Kako presaditi biljke Monstera kod kuće osnovni vodič

Sve što treba da znate o presađivanju biljaka Monstera

Ako ste sanjali da svoje malo čudovište uzgajate u veliku, prelepu biljku, jedno je sigurno: moraćete da je presadite. U zavisnosti od toga koliko brzo vaša monstera raste, možete planirati da je presadite svake dve do tri godine. Iako zamena saksija može izgledati pomalo zastrašujuće, premeštanje vaših biljaka u veći kontejner će im dugoročno koristiti. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate o tome kako presaditi biljke monstere kako biste se sa sigurnošću mogli pozabaviti ovim zadatkom.


Presađivanje biljaka monstera – najvažnije
Biljke monstere treba presaditi kada prerastu svoj sadašnji kontejner, otprilike jednom u 2 do 3 godine. U idealnom slučaju, trebalo bi da presadite u proleće. Izaberite kontejner koji je nekoliko inča veći od originala i obavezno koristite mešavinu zemlje koja dobro drenira.

Razlozi zašto ćete možda morati da presadite biljke Monstera

Razlog broj jedan zbog kojeg ćete morati da presadite svoju monsteru je taj što je prerasla svoju trenutnu saksiju. Dok većina vrsta monstera može da toleriše da bude malo pripijena u svojim kontejnerima, ekstra mali kontejneri mogu izazvati stres.

Kako koreni biljaka ispunjavaju kontejner, oni mogu imati više izazova da uzimaju vodu i hranljive materije koje su im potrebne. Zbog toga ćete možda primetiti da listovi vaše biljke postaju žute ili smeđe mrlje na vašoj biljci monstera.

Još jedan razlog zašto bi monstere možda trebalo presaditi je bolest, posebno trulež korena. Ako su koreni vaše biljke mekani i kašasti, moraćete da uklonite grudu korena iz saksije i odsečete zahvaćene delove. Kada završite, poželećete da presadite svoje čudovište u sveže zemljište.

Konačno, možda ćete morati da presadite svoju biljku ako je u pogrešnoj vrsti tla za saksije. Presađivanje će vam omogućiti da zamenite slabo tlo za mešavinu koja dobro drenira.

Koliko često je biljkama Monstera potrebno presađivanje?

Okruženje i stopa rasta vašeg monstera će uticati na to koliko često morate da presađujete. Uz to, možete očekivati da ćete svoju monsteru presaditi svake dve do tri godine.

Ako primetite da koren vaše biljke raste sa dna kontejnera, verovatno je vreme za presađivanje.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju monstere
Ako vaše čudovište ima problema sa bolestima, možete ga presaditi u bilo koje doba godine. Najbolje je što pre rešiti probleme kao što je trulež korena.

Međutim, ako ne žurite sa presađivanjem, možete sačekati do idealnog vremena. Kasna zima ili proleće je najbolje vreme za presađivanje (ovo je takođe najbolje vreme za razmnožavanje biljaka Monstera), zbog sve veće dnevne svetlosti.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju biljaka Monstera

Odabir odgovarajuće mešavine tla je ključ za uspešno presađivanje vaše monstere. Ako odaberete pogrešnu vrstu tla, možete učiniti više štete nego koristi!

Biljke monstere preferiraju dobro drenirano tlo za saksije koje takođe zadržava malo vlage. Takođe vole dobro provetrenu mešavinu tla.

Ako želite da napravite sopstvenu mešavinu za saksije, temeljno pomešajte sledeće sastojke:

1 deo tresetne mahovine
1 deo perlita
4 dela sitne borove kore
Perlit i finoće borove kore će obezbediti odličnu aeraciju i drenažu, dok će tresetna mahovina pomoći da zadrži vodu i hranljive materije.

Druga opcija je da kupite prethodno izmešano zemljište za saksije. Ako odlučite da idete ovim putem, potražite mešavinu sa puno većih komponenti poput perlita, plovućca ili sitnih čestica borove kore. Ovi veći materijali promovišu i drenažu i aeraciju.

Neke komercijalno dostupne mešavine koje treba razmotriti uključuju:

Neophodni alati za presađivanje biljaka Monstera
Presađivanje biljaka monstere ne zahteva nikakve specijalizovane alate. Sve što će vam trebati je sveža zemlja za saksije i kontejner koji je nekoliko inča veći od originala.

Međutim, možda ćete želeti da koristite peškir ili čaršav da biste sprečili nered. Odložite ovaj materijal pre nego što počnete da biste lako mogli da očistite kada završite.

Razmatranja posude za lonce

Kada dođe vreme da izaberete novi kontejner, veličina je primarna stvar. Iako želite da svojoj monsteri date dodatni prostor za rast, ne želite da dramatično povećate veličinu lonca.

Potražite kontejner koji je nekoliko inča veći u prečniku od trenutnog kontejnera i nekoliko inča dublji.

Materijal kontejnera nije od velike važnosti. Zastakljene keramičke, plastične i terakota posude su sve pogodne opcije.

Međutim, trebalo bi da obezbedite da nova posuda ima rupe za drenažu kako bi višak vode mogao da pobegne.

