ako ste skloni alergijama.

Koje su različite vrste polenske groznice?

Postoje dve vrste polenske groznice koje mogu uticati na vas. Prva vrsta polenske groznice je sezonska i javlja se kada biljke oprašuju. Drugi tip peludne groznice nastaje usled raznih faktora u rasponu od iritacija u vazduhu preko hroničnih zdravstvenih stanja do mirisa. Ovo je nealergijski tip peludne groznice koja deli simptome sa prvim tipom, ali se javlja tokom cele godine.

Da li cveće izaziva polensku groznicu?

Prva vrsta polenske groznice je najrelevantnija za ovu diskusiju jer se odnosi na polen. Ako ste „alergični“ na cveće, velike su šanse da ste zapravo alergični na polen koji ono proizvodi. Polen omogućava cveću da se razmnožava, ali kada se ova fina prašina umeša u vazduh, može imati štetnu reakciju na vaše telo.

Peludna groznica je stanje koje se javlja zbog polena. To se dešava kada simptomi postanu uznemireni i manifestuju se u curenje ili začepljen nos, svrab ili suzenje očiju, svrab u grlu i kauč. Uz to, trave, drveće i ambrozija su najčešći tipovi alergija na polen među obolelima od polenske groznice. Iako cveće može biti uzrok jer proizvodi polen, ono često nije primarni izvor.

Koje cveće je najbolje (i najgore) za alergije?

Svako može da voli cveće! Čak i ako imate tendenciju da postanete malo šmrknuti ili crvenih očiju oko proleća, to ne znači da cveće nije za vas. To samo znači da niste uživali u pravoj vrsti. Pronalaženje pravih cvetova je na dohvat ruke sve dok imate odgovarajuće znanje.

Uz to, ako znate da ste pogođeni peludnom groznicom, postoji neko cveće koje će vam izazvati manje ljutnje od drugih. Evo šta treba da znate.

Samo muški cvetovi proizvode polen
Bilo koji cvet iz porodice Asteraceae je dobro izbegavati (mislite na tratinčice, hrizanteme i suncokrete)
Divlje cveće poput svinjca, zlatne šipke i jasmina takođe izaziva probleme
Bebin dah i kamilica su uobičajeno cveće sa kojim osobe sa alergijama imaju problema

Dakle, koje cveće je bezbedno?

Ako je neko od vaših omiljenih cveća pomenuto gore, ne plašite se! Još uvek ima dosta cveća u kome možete uživati bez stalnog kijanja. Jedna od najvećih porodica cveća – porodica orhideja – je sigurna opklada za vas. Ljiljani takođe pružaju opcije sa manje iritanata. Nastavite da čitate za iscrpnu listu koja vam može pomoći da zadržite ljubav prema cveću dok istovremeno održavate alergije.

Geranijum – proizvodi malo polena
Hortenzija – proizvodi vrlo malo polena
Narcis – proizvodi vrlo malo polena
Iris – proizvodi težak polen koji je zarobljen u dugim stabljikama
Ljiljan – težak polen koji nose insekti, jak miris koji može biti previše za neke alergičare
Snapdragon – latice zatvaraju stamen da bi zarobile polen unutra
Lale – proizvode vrlo malo polena
Cinija – u porodici tratinčica, ali je bolje za sve alergičare
Orhideja – proizvodi vrlo malo polena
Božur – slojevi mekih latica hvataju polen
Ruža – samooplodno cveće, bez alergena, ne stvara polen u vazduhu

Držite se ovih za sebe ili prijatelja koji oseća efekte polena, ali voli lepotu cveća koje ih okružuje!

Poslednje misli

Iako ste možda mislili da je cveće uzrok svih vaših problema sa alergijama u prošlosti, sada imate nove informacije o polenskoj groznici koje mogu promeniti vaš pogled na ove cvetajuće lepotice. Sezonsku peludnu groznicu zaista izaziva polen, ali je češće izazivaju trave, drveće i ambrozija nego što je to vaš omiljeni buket. Uz to, ako ste posebno skloni curi iz nosa i suzenim očima oko cveća, postoji mnogo toga što vam može pomoći da se nosite sa ovim izazovima. Potražite cveće u porodicama poput orhideja ili ljiljana koje proizvode vrlo malo polena. Postoje i cveće koje ima latice koje hvataju polen umesto da ga ispuštaju. A ako ništa drugo ne uspe, uvek možete sebi nabaviti lep buket ruža!