Kako presaditi biljku Monstera
Sada kada znate zašto i kada da presadite svoje čudovište, hajde da zaronimo u detalje! Iako presađivanje može biti zastrašujuće, praćenje ovih koraka će dovesti do srećnije i zdravije biljke:

Pripremite prostor. Postavite čaršav, peškir ili drugu zaštitnu oblogu da biste uhvatili prljavštinu. Alternativno, možete presaditi biljku napolju.
Sakupite biljku i novu saksiju. Uverite se da je novi kontejner samo nekoliko inča veći od originalnog lonca.
Uklonite biljku iz saksije. Uhvatite svoje čudovište za njegovo podnožje i nežno povucite. Možda ćete morati malo da ga pomerate napred-nazad ako je vezan za root.
Pregledajte korenje. Nežno obrišite rastresito tlo i dobro pogledajte korenje biljke. Ako primetite da su neka područja mekana ili izbledela, odrežite ih pomoću oštrih i dezinfikovanih makaza.
Dodajte zemlju u novi lonac. Napunite dno vašeg novog kontejnera sa nekoliko inča zemlje za saksije.
Dodajte korijensku kuglu u novi lonac. Kada je u saksiji, popunite preostale površine zemljom za saksije.
Voda. Kada vaše čudovište bude u novom loncu, dobro zalijte.
To je to! Kada se vaša monstera presadi, stavite je na toplo mesto na jakoj, ali indirektnoj sunčevoj svetlosti.

Kako presaditi rešetkastu monsteru
Ako imate čudovište koje je postavljeno na bambusov kolac ili štap od kokosa, proces presađivanja je veoma sličan onom kod biljaka monstere bez rešetke.

Međutim, trebalo bi da budete posebno oprezni kada vadite biljku iz sadašnjeg lonca, posebno ako je biljka omotana oko rešetke. Često pomaže imati dodatni set ruku. Jedna osoba može nežno držati biljku za rešetku dok druga osoba uklanja koren korena iz saksije.

Takođe treba da vodite računa o tome kada dodajete svoju biljku monstera i rešetku u njenu novu saksiju. Dajte sve od sebe da stabilizujete rešetku u zemljištu tako da može adekvatno da podrži vašu biljku.

Nega posle presađivanja
Nega posle presađivanja
Nakon što presadite svoje čudovište, nemojte se uznemiravati ako izgleda pomalo tužno i uvelo. Presađivanje je stresan proces, bez obzira koliko ste pažljivi.

Važno je da vežbate strpljenje i da se ne zamarate stalno sa svojom biljkom. Premeštanje vaše biljke na nove lokacije ili stalno dodirivanje listova samo će je dodatno naglasiti.

Umesto toga, postavite svoju biljku u odgovarajuće okruženje i dajte sve od sebe da je ostavite na miru. Zapamtite, biljke monstere vole jarko, ali indirektno svetlo i tople temperature. Ako je vaša biljka bila srećna pre presađivanja, trebalo bi da nastavi da uspeva na istoj lokaciji.

Što se zalivanja tiče, zalivajte svoju biljku monstera samo kada je gornjih nekoliko centimetara zemlje suvo. Iako bi trebalo da zalivate ubrzo nakon presađivanja, ne morate ponovo da zalivate dok se vrh zemlje ne osuši.

Česta pitanja o presađivanju biljaka Monstera:

Da li treba da potopim svoju biljku Monstera pre presađivanja?
Ne, ne morate da natapate svoju Monsteru pre nego što ponovo zasadite. Umesto toga, presadite svoju monsteru, a zatim je dobro zalijte kada se nađe u novom loncu.

Da li treba da zalivate biljku Monstera odmah nakon presađivanja?
Iako je u redu da zalijete svoje čudovište odmah nakon što završite sa presađivanjem, to nije neophodno. Samo se pobrinite da ga zalijete negde u toku sledećeg dana.

Da li Monstera biljke vole velike saksije?
Kao i mnoge biljke, čudovišta vole kontejnere koji su dovoljno veliki da drže korenje biljke. Odabir prevelike saksije može dovesti do problema sa drenažom i može izazvati trulež korena.

Zašto je moja biljka Monstera mlohava nakon presađivanja?
Bez obzira koliko ste pažljivi tokom presađivanja, to je i dalje stresan proces! Ako vaše čudovište izgleda mlohavo ili opušteno nakon presađivanja, nemojte paničariti. Stavite ga na toplo mesto sa indirektnim svetlom i verovatno će se vratiti za nekoliko dana.

Da li treba da zamaglim svoju biljku Monstera nakon presađivanja?
Ne, ne morate da zamaglite svoje čudovište kada završite sa presađivanjem. Iako ove biljke vole umerenu vlažnost, zamagljivanje može potencijalno izazvati bolesti listova.

Da li treba da oplodim svoju biljku Monstera nakon presađivanja?
Ne, ne bi trebalo da gnojite svoju biljku monstera odmah nakon presađivanja. Umesto toga, dajte mu nekoliko nedelja da se oporavi. I zapamtite da svoje čudovište đubrite samo u proleće i leto.

Okončanje

To je to! Presađivanje biljke monstere sada ne zvuči tako teško, zar ne?

Kada presadite svoju biljku monstera, obavezno izaberite kontejner koji je samo nekoliko inča veći od originala. I ne zaboravite da koristite dobro drenirajuću zemlju za saksije.

Ako tražite svoju sledeću biljku čudovišta koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke monstere širom zemlje